ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

Νέα

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Βιβλίο Επισκεπτών

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

www.paremvasis.gr

ΕΡΕΥΝΑ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ:

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ!

Το τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, έχει ξεκινήσει στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έρευνα με τίτλο «Διατροφή και Κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία». Απευθύνεται μέσω των σχολείων, με την άδεια του ΥΠΕΠΘ, στους γονείς. Με δέλεαρ μια σειρά δωρεάν εξετάσεις και μετρήσεις, ζητά την εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα  με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης (Συμφωνητικό Εθελοντικής Συμμετοχής). Οι μετρήσεις που θα γίνουν στους μαθητές έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, το βάρος, την περιεκτικότητα του σώματος σε λίπος κλπ. Επίσης τους καλούν σε συμπλήρωση ερωτηματολογίων διατροφής, διατροφικών συνηθειών και άσκησης, ιστορικού υγείας της οικογένειας. Στο πλαίσιο της έρευνας, θα γίνει λήψη αίματος για έλεγχο βιοχημικών ορμονικών και γενετικών(!!!) παραγόντων. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι θα γίνει στα παιδιά έλεγχος γενετικού υλικού (DNA).  Η έρευνα αυτή σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, θα γίνει σε 700 περίπου Δημοτικά Σχολεία κυρίως σε μαθητές της Δ΄ τάξης και θα χρηματοδοτηθεί από τη Γ. Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, κονδύλια της Ε.Ε. και …ιδιωτικών εταιρειών. Για τη συγκεκριμένη έρευνα φέρεται ως ενδιαφερόμενη η Coca-Cola.

Υπάρχει, όπως αποκαλύφθηκε, (Ριζοσπάστης 29,30/9/05) και προηγούμενη ανάλογη έρευνα του Χαροκόπειου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διεξάχθηκε σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από 1/6/2003 έως 30/6/2004,  με χρηματοδότη τη Friesland-Hellas, θυγατρική της Friesland Foods (ΝΟΥΝΟΥ). Είναι αποκαλυπτικό ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε υπογράψει η εταιρεία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο προβλέπει ρητά ότι η Friesland μπορεί να ελέγχει και να καθορίζει τι θα δημοσιοποιηθεί από την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παραδίδονται στην εταιρεία.

Η αγορά εισβάλλει στο δημόσιο σχολείο με χίλια πρόσωπα !

Η όλη διαδικασία ανοίγει πολλά και σοβαρά ζητήματα :

1. Η χρηματοδότηση της έρευνας από κάποια συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία σημαίνει απαίτησή της για πλήρη πρόσβαση και έλεγχο στα δεδομένα και τα αποτελέσματα της έρευνας, δηλαδή στην περίπτωσή μας στα στοιχεία του γενετικού υλικού χιλιάδων μαθητών.

Για ποιο λόγο μια εταιρεία δικαιούται και απαιτεί να έχει στην κατοχή της μια τόσο μεγάλη βάση δεδομένων με γενετικό υλικό χιλιάδων ανθρώπων; Μήπως είναι ιδανικό πελατολόγιο για να πουληθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες που έτσι θα μάθουν τι είδους ασθένειες είναι πιθανόν να παρουσιάσουν συγκεκριμένα άτομα στο μέλλον;

 Σίγουρα μια πολυεθνική εταιρεία δε χρηματοδοτεί μια έρευνα «για το καλό της ανθρωπότητας». Αποβλέπει σε κάποιο συγκεκριμένο κέρδος. Ποιο είναι αυτό στην περίπτωσή μας; Ποιος επιδιώκει τη δημιουργία τραπεζών DNA από ένα τόσο μεγάλο δείγμα πληθυσμού και γιατί;

Πώς διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων; (επισημαίνουμε ότι στις 11/10 κατατέθηκε γι αυτό το θέμα επερώτηση στη βουλή από το Γ. Χουρμουζιάδη, βουλευτή του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας).

2.  Η λειτουργία των Πανεπιστημίων με όρους αγοράς, σημαίνει ότι τα ιδρύματα γίνονται συνεργάτες, υπάλληλοι και συνένοχοι των πολυεθνικών. Δανείζουν το κύρος τους σαν εκπαιδευτικά ιδρύματα σε αμφίβολης και ύποπτης ποιότητας έρευνες όπως η συγκεκριμένη, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση από ιδιωτικές εταιρείες. Έτσι δένονται με τις εταιρείες και η πανεπιστημιακή έρευνα γίνεται πλέον απόλυτα εξαρτημένη και ελεγχόμενη από τις ανάγκες των εταιρειών  (π.χ.η Friesland-Hellas κατέβαλε στο Χαροκόπειο σε 4 δόσεις 30.400 ευρώ).

3. Η έρευνα έγινε αντιληπτή από τις 17/10/05 όταν σε συγκρότημα σχολείων της Ν. Σμύρνης  ήρθε κλιμάκιο ερευνητριών του Χαροκόπειου για ενημέρωση των μαθητών. Ειδοποιήθηκε ο τοπικός Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. και ανέλαβε να ενημερώσει τους  Συλλόγους Γονέων των δυο Σχολείων και την τοπική Ένωση Γονέων. Οι Σύλλογοι Γονέων των δύο Σχολείων έχουν τοποθετηθεί κατά της διεξαγωγής της έρευνας και το ίδιο ισχύει και για την τοπική Ένωση Γονέων Ν. Σμύρνης.

4. Αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό και επικίνδυνο τρόπο, ότι η υποταγή της δημόσιας παιδείας στις δυνάμεις της αγοράς, στις επιδιώξεις χορηγών, εταιρειών και ιδιωτών που «χρηματοδοτούν προγράμματα», υποθηκεύει όχι μόνο τις μορφωτικές ανάγκες αλλά και τα κοινωνικά δικαιώματα των μαθητών.

-Να σταματήσουμε τώρα τη διαδικασία φακελώματος του DNA των μαθητών μας !

-Γονείς και εκπαιδευτικοί,

να ορθώσουμε τείχος αντίστασης στην ασυδοσία των εταιρειών

-Έξω οι εταιρείες από τις σχολές και τα σχολεία μας !

Επειδή η έρευνα θα συνεχιστεί σε πολλά σχολεία, καλούμε:

Α) Τους Συλλόγους Π.Ε. και τους Συλλόγους γονέων να ενημερωθούν για το πρόβλημα και να πάρουν θέση καλώντας τους γονείς σε άρνηση συμμετοχής.

Β) Τους Συλλόγους Π.Ε. να πάρουν αποφάσεις κάλυψης των εκπαιδευτικών ώστε να αρνηθούν να δανείσουν το κύρος των του Δημόσιου Σχολείου στη συγκεκριμένη έρευνα και να μην επιτρέψουν να «ενημερωθούν» οι μαθητές από τις συγκεκριμένες ομάδες ερευνητών.

Γ) Το Δ.Σ. της ΔΟΕ να καταγγείλει άμεσα το γεγονός και να καλύψει τους συναδέλφους να μην διευκολύνουν τη διεξαγωγή της, αφού προϊστάμενοι θα ισχυριστούν, ότι «υπάρχει υποχρέωση των σχολείων που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν», επικαλούμενοι τη σχετική εγκύκλιο (12002/Γ7/10-11-2004 και 143671/Γ7/15-12-2004).

Δ) Την Ομοσπονδία Γονέων και τις Ενώσεις Γονέων να πάρουν άμεσα θέση και να αναλάβουν πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης των γονιών.

Ε) Το ΥΠΕΠΘ, να αποσύρει έστω και τώρα την εγκύκλιο που επιτρέπει τη σχετική έρευνα στα σχολεία.

Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Π.Ε.

Οκτώβρης 2005

www.paremvasis.gr


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα