ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Ανοίγουν το ασφαλιστικό για να κατεδαφίσουν

ότι απέμεινε από την κοινωνική ασφάλιση

Σε διατεταγμένη αποστολή: η ΓΣΕΕ, ο Πολυζωγόπουλος

και ο υποταγμένος συνδικαλισμός

« Aσφαλιστικό » : Τα δεδομένα  

Ø      Οι αντικοινωνικές- αντιασφαλιστικές αλλαγές που επιδίωξε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα μέτρα Γιαννίτση, ανατράπηκαν από τις τεράστιες αντιδράσεις και τους αγώνες των εργαζόμενων. Ακολούθησαν ο αντιασφαλιστικός  νόμος του Ρέππα και οι  δεσμεύσεις  από το ΠΑΣΟΚ ότι  εξασφαλίζεται η

       « βιωσιμότητα των Ταμείων μέχρι το 2030 ».

Ø      Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε δεσμευτεί ρητά ότι δεν τίθεται θέμα ασφαλιστικού, τουλάχιστον σε αυτήν την τετραετία. Όμως ήδη έχει ξεκινήσει την επίθεση από το ασφαλιστικό των τραπεζών.

Ø      Η Ε.Ε. και το ελληνικό κεφάλαιο (ΣΕΒ κλπ) πιέζουν για νέες μεγάλες συνολικές αντιδραστικές αλλαγές. Επιδιώκουν να κατεδαφίσουν ότι απέμεινε από την κοινωνική ασφάλιση, να αποδεσμευτούν από τις  υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα και  να συνεχίσουν την καταλήστευση των Ταμείων.

Ø      Το ζητούμενο ήταν ποιος θα ήταν αυτός που θα έκανε τη βρώμικη δουλειά, θέτοντας θέμα  να «ανοίξει το ασφαλιστικό» ,χωρίς να  εκτεθεί το επίσημο πολιτικό σύστημα και χωρίς να προκαλέσει την οργή των εργαζομένων και κυρίως ένα νέο κύκλο εργατικών αγώνων.

Ø      Τα κάστανα από τη φωτιά πήγε να βγάλει η πρόταση  Μητσοτάκη για παράταση κατά δύο χρόνια του εργάσιμου βίου σε «εθελοντική βάση». Όμως ο Μητσοτάκης είναι αποκρουστικός για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει στα μάτια τους την υπακοή όλου του επίσημου πολιτικού κόσμου σ΄ αυτόν και στα αντιλαϊκά μέτρα που προτείνει. Το ΠΑΣΟΚ, αν και στο προεκλογικό του πρόγραμμα αναφέρει ακριβώς την ίδια πρόταση(!) για εθελοντική παράταση του εργάσιμου βίου, προσπάθησε να κρατήσει  τα αντιπολιτευτικά του προσχήματα και καταδίκασε τάχα τις πρωτοβουλίες  Μητσοτάκη

Σ΄ αυτό το αδιέξοδο …  βρέθηκε «ο από μηχανής θεός».

Ο βρώμικος ρόλος της ΓΣΕΕ και του Πολυζωγόπουλου

         Ο Πολυζωγόπουλους και η ΓΣΕΕ, επιστρατεύτηκαν για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και να δώσουν το σύνθημα της νέας επίθεσης στα ασφαλιστικά  δικαιώματα. Εξάλλου αποτελούν δοκιμασμένη συνταγή από πολλές άλλες ανάλογες περιπτώσεις: Προσέφεραν απεργοσπαστική κάλυψη για να περάσει ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα. Συνεχίζουν να συμμετέχουν στον προσχηματικό διάλογο για την Παιδεία παρέχοντας κάλυψη στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Προχωρούν στην ίδρυση του πρώτου μη κρατικού Πανεπιστήμιου, με τις «ευλογίες όλων»… 

Αυτή ακριβώς την περίοδο, θυμήθηκε η ΓΣΕΕ να ανακοινώσει την μελέτη της για το ΙΚΑ, που διαπιστώνει ότι ο χρονικός ορίζοντας της  βιωσιμότητας των Ταμείων δεν έχει υπολογιστεί σωστά από τους Ρέππα– Χριστοδουλάκη και φτάνει μόνο μέχρι το 2017(!).  Γι αυτό κάλεσε τους εργοδότες και τον ΣΕΒ σε άνοιγμα της συζήτησης για το μέλλον του ασφαλιστικού.

Για να μην υπάρχουν, μάλιστα αυταπάτες προτείνει να κατευθυνθούν οι αλλαγές, όχι στη φορολόγηση κερδών  και επιχειρήσεων, όχι δηλαδή να να πληρώσουν κράτος και εργοδότες, αλλά ανακοινώνει ότι η πρόταση Μητσοτάκη για παράταση του εργάσιμου βίου μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση. Ο άνθρωπος του Σημίτη, κορυφαίο στέλεχος της ΠΑΣΚ, συνεπής προς το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, προτείνει να συμβάλλουν οι εργαζόμενοι στο ξεπέρασμα της κρίσης των Ταμείων. Ζητά την καταβολή μιας νέας  μηνιαίας εισφοράς υπέρ των Ταμείων από τους υψηλόμισθους(!) που τους ορίζει σε αυτούς που έχουν μηνιαίο μισθό πάνω από 1200 Ευρώ! (μεικτά;) Το ποσό που οι στατιστικές της Ε.Ε. καθορίζουν ως  όριο φτώχειας για τους εργαζόμενους, ο επίσημος εκπρόσωπος των εργαζομένων θεωρεί ως υψηλομισθία! Ο ίδιος φυσικά  διαπραγματεύεται την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και  υπογράφει  ως  ικανοποιητικό τον μισθό των 550 ευρώ στον  ανειδίκευτο εργάτη!

Η κυβέρνηση, ευχαριστώντας για την πρωτοβουλία, σήκωσε το γάντι!

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Πολυζωγόπουλου, πρώτος ο υπουργός Οικονομίας  κ. Αλογοσκούφης έσπευσε να τον συγχαρεί και να δηλώσει : «Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν και για τις οποίες ζητάμε ευρύτερες συναινέσεις. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα διάλογο για να βρούμε όλοι μαζί τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος». (Πάλι ένας διάλογος)

 Το επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν άργησε να δηλώσει το παρόν δια του υπευθύνου του, Ε. Βενιζέλου: «Σε έναν κοινωνικό διάλογο που ήδη διεξάγουν οι κοινωνικοί εταίροι – ΓΣΕΕ και ΣΕΒ – είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της ΓΣΕΕ »

Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο

Τα ίδια τα στοιχεία της μελέτης της ΓΣΕΕ αναφέρουν ότι το κράτος και οι εργοδότες χρωστάνε στα ταμεία αμύθητα ποσά . Μάλιστα τα χρέη των εργοδοτών είναι διπλή κλοπή, γιατί ενώ ήδη έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους (2 δις ευρώ), δεν έχουν καταβληθεί στα ταμεία.  Τα τελευταία χρόνια το έλλειμμα των ταμείων όχι μόνο «δεν αντιμετωπίστηκε», αλλά μεγάλωσε μετά το νόμο Ρέππα. ΄Έτσι συνεχίστηκε η κλοπή… με τη διάθεση των αποθεματικών στο χρηματιστήριο και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με τα  λεφτά των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει, ότι όλοι οι εν ενεργεία εργαζόμενοι πρέπει να δίνουν σήμερα (μαζί και με τις εργοδοτικές εισφορές) περισσότερα χρήματα από όσα παίρνουν οι συνταξιούχοι , γιατί το κράτος και οι εργοδότες έχουν φάει τα λεφτά από τις εισφορές των προηγούμενων γενεών εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και στη ΔΟΕ  οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ

Ενώ υπάρχουν αυτές οι σοβαρές εξελίξεις στο ασφαλιστικό και μπαίνουν  άμεσα στο στόχαστρο τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, η ΔΟΕ και οι παρατάξεις  ΠΑΣΚ και  ΔΑΚΕ ευθυγραμμίζονται απολύτως με τη γραμμή  ΓΣΕΕ – Πολυζωγόπουλου, λειτουργώντας έτσι με τη σειρά τους ως πολιορκητικός κριός στα ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου. Συγκεκριμένα :  

Ø            Δεν παρεμβαίνουν δημόσια στη συζήτηση για να καταγγείλουν τα σενάρια που στήνονται και να διαχωριστούν από τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του  Πολυζωγόπουλου. Με τη σιωπή τους ανέχονται και καλύπτουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση.

Ø            Δε θέτουν το ασφαλιστικό ως θέμα στο φετινό συνέδριο της Ομοσπονδίας, ώστε  να οχυρώσουν τον κλάδο με ένα πλαίσιο αιτημάτων και ένα σχέδιο αγώνων για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Ø            Θεώρησαν ως κατάλληλη ακριβώς αυτή την περίοδο για να παρουσιάσουν σε συλλόγους εκπαιδευτικών προτάσεις για ομαδική ασφάλιση των συναδέλφων σε ιδιωτικές εταιρείες!  Αυτό έκαναν από κοινού και  κατά πλειοψηφία οι ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ στο σύλλογο εκπ/κων Π.Ε. ο «ΠΕΡΙΚΛΗΣ», στη Αθήνα, παρουσιάζοντας πακέτο ιδιωτικής ασφάλισης, σε τιμή προσφοράς! Προσφορά δηλαδή, το χαράτσι που θα πρέπει να πληρώσουν οι συνάδελφοι για να έχουν ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη. Κάλυψη που πρέπει να εξασφαλίζεται από ένα αξιοπρεπές, δημόσιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα για όλους τους εργαζόμενους. Ο εκφυλισμένος εργοδοτικός συνδικαλισμός σε πλήρη ανάπτυξη!

Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση. Αγώνας για την υπεράσπιση

και διεύρυνση  των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Ο κόσμος της εργασίας και ο κόσμος της εκπαίδευσης γνωρίζει, ότι η λύση βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που επιχειρεί να στραφεί το αντιδραστικό λόμπι, κυβέρνησης , πολιτικού κόσμου, Ε.Ε, κεφαλαίου και υποταγμένου συνδικαλισμού. Να πληρώσουν δηλαδή, αυτοί που άρπαξαν και αυτοί που χρωστάνε: το κράτος και η εργοδοσία. Αυτό σημαίνει την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, που έχει φτάσει σήμερα στο 20%, (από 17% που ήταν προ τριετίας), την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης χωρίς την επιβολή νέων φόρων.

Από το χώρο της εκπαίδευσης και μαζί με όλους τους εργαζόμενους στέλνουμε το μήνυμα ότι θα αγωνιστούμε όχι μόνο να υπερασπίσουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, αλλά και να τα διευρύνουμε. .

Διεκδικούμε πλήρη σύνταξη στα 30χρόνια δουλειάς ή στα 55, ίση με τον τελευταίο μισθό, κατάργηση των εργατικών εισφορών ,αυτοδιαχείριση των ταμείων, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κάτω τα χέρια από το ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να βγουν ξανά στους δρόμους του αγώνα για να συντρίψουν τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια και όσους τα προωθούν.

Απρίλης 2005

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα