ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι

αρχείο


Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά
Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ                                                             Λαγκαδάς 21-9-07
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ                                     ΑΡ. ΠΡ: 132
ΦΑΞ:23940 72109
Email syllogosl@yahoo.gr                                                         Προς: Μέλη Συλλόγου Δ.Ο.Ε

 

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

 

Όλοι μας βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια την υποβάθμιση και απαξίωση της προσχολικής αγωγής με τα τεράστια προβλήματα των «κληρώσεων» - αποκλεισμών νηπίων και προνηπίων και στην αύξηση, αντί για μείωση του αριθμού των νηπίων στο τμήμα. Με τα απαράδεκτα και ανεπαρκή σχολικά κτίρια, ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία και την ελλιπή χρηματοδότηση και την επιβάρυνση των γονέων. Με την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών και την διόγκωση της ανεργίας τους.

Το ΥΠΕΠΘ υποχρεώθηκε κάτω από την πίεση της απεργίας να προχωρήσει στην κατοχύρωση της μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Αντί αυτό το μέτρο να σηματοδοτήσει μια δέσμη μέτρων για την συνολική αναβάθμιση των χρόνιων προβλημάτων της προσχολικής αγωγής στην προοπτική της κατοχύρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής , δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά 4-6 ετών το ΥΠΕΠΘ,  ψήφισε το άρθρο που επιτρέπει την λειτουργία τμημάτων νηπιαγωγείων στους ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και έστειλε σχετικές εγκυκλίους το καλοκαίρι. Ανοίγει έτσι νέους επικίνδυνους δρόμους που όχι μόνο συντηρούν τα προβλήματα αλλά δημιουργούν και νέα, καθώς προωθεί και στη προσχολική αγωγή, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της στην εκπαίδευση, την ιδιωτικοποίηση και τη λεγόμενη αποκέντρωση στους δήμους, τη μετατροπή της γνώσης σε εμπόρευμα και την παράδοση και της προσχολικής εκπαίδευσης στην αγορά, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η κατεύθυνση των μέτρων του ΥΠΕΠΘ ενισχύθηκε από ανακοινώσεις διαφόρων φορέων και επιτροπών που υποδεικνύουν το δρόμο της λεγόμενης αποκέντρωσης των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων (, επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ, κλπ)

  • Είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσει τμήμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την ευθύνη άλλου φορέα(δήμων, ιδιωτών) εκτός του ΥΠΕΠΘ.

  • Είναι η πρώτη φορά που θα υποχρεωθούν χιλιάδες παιδιά να πληρώσουν(τροφεία στους δήμους ή δίδακτρα στους ιδιώτες) για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή αφού οι υποδομές στα δημόσια νηπιαγωγεία δεν επαρκούν για την απορρόφηση όλων των νηπίων και προνηπίων που προσέρχονται στα δημόσια νηπιαγωγεία.

  • Το επιχείρημα που επιστρατεύουν όλοι οι υπεύθυνοι, ότι δεν είναι υποχρεωτική η προσχολική αγωγή για τα προνήπια και άρα νομιμοποιούνται να δίνουν εντολή να διώχνονται τα προνήπια εκτός από απαράδεκτο και βάρβαρο για τα παιδιά είναι αντίθετο με την νομοθεσία.   Η πολιτεία σύμφωνα με το συνταγματικό και το νομικό πλαίσιο, είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει τη δυνατότητα φοίτησης σε όποια παιδιά προσέλθουν στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Διαφορετικά δεν θα ήταν υποχρεωμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια, που δεν ήταν υποχρεωτική ούτε κατά ένα χρόνο η προσχολική αγωγή να ιδρύει νέα νηπιαγωγεία. Η καθιέρωση της υποχρεωτικότητας σημαίνει ότι στο εξής εγκαλείται ο γονέας που δεν στέλνει το παιδί του στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Άρα ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. 

  • Η υποδοχή περισσότερων νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία, που είναι το μόνο που δείχνει να απασχολεί το ΥΠΕΠΘ, σημαίνει ήδη την αποπομπή πολύ περισσότερων προνηπίων από τα δημόσια νηπιαγωγεία. (60.000 παιδιά εκτός……πανελαδικά )

  • Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΠΘ δεν προβλέπουν καμία έκτακτη επιχορήγηση για την άμεση κάλυψη των αναγκών με νέα τμήματα που πρέπει να λειτουργήσουν για να μη αποπεμφθούν τα παιδιά από τα νηπιαγωγεία με άμεσες ενοικιάσεις χώρων και εξεύρεση άλλων λύσεων.

Το ΥΠΕΠΘ ανακοίνωσε τη λειτουργία πρωινής ζώνης 7-8 πμ. για πρώτη φορά στα νηπιαγωγεία παρουσιάζοντάς το ως μέτρο για το καλό των παιδιών!!!. Στην πραγματικότητα επεκτείνει το σχολικό χρόνο και την παραμονή των νηπίων στον ίδιο χώρο κάνοντας πιο εξοντωτικούς του ρυθμούς των νηπίων.  Τα παιδιά 4-6 χρόνων καλούνται να μένουν στην ίδια σχολική τάξη – πολλές φορές εντελώς ακατάλληλη – για 9 ώρες την ημέρα!!

Ταυτόχρονα καταστρατηγεί το ωράριο των νηπιαγωγών, αυθαίρετα και με μια απλή εγκύκλιο, χωρίς καμία νομοθετική ρύθμιση καθώς για τρίτη  φορά τα τελευταία 10 χρόνια αυξάνεται το ωράριο των νηπιαγωγών. (φτάνει στις 22.5 διδακτικές ώρες(60λεπτες!) την εβδομάδα – μεγαλύτερο και από τους άλλους εκπαιδευτικούς με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας).

 Αποδεικνύεται ότι οι «μεταρρυθμίσεις» τους στην παιδεία πάνε μαζί με την καταστρατήγηση των ωραρίων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΩΣ ΕΔΩ !

Οι νηπιαγωγοί και το εκπαιδευτικό κίνημα δεν θα επιτρέψουν αυτές τις εξελίξεις.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 

Κανένα παιδί 4-6 χρονών έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο. Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις, τώρα και στο μέλλον, για την αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής με γενναία έκτακτη χρηματοδότηση για κτίρια, προσλήψεις νηπιαγωγών, εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό.

Να καταργηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση και την αποκέντρωση στους δήμους. Να καταργηθεί η πρόσφατη τροπολογία για τα νηπιαγωγεία και οι νόμοι για την αποκέντρωση .

Όχι στην επέκταση του σχολικού χρόνου στο νήπιο και στην αύξηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών.

Μείωση του αριθμού των νηπίων σε 15 και κατοχύρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Το ΔΣ του συλλόγου καλεί όλες τους νηπιαγωγούς:

  1. να καταγράψουν όλα τα παιδιά που προσέρχονται στο δημόσιο νηπιαγωγείο και όλες τις ανάγκες και τις ελλείψεις που είναι απαραίτητες για την αξιοπρεπή λειτουργία των νηπίων για όλα τα παιδιά. (αίθουσες, ιδρύσεις νηπιαγωγείων, εξοπλισμός κλπ). ο Σύλλογος θα συγκεντρώσει όλα αυτά τα στοιχεία.

  2. να μην καταστρατηγούν τα όρια των νηπίων ανά τμήμα προς τα πάνω και να αποδέχονται την χειροτέρευση των όρων για την προσχολική αγωγή.

  3. να κρατούν τα παιδιά σε λίστα αναμονής και να κάνουν συγκεντρώσεις όλων των γονέων των παιδιών που είναι σε αναμονή, και να τους καλούν να διεκδικήσουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και το σύλλογο το δικαίωμα των παιδιών τους στη δημόσια δωρεάν προσχολική εκπαίδευση. Στις συγκεντρώσεις να καλούνται και τα μέλη του ΔΣ..

  4. να μην εφαρμόσουν την αυθαίρετη αύξηση του σχολικού χρόνου και του ωραρίου. Να εφαρμόσουν το περσινό πρόγραμμα Σε κάθε περίπτωση αν αυτό επιδιωχθεί να επιβληθεί σε οποιαδήποτε συνάδελφο, το ΔΣ του συλλόγου, όπως και η ΔΟΕ παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη και προκηρύσσει στάσεις εργασίας  προκειμένου να καλυφθεί και τυπικά η μη εφαρμογή του μέτρου.

  5. το ΔΣ του συλλόγου καλεί τη ΔΟΕ να προχωρήσει σε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απαιτώντας, εκτός των άλλων, την απόσυρση της εγκυκλίου που καταστρατηγεί το εργασιακό ωράριο των Νηπιαγωγών κηρύσσοντας και απεργιακές κινητοποιήσεις.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα