ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

     Κάμερες και πανάκριβα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης ,τρομονόμοι που συνεχώς αναθεωρούνται σε όλο και πιο αυταρχική εκδοχή , πανευρωπαϊκές πτήσεις της με απαγωγές υπόπτων και μυστικές ανακρίσεις , έπ'  αόριστον κράτηση  των αντιπάλων της Νέας Τάξης Πραγμάτων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς δίκη αλλά και χωρίς καμιά κατηγορία (Γκουαντανάμο),αναβίωση των βασανιστηρίων (Γκουαντανάμο, Αμπού Γκράιμπ), διεθνοποίηση των μηχανισμών καταστολής (σύστημα Schengen, Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, συμφωνία έκδοσης υπόπτων Ε.Ε – Η.Π.Α)

     Η αστική δημοκρατία στη μεταμοντέρνα εκδοχή της. Μαζί με τους νόμους της αγοράς επιστέφει θριαμβευτικά και ο Μεγάλος Αδελφός με καινούργια πανοπλία. Επιδιώκει μάλιστα την οριστική εγκατάστασή του στη νέα κοινωνική τάξη πραγμάτων , ενταφιάζοντας όλο και πιο πολύ το πνεύμα του Διαφωτισμού και τις αρχές της ελευθερίας.

    Φυσικά δεν θα μπορούσε ν΄απουσιάζει  απ΄αυτό το παγκόσμιο πάρτυ του αυταρχισμού και της γιγάντωσης της καταστολής η Ελλάδα. Χώρα που πραγματοποιεί με πάθος τα τελευταία χρόνια τον καπιταλιστικό της εκσυγχρονισμό και ενσωματώνεται ταχύτατα στο ευρωπαϊκό καπιταλιστικό γίγνεσθαι..  Χώρα που ο κυρίαρχος συνασπισμός εξουσίας έχει να περηφανεύεται την τελευταία δεκαετία για τις επιτυχίες του ενάντια στον εχθρό  - λαό. Για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, για την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας , για την άγρια κερδοσκοπία του ευρώ , για την καθήλωση των συντάξεων και των μισθών, για την κατάργηση του οχτάωρου και  της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτές οι επιτυχίες όμως πρέπει να προστατευτούν καλά Η νεοφιλελεύθερη  στρατηγική της ανατροπής των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με την όξυνση του αυταρχισμού και της καταστολής. Το κοινωνικό κράτος της κευνσιανής εποχής το αντικαθιστά σιγά – σιγά το νέο κατασταλτικό κράτος του νεοφιλελευθερισμού , με οδηγούς τα δόγματα της ''ασφάλειας'' και της μηδενικής ανοχής. Μαζί με τις περίφημες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της οικονομίας , των εργασιακών σχέσεων και της παιδείας , έρχονται και οι ΄΄μεταρρυθμίσεις'' δηλ. οι καρατομήσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Άλλωστε το θαύμα της πραγματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων άφησε και στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους πικρούς του καρπούς. Εκτός από το άνευ προηγουμένου θησαύρισμα των αμερικάνικων πολυεθνικών κατασκευής συστημάτων ασφαλείας , η εγκατάσταση συστημάτων εξελιγμένων συστημάτων παρακολούθησης  άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου με παρακολουθήσεις όχι μόνο κοινωνικών και πολιτικών αγωνιστών αλλά και  ακόμα και των σημαντικότερων παραγόντων της εξουσίας. Καρατομήσεις που πραγματοποιούνται τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της καθημερινής πραγματικότητας  από τους μηχανισμούς καταστολής. Όλο και πιο πολύ στοχοποιούνται οι κοινωνικές αντιστάσεις και η αμφισβήτηση της σημερινής τάξης πραγμάτων.

Καθημερινά οι πραίτορες του κ. Πολύδωρα γίνονται όλο και πιο ασύδοτοι και αυθαίρετοι. Το δείχνει με τον πιο καθαρό ο άγριος ξυλοδαρμός του φοιτητή στη Θεσσαλονίκη αλλά και οι απρόκλητες επιθέσεις σε διαδηλώσεις, οι προληπτικές συλλήψεις της πορείας του Πολυτεχνείου. Οι μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις  ενάντια στο νόμο πλαίσιο τον περασμένο Μάη χτυπήθηκαν σκληρά από τα ΜΑΤ και το χτύπημα τους καλύφθηκε πολιτικά όχι από τον αντιδραστικό μέχρι γραφικότητας Υπουργό Δημόσιας Τάξης αλλά από ολόκληρη την κυβέρνηση. Οι πορείες των απεργών δασκάλων την εποχή της μεγάλης απεργίας του κλάδου πνίγηκαν στα δακρυγόνα, οι σιδηρογροθιές των ΜΑΤατζήδων απηχούσαν με το καλύτερο τρόπο τις διαθέσεις τις κυβέρνησης απέναντι στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, ενώ οι ακροδεξιές αγορεύσεις του κ. Μπαλάσκα στα Μ.Μ.Ε είναι χαρακτηριστικές και δηλωτικές της νοοτροπίας του κατασταλτικού μηχανισμού και των διαθέσεων του απέναντι στα αγωνιζόμενα κοινωνικά κομμάτια. Αν και όλα αυτά αποτελούν γνώριμα ήθη της ελληνικής δεξιάς, ωστόσο είναι πρακτικές που δηλώνουν το πνεύμα των καιρών. Και σαν τέτοιες δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Καθετί που κινείται αντίθετα προς την καθεστωτική θέληση και πρακτική θα χτυπιέται. Στο θεσμικό επίπεδο η επίθεση συνεχίζεται αμείωτη:

  • Το πανεπιστημιακό άσυλο μπαίνει στο στόχαστρο και πάλι , όχι τυχαία τώρα. Τώρα που στην προωθείται με εντατικούς ρυθμούς η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης , επιχειρείται το πέρασμα του νέου νόμου - πλαίσιο και η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και το προχώρημα της στρατηγικής της Μπολόνια. Αυτές οι διαδικασίες δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία αλλά με τον αυταρχισμό και την περιστολή των δικαιωμάτων.  Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που διαμορφώνεται πρέπει να είναι πειθαρχημένο στο εσωτερικό του , να μην αντιμετωπίζει αντιστάσεις στη δράση του υπέρ των εταιρειών και να μην υπάρχει ριζοσπαστικοποιημένο φοιτητικό κίνημα που να επιδιώκει δημόσια και δωρεάν παιδεία. Το πρόσφατο σκηνικό με την εισαγγελική γνωμοδότηση στη Θεσσαλονίκη είναι προσπάθεια να ξεμπερδεύουν γρήγορα με τον θεσμό. Κάτι που είναι απολύτως επιτακτικό γι΄αυτούς, φοβούμενοι έναν νέο γύρω καταλήψεων στα πανεπιστήμια όπως αυτός του περασμένου Μάη που τίναξε τα σχέδιά τους στον αέρα.  Προσπάθεια που είχε επαναληφθεί στο παρελθόν (γνωμοδότηση του εισαγγελέα Μπλέτσα το 1977) και έπεσε στο κενό.  Πίσω από την υποκριτική και απατηλά θεωρία ότι το άσυλο αφορά μόνο την ελεύθερη διάδοση των ιδεών και δεν καλύπτει τους πανεπιστημιακούς χώρους επιδιώκεται οι πανεπιστημιακοί χώροι και η δράση του φοιτητικού κινήματος να παραδοθούν στην καταστολή. Από καιρό σε καιρό ακούγεται η σκέψη για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας  , η οποία στο βαθμό που θ΄ αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εκσυγχρονισμένη αναβίωση του σπουδαστικού της Ασφάλειας.

  • Οι υποθέσεις των υποκλοπών και των απαγωγών των Πακιστανών μεταναστών γίνεται προσπάθεια να πνιγούν στη σιωπή , να ξεχαστούν και να κουκουλωθούν όπως - όπως προκειμένου να μην φανούν οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

  • Οι διαδηλώσεις είναι  κι αυτές είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση.  Το κέρδος του εμποράκου προέχει απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά κυρίως αυτό που προέχει για την κυβέρνηση  είναι το να επιβάλλει τη σιωπή και το φόβο στο λαό για την πολιτική της. Να τσακίσει τις όποιες αντιστάσεις. Περιορίζοντά τες  σ' ένα πεζοδρόμιο προσπαθούν ουσιαστικά να τις καταργήσουν. Σ' αυτό ευελπιστούν ότι θα βοηθήσει και η νέα μορφή αστυνομικής τρομοκρατίας με τα ευέλικτα ΜΑΤ του κ. Πολύδωρα που θα διεισδύουν στο εσωτερικό των πορειών και θα κάνουν συλλήψεις από το σωρό. Το ίδιο πιστεύουν ότι θα προσφέρουν και οι κάμερες και ο διαρκής ηλεκτρονικός χαφιεδισμός που είναι διάχυτος στην καθημερινότητα της πόλης και καταγράφει τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και νεολαίας.     

Η πάλη για τα κοινωνικά δικαιώματα  και την αποτροπή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην παραγωγή, τις εργασιακές σχέσεις και την παιδεία είναι αξεχώριστη  από την πάλη για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Το ένα προϋποθέτει το άλλο. Η ανατροπή των κοινωνικών καταχτήσεων  συνεπάγεται την όξυνση του αυταρχισμού και της καταστολής, προκειμένου να προστατευτούν τα προνόμια  του κεφαλαίου. Από την άλλη η προσπάθεια  για περιφρούρηση και διεύρυνση των κοινωνικών καταχτήσεων είναι και πάλι σύγκρουση με τον αυταρχισμό και την καταστολή  και  για διευρυμένα δικαιώματα και ελευθερίες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα