ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

αρχείο

 

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

Δήλωση – Τοποθέτηση του  Εκπροσώπου των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, Σκαρτσίλα Σωτήρη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 22 Αυγούστου 2007 για το θέμα  Αποσπάσεις Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας.

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΕΠΘ και στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών ακολουθεί  πιστά την παράδοση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.   Με τον πιο ακραίο τρόπο επιβεβαιώνεται η πολιτική που με οποιοδήποτε πρόσχημα προσπαθεί να κρατήσει σε ομηρία χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Και αυτό σε μια προεκλογική περίοδο που δια στόματος Πρωθυπουργού εξαγγέλλεται η συνέχεια μετά  τις εκλογές της αντιμεταρρύθμισης της εκπαίδευσης με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στις αντιεκπαιδευτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Το ζήτημα των αποσπάσεων και τα προβλήματα που παρατηρούνται σχετικά με την διαδικασία χορήγησής τους δεν είναι φετινό αλλά μόνιμο φαινόμενο των εκάστοτε Υπουργείων Παιδείας. Ενώ η δυνατότητα απόσπασης είναι δικαίωμα των εκπαιδευτικών που λύνει σοβαρά οικογενειακά τους αλλά και προβλήματα υγείας, αντιμετωπίζεται από όλες τις κυβερνήσεις ρουσφετολογικά που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και τις αναγάγουν σε πελατειακές σχέσεις με  προφανή στόχο την δέσμευση και βέβαια την ψηφοθηρία.

Ο κομματικός και διοικητικός μηχανισμός του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος αναγάγει αυτές διαδικασίες που αφορούν αποσπάσεις – τοποθετήσεις, προσλήψεις αναπληρωτών, ωρομισθίων κλπ. σε όργιο ρουσφετιού και παροχής εκδούλευσης. Εδώ δεν είναι άμοιρη και η ευθύνη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που υποθάλπει και συντηρεί μια τέτοια κατάσταση και αντίληψη προάγοντας κι αυτή με τη σειρά της τις πελατειακές σχέσεις για ευνόητους λόγους.

Έτσι παρατηρείται κάθε φορά ένα μέρος των αποσπάσεων να ικανοποιείται ως  ποσόστωση των «ημετέρων- υμετέρων», η οποία μετατοπίζεται ανάλογα με το κόμμα που είναι στην εξουσία, έτσι που πολλοί εκπαιδευτικοί δεν παίρνουν την απόσπαση που δικαιούνται. Τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν μόνιμα στα σχολεία με τις  πολιτικές της  αδιοριστίας χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία και επιχείρημα από τη διοίκηση για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που δεν ικανοποιούνται. 

Η απουσία αντικειμενικών κριτηρίων (μοριοδότηση κλπ.) στις αποσπάσεις δίνει την ευχέρεια για κομματική εκμετάλλευση, στη μεροληπτική και επιλεκτική αντιμετώπιση του όλου θέματος.   

Βέβαια και εκτός από τις ανάγκες των εκπαιδευτικών που δεν λύνονται, το θέμα αυτό έχει να κάνει και με την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων που διαιωνίζεται σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και δημιουργεί προβληματική κατάσταση και στα σχολεία και στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο εργασιακό των εκπαιδευτικών.  

Ιδιαίτερα φέτος το μέλημα της κυβέρνησης να τελειώσει τις κρίσεις και την επιλογή των στελεχών (Σχ. Συμβούλων, Δ/ντών Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων Γραφείων) τα οποία θα υλοποιήσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική έφερε σε δεύτερη μοίρα τις αποσπάσεις με αποτέλεσμα την εξέταση των αιτήσεων τέλη Αυγούστου και με   εξπρές διαδικασία εν όψη των βουλευτικών εκλογών.  Χιλιάδες αιτήσεις - το 40% - δεν ικανοποιήθηκαν αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται  και την αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών. Αντίθετα το ΥΠΕΠΘ φρόντισε νωρίτερα τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές υπηρεσίες συνεχίζοντας έτσι  αυτό το απαράδεκτο καθεστώς των αποσπάσεων στα γραφεία εκπαίδευσης και αλλού. Αντί να προσλαμβάνεται διοικητικό προσωπικό για τις υπηρεσιακές ανάγκες, αποσπώνται εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μάλιστα μοριοδοτούνται για θέσεις στις οποίες, δεν υπηρέτησαν και, πιθανόν, δεν θα υπηρετήσουν ποτέ.

Οι αποσπάσεις είναι δικαίωμα των εκπαιδευτικών που λύνουν υπαρκτές ανάγκες, δεν υπηρετούν καμία συναλλαγή και δεν είναι προς εκμετάλλευση κανενός κομματικού μηχανισμού. Η ικανοποίησή τους και η λειτουργία των σχολείων δεν εξυπηρετούν την επίρρωση των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών από όπου κι αν προέρχονται.

Στη βάση των παραπάνω η ΔΟΕ οφείλει να καταδικάσει  αυτή την πραγματικότητα που στόχο έχει όχι μόνο την εξαγορά  ψήφων αλλά και την υποταγή στην αντιεκπαιδευτική και αντιεργατική πολιτική και χαρακτηρίζει όχι μόνο την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ.

Ζητάμε να ικανοποιηθούν άμεσα όλες οι αιτήσεις που εκκρεμούν και να  επιτέλους να πάψει το καθεστώς της ανεξέλεγκτης και ρουσφετολογικής  διεξαγωγής των αποσπάσεων από την εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΕΠΘ και να θεσμοθετηθεί αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης και αντικειμενικών κριτηρίων.

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2007


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα