ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

Νέα

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Βιβλίο Επισκεπτών

 Kαμιά αύξηση !

 Να καταργηθούν όλες οι οικονομικές παροχές των συνδικαλιστών!

 Τοποθέτηση του Παντελή Βαϊνά,

εκπροσώπου των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων,

 στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ της 11ης Ιουλίου 2005

 

Είναι καθεστώς ,στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη συγκρότηση σε σώμα του κάθε φορά «νέου» Δ.Σ. της ΔΟΕ, να αποφασίζεται αύξηση στις οικονομικές απολαβές των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στο όργανο. Για μας αυτή τακτική είναι προκλητική και υπηρετεί πιστά τη  λογική ενός «συνδικαλισμού» που μετατρέπεται σε επάγγελμα και διαμορφώνει τους «συνδικαλιστές» ως μια ιδιαίτερη κάστα, αποκομμένη από τους εργαζόμενους – δίπλα στους εργοδότες και το κράτος, μια συνδικαλιστική αριστοκρατία  με ποικιλόμορφες απολαβές και προνόμια.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση και τις αυξήσεις που προτείνονται στα έξοδα μετακινήσεων και στην τηλεφωνική ατέλεια, ένα μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ θα:

·        Παίρνει από το ταμείο της ΔΟΕ 400 ευρώ το μήνα και 450 ο πρόεδρος.

·        Αποζημιώνεται με 100 ευρώ για κάθε μέρα εκτός Αθηνών, ενώ προστίθενται στην αποζημίωσή του δύο πλασματικές μέρες ανά περιοδεία καθώς και αποζημίωση 0,3 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο διαδρομής ή πληρωμένα τα αεροπορικά εισιτήρια.

·        Αποζημιώνεται με 140 ευρώ για κάθε μέρα στο εξωτερικό.

·        Παίρνει επιπλέον 450 ευρώ το μήνα και ένα εφ’ άπαξ ποσό 1450 ευρώ, αν προέρχεται από την επαρχία.

·        Έχει δωρεάν ατέλεια του κινητού τηλεφώνου έως 200 ευρώ το μήνα (250 για τον πρόεδρο) με πληρωμένα και το πάγιο και το ΦΠΑ.

Αυτό το καθεστώς διαμορφώθηκε γύρω από έναν υποταγμένο κρατικό συνδικαλισμό, που στήριξε όλες τις επιλογές του κρατικού εργοδότη και αποτέλεσε το μακρύ χέρι της πολιτικής του στο χώρο των εργαζομένων. Ένας τέτοιος συνδικαλισμός, αποποιήθηκε το ρόλο του ως μέσο της ταξικής πάλης και μετατρέπεται ως συμπληρωματικός μηχανισμός του συστήματος εξουσίας. Μέρος της δομής ενός τέτοιου συνδικαλισμού, είναι τα ποικιλόμορφα προνόμια, οι προκλητικές οικονομικές απολαβές των συνδικαλιστών, ο παραγοντισμός και οι πελατειακές σχέσεις, η μακροχρόνια παραμονή τους στα ίδια όργανα, η μετακίνηση των ίδιων ανθρώπων από όργανο σε όργανο, η αργόμισθη και μακρόχρονη αποχή από τους εργασιακούς χώρους, η ανερυθρίαστη αλλαγή ρόλων: από συνδικαλιστής σε προϊστάμενο και τούμπαλιν, η μεταπήδηση σε κυβερνητικές θέσεις…καθώς και μια σειρά άλλων γνωστών και «άγνωστων» δεδομένων.

Αυτός ο συνδικαλισμός δε μπορεί να διορθωθεί, να αλλάξει ή να ηττηθεί στο πεδίο της πάλης για την αλλαγή των συσχετισμών. Η ιστορία του κινήματος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκάθαρα αποδείξει ότι όλοι οι πραγματικοί αγώνες ενάντια στην αντιδραστική πολιτική ήταν ταυτόχρονα και αγώνες ενάντια στη συνδιαλλαγή και τις μεθόδους της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, ενάντια στον κρατικοδίαιτο κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό.

Αυτοί οι αγώνες είναι ικανοί να καταδεικνύουν ότι το μέλλον για τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας μπορεί να είναι νικηφόρο και ταυτόχρονα αναπτύσσουν την αντίληψη ενός ανεξάρτητου χειραφετημένου ταξικού συνδικαλισμού. Ενός συνδικαλισμού που έχει στον πυρήνα της πολιτικής του αντίληψης τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων και στον πυρήνα της δομής του τις διαδικασίες βάσης, την άμεση δημοκρατία, τη μαχητικότητα του ανιδιοτελούς εθελοντισμού, την περιοδικότητα και την ανακλητότητα.

Ως Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις, υπηρετούμε την αντίληψη ενός τέτοιου συνδικαλισμού με τους αγώνες και τις θέσεις μας, αλλά και με τη στάση μας:

·        Η εκπροσώπηση των Παρεμβάσεων στο Δ.Σ. της ΔΟΕ και η στάση του εκπροσώπου, αποφασίζεται, κρίνεται και ελέγχεται από συλλογικές διαδικασίες.

·        Η Θητεία του εκπροσώπου είναι κατά βάση μονοετής και με περιοδικότητα.

·        Μέχρι να καταργηθεί, το επιμίσθιο του εκπροσώπου των Παρεμβάσεων, δεν χρησιμοποιείται απ’ τον ίδιο, αλλά διατίθεται εξ΄ολοκλήρου για τις ανάγκες του κινήματος καθώς και για την έκδοση και πανελλαδική αποστολή ενημερωτικού υλικού. Η διαχείριση των χρημάτων ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα , με ανοιχτό συλλογικό τρόπο.

·        Τα οδοιπορικά που εισπράτονται από τον εκπρόσωπό μας αντιστοιχούν στα πραγματικά του έξοδα. Τα υπόλοιπα – και μέχρι να καταργηθούν- τα καταθέτει στο ταμείο των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και διατίθενται για τις ανάγκες του κινήματος. Καταθέσαμε επίσης ένα σημαντικό ποσό ως εισφορά για την αγορά αίθουσας της ΔΟΕ.

Με βάση τα προαναφερθέντα, όχι μόνο καταψηφίζουμε την εισήγηση που προβλέπει αύξηση στις οικονομικές απολαβές- προνόμια των μελών του Δ.Σ. , αλλά ζητάμε να καταργηθούν όλες οι οικονομικές παροχές στους συνδικαλιστές και να αποζημιώνονται μόνο για τα πραγματικά τους έξοδα με την προσκόμιση αποδείξεων.

Ζητάμε επίσης τη δημοσίευση των πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης στο Διδασκαλικό Βήμα.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα