ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Ανακοινώσεις

αρχείο


Η στάση μας στη ΔΟΕ
Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά
Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

 

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Φόρουμ συζήτησης

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

  

Τα «μυστικά και

ψέματα»

της Υπουργού Παιδείας

πρόκληση για κάθε εκπαιδευτικό!

 

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ  3-9-2006

Απόσπασμα από συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

….

* Επικρίνουν το υπουργείο ότι λίγες ημέρες πριν από την εισαγωγή των νέων βιβλίων οι εκπαιδευτικοί δεν τα έχουν δει.

- Αυτό είναι απολύτως ψευδές! Ντρέπομαι για λογαριασμό όσων τα λένε. Εχει αρχίσει η επιμόρφωση από τον Μάρτιο. Τα βιβλία μπήκαν στο Ιντερντετ. Οι εκπαιδευτικοί έχουν εκπαιδευτεί σε δεξιότητες και έχουν πάρει και προσωπικό υπολογιστή. Τους δόθηκε DVD και 800 σελίδες υλικό για το πώς θα προσεγγίζουν το κάθε θέμα. Και, βεβαίως, πήραν και τα βιβλία την ώρα που άρχισαν να πηγαίνουν στα σχολεία.

* Οι δάσκαλοι ετοιμάζονται να κατέβουν σε απεργία. Τι απαντάτε στα αιτήματά τους;

- Εχω πει για τα οικονομικά αιτήματα, και κυρίως για τα 103 ευρώ, που μένουν από τα 176, ότι η καταβολή θα αρχίσει από τη νέα χρονιά σε δόσεις. Θα συνεννοηθούμε με το υπουργείο Οικονομικών. Για όλα τα άλλα, θέλω να σας πω ότι το υπουργείο έχει κάνει άλματα στις προσπάθειες για τους διορισμούς. Ξεμπλοκάραμε τη λίστα αναπληρωτών. Ολα γίνονται πιο γρήγορα. Γίνεται πρώτη φορά πραγματική επιμόρφωση στα νέα σχολικά βιβλία κι εγώ θεωρώ απαράδεκτο ορισμένοι, για κάποιους άγνωστους σε μένα λόγους, να μη λένε την αλήθεια. Το συνολικό κόστος επιμόρφωσης για δύο χρόνια ανέρχεται στα 170 εκατομμύρια ευρώ. Είναι εξαιρετικά μεγάλο ποσό...

Ποιος πρέπει να ντρέπεται;

Είναι τουλάχιστον θλιβερή η προσπάθεια της Υπουργού Παιδείας να επιχειρεί να συσκοτίσει την αλήθεια για την κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση, για να δικαιολογήσει την πολιτική της και να σπιλώσει τους εκπαιδευτικούς λίγες μέρες πριν τον μεγάλο απεργιακό τους αγώνα, λέγοντας μάλιστα πως «ντρέπεται για λογαριασμό τους»!

Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιος πράγματι - και γιατί- πρέπει να ντρέπεται που στην πράξη θα δουν τα νέα βιβλία μαζί με τους μαθητές τους. Που στα δύο έως τρία σεμινάρια των 600 ατόμων της περσινής άνοιξης, (σεμινάρια αναγγελίας και παρουσίασης) δεν υπήρχε ούτε  για δείγμα  ένα βιβλίο για να περιφερθεί, αποθεώνοντας την εικονική ενημέρωση. Που την ίδια στιγμή στις προθήκες των βιβλιοπωλείων έκαναν πάρτυ οι εκδοτικοί οίκοι πλασσάροντας τα αντίστοιχα βοηθήματα των βιβλίων των οποίων ανέλαβαν την συγγραφή.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος πρέπει να ντρέπεται για την εισβολή της αγοράς  στα σχολεία και τα βιβλία και την ωμή διαφήμιση του playstasion σε αυτά. Για την περιθωριοποίηση της λογοτεχνίας και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών αναφορών, αλλά και την έξαρση σκοταδιστικών και αντιεπιστημονικών αντιλήψεων. Για την εντατικοποίηση, την αύξηση της ύλης και τις οδηγίες- ντροπή που δόθηκαν  το Μάη για κάλυψη της ύλης μιας χρονιάς μέσα  σε ένα μήνα(!) ενώ ετοίμασαν ανάλογες  οδηγίες για την αρχή της φετινής χρονιάς(Μαθηματικά Πρώτης, Τρίτης Δημοτικού κλπ).

  Βοά η εκπαίδευση για τη διαδικασία εισαγωγής και το περιεχόμενο των νέων βιβλίων, με αποτέλεσμα, ακόμα και την άρνηση να συμμετέχουν πολλών εκπαιδευτικών που ορίστηκαν ως επιμορφωτές στα σεμινάρια του Σεπτεμβρίου. Σεμινάρια για τα οποία χρησιμοποιήθηκε «κάθε τρόπος» για να βρεθούν τελικά  επιμορφωτές, σεμινάρια που από δεκαήμερο σχεδιασμό κατέληξαν σε… διήμερο παρουσίασης μιας ενότητας από δύο -τρία μαθήματα και που σε κάθε περίπτωση αποτελούν μια διάτρητη ή και φαιδρή διαδικασία που πλήττει τη δημόσια εκπαίδευση, απαξιώνει το μάχιμο εκπαιδευτικό και εκθέτει ανεπανόρθωτα το ΥΠΕΠΘ, το Π.Ι. και όλο το διοικητικό μηχανισμό.

Να ανακληθούν τώρα τα ψεύδη!

Ασφαλώς βέβαια, η ασεβής Υπουργός οφείλει μαζί με την ανάκληση των προσβολών «περί ντροπής», να ανακαλέσει όλα τα ψεύδη που ξεφούρνισε στην παραπάνω συνέντευξη και που έχουν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση σε κάθε εκπαιδευτικό.

Πότε μας δόθηκε DVD και δεν το ξέρουμε; Πότε μας δόθηκε επιμορφωτικό υλικό 800 σελίδων; Ξέρει ή όχι η κ. Γιαννάκου ότι με τις ταχύτητες του σχολικού δικτύου  για να «κατέβoυν» από το internet όλα τα διδακτικά πακέτα θα χρειαζόμασταν μια πενταετία.. και για να τα τυπώσουμε στον εκτυπωτή όλη τη σχολική χρηματοδότηση της χρονιάς ; Όσο για το ανέκδοτο της χορήγησης ενός προσωπικού υπολογιστή σε κάθε εκπαιδευτικό, πρόκειται για ανεκδιήγητο ψέμα, που αν δεν ανακληθεί γεννά και άλλα ερωτηματικά. Το γεγονός ότι παλαιότερα, όσοι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε σεμινάρια για την πληροφορική στον ελεύθερο χρόνο τους, πήραν, αντί για αμοιβή, μικρό μέρος (της τάξης των 300 ευρώ) από την αξία ενός υπολογιστή με την προσκόμιση αποδείξεων αγοράς, δε δικαιολογεί με τίποτα την αμετροέπεια στην  επικοινωνιακή διαστρέβλωση της αλήθειας που επιχειρεί η Υπουργός.

Που πήγαν λοιπόν τα 170.000.000 ευρώ;

Καθαρές κουβέντες: Επειδή μέχρι στιγμής τα δυο–τρία σεμινάρια της προηγούμενης χρονιάς οργανώθηκαν χωρίς αμοιβή από τους σχολικούς συμβούλους, με την εθελοντική συμμετοχή (όπως οι ίδιοι μας υπενθύμιζαν διαρκώς) των συγγραφέων, επειδή τα όποια έξοδα αυτών των σεμιναρίων (φωτοτυπίες, κλπ.) καλύφθηκαν από τα ταμεία των σχολικών επιτροπών, επειδή μέσα στο Σεπτέμβρη προβλέπονται δύο το πολύ τρία σεμινάρια για να ολοκληρωθεί η «επιμόρφωση» κι επειδή τελικά οι δαπάνες που ανακοινώθηκαν είναι πραγματικά ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό, η κυρία Υπουργός οφείλει να απαντήσει πειστικά που διατέθηκαν και σε ποιους τα 17Ο εκατομμύρια ευρώ(!!!) για ένα τόσο κακό ποιοτικά, επιδερμικό και ανούσιο επιμορφωτικό αποτέλεσμα, γεγονός που αφήνει μεγάλα ερωτηματικά στους εκπαιδευτικούς της πράξης, την ίδια στιγμή που τα σχολεία στενάζουν από τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση  και οι μισθοί των εκπαιδευτικών βρίσκονται κοντά ή και  κάτω από τα όρια της φτώχειας .

Απάντηση στον αυταρχισμό: Ενότητα κι αγώνας

Η κυρία Γιαννάκου φυγομαχεί, θορυβημένη από τη μεγάλη απεργία στην Πρωτοβάθμια που ξεκινά στις 18 Σεπτέμβρη, στέκεται απέναντι στην κριτική, τα αιτήματα και τις αγωνίες των εκπαιδευτικών οπλισμένη με αγένεια και αυταρχισμό. Απαντά στο αυτονόητο αίτημα να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας με ψίχουλα των 25 – 30 ευρώ μιας αμφίβολης «δόσης» που ίσως το υπουργείο Οικονομικών συμφωνήσει να δώσει από την επόμενη χρονιά.  Απαντά στην αυτονόητη απαίτησή μας για ουσιαστική επιμόρφωση διατυπώνοντας ένα πρωτοφανή στα χρονικά ισχυρισμό : «αφού δαπανήσαμε 170 εκατομμύρια ευρώ, το πρόγραμμα επιμόρφωσης είναι επαρκές και ολοκλήρωμένο». Αγνοεί επιδεικτικά όλα τα υπόλοιπα αιτήματα της απεργίας μας, με τη γνωστή υπεροψία της εξουσίας, δίνοντας ένα σαφές δείγμα για το είδος «διαλόγου» που προτιμά.

Οι αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια επιχειρούσαν τη σύγκρουση με την εκπαιδευτική κοινότητα και συνοδευόταν από τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία των Υπουργών Παιδείας. Θα συνιστούσαμε στην κυρία Γιαννάκου να μελετήσει καλά την τύχη των προκατόχων της Υπουργών, αλλά και την ιστορία του εκπαιδευτκού κινήματος. Οι εκπαιδευτικοί  θα δώσουν από τις 18 Σεπτέμβρη ακόμα πιο αποφασισμένοι, την κατάλληλη απάντηση στην αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό της κυβερνητικής πολιτικής σε μια αναμέτρηση μέχρι τη νίκη για τη Δημόσια Παιδεία και την αξιοπρεπή εργασία. Και σ’ αυτό το μάθημα αξιοπρέπειας και αγώνα θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό!

www.paremvasis.gr


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα