ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

αρχείο

 

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ΣΩΤΗΡΗΣ  ΣΚΑΡΤΣΙΛΑΣ  

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΘΗΝΑ»,

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ- ΚΙΝΗΣΕΩΝ- ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε., ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ Τ0 2007-2008

Προς το Α’ ΠΥΣΠΕ Αθηνών

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΝΕΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Η συμμετοχή μου στη «διαδικασία» επιλογής των νέων Διευθυντών, καθορίστηκε από τη δίωξη που  επιχειρήθηκε εναντίον μου. Δίωξη πολιτικού και φρονηματικού χαρακτήρα που στρεφόταν κατά της δημοκρατίας στην εκπαίδευση, γι’ αυτό και ακυρώθηκε από τη δυναμική απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος, των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων συλλόγων. Όσοι σχεδίασαν τη δίωξη, υπόλογοι πια σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, φρόντισαν να κλείσουν την υπόθεση εσωκλείοντας στο φάκελό μου μια «αυστηρά σύσταση», μνημείο άλλων εποχών, προσδοκώντας έτσι την κάμψη του φρονήματός μου και εν τέλει την ομηρία τη δική μου και του ρεύματος του ανεξάρτητου ριζοσπαστικού συνδικαλισμού που συμμετέχω. 

Στη διαδικασία των «κρίσεων», ένα χρόνο μετά την επιχείρηση δίωξης, υποχρεωθήκατε  να αγνοήσετε τελεσίδικα ό,τι είχε εσωκλειστεί στο φάκελό μου και αυτό αποτελεί σημαντική νίκη του κινήματος που αναπτύχθηκε ενάντια στον αυταρχισμό, τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των συναδέλφων. Υποχρεωθήκατε επίσης να κατανοήσετε πώς αντιλαμβάνεται η ζωντανή και μαχόμενη εκπαίδευση τέτοιες «αυστηρές συστάσεις», ιδιαίτερα όταν:

 

  • Στο βιογραφικό αρνήθηκα να  καταθέσω παραστατικά και άλλα ντοκουμέντα, δηλώνοντας πως δεν αντιλαμβάνομαι την όποια, συνδικαλιστική και εκπαιδευτική μου δράση ως πεδίο συλλογής πιστωτικών μονάδων, ούτε ως στοιχείο που με ξεχωρίζει ή  με διαφοροποιεί από τους συναδέλφους μου.
  • Στη «συνέντευξη», αντί απαντήσεων στους κομματικούς προϊσταμένους και όποιους αιρετούς του κομματικού συνδικαλισμού τους συνεπικουρούσαν, κατήγγειλα τη διαδικασία επιλογής στελεχών  ως προαποφασισμένη, κομματική και διάτρητη που προσβάλλει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Κατέδειξα συνάμα, την αντίθεση της ζωντανής εκπαίδευσης με την αντιδραστική πολιτική που βαθαίνει στο χώρο της Παιδείας, προβάλλοντας τις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος για την  υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, την Παιδαγωγική Ελευθερία και τη Δημοκρατία στο σχολείο, κόντρα στον αυταρχισμό και την αξιολόγηση- χειραγώγηση.

 

Oι «κρίσεις», που ξεκίνησαν το καλοκαίρι με τις «επιλογές» των Συμβούλων και των  Προϊσταμένων, ολοκληρώθηκαν πια με τις «επιλογές» των Διευθυντών. Με την πολιτική ευθύνη και την κάλυψη της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, όσοι συμμετείχαν στα συμβούλια σχεδίασαν μια «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου», που επιβλήθηκε όχι μόνο για να γίνει η σφαγή των «αλλόδοξων», αλλά κυρίως για να φτιαχτεί ο μηχανισμός εκείνος που θα επιβάλλει δια πυρός και σιδήρου τα αντιδραστικά μέτρα και τις σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Γι΄ αυτό τελικά, τα Συμβούλια σφαγίασαν ανερυθρίαστα, όχι όσους ήταν με τους «άλλους», αλλά αυτούς που είχαν στα σχολειά τους αγωνιστική στάση και ριζοσπαστική εκπαιδευτική δράση, καθώς κι αυτούς που έτυχε να έχουν τις ίδιες προτιμήσεις με τα «δικά σας παιδιά».

Σε ότι με αφορά: Είναι απόλυτα φανερό πως σ΄αυτό το κλίμα που διαμορφώνει η πολιτική σας πρακτική, το Συμβούλιο προβαίνει στην «επιλογή» μου ως Διευθυντή, λόγω της συνδικαλιστικής μου ιδιότητας για να την περιφέρει ως άλλοθι τόσο για τη στημένη διαδικασία επιλογής στελεχών όσο και για την αντιδραστική  πολιτική στην εκπαίδευση. Τέτοια άλλοθι δεν είμαι διατεθειμένος να  παράσχω ούτε και να σιωπήσω. Γι αυτό δηλώνω πως παραιτούμαι, μη αποδεχόμενος στο εξής καμιά διαδικασία τοποθέτησης ή συμμετοχής μου στους πίνακες.  Με την παραίτηση ολοκληρώνεται νικηφόρα μια συλλογική μάχη ενάντια στον αυταρχισμό και τις διώξεις. Έτσι, αντίπαλα και ανυπόταχτα από κάθε θέση,  θα βρισκόμαστε πάντα απέναντι στην αντιδραστική πολιτική.

Αντιστεκόμενοι στην ιεραρχική πυραμίδα του ελέγχου, του διοικητικού αυταρχισμού και της αξιολόγησης, ασφαλώς και δε θεωρούμε κανέναν ως δεδομένο. Γι΄ αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους  που τοποθετούνται Διευθυντές να σταθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς και να αρνηθούν το ρόλο του ελεγκτή και του αξιολογητή που τους επιφυλάσσεται. Ας είναι όμως σίγουροι, πως θα μας βρουν μπροστά τους, σχολειό το σχολειό, όλοι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να χτίσουν την καριέρα τους στην πλάτη των αναγκών και των δικαιωμάτων των συναδέλφων, ό,τι απόχρωση κι αν φέρουν, ό,τι άκρες κι αν έχουν! Θα δώσουμε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς τον αγώνα για την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατία στο σχολείο και την αποφασιστική ενίσχυση του ρόλου των συλλόγων διδασκόντων. Για την αξιοπρέπεια και το δίκιο του εκπαιδευτικού, για τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση και το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

15-11-2007


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα