ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Βιβλίο Επισκεπτών

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Το «σκληρό ρόκ»  της κ. Γιαννάκου

και η ένοχη απραξία της ΔΟΕ

ΤΡΙΤΗ 14 Μάρτη: Συνάντηση της ΔΟΕ με την Υπουργό Παιδείας

 

Στον όγδοο όροφο της Μητροπόλεως  την Τρίτη 14-2, μία μέρα πριν την πανεργατική απεργία, αποδείχτηκε το σκληρό, αντιεκπαιδευτικό και  αυταρχικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα έγιναν ολοφάνερα και τα τραγικά αδιέξοδα της ενσωμάτησης της ΔΟΕ, που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντισταθεί.

Όλες οι τοποθετήσεις της κ. Γιαννάκου, απέπνεαν απαξίωση απέναντι στον εκπαιδευτικό και το έργο του, χλευασμό των αγώνων του, άρνηση για απαντήσεις απέναντι στα καυτά προβλήματα, διάθεση για προώθηση αντιδραστικών τομών, σιγουριά  για την πολιτική της που δεν την αμφισβητούν στην ουσία της ούτε η  αντιπολίτευση, ούτε οι «θέσεις» του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα:

« Δεν παίρνετε φράγκο! » ήταν με λίγα λόγια η απάντηση της  Υπουργού  για τα οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών που ήδη μετρούν 40% μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Επικαλέστηκε τα τετριμμένα πια επιχειρήματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της καμένης γης που παρέλαβε, είναι χαρακτηριστική η δήλωση «…είσαστε πολλοί εσείς οι εκπαιδευτικοί και ζητάτε και μαζικούς διορισμούς που ανεβάζουν το κόστος.». Ο εμπαιγμός και η εξαπάτηση συνεχίστηκε με το περιβόητο επίδομα των 103 ευρώ που στοιχειώνει για 7η χρονιά. Έμεινε έτσι η ηγεσία της ΔΟΕ, να παρακολουθεί ένοχα τα αποτελέσματα από το χρόνιο παιχνίδι της διασποράς επιδοματικών φημών στο οποίο πρωταγωνίστησε, επιτρέποντας έτσι σήμερα στην Υπουργό Παιδείας να περιορίζει το αίτημα  «να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας» εγκλωβίζοντάς το σε νέες φήμες για χορήγηση του επιδόματος στα βάθη της τετραετίας. ..ίσως σε δόσεις.

« Ποιο 5% για την Παιδεία Τέτοιο ερώτημα φάνηκε να απευθύνει σχετικά με τη γνωστή προεκλογική εξαγγελία της Ν.Δ. Για να συνεχίσει με έναν απαράδεκτο υπαινιγμό, πως αν προστεθούν τα κονδύλια για την έρευνα ο στόχος έχει ήδη υπερκαλυφθεί!!!. Φαίνεται πώς μόνο με αλχημείες μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη μείωση, αντί για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, την εγκατάλειψη, υποχρηματοδότηση  και εν γένει  απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, τις συμπτύξεις τους υποβιβασμούς σχολείων, τη μείωση των διορισμών, τη μείωση της ωριαίας αποζημίωσης των ωρομισθίων. Είναι χαρακτηριστικό πως απέναντι  στη διαμαρτυρία για την επί μήνες καθυστέρηση της πληρωμής των ωρομισθίων, χρησιμοποίησε με ανάλγητο τρόπο τη δικαιολογία.. «πώς πάντα καθυστερούσαν οι πληρωμές»!

«Είναι φυγόπονοι… όσοι έχουν ενστάσεις για την ευέλικτη ζώνη, … από άλλους παρασύρονται.»  Ως προϊόν φυγοπονίας, επιπολαιότητας και παραπλάνησης από κάποιους που τους ξεσηκώνουν, παρουσίασε το μεγάλο κύμα αντίστασης των εκπαιδευτικών της βάσης  στην υποχρεωτική εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης, που έφερε εκατοντάδες σχολεία εκτός προγράμματος. Σε άλλα έχει μείνει μόνο στα χαρτιά, παρά τις αφόρητες πιέσεις και τον αυταρχισμό που ασκήθηκε από όλο το μηχανισμό των στελεχών. Η κυρία Υπουργός- πατώντας πάνω στη σκόπιμη (ύστερα από τόσους μήνες) κωλυσιεργία  της ΔΟΕ  να πει το «όχι στην ευέλικτη ζώνη»- δήλωσε αποφασισμένη να επαναπροωθήσει την υποχρεωτική εφαρμογή της την επόμενη χρονιά και να κάμψει με κάθε τρόπο τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών! Η δε ΔΟΕ σιώπησε παρά την ευθεία προσβολή χιλιάδων εκπαιδευτικών.

«Μπορείτε κι απ’ το ΙNTERNETνα ενημερωθείτε για τα νέα βιβλία» είπε η κ. Υπουργός, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση  ότι στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε τα νέα βιβλία μαζί με τους μαθητές μας. Δεν αναλήφθηκε καμιά δέσμευση για ουσιαστική επιμορφωτική διαδικασία, ακούστηκαν φαιδρότητες για ταχύρυθμα σεμινάρια με τη συμμετοχή και άλλων εκπαιδευτικών που θα επιμορφωθούν για να επιμορφώσουν, ενώ εντύπωση και απορία προκαλεί η δήλωση του κ. Ράμμα  ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και ο Ιούλιος, αν τα βιβλία φτάσουν τότε στα σχολεία.

Για το μόνο που δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται ή να  αντιδρούν, τόσο το Υπουργείο όσο και η ηγεσία της ΔΟΕ είναι για τις αιτιάσεις που ήδη αναπτύσσονται σχετικά με όψεις του περιεχομένου των νέων βιβλίων, αλλά και για την επέλαση των χορηγών, των εκδοτικών οίκων και των ιδιωτικών σχολείων που εργολαβικά ανέλαβαν την παρουσίαση και την κερδοσκοπία γύρω από τα νέα βιβλία.

«Αξιολόγηση για όλους και για όλα, γιατί το πλαίσιο του κ. Ευθυμίου (νόμος 2986) υπάρχει και η ΔΟΕ δεν έχει εκφράσει καμιά βασική διαφωνία για την εφαρμογή της αξιολόγησης», είπε η Υπουργός. Επιβεβαίωσε έτσι πώς με την προκλητική και διαχρονική κάλυψη του συνδικάτου είναι έτοιμες για εφαρμογή  μεγάλες τομές. Τομές που θα επιχειρήσουν να επανεισάγουν τον επιθεωρητισμό, να χειραγωγήσουν τους εκπαιδευτικούς, να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία και σε περιβάλλον αυταρχισμού, να τα παραδώσουν στη λογική και τους νόμους της  αγοράς.

Δείγμα της ίδιας στάσης της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας - που ενδιαφέρεται μόνο για τα ερείσματα και τις ποικιλόχρωμες ποσοστώσεις της στη στελέχωση του διοικητικού μηχανισμού -  ήταν ότι δεν ακούστηκε καμία αιτίαση από την πλειοψηφία της ΔΟΕ για τη μονιμότητα των στελεχών  που προωθείται με το σχέδιο νόμου για την επιλογή τους. Όπως διευκρίνισε η κ Γιαννάκου κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Καθορίζεται έτσι από την κυβέρνηση της Ν.Δ., κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το πλαίσιο ελέγχου, ασφυχτικής χειραγώγησης και υποταγής, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα "εργαλεία" που θα επιβάλλουν τις σαρωτικές αλλαγές, που προωθούνται. Για αυτήν την ταμπακέρα, για την πολιτική δηλαδή που θα κληθούν να εφαρμόσουν τα νέα στελέχη, δε βρήκε καμιά αιτίαση η ηγεσία της  ΔΟΕ, εμποδίζοντας μάλιστα με τον τρόπο της να ακουστεί μπροστά στον υπουργό η αντίθεση του εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά και η ίδια η απρόσκοπτη τοποθέτηση του εκπροσώπου των Παρεμβάσεων

κι όμως κινείται…

Τετάρτη 15 Μάρτη:

εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, έδωσαν το δικό τους χρώμα στους αγώνες, ενώ η κυβέρνηση θορυβημένη χτύπησε απεργούς στο Σύνταγμα!

Τέτοια είναι η στάση της ΔΟΕ γύρω από το ζήτημα των αγώνων που έδωσε το δικαίωμα στην ίδια την Υπουργό Παιδείας να απαξιώσει και να χλευάσει τους εκπαιδευτικούς αγώνες σε συνέντευξη στην « Καθημερινή» της 12-03-06  Ακόμα και να κρυβόταν η ΔΟΕ, σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας δε θα  μπορούσε να επιδείξει τέτοια απουσία. Ήταν η ΔΟΕ, που δεν συνεδρίασε για να αποφασίσει σχετικά, δεν πήρε κανένα μέτρο στήριξης, δε φάνηκε πουθενά. Η στρατηγική εκτόνωσης των αγωνιστικών διαθέσεων του κλάδου και η προσπάθεια χειραγώγησης των αγώνων πριν αυτοί γίνουν ανεξέλεγκτοι, συμπυκνώθηκαν στο «θάψιμο» που επιφύλαξε η ΔΟΕ στην κινητοποίηση. Σε πείσμα όμως όλων, υποστηρίχτηκε σημαντικά από τη συμμετοχή των εργαζομένων, τόσο στην απεργία, όσο και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που με τον παλμό και τη δυναμική τους καθόρισαν την επιτυχία της. Γι’ αυτό χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής κατ’ εντολή της κυβέρνησης, για να μη γίνει πιο επικίνδυνη!  

Στο χώρο της εκπαίδευσης, η απεργία της 15 Μάρτη  στηρίχθηκε αποκλειστικά στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, στα πρωτοβάθμια σωματεία, στους Συλλόγους και στο Συντονισμό τους. Σε μια περίοδο απαξίωσης και  πλήρους παράδοσης του υποταγμένου συνδικαλισμού, ό,τι πιο ελπιδοφόρο και αποτελεσματικό, γεννήθηκε από το Συντονισμό των Συλλόγων του λεκανοπεδίου. Η δυναμική που πήρε η αυτή η συνεύρεση των πρωτοβάθμιων σωματείων στο χώρο της εκπαίδευσης, καθόρισε τη μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών στην απεργία και στη συγκέντρωση, την απεύθυνση προς την ίδια την κοινωνία (με αφίσα  τη επιστολή προς τους γονείς) και την αναζήτηση ενός διαύλου αγωνιστικής συνεννόησης με την εργαζόμενη πλειοψηφία. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο δράσης που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του κινήματος, έναν κύκλο αγώνων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, θα επιδιώξει νίκες και κατακτήσεις  για τον κόσμο της ζωντανής εργασίας, της ζωντανής εκπαίδευσης.

Με τη σκέψη στραμμένη

στους μαζικούς και νικηφόρους αγώνες.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η ίδια η συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας έδειξε ότι η κυβέρνηση μαζί με την απόπειρα ανατροπής  όλων των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων ετοιμάζεται να ανοίξει και το μέτωπο της Παιδείας, με χτύπημα των ίδιων των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.

Εμείς, παρ,’ όλα αυτά  δεν πιστεύουμε πως η κυβέρνηση είναι ανίκητη! Όλα δείχνουν ότι με παρά τη σφοδρότητα της επίθεσης, μπορούν να αναπτύσσονται αντιστάσεις και μαζικοί αγώνες που θα φτάνουν μακριά. Παίρνουμε κουράγιο από την αντίσταση των νέων στη Σορβόννη ενάντια στη ζούγκλα των ελεύθερων απολύσεων, αλλά και από τους σοβαρούς εργατικούς αγώνες που ξεσπούν στην Ευρώπη στον αντίποδα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Θεωρούμε πως  και εδώ στη χώρα μας μπορούμε να ενοποιήσουμε τις σκόρπιες αγωνιστικές εξάρσεις στους χώρους δουλειάς. Δίνοντας στο επόμενο διάστημα βάρος στην πρόταση για αγωνιστική συνεύρεση κάθε εστίας αντίστασης ( εκπαιδευτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι, ναυτεργάτες, εμποροϋπάλληλοι, απολυμένοι κλπ ) για να  μετατρέψουμε την περίοδο που διανύουμε, από αυλαία ενός κύκλου συμβολικών και επετειακών αγώνων, σε αφετηρία μιας πραγματικής δράσης μέσα κι έξω από τα σχολεία, με στόχο να έρθει πιο κοντά μια νέα ανάταση του κινήματος .

Εμείς επίσης, δεν πιστεύουμε ότι ο υποταγμένος συνδικαλισμός μπορεί να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε τους όρους για να παίρνουνε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση των αγώνων στα χέρα τους, Θέλουμε όλες μα όλες οι ζωντανές δυνάμεις της εκπαίδευσης και της εργασίας να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός τέτοιου συνεπούς αγωνιστικού σχεδίου. Γι αυτό θα στηρίζουμε τη συντονισμένη δράση των συλλόγων, γι αυτό  λέμε πως:

   Δε συμβιβαζόμαστε με την ιδέα άλλης μιας χρονιάς χαμένης για τον κλάδο. Συνεχίζουμε!


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα