ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

Νέα

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Βιβλίο Επισκεπτών

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΪΝΑ ΠΑΝΤΕΛΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ

ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

Το ΥΠΕΠΘ συνεχίζοντας, εντείνοντας και βαθαίνοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των προηγούμενων χρόνων δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μεγέθυνση των προβλημάτων στην εκπαίδευση.

Με τις αποσπάσεις:

Βρισκόμαστε στα μέσα σχεδόν του Αυγούστου και δεν έχει υπογραφεί ακόμα ο κατάλογος των αποσπάσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατό να εμφανιστούν τα κενά στις σχολικές μονάδες με κίνδυνο να ξεκινήσει το σχολικό έτος με μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, χιλιάδες χαμένες ώρες και τεράστια οικογενειακή αναστάτωση των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, ο ανεπίσημος κατάλογος των αποσπάσεων που έχει διαρρεύσει αναδεικνύει για μια ακόμα φορά απίστευτο ρουσφετολογικό όργιο. Για τις αποσπάσεις στα Πανεπιστήμια η Υπουργός Παιδείας καταστρατήγησε ετσιθελικά ακόμα κι αυτές τις προτάσεις των Πανεπιστημίων. Συνεχίστηκε το απαράδεκτο καθεστώς των αποσπάσεων στα γραφεία εκπαίδευσης. Αντί να προσλαμβάνεται διοικητικό προσωπικό για τις υπηρεσιακές ανάγκες, αποσπούνται εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μάλιστα μοριοδοτούνται για θέσεις στις οποίες, δεν υπηρέτησαν και, πιθανόν, δεν θα υπηρετήσουν ποτέ. Την ίδια στιγμή η έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων και μοριοδότησης στις αποσπάσεις ευνοεί το ρουσφέτι και τη συναλλαγή.

Με τους διορισμούς:

Είναι απαράδεκτα μειωμένος ο αριθμός των διορισμών δασκάλων για το έτος 2005. Η μείωση κατά 50% καταδεικνύει τα μεγάλα κενά που θα εμφανιστούν σε εκπαιδευτικό προσωπικό με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή το κονδύλι του ΥΠΕΠΘ για ελαστική εργασία (ωρομίσθιοι, αναπληρωτές, υπερωρίες) εμφανίζεται υπερβολικά αυξημένο, πράγμα που φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον αριθμό των ελαστικά εργαζόμενων και στην Α’βάθμια εκπαίδευση.

Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για διορισμό με πραγματικό κίνδυνο να υποχρεωθούν οι νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικοί να παρουσιαστούν μέσα σε μια μέρα στις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ με κίνδυνο να γίνουν οι διορισμοί πριν να έχουν ολοκληρωθεί οι νόμιμες διαδικασίες.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι και φέτος με το «καλημέρα σας» θα ξεκινήσουν οι πιέσεις από το ΥΠΕΠΘ για συμπτήξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό. Η μεγέθυνση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα που ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και που ήδη έχει φτάσει στα απαράδεκτα όρια που καθορίζει ο ν. 1566 θα συνεχιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Είναι φανερό ότι οι υποσχέσεις, που κατά κόρον ακούμε απ’ όλες τις κυβερνήσεις, για «εύρυθμη λειτουργία» των σχολείων, είναι απλώς ασύστολα ψεύδη και «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Όλα τα παραπάνω είναι ενταγμένα στη συνολικότερη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Η κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας άναψε φωτιές αυτό το καλοκαίρι και επιδιώκει να κάψει ότι απέμεινε από εργατικά δικαιώματα ισοπεδώνοντας  τις εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, γενικεύοντας την ελαστική και μαύρη εργασία, μεταφέροντας  πόρους στις επιχειρήσεις μέσα από φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, νομοθετικές «αντιγραφειοκρατικές» ρυθμίσεις.

Αφήνοντας κατά μέρος (όπως ήταν αναμενόμενο) την «ήπια προσαρμογή» προχώρησε σε σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση.

Καταργώντας τη μονιμότητα για τους νεοπροσληφθέντες στον ΟΤΕ με στόχο να προχωρήσει στη συνολική κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα. 

Ανατρέποντας προς το χειρότερο το ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζοϋπαλλήλων με στόχο να προχωρήσει στη συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Διευρύνοντας το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων  με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων και με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο εμπόριο.

Καταργώντας το 8ωρο, ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις, μειώνει την υπερωριακή αποζημίωση, χαρίζει δισεκατομμύρια στους εργοδότες, μετατρέπει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα σε υποχείρια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Στην εκπαίδευση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Λισαβόνας-Μπολόνιας, προχώρησε στην αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, οξύνει τους εξεταστικούς φραγμούς σ’ όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, προωθεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, διευρύνει την ελαστική εργασία στο δημόσιο σχολείο.

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση, δέσμια του κυβερνητισμού της, συναινεί στην ουσία των μέτρων, αποδέχεται τη λογική τους (άλλωστε άνοιξε το δρόμο ως κυβέρνηση για τα περισσότερα από τα παραπάνω) και απλώς κάνει κριτική στην έλλειψη σχεδιού από την πλευρά της κυβέρνησης.

Κι ενώ αυτή η κατάσταση επικρατεί στην εκπαίδευση και την κοινωνία, το Δ.Σ. της ΔΟΕ, δέσμιο των τωρινών και προηγούμενων δεσμεύσεων του «ποιεί τη νύσσα». Η ΔΑΚΕ ακολουθώντας τη λογική της κυβερνητικής παράταξης κάνει πως δεν άκουσε τίποτα για το φόνο, ενώ η ΠΑΣΚΕ ενδιαφέρεται να τα βάλει με το κράτος της δεξιάς που επελαύνει και απομακρύνει τα δικά τους παιδιά αλλά αρνείται κατηγορηματικά να θέσει οποιοδήποτε ζήτημα θίγει την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση.

Το εκπαιδευτικό κίνημα από το Σεπτέμβρη θα βρεθεί αντιμέτωπο με το σύνολο της εκπαιδευτικής πολιτικής, με Γ.Σ. που χρειάζεται να γίνουν από τις πρώτες μέρες, με αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με συντονισμό των πρωτοβάθμιων συλλόγων και με αγωνιστική συμπόρευση με όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα των εργαζομένων που πλήττονται απ’ αυτή την πολιτική.

Παντελής Βαϊνάς: κινητό: 6974750410

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ: www.paremvasis.gr


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα