ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, ΤΗΛ – ΦΑΞ : 210 3845434, 210 5242386, 210 3835093,
goneis@mail.gr , www.omosp-goneon-athinas.org
 
Αθήνα Τετάρτη 22 -11 - 2006
Αρ. Πρωτ. 34 / 2005 - 2007

 

Προς: 1. Υπουργό Παιδείας κ. Μαριέτα Γιαννάκου
2. Υφυπουργό Παιδείας κ. Γεώργιο Καλό
Κοιν.: 1. Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Συλλόγους Γονέων
2. Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: «Για την κάλυψη των “χαμένων ωρών” »

Δίκαια ανησυχούσαμε οι γονείς μ’ όλη αυτή τη συζήτηση για την αναπλήρωση.
Το Υπουργείο Παιδείας για μια ακόμα φορά έκανε το θαύμα του.
Πρότεινε την τιμωρία μαθητών και γονιών, με περικοπή εκδρομών, διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα και παράταση του σχολικού έτους για την «κάλυψη των χαμένων ωρών» από την απεργία, ακόμα και στα Νηπιαγωγεία!
Το ένα σχολείο θα πηγαίνει εκδρομή και το άλλο θα είναι τιμωρημένο.
Οι οικογένειες θα μοιραστούν. Ο ένας γονιός με το ένα παιδί θα κάνει Χριστούγεννα και Πάσχα στο χωριό κι ο άλλος με το άλλο παιδί μάθημα στην Αθήνα.
Τι εμπόδισε αλήθεια το ΥΠΕΠΘ να εφαρμόσει την αυτονόητη λύση, που ακόμα και οι Γραμματείς του ανέφεραν στη διάρκεια της απεργίας: να χρησιμοποιηθεί το εβδομαδιαίο τρίωρο της ευέλικτης ζώνης για την αναπλήρωση της αναγκαίας ύλης;
Είναι αλήθεια αυτό που πληροφορηθήκαμε από τους δασκάλους της ΔΟΕ, πως η «προαιρετική» Ευέλικτη Ζώνη είναι «στρατηγικός στόχος», το ΥΠΕΠΘ έχει επενδύσει σε αυτήν και δεν μπορεί να δοθεί για την αναπλήρωση;
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, επιβεβαιώνεται η θέση γονιών και δασκάλων πως δεν πρόκειται για «ελεύθερη επιλογή» και «παιδαγωγική αυτονομία», για τη «χαρά του μαθητή και του δασκάλου», αλλά για Ευρωπαϊκή Ντιρεκτίβα με πολύ συγκεκριμένους στόχους: τη διάσπαση του Ενιαίου Αναλυτικού Προγράμματος, τη σύνδεση του σχολείου με την αγορά και τις εταιρείες - χορηγούς, την προώθηση του επιχειρηματικού σχολείου, την διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων, την ιδιωτικοποίηση και πρέπει να καταργηθεί.

Ενημερώσαμε έγκαιρα τους αρμόδιους πως η αναπλήρωση δεν είναι ποσοτική υπόθεση, δεν μπαίνει θέμα αναπλήρωσης όλων των ωρών, όλων των μαθημάτων, από τα τεχνικά ως τη μουσική και τη γυμναστική!
Είναι μέγιστη υποκρισία να ισχυρίζεται κανείς κάτι τέτοιο.
Αυτό που επιβάλλεται είναι η αναπλήρωση των βασικών γνωστικών αντικειμένων, των γνώσεων που είναι προαπαιτούμενες για την ομαλή εξέλιξη της μορφωτικής πορείας των μαθητών.
Οι γονείς έχουμε πικρή πείρα, και χωρίς απεργία, σ’ όλες τις βαθμίδες, για το πώς τρέχει η «διδακτέα ύλη» και τι αφήνει πίσω της.
Γνωρίζουμε πως τυραννιούνται τα παιδιά, πώς προχωρεί η σχολική τάξη με τους «ενισχυμένους» από το σπίτι και δημιουργεί πλήθος «ακατάλληλους» μαθητές, πώς απαξιώνεται η μορφωτική και διαπαιδαγωγητική αποστολή του δασκάλου και του σχολείου από την ταχύτητα που επιβάλλει το «βιβλίο ύλης».
Το Υπουργείο Παιδείας δεν συζητά για το τι θα μάθουν τα παιδιά αλλά πως θα πάρει τη ρεβάνς από τους απεργούς δασκάλους και τους γονείς – υποστηρικτές του αγώνα τους.
Γι’ αυτό δεν συζήτησε ποτέ για τις χιλιάδες χαμένες ώρες από τους καθυστερημένους διορισμούς.
Γι’ αυτό από τη μια παραχωρεί αργία για να ψηφίσουν οι δάσκαλοι τους εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια κι από την άλλη βάζει μάθημα στις 3 και 4 Γενάρη!
Το ακατάλληλο εκπαιδευτικό σύστημα έχει καταργήσει την οικογενειακή μας ζωή, εξανεμίζει το εισόδημά μας και εξαφανίζει το χρόνο μας, στην απογευματινή βάρδια αναπλήρωσης των ελλειμμάτων του σχολείου.
Τώρα το ΥΠΕΠΘ έρχεται να εξαφανίσει τις ελάχιστες μέρες που μένουν για να περάσουμε με τα παιδιά μας ήρεμα και χαρούμενα.
Δεν θα το επιτρέψουμε!
Δεν αποδεχόμαστε να καταργήσει τις εκδρομές – επισκέψεις, να επιβάλλει μάθημα στις αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα, να βάλει τιμωρία τους μικρούς μαθητές και τις οικογένειές μας.
Οι ώρες της Ευέλικτης Ζώνης υπερκαλύπτουν το χρόνο που χρειάζεται για την αναγκαία αναπλήρωση. Είναι η μοναδική λύση που καλύπτει την ανάγκη και δεν δημιουργεί προβλήματα στη συνολική λειτουργία των σχολείων, στην αρμονική συνύπαρξη όλων των μαθητών και των δασκάλων, στον οικογενειακό προγραμματισμό.
Αρκετή ταλαιπωρία και έξοδα φόρτωσαν τις οικογένειές μας οι πρόσθετες «εργασίες» και οι «χαρούμενες δραστηριότητες» της Ευέλικτης Ζώνης, χωρίς μορφωτικό όφελος για τα παιδιά.
Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε οι μικροί μαθητές να μην έχουν κενά και ελλείμματα στα βασικά γνωστικά αντικείμενα, που είναι προϋπόθεση για να συνεχίσουν τη μορφωτική τους πορεία.
- Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ, αποφασιστικά να επιμείνει στην αναπλήρωση στις ώρες της ευέλικτης ζώνης.
- Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων και Γονέων να πάρουν απόφαση απόρριψης της Ευέλικτης Ζώνης και αξιοποίησης των ωρών για την εμπέδωση της αναγκαίας ύλης.
- Να συνεδριάσουν όλα τα Σχολικά Συμβούλια και να συζητήσουν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
- Να συνεργαστούν στενά οι δάσκαλοι με τους γονείς κάθε τμήματος, σ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ώστε να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για όλους τους μαθητές.
Στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί η πρόοδος κάθε μαθητή, να κατακτήσουν όλα τα παιδιά την μόρφωση.

 


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα