ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

αρχείο

 

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

Δήλωση του εκπροσώπου

των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ

στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Σκαρτσίλα  Σωτήρη

Για τα Νηπιαγωγεία

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. που έγινε σήμερα 18-10-2007 η παράταξη της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ αρνήθηκαν για μια ακόμα φορά να προχωρήσει το Δ.Σ. της ΔΟΕ σε απόφαση που θα καταγγέλλεται η προώθηση του νόμου για την αποκέντρωση στην Α΄βάθμια εκπαίδευση, μέσω της εκχώρησης των νηπιαγωγείων στους ιδιώτες και τους δήμους. Είναι εντυπωσιακή η επιμονή των δυο αυτών παρατάξεων να μην πειραχτούν τα ιερά και τα όσια της αποκέντρωσης, να μην υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.  Απ’ ότι αποδεικνύεται, εξαργυρώνουν γραμμάτια στους κομματικούς τους εκπροσώπους.  Η ΔΑΚΕ, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της κυβερνητικής παράταξης, δε θέλει να δημιουργήσει το παραμικρό εμπόδιο στις επιδιώξεις του ΥΠΕΠΘ. Η ΠΑΣΚ παραμένει πιστή στα νομοθετήματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (ο νόμος για την αποκέντρωση είναι δημιούργημα τους) και πολύ περισσότερο στο πρόγραμμά του που με σαφήνεια αναφέρεται στην ανάγκη να περάσει η εκπαίδευση στους δήμους. Έτσι, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τον κλάδο και να κρύψει την αλήθεια για την ευθύνη και θέση της στο θέμα των νηπιαγωγείων, αλλά και με προσπάθεια εντυπωσιασμού, κατέθεσε πρόταση για «προσφυγή της Ομοσπονδίας μέσω του Νομικού Συμβούλου στο Συμβούλιο της Επικράτειας για την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας για τα Νηπιαγωγεία», χωρίς και πάλι να λέει κουβέντα για την ταμπακέρα της αποκέντρωσης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η τροπολογία (άρθρο 32 πλέον του Ν.3577) που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στους δήμους να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν  τμήματα νηπιαγωγείων  – μετά τους νόμους 2218 και 2240 – είναι η νέα προσπάθεια υλοποίησης  της  Αποκέντρωσης, που αρχής γενομένης από τα νηπιαγωγεία, εκχωρεί την Προσχολική Αγωγή και τα δημοτικά σχολεία στους ιδιώτες και στους δήμους!

Ως συνέχεια της τροπολογίας εξεδόθη  η εγκύκλιος της 20 Ιουλίου που εισάγει το 7-8 για τα ολοήμερα και την επιμήκυνση στο κλασικό τμήμα κατά μισή ώρα ημερησίως που καταστρατηγεί και αυξάνει το ωράριο των Νηπιαγωγών. Αποδεικνύεται περίτρανα  ότι η ιδωτικοποίηση και η αποκέντρωση πάνε μαζί με την ελαστικοποίηση και καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και την γενικότερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Η νομική διεκδίκηση θα είχε νόημα μόνο αν συνοδευόταν από ένα συνολικό σχέδιο που θα ενώνει το θέμα των Νηπιαγωγείων από τα μεγάλα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θέτει η Αποκέντρωση και θα προχωρά σε συγκεκριμένες μορφές διεκδίκησης και αγώνα. Αυτό έκαναν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ – όπως κατ’ επανάληψη έχουμε κάνει – και στη σημερινή συνεδρίαση. Καταθέσαμε πρόταση για να πάρει η Δ.Ο.Ε. θέση για την Αποκέντρωση και των διατάξεων, τροπολογιών κλπ. που την υλοποιούν,  διεκδικώντας την κατάργησή τους συνολικά, ταυτόχρονα με την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πρότασή μας πήρε 1 ψήφο!

Ιδιαίτερα η ΠΑΣΚ ούτε καν έφερε στο Δ.Σ. την «δέσμευσή» της όπως την κατέθεσε στις συναντήσεις Θεσσαλονίκης και Αθήνας για κήρυξη 24ωρης απεργίας με αίτημα την κατάργηση της τροπολογίας και ανάκληση της εγκυκλίου της 20ης Ιουλίου! (Ο φαρισαϊσμός δεν έχει όρια!). Έτσι όπως εσκεμμένα προτάθηκε από την ΠΑΣΚ, στην ουσία παραπέμπει το θέμα στις καλένδες των δικαστηρίων, δίνει χρόνο στην κυβέρνηση και αφήνει τους-τις συναδέλφους νηπιαγωγούς έρμαια στις αυθαιρεσίες! Αυτή η αντιμετώπιση έχει σαν αποτέλεσμα το ζήτημα να τίθεται ως ένα επιμέρους, ειδικό θέμα και το αποκόπτει από το σύνολο των διεκδικήσεων του κλάδου. Ταυτόχρονα δημιουργεί την αίσθηση και τις αυταπάτες ότι αυτό το «ειδικό θέμα» θα λυθεί από τα δικαστήρια χωρίς να είναι αναγκαία η πάλη με βάση μια ενιαία συνολική λογική από το εκπαιδευτικό κίνημα.

Οι ευθύνες της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ για τις εξελίξεις είναι τραγικές!

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι, τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών μόνο με την ανάπτυξη μαζικών και δυναμικών αγώνων μπορούν να λυθούν, αφήνοντας πίσω τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού.

Πέμπτη 18, Οκτωβρίου 2007


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα