ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

αρχείο

 

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

Δήλωση – Τοποθέτηση του  Εκπροσώπου των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, Σκαρτσίλα Σωτήρη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 2 Αυγούστου 2007 για την εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ για τα Νηπιαγωγεία.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νηπιαγωγεία σχετικά με την κτιριακή υποδομή (νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε ημιυπόγεια, σε  αποθήκες χωρίς φυσικό φωτισμό και αερισμό (περίπτωση Γκράβας τυπικό παράδειγμα), διπλοβάρδια, σε καταστήματα, χωρίς προαύλιους χώρους, χωρίς παιδαγωγικά υλικό και τεχνική υποδομή, με ελλείψεις νηπιαγωγών και πολυάριθμα τμήματα, είναι αποτελέσματα όλων των προηγούμενων πολιτικών και κυβερνήσεων.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης  είναι αυτή που αφήνει 60.000 νήπια εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου, που τα νήπια το 2007 φοιτούν σε εντελώς ακατάλληλους χώρους, που αναγκάζει τους γονείς να δαπανούν σεβαστά οικονομικά ποσά για να αγοράσουν το παιδαγωγικό υλικό που είναι απαραίτητο για φοίτηση των νηπίων και αδυνατούν τα νηπιαγωγεία με τις ελάχιστες επιχορηγήσεις να τα εξασφαλίσουν.

Παρ’ όλο που τα δελτία τύπου της Γιαννάκου με τις εξτρά επιχορηγήσεις,

(αναφέρεται  σε 4,5 εκ ευρώ περίπου για να εξασφαλιστούν ελαφρού τύπου κατασκευές για να γίνουν παραρτήματα σε νηπιαγωγεία) δεν μπορούν να κρυφτούν οι στόχοι για το πέρασμα των Νηπ. στους δήμους και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, δηλ. για την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ που παραδίδει τη δημόσια εκπαίδευση στην αγορά. Τα 4,5 εκ. ευρώ απέχουν πάρα πολύ από τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι γεννήσεις κατά μέσο όρο είναι το χρόνο 105.000. Στα δημόσια νηπιαγωγεία φοιτούν 138.000-139.000 νήπια και προνήπια και 4.500 περίπου στα ιδιωτικά. 60.000 παιδιά είναι εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου! Σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και τα 15 νήπια ανά τμήμα, μόνο για το κανονικό νηπιαγωγείο χρειάζονται 4.000 αίθουσες και 4.000 νηπιαγωγοί. Τα 92 παραρτήματα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΠΘ ότι θα λειτουργήσουν είναι κοροϊδία! – αν και δεν ορίζεται με τι καθεστώς θα λειτουργήσουν, υπαγόμενα στους δήμους ή στο ΥΠΕΠΘ.

Είναι γνωστές οι θέσεις αλλά και οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την εκχώρηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης στους ιδιώτες. Η δυνατότητα αυτή που δόθηκε με την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η οδηγία από τη διοίκηση στις Νηπιαγωγούς να μην εγγράφουν τα προνήπια  το αποδεικνύει περίτρανα.

Όσο γνωστές και σαφείς είναι στην ίδια κατεύθυνση και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι δηλώσεις του Γ.Παπανδρέου για την αποκέντρωση είναι χαρακτηριστικές :«..Το νηπιαγωγείο, όλα αυτά θα πρέπει να είναι υπό την εποπτεία και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση..» (Χαιρετισμός του Γ.Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του σε Παιδικό Σταθμό Δήμου Καλλιθέας.) Όπως και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ : «Στους δήμους θα μεταφερθούν ο καθορισμός συγκεκριμένου μέρους των προγραμμάτων σπουδών, η δυνατότητα χρηματοδότησης των σχολικών υποδομών. Αναζήτηση πρόσθετων πόρων από τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση». ( «15 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία» και «Ανοικτό στην κοινωνία σχολείο).

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ που αναφέρεται στο πως θα λειτουργήσουν τα νηπ. στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στους δήμους δημιουργεί και δύο σοβαρά ζητήματα που αφορούν το εργασιακό των νηπιαγωγών.

Πρώτον, αυξάνει το ωράριο των νηπιαγωγών. Το ωράριο καταστρατηγείται καθώς για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ωράριο των νηπιαγωγών. (φτάνει στις 22.5 διδακτικές ώρες την εβδομάδα – μεγαλύτερο και από τους άλλους εκπαιδευτικούς με περισσότερα χρόνια υπηρεσίας). Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί με καμία δικαιολογία να αυξάνεται το ωράριο. Το ωράριο των νηπιαγωγών είναι επιβαρημένο και όσον αφορά το διδακτικό τους (προσέλευση-αποχώρηση, διαλείμματα κ.α), χωρίς βοηθητικό προσωπικό αναγκαίο για πολλές εργασίες που επιβαρύνουν τις νηπιαγωγούς άσχετες με τα διδακτικά τους καθήκοντα, και όσον αφορά τις ώρες για  προετοιμασία για εντός και εκτός νηπιαγωγείου και επιπρόσθετα για την γραμματιακή και διοικητική δουλειά. Το ωράριο είναι αδιαπραγμάτευτο!   Το ΥΠΕΠΘ οφείλει να ρυθμίσει  τα  θέματα του 7-8 του πρωινού και της αποχώρησης των νηπίων χωρίς να θίξει το ωράριο στο παραμικρό.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τη εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς με το οποίο θα εργάζονται οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στους δήμους. Η τροπολογία αλλά και η εγκύκλιος δεν αναφέρεται και δεν εξασφαλίζει κανένα εργασιακό δικαίωμα στους συναδέλφους αυτούς αφήνοντας όλα τα περιθώρια για εργασιακό μεσαίωνα. Το εργασιακά δικαιώματα  αυτών των συναδέλφων πρέπει να είναι ενιαία και να διαφυλαχτούν.  

Σαφώς λοιπόν το θέμα της Αποκέντρωσης είναι μείζον θέμα για το παρόν και το μέλλον όχι μόνο των Νηπιαγωγείων αλλά και όλης της εκπαίδευσης. Τα μορφωτικά, εκπαιδευτικά και εργασιακά δικαιώματα αναιρούνται και καταργούνται στο πλαίσιο της Αποκέντρωσης.   

Για μας το θέμα της αποτροπής της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ που εκχωρεί την παιδεία στους ιδιώτες  αρχής γενομένης από τα νηπιαγωγεία, είναι βασικό ζήτημα και γι αυτό το βλέπουμε μέσα στο πρόγραμμα δράσης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση οι ανάγκες της προσχολικής αγωγής πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα και να διεκδικηθούν από το εκπαιδευτικό κίνημα από κοινού με τους γονείς.

Για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο, για την υπεράσπιση της Ενιαίας, Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης προτείνουμε να εκδοθεί γράμμα προς τους γονείς των νηπίων και ταυτόχρονα να αποτελεί και κάλεσμα διαμαρτυρίας και κινητοποίησης με την έναρξη της χρονιάς, την πρώτη ημέρα των σχολείων με στόχο να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για να μη μείνει κανένα νήπιο εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου. Να εγγραφούν όλα τα νήπια και να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των κληρώσεων και των αποκλεισμών  νηπίων από το δημόσιο νηπιαγωγείο.

Όχι στην Αποκέντρωση που οδηγεί τα νήπια εκτός του δημόσιου και δωρεάν νηπιαγωγείου.

Ζητάμε άμεση αύξηση των δαπανών για να σταματήσουν οι διπλοβάρδιες, τα ακατάλληλα κτίρια. Για να σταματήσουν να πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους για εκπαιδευτικό υλικό και την τεχνική υποδομή και για την λειτουργία των νηπιαγωγείων.

Να ιδρυθούν νηπιαγωγεία και να διοριστούν νηπιαγωγοί έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Καμιά περαιτέρω καταστρατήγηση του ωραρίου των νηπιαγωγών.

Η άρνηση της ΔΑΚΕ να ψηφίσει μια τέτοια πρόταση σαφώς και συνάδει με την ταύτισή της με την κυβερνητική πολιτική και την στήριξή της σ’ αυτή και δεν παραξενεύει. Το αντίστοιχο συμβαίνει και με την άρνηση της ΠΑΣΚ να μπει και να ψηφίσει την πρόταση. Οι θέσεις και οι απόψεις του ΠΑΣΟΚ και τις ΠΑΣΚ για την Αποκέντρωση αποτελούν δέσμευσή τους. 

2 Αυγούστου 2007


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα