ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Βιβλίο Επισκεπτών

Τα οράματα και οι ιδέες δε φυλακίζονται

 

“Στην αρχή ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους. Δεν ήμουν Εβραίος και δεν φώναξα. Μετά ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές. Δεν ήμουν κομμουνιστής και δεν φώναξα. Έπειτα ήρθε η ώρα των σοσιαλδημοκρατών. Δεν ανήκα σ΄ αυτό το κόμμα και δεν έβρισκα λόγο να διαμαρτυρηθώ. Ακολούθησαν οι ομοφυλόφιλοι. Ούτε κι αυτό σκέφτηκα ότι με αφορούσε. Στο τέλος ήρθε η σειρά των τσιγγάνων. Ούτε και τότε βρήκα λόγια για να εκφράσω την αντίθεσή μου.

Ο επόμενος στη σειρά ήμουν εγώ. Αλλά δεν υπήρχε κανείς για να φωνάξει”

(Μάρτιν Νιμέρερ)

 

 

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συζητά αυτές τις μέρες ένα μνημόνιο με τίτλο: «Για την ανάγκη καταδίκης εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων και των κομμουνιστικών κομμάτων που δεν καταδικάζουν τα εγκλήματα αυτά».

Το εν λόγω μνημόνιο συνιστά ένα άκρως  μισαλλόδοξο κείμενο, οι εμπνευστές του οποίου επιδιώκουν να αναβιώσουν τις αλήστου μνήμης εποχές του Μακαρθισμού και της αντικομμουνιστικής υστερίας. Ακολουθώντας τα διαχρονικά παραδείγματα  των φασιστικών καθεστώτων, οι συντάκτες του σκοταδιστικού αυτού κειμένου ουσιαστικά ζητούν την «απονομιμοποίηση» των κομμουνιστικών κομμάτων, τον στιγματισμό της μαρξιστικής ιδεολογίας και την απαξίωση του ιστορικού ρόλου της στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Η έκθεση αυτή αποτελεί μια ακόμη απόπειρα να ξαναγραφτεί και να παραχαραχτεί η ιστορία του 20ου αιώνα. Προτείνεται άλλωστε ακόμη και «η αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων» στις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για να διδάσκεται ο αντικομμουνισμός! Η επιχειρούμενη ταύτιση του ναζισμού με τον κομμουνισμό, η εξίσωση των θυτών με τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι μια προκλητική και κραυγαλέα παραποίηση της Ιστορίας. Οι κομμουνιστές στάθηκαν πάντοτε στον αντίποδα του φασισμού και συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποκάλυψη της απάνθρωπης φύσης του και τη συντριβή του, πληρώνοντας βαρύ τίμημα γι αυτό.

Στο κατάπτυστο αυτό κείμενο αποσιωπάται φυσικά μια μεγάλη αλήθεια, την οποία παραδέχονται ακόμα και οι  ιδεολογικοί αντίπαλοι του κομμουνιστικού κινήματος. Η τεράστια ιστορική συνεισφορά του στις κοινωνικο-οικονομικές κατακτήσεις των εργαζομένων, στην υπεράσπιση δημοκρατικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην προάσπιση της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας. Συνεισφορά που απετέλεσε πηγή έμπνευσης για κορυφαίους δημιουργούς του πολιτισμού σ’ ολόκληρο τον κόσμο, τα έργα των οποίων συνιστούν πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη με διαχρονική αξία.

Ο βαθύτερος όμως στόχος του συγκεκριμένου μνημονίου είναι ευδιάκριτος για όσους μπορούν να κοιτάξουν πίσω από τα προσχήματα και να κάνουν αναγωγές στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα. Είναι η παρατεταμένη προσπάθεια των αντιδραστικών κύκλων να φιμωθεί κάθε αγωνιστική φωνή, να τεθεί «εκτός νόμου» ο καθένας που αμφισβητεί τη «σιδερένια φτέρνα» της εγκληματικής νέας τάξης πραγμάτων. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές: δήλωση μετανοίας για το «ένοχο» παρελθόν, υποταγή και «νομιμοφροσύνη» στο παρόν, όπως αυτό διαμορφώνεται ερήμην των λαών, από τους ισχυρούς του παγκόσμιου Κεφαλαίου. Οι ηγεσίες προσφεύγουν στο ψέμα και το φόβο, όπλα που λειτουργούν αποτελεσματικά σ’ όλες τις εποχές.

Η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, που σαρώνει στο πέρασμα του κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις δεκαετιών και καταστέλλει ανθρώπινα δικαιώματα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι λαοί όμως, ολοένα και περισσότερο, συνειδητοποιούν τον αντιδραστικό-αντιλαϊκό του χαρακτήρα.

Το κίνημα αμφισβήτησης που αναπτύσσεται και αποτελεί την μοναδική ελπίδα για τους λαούς, μπορεί να γίνει ισχυρό ανάχωμα στις επιδιώξεις τους. Γι΄ αυτό θέλουν με κάθε τρόπο να αποδυναμωθεί και να εξουδετερωθεί. Χάνοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά. και ιδεολογικά του ερείσματα, είναι εύκολο να χειραγωγηθεί και να καταστεί ακίνδυνο. Τα φερέφωνα της «νέας τάξης» επιχειρούν να σπιλώσουν και να «ρίξουν στη φωτιά» ιδέες που συγκίνησαν και συνέγειραν εκατομμύρια ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν και στις μέρες μας εξαιρετικά επίκαιρες.

Είναι καθήκον όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών ανθρώπων να καταδικάσουν το απαράδεκτο αυτό μνημόνιο και να ζητήσουν την άμεση απόσυρση του.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι κοινωνικοί και μαζικοί φορείς της πόλης.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23-1-2006 ΚΑΙ ΩΡΑ 6μ.μ. ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ριζοσπαστική Κίνηση Εκπαιδευτικών


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα