ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 εκπ/κων  Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

«… Άλλες οι απαιτήσεις εφαρμογής της πολιτικής όταν είσαι στην κυβέρνηση και άλλες όταν κάνεις γενικού χαρακτήρα εξαγγελίες…»

                                                                                     Γ. Αλογοσκούφης.

 

Συνάδελφε- συναδέλφισσα

Για πολλά χρόνια ακούμε συνεχώς για μέτρα που λαμβάνονται προς όφελος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.  Μέτρα που θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση των πολιτών, την δημόσια υγεία και παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την ανεργία.

Μετά όμως από όλα αυτά τα «μέτρα» (περί κοινωνικής επίθεσης του κεφαλαίου πρόκειται), εμείς οι εργαζόμενοι το μόνο που βιώνουμε είναι η όλο και μεγαλύτερη οικονομική μας υποβάθμιση. Τα εισοδήματά μας συρρικνώνονται από την αύξηση του κόστους ζωής, τα όρια ηλικίας στις συντάξεις αυξάνονται και οι αποδοχές μειώνονται, ενώ όλο και περισσότερο υποβαθμίζονται τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας. Ένα δε μεγάλο μέρος τους περνάει στους ιδιώτες μετατρέποντάς τα από «αγαθά» σε «εμπόρευμα», με ότι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους.

Τα ποσοστά των συμπολιτών μας που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας όλο και αυξάνονται. Την δια στιγμή όμως με μεγαλύτερους μάλιστα ρυθμούς αυξάνονται και τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζών, των μεγαλοεργολάβων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ εφαρμόζοντας την όλο και μεγαλύτερη ταξική πολιτική της, ξεπουλά κάθε δημόσιο αγαθό που απέμεινε, σαρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και καταστέλλει με τη βία ό,τι αντιστέκεται. Είναι η κυβέρνηση αυτή που προωθεί τις νεοφιλελεύθερες και νεοσυντηρητικές αναδιαρθρώσεις στην κοινωνία, ακολουθώντας την ίδια πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από ζητήματα, εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές ή διεθνείς επιταγές του κεφαλαίου που αποφασίστηκαν κατά καιρούς(Λιασβόνα, Μάαστριχ κ.α΄).

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΦΤΗΝΟ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

Τα τελευταία χρόνια μέσα από τα μέτρα που πάρθηκαν για την εκπαίδευση προωθήθηκαν και εκεί οι  νεοσυντηρητικές και ταξικές επιλογές.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, καθώς και η προσπάθεια εφαρμογής εξετάσεων στην Ε΄& ΣΤ΄ τάξη, αποτελούν τις βασικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και θα αποτελέσει μέσο παιδαγωγικής πειθάρχησης και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Η υποχρηματοδότηση των σχολείων, η αποκέντρωση και οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) θα φέρουν την δημόσια εκπαίδευση πιο κοντά  στους ιδιώτες. Καθοριστικό ρόλο στην ιδιωτικοποίηση θα παίξουν και οι δημοτικές αρχές καθώς μέρος λειτουργιών του δημόσιου σχολείου θα περάσει σ΄ αυτές και φυσικά με τη λογική της «ανταποδοτικότητας».

Η προσχολική αγωγή αποτελεί το πρώτο θύμα αυτής της λογικής της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, (χιλιάδες νήπια οδηγούνται στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, ή στους δημοτικούς σταθμούς, πληρώνοντας οι γονείς το οικονομικό τίμημα ). 

Η ευέλικτη ζώνη θα φέρει τους σπόνσορες στα σχολεία, «διαφημίζοντας τα προϊόντα τους» μέσω των προγραμμάτων περιβαλλοντικών, υγείας ή ό,τι άλλο θα υπάρξει στην αγορά μετατρέποντας τους μαθητές σε «δυνάμει» πελάτες τους.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όλο και περισσότερο θα εφαρμόζονται στην εκπαίδευση με βάση τη λογική των περικοπών, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τον εκπαιδευτικό και το εκπαιδευτικό έργο.

Οι μισθοί μας, οι συντάξεις και η υγειονομική μας περίθαλψη μαζί με όλους τους εργαζόμενους βρίσκεται σε όλο και χειρότερη θέση. Η συνεχιζόμενη λιτότητα, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, (νόμοι Σιούφα Ν.Δ και Ρέππα ΠΑΣΟΚ), καθώς και η ενδεχόμενη αύξηση της συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την καθημερινή μας ζωή κάνοντας το μέλλον μας και των παιδιών μας δυσοίωνο.

Τα νέα βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα που βασίζονται αυτά, καλλιεργούν την αποσπασματικότητα της γνώσης, εισάγουν τη λογική της αγοράς, αυξάνουν τις εκπαιδευτικές ανισότητες και ενισχύουν τα κυρίαρχα πολιτικά και παιδαγωγικά ιδεολογήματα 

Συνάδελφε- συναδέλφισσα

Στις εκλογές αυτές εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας. Για μας τα πρωτοβάθμια σωματεία αποτελούν το κύτταρο του συνδικαλιστικού κινήματος.  Οι εκπρόσωποι των σωματείων είναι αυτοί που πρέπει να βρίσκονται κοντά στο συνάδελφο και καθημερινά με την παρουσία τους να τον στηρίζουν απέναντι στην διοίκηση και τις αυθαιρεσίες, να τον ενημερώνουν και να τον καλούν να συναποφασίσουν για τις δράσεις του συλλόγου και για τις θέσεις μας απέναντι στα μικρά και μεγάλα ζητήματα.  

Οι δυνάμεις που θα εκπροσωπηθούν αυτή τη συνδικαλιστική χρονιά θα κλιθούν να αντιμετωπίσουν κρίσιμα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, η αξιολόγηση, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης , τα οικονομικά μας οι αυθαιρεσίες της διοίκησης, οι επιστημονικοί προβληματισμοί και οι πολιτιστικές μας ανησυχίες.

Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες για την συνδικαλιστική κατάσταση που επικρατεί στο κλάδο σήμερα.

          Η ΔΑΚΕ έχει μετατραπεί σε κυβερνητικό φερέφωνο του υπουργείου παιδείας, υπερασπίζοντας όλες τις νεοφιλελεύθερες επιλογές στην εκπαίδευση. Στο σύλλογό μας η παρουσία της είναι μηδενική και κινείται στη λογική της υπεράσπισης της πολιτικής της Ν.Δ και της διοίκησης 

         Από την άλλη η ΠΑΣΚ, αποτέλεσε το μηχανισμό στήριξης του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια. Άλλωστε οι τελευταίες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, βρίθουν από λογικές ιδιωτικοποίησης και όρους  αγοράς: αποκέντρωση, υπαγωγή των σχολείων στους δήμους, ευελιξία μισθών, προσλήψεων και εργασιακών σχέσεων, τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, αξιολόγηση-χειραγώγηση, ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο σύλλογό μας η παρουσία τους είναι γραφειοκρατική και δεν ανταποκρίνονται ούτε στη στοιχειώδη ενημέρωση του συλλόγου για τις θέσεις και τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Και οι δύο παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ συνδικαλιστικά εξαντλούνται σε ένα ατέλειωτο αλισβερίσι ανταπόδοσης – εξυπηρέτησεων προς τους ημετέρους.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ-ΕΣΑΚ καταγγέλλουν τους πάντες και τα πάντα, ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΜΕΝΟΙ στην κομματική τους ασφάλεια και την υποτιθέμενη «ιδεολογική καθαρότητα», τους αναλώνονται σε καθημερινά ψεύδη, διαστρεβλώνοντας  θέσεις και απόψεις.  Υπονομεύουν τη μαζική δράση, καταψηφίζοντας πρωτοβουλίες που θα αναδείκνυαν τα προβλήματα. Είναι οι δυνάμεις αυτές που καταψήφισαν την μεγαλειώδη περσινή απεργία, επέλεξαν να κάνουν ξεχωριστές αρχικά συγκεντρώσεις, υπονομεύοντας στην πράξη την συλλογική συμμετοχή των συναδέλφων, εμφανιζόμενοι κάτω από το βάρος του μαζικού χαρακτήρα της απεργίας την τέταρτη εβδομάδα διαδηλώνοντας μαζί με τους «ξεπουλημένους», προτάσσοντας τα σημαιάκια του ΠΑΜΕ.

Όλα αυτά τα χρόνια και μέσα από την εκπροσώπησή μας στο δ.σ του συλλόγου μας, προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε το ρεύμα του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού. Με αυτήν την αντίληψη αναπτύξαμε την πολύμορφη δράση στο σύλλογό μας, στις Γενικές Συνελεύσεις, στα σχολεία και τις σχολικές τάξεις, στους δρόμους και τις κινητοποιήσεις. Κόντρα στις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, κόντρα στον υποταγμένο κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό. Με αυτή την αντίληψη  βρεθήκαμε στην καρδιά των πραγματικών αγώνων.

ü                 Προσπαθήσαμε και πετύχαμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις να αποτρέψουμε τις αυθαιρεσίες της διοίκησης και να εφαρμοστούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.

ü                 Προσπαθήσαμε και πετύχαμε μέχρι σήμερα την μη εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης και την αξιολόγησή της.

ü                 Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το πρόβλημα των βιβλίων μέσα από πολύμορφες δράσεις(συζητήσεις εκδηλώσεις-ερωτηματολόγια), όταν κάποιοι τις χλευάζουν στο Δ.Σ..

ü                 Προσπαθήσαμε να ενημερώνουμε τους συναδέλφους για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα του κλάδου.

ü                 Προσπαθήσαμε να βάλουμε τη λογική του οριζόντιου συντονισμού και τη δημιουργία ενός μετώπου παιδείας – εργασίας των σωματείων και το πετύχαμε σε κάποιες περιπτώσεις μακριά από κομματικές επιλογές και περιχαρακώσεις.

ü                 Συμπαρασταθήκαμε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις εργαζόμενων.

ü                 Αναδείξαμε τα προβλήματα και συμμετείχαμε σε δράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Σηματοδοτήσαμε την αναγκαιότητα του αγώνα και του ξεσηκωμού σε όλους τους χώρους της εκπαίδευσης και με ταξική σεμνότητα δείχνουμε το δρόμο της νίκης σε όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι άλλος από μια γενικευμένη σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική σε ένα συντονισμένο αγώνα με πανεργατικά χαρακτηριστικά.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

Για ένα συνδικάτο που θα παλεύει για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, θα αναπτύσσει συνδικαλιστική, μορφωτική και πολιτιστική δράση, που θα στέκεται εμπόδιο στις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό της εξουσίας.

Για ένα συνδικάτο που θα επιδιώκει τον οριζόντιο συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων, με ανεξάρτητο ταξικό προσανατολισμό.

Για τη συγκρότηση ενός συνδικάτου  που θα υπηρετεί τις αποφάσεις των συνελεύσεών των εκπαιδευτικών και όχι της συνδικαλιστικής και κομματικής γραφειοκρατίας.

Για ένα συνδικάτο που με τη συνδικαλιστική του δράση, ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΡΗΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις και την πολιτική τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ø     ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με

ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Ø     20 μαθητές ανά τμήμα. 15 στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ και Β΄ δημοτικού.

Ø     Όχι στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου νηπιαγωγείου. Κατάργηση του Ν.3518

Ø     Όχι την αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των νηπίων.

Ø     Γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο 15% του ΓΚΠ.

Ø     Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525, 2986 και 2640 (νόμοι  Αρσένη-Ευθυμίου)

Ø      1400 ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο. 30% αυξήσεις στις αποδοχές μας,

Ø     Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό.

Ø     Όχι στη σύνδεση μισθού- απόδοσης-αξιολόγησης.

Ø     Ελεύθερες Κλαδικές Συλλογικές διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης.

Ø     Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.

Ø     Όχι στην αξιολόγηση –χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

Ø     Κατάργηση του καθηκοντολόγιου.

Ø     Όχι στο νέο ΔΥΚ.

Ø      Όχι στην αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση - κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και την «αποκέντρωση», που προωθεί την ιδιωτικοποίηση.

Ø     Όχι στις εξετάσεις στην Ε΄ και ΣΤ΄.

Ø     Αντίσταση στην πράξη κάθε προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης, με συλλογικές δράσεις.

Ø     Όχι στην Ευέλικτη Ζώνη.

Ø      ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Κατάργηση της ωρομισθίας και του θεσμού του αναπληρωτή και αντικατάσταση τους με μόνιμους διορισμούς..

Ø     Διορισμός όλων των αναπληρωτών.

Ø     Όχι στις παραβιάσεις ωραρίων,  τις υπερωρίες, τις  υποχρεωτικές μετακινήσεις.

Ø     Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Ø     Όχι στις αυθαιρεσίες, τις πολλαπλές μετακινήσεις, τις παραβιάσεις των ωραρίων.

Ø      ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 55, ίση με τον τελευταίο μισθό.

Ø     Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα – Ρέππα.

Ø     Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα