ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Γ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΣΤΙΣ 22/11/2006

  • ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ» ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ

  • ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Επιβεβαιώνουμε το διεκδικητικό πλαίσιο του συλλόγου που απαντάει σε όλους τους τομείς της δουλειάς, της εκπαίδευσης και της ζωής μας.

Παλεύουμε ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που κινείται στα πλαίσια των αποφάσεων και των κατευθύνσεων όλων των ελληνικών κυβερνήσεων στην ΕΕ και στηρίζονται από και  την επίσημη αντιπολίτευση , όπως φάνηκε στην περίπτωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και του άρθρου 16 και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και ευρύτερα. Ενάντια στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που επιδιώκουν να επαναφέρουν με τις 65 ώρες και την ελαστική εργασία, την χρόνια σκληρή λιτότητα και τη νέα  επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

 

Παλεύουμε:

Για το σχολείο των όλων και των ίσων, χωρίς διαχωρισμούς κι αξιολογήσεις

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. 20 μαθητές ανά τμήμα. 15 στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ και Β΄ δημοτικού. Γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο 15% του ΓΚΠ. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640 (νόμοι  Αρσένη) καθώς και των νόμων για την «αποκέντρωση» 2218 και 2240. Κατάργηση των νόμων για τις συμπράξεις δημοσίου κι ιδιωτικού τομέα. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, στην επέλαση των χορηγών,  την εμπορευματοποίηση, τη μετατροπή της λειτουργίας της με βάση τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όχι στην αξιολόγηση –χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Κατάργηση του ν. 2986. Κατάργηση του Καθηκοντολόγιου. Όχι στην αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση - κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων. Όχι στις εξετάσεις στην Ε΄ και ΣΤ΄. Να μπλοκάρουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης, με συλλογικές αντιστάσεις. Κανένας αξιολογητής στις τάξεις, καμιά έκθεση αξιολόγησης ή αυτοαξιολόγησης. Όχι στην ευέλικτη ζώνη. Να αποσυρθεί η Υπ. Απόφαση για την υποχρεωτική εφαρμογή της. Ενίσχυση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων.

ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

Τα νέα βιβλία χαρακτηρίζονται από  την αύξηση της ύλης, την προώθησή της σε μικρότερες τάξεις, την εντατικοποίηση και τον αδικαιολόγητα υψηλό βαθμό δυσκολίας, το πνεύμα της επιχειρηματικότητας, της εμπορευματοποίησης και της αγοράς, την επιστροφή στο σχολαστικισμό και στη γραμματική του κανόνα (δυσνόητου και ακατανόητου όχι λίγες φορές), από το φάκελο αξιολόγησης του μαθητή που επί της ουσίας κατηγοριοποιεί, κατατάσσει κι απορρίπτει, την παντελή αδιαφορία για τα αλλόγλωσσα και τα παιδιά μεταναστών ενώ σε μια σειρά περιπτώσεις υπάρχουν αντιεπιστημονικές, συντηρητικές και εθνικιστικές αναφορές. Γι’ αυτό είναι επείγουσα ανάγκη  για άμεσο επανακαθορισμό των αναλυτικών προγραμμάτων και συγγραφή νέων βιβλίων τώρα με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, την κριτική σκέψη και την ολόπλευρη γνώση.

Για τα μισθολογικά, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ 1400 ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο, ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Όχι στη σύνδεση μισθού- απόδοσης-αξιολόγησης. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Αφορολόγητο όριο ο μισθός του νεοδιόριστου. Ελεύθερες  κλαδικές Συλλογικές διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Κατάργηση της ωρομισθίας και του θεσμού του αναπληρωτή και αντικατάσταση τους με μόνιμους διορισμούς. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών με βάση το έτος λήψης πτυχίου. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Διορισμός όλων των αναπληρωτών.  Όχι στις παραβιάσεις ωραρίων,  τις υπερωρίες, τις  υποχρεωτικές μετακινήσεις. Μείωση του ωραρίου στα επίπεδα της Β/θμιας. Όχι στην άρση της μονιμότητας.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 55, ίση με τον τελευταίο μισθό. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα – Ρέππα.  Κατάργηση των εργατικών εισφορών. Εργατικός έλεγχος στα ταμεία. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Εναντίωση στην αναθεώρηση του συντάγματος

που προωθεί: Την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων με την αναθεώρηση του άρθρου 16, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με την άρση της μονιμότητας, τη διαρκή λιτότητα με τη συνταγματική κατοχύρωση των συμφώνων σταθερότητας και την απαγόρευση των αναδρομικών οικονομικών διεκδικήσεων των εργαζομένων, τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία με την καθιέρωση συνταγματικού δικαστηρίου

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

Καλούμε σε συντονισμένο αγώνα άλλα συνδικάτα του δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα για το σπάσιμο της εισοδηματικής πολιτικής με αιτήματα: 1400 ευρώ κατώτερο μισθό με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό και αύξηση των κοινωνικών δαπανών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση κ.λπ.). Καμιά εμπιστοσύνη σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Πανεργατικός αγώνας για το σπάσιμο της λιτότητας.

Συνεχίζουμε τις συνελεύσεις με τους γονείς και οργανώνουμε μαζί κινηματικά γεγονότα ανά περιοχή και σε κεντρικό επίπεδο.

Βγάζουμε νέο γράμμα σε γονείς και συναδέλφους, αφίσα αγώνα και συνέχειας, καμπάνια ενημέρωσης στις γειτονιές.

Ανοίγουμε την αντιπαράθεση για τα νέα βιβλία, την αξιολόγηση, την διοικητική αυθαιρεσία ΤΩΡΑ!

Λειτουργούμε την  απεργιακή επιτροπή, ως επιτροπή αγώνα στο  σύλλογο, αναβαπτίζοντας τη μέσα από τη Συνέλευση και με πρωτοβουλίες για συντονισμό και αγωνιστικά βήματα, για κριτική και ανάδειξη των προβλημάτων στα νέα βιβλία, για την αντιμετώπιση αυθαιρεσιών της διοίκησης στα εργασιακά μας δικαιώματα, για πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες (οργάνωση εκδηλώσεων, συζητήσεων κλπ).

Συντονίζουμε τη δράσης μας με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια εργαζομένων κι ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς της Β’ θμιας, τους φοιτητές, τους μαθητές με στόχο την προώθηση του ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ ώστε να προχωρήσουμε μέσα στο Γενάρη σε αγώνα διαρκείας με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, με στόχο την απόκρουση της αντιλαϊκής κι αντιεκπαιδευτικής συνταγματικής αναθεώρησης. Προτείνουμε νέο απεργιακό γύρο κατά τη συζήτηση της αντιδραστικής αναθεώρησης του Συντάγματος στα μέσα του Γενάρη με πενθήμερο απεργιακής και αγωνιστικής δράσης (με 24ωρη, ή 48ωρη απεργία και άλλες ενέργειες) και Γενικές Συνελεύσεις στο τέλος της εβδομάδας που θα κρίνουν τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα, με βάση και τις εξελίξεις.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ»

ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ

Επιβεβαιώνουμε την απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου για την κάλυψη της αναγκαίας ύλης.

Θεωρούμε την απόφαση του Υπουργείου απαράδεκτη. Το ΥΠΕΠΘ επιδιώκει

-  να τιμωρήσει τους απεργούς, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν απεργήσει πολλές μέρες.

-  να δημιουργήσει την εντύπωση προς τους γονείς ότι ενδιαφέρεται για τους μαθητές και πήρε αποτελεσματικά μέτρα, ενώ παράλληλα να τους  ενάντια στους εκπαιδευτικούς και να σπάσει το μέτωπο.

-  να αμφισβητήσει συνολικά το δικαίωμα στην απεργία αφού εισάγει την αντίληψη ότι στο εξής οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει όσες μέρες απεργούν, περίπου, να τις δουλέψουν – αναπληρώσουν στη συνέχεια. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με πολιτική επιστράτευση των απεργών εκ των υστέρων.

Τα μέτρα αυτά ατιμετωπίζουν το ζήτημα λογιστικά ποσοτικά και όχι ποιοτικά και ουσιαστικά και είναι βαθιά αντιπαιδαγωγικά και εκτός πραγματικότητας.

Η λογική των μαθημάτων στις γιορτές και το καλοκαίρι αποδεικνύει ότι αυτοί που αποφάσισαν τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με την παιδαγωγική και την ψυχολογία των παιδιών και δεν τους απασχολεί στο ελάχιστο η ουσία και το αποτέλεσμα της μάθησης από τους μαθητές αλλά μόνο το αν επιφανειακά θα εμφανίσουν ότι έλυσαν το πρόβλημα. Τι μάθημα θα γίνει τις δύο μέρες του Γενάρη (3 και4) ανάμεσα σε μέρες αργίας; Τι μάθημα θα γίνει στις20 Ιούνη , κατακαλόκαιρο; Μήπως θα έρθουν όλα τα παιδιά αυτές τις μέρες και όσα θα έρθουν θα έχουν το μυαλό τους στο μάθημα; Τι θα γίνει με τους γονείς και τον οικογενειακό προγραμματισμό των γιορτών; Τι θα γίνει με τις περιπτώσεις που υπάρχουν αδέρφια που το ένα θα πρέπει να πάει στις γιορτές και το άλλο όχι;

Εννοεί στα σοβαρά το ΥΠΕΠΘ ότι θα γίνει «αναπλήρωση» και στα νηπιαγωγεία;

Θεωρεί ότι οι διδακτικές επισκέψεις δεν αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας που πρέπει ο εκπαιδευτικός να αποφασίσει για το αν και πως θα χρησιμοποιήσει ανάλογα με τη δουλειά στην τάξη;

Γιατί το ΥΠΕΠΘ δεν αποδέχεται την πρόταση της ΔΟΕ για αξιοποίηση της Ευέλικτης Ζώνης;

 

Με βάση και την πρόταση του συλλόγου για την κάλυψη της ύλης αποφασίζουμε ότι θα προχωρήσουμε στην κάλυψη της αναγκαίας ύλης με την κατάργηση της Ε.Ζ. και αξιοποίηση των ωρών αυτών. Παράλληλα κρίνουμε αναγκαία την αναπροσαρμογή των διδακτικών στόχων και την περικοπή στοιχείων της ύλης που επιβαρύνουν με επιπλέον πληροφορίες και διογκώνουν την ύλη εντατικοποιώντας την εκπαιδευτική διαδικασία και τα παιδιά.

Πρέπει να ανοίξει τώρα μια συζήτηση και να ακουστεί η φωνή μας στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην πράξη με τα νέα βιβλία, για το περιεχόμενό τους, τη στόχευσή τους, καθώς και με τους χρόνους που αναφέρουν στον προγραμματισμό των μαθημάτων.

 

Τα μέτρα του ΥΠΕΠΘ για μαθήματα σε μέρες που δεν προβλέπονται για αυτό, δεν θα εφαρμοστούν και θα τα ανατρέψουμε στην πράξη.

Καλούμε όλους τους συλλόγους διδασκόντων και τους καλύπτουμε συνδικαλιστικά να μην καταθέσουν προγράμματα αναπλήρωσης με αυτά τα μέτρα αλλά να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν την μη υλοποίηση της Ε.Ζ. (υπάρχει σχετική απόφαση της ΔΟΕ στις 14/9/06 η οποία επικαιροποιεί τις περσινές αποφάσεις για την Ευέλικτη Ζώνη)και την κάλυψη της αναγκαίας ύλης σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΔΟΕ και του συλλόγου.

Ο Σύλλογος μας, οι σύλλογοι διδασκόντων και οι εκπαιδευτικοί θα προχωρήσουν σε πλατιές ενημερώσεις γονέων και για το θέμα αυτό και να τους καλέσουν σε κοινό αγώνα ενάντια στα μέτρα του ΥΠΕΠΘ και σε δικές τους πρωτοβουλίες έκφρασης της αντίθεσης τους και των απαιτήσεων τους προς το ΥΠΕΠΘ (ψηφίσματα και

κείμενα υπογραφών που θα δηλώνουν ότι δε θα στείλουν τα παιδιά τους κλπ)

Ο σύλλογος θα καλύψει ακόμα και με απεργιακές μορφές τη μη παρουσίαση των συναδέλφων στις μέρες αυτές, αν χρειαστεί.

Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει αμέσως ανάλογη σαφή θέση για το ζήτημα, χωρίς άλλη κωλυσιεργία και καθυστέρηση και να διακηρύξει ότι δε θα επιτρέψει να γίνουν μαθήματα παρέχοντας πλήρη συνδικαλιστική σε όλους τους συναδέλφους και με ετοιμότητα ακόμα και να καλύψει απεργιακά τις μέρες αυτές,αν χρειαστεί.    

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

 

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ καταδικάζει τον εντεινόμενο αυταρχισμό και την ωμή βία της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής ενάντια στο κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Η χρήση επικίνδυνων  χημικών στις διαδηλώσεις, η αστυνομική βία στην απεργία των εκπαιδευτικών, στις διαδηλώσεις των λιμενεργατών και των συμβασιούχων, οι προληπτικές συλλήψεις πριν την πορεία του Πολυτεχνείου, ο άγριος ξυλοδαρμός διαδηλωτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ενεργοποίηση των ασφαλιτών με πολιτικά είναι το μόνο στήριγμα μιας βαθιάς αντιλαϊκής και συντηρητικής πολιτικής.

Μιας πολιτικής που καταδικάζει στην ανέχεια την πλειοψηφία των εργαζομένων, που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των απεργιών τους, αλλά βάζει πλάτη  στη στήριξη των επιχειρήσεων και των κερδών τους και προτάσσει τη δικτατορία των οικονομικών δεικτών, τα ασφυκτικά όρια της ΟΝΕ και της ΕΕ.

Μια τέτοια πολιτική έχει ως στήριγμα, ως στυλοβάτη και ως υπερασπιστή της ένα ιδιότυπο αστυνομικό κράτος, ένα δίκτυο καταστολής και επιτήρησης, σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, που φαλκιδεύει στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.

 Η Γενική συνέλευση του συλλόγου μας δηλώνει κατηγορηματικά ότι το ζήτημα της υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών εργατικών ελευθεριών είναι συνυφασμένο με τον αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Απαιτεί το σταμάτημα της προκλητικής συμπεριφοράς των δυνάμεων καταστολής και της τροφοδότησής τους και κάλυψής τους από την κυβέρνηση.

Απαιτεί να σταματήσει κάθε δίωξης απέναντι στους απεργούς και τους διαδηλωτές και δηλώνει ότι κάθε αυταρχικό μέτρο θα βρει αντιμέτωπους τους εκπαιδευτικούς.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα