ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

(ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 210-5238148, 6974-439203 fax: 210-5230819

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Να δώσουμε μαζική απάντηση στις προκλήσεις των εργοδοτών!

Το Δ.Σ. του ΣΕΦΚ καταγγέλλει την απόφαση του ΕΣΙΦΜΕΑ, του σωματείου των ιδιοκτητών φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης του Νομού Αττικής να καταθέσει προσφυγή αντιπροσωπευτικότητας εναντίον του ΣΕΦΚ και να ζητήσει να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συλλογική διαπραγμάτευση της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους καθηγητές φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης του νομού Αττικής.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια των εργοδοτών – ιδιοκτητών φροντιστηρίων να αμφισβητήσουν κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος των μισθωτών καθηγητών φροντιστηρίων. Είχαν προηγηθεί η δικαστική προσφυγή της ΟΕΦΕ (της πανελλαδικής εργοδοτικής ομοσπονδίας των ιδιοκτητών φροντιστηρίων, στην οποία ανήκει και ο ΕΣΙΦΜΕΑ) ενάντια στη συλλογική σύμβαση των καθηγητών φροντιστηρίων Μ.Ε. της υπόλοιπης Ελλάδας (πλην Αττικής) και οι αλλεπάλληλες προσπάθειες για να μην κηρύσσονται υποχρεωτικές οι συμβάσεις. Ταυτόχρονα, στο χώρο των φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών οι εργοδότες προσπαθούν να κηρύξουν υποχρεωτική τη σύμβαση ενός ανύπαρκτου σωματείου φαντάσματος, με τη στήριξη ουσιαστικά του Υπουργείου Απασχόλησης. Οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν ευρύτερες διεργασίες και την προσπάθεια να κατοχυρωθεί καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα για όλους τους εργαζομένους.

Αυτό που επιδιώκουν οι εργοδότες είναι να μην υπάρχει Συλλογική Σύμβαση στο χώρο των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης. Αυτοί που κόπτονται ότι είναι «εκπαιδευτικοί φορείς» (πρώτος και καλύτερος ο συχνά εμφανιζόμενος και στα ΜΜΕ κ. Γ. Χατζητέγας, πρόεδρος της ΟΕΦΕ), θέλουν οι επιχειρήσεις τους να είναι εργασιακά κάτεργα, με τους καθηγητές να αμείβονται με το ωρομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, χωρίς ασφάλιση και χωρίς δικαιώματα.

Έχουν, όμως, και έναν πιο άμεσο σκοπό: Να καθυστερήσουν (γιατί μόνο αυτό μπορούν να πετύχουν) την φετινή συλλογική σύμβαση, ώστε να μην υπάρχει νέα σύμβαση (και μισθολογικές αυξήσεις) το Σεπτέμβρη που οι συνάδελφοι θα υπογράψουν νέες συμβάσεις. Με τη λογική μπακάλη που προσπαθεί να «κλέψει στο ζύγι» προσπαθούν να ξεζουμίσουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους. Πλανώνται πλάνη οικτρά!

Θα πρέπει να ξέρουν, όμως, ότι όλες τους οι προσπάθειες τους θα πέσουν στο κενό. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο αυταπόδεικτο γεγονός ότι ο ΣΕΦΚ είναι τυπικά και ουσιαστικά η πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης του Νομού Αττικής, αφού είναι το μόνο σωματείο που δραστηριοποιείται σε αυτό το χώρο. Ούτε στο γεγονός ότι ο ΣΕΦΚ υπογράφει συλλογική σύμβαση από το 1995. Αναφερόμαστε στο ουσιαστικό γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, χάρη στη δραστηριότητα του ΣΕΦΚ, το κλίμα στα φροντιστήρια έχει αρχίσει να αλλάζει, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι διαλέγουν το δρόμο του αγώνα, με αποκορύφωμα την απεργία του ΣΕΦΚ στις 17 Μάρτη. Φαίνεται, άλλωστε, αυτό και από το γεγονός ότι ο ΣΕΦΚ σε αυτή την προσπάθεια οικοδομεί συμμαχίες με κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτικούς φορείς που συμπαραστέκονται στα δίκαια αιτήματα μας.

Σε αυτή τη σημαντική μάχη που είναι μπροστά μας ο ΣΕΦΚ καλεί τα μέλη του να στηρίξουν το σωματείο και στείλουν μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στην εργοδοσία. Γιατί και σε αυτή τη μάχη θα βγούμε νικητές και θα κατοχυρώσουμε ακόμη περισσότερο τα δικαιώματά μας

Καλούμε επίσης τους εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να σταθούν στο πλάι μας, να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους στα φροντιστήρια, αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη την Τρίτη 14/06, 11.30 π.μ., σε μαζική συγκέντρωση στα Δικαστήρια, όπου θα συζητείται η προσφυγή των εργοδοτών.

Καλούμε, επίσης, τους μαζικούς φορείς και τους πολίτες να εκφράσουν τη διαμαρτυρία και την καταδίκη τους προς την εργοδοτική πλευρά για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της αποστέλλοντας σχετικά κείμενα:

Προς την ΟΕΦΕ (fax. 210.86.64.333 e-mail:oefe@otenet.gr)

Προς τον ΕΣΙΦΜΕΑ (Fax: 27.50.941 e-mail: info@synolo.org)

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΦΚ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα