ανεξάρτητες, αυτόνομες, αγωνιστικές, ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

«εκπαίδευση στο ρατσισμό αλά Crest»

Σε πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα το Ι.Κ.Α πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής. Σε  σχολείο της  Αθήνας όταν τελείωσε το πρόγραμμα δόθηκε στους μαθητές /τριες μια τσάντα με διαφημιστικά της εταιρίας Crest καθώς και ένα βιβλιαράκι για την υγιεινή του στόματος. 

Σύμφωνα με την Crest και το περιεχόμενο του έγχρωμου, πολυσέλιδου, ιλουστρασιόν βιβλίου της, για όλα ευθύνεται η τερηδόνα, που βέβαια είναι «αλλοδαπή, σκανταλιάρα και ανάποδη». Ο διδακτισμός του βιβλίου στο σεξισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό είναι στο μεγαλείο του. «Πρέπει», κατά την Crest οι μαθητές/ τριες του Δημοτικού να μαθαίνουν, στο σχολείο, ότι «αν πλένεις τα δόντια σου θα παντρευτείς, νέα, ελληνίδα, πλούσια και ωραία, θα έχεις φίλους, θα αποκτήσεις λεφτά,  αλλιώς, θα μείνεις στο ράφι γεροντοπαλίκαρο, και τα λεφτά σου θα σου τα φάει μια αλλοδαπή,……που στο τέλος θα σε παρατήσει». 

Αυτά και άλλα πολλά κοινωνικά στερεότυπα αλλά και εχθρότητα απέναντι στον αλλοδαπό - που πιθανότατα είναι ο συμμαθητής και η συμμαθήτρια των παιδιών - περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο το οποίο διανέμεται στα παιδιά μαζί με οδοντόβουρτσες και οδοντόπαστες ώστε μετά, στο σπίτι τους να φροντίζουν την υγιεινή τους στόματος και προφανώς και την υγιεινή του πνεύματός τους με τις ιδιαίτερες κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες του ξενοφοβικού, ρατσιστικού εντύπου της Crest.

Απορία προκαλεί και η αδιαφορία των υπευθύνων του ΙΚΑ που δέχτηκαν να διανείμουν, χωρίς καμία προσοχή στο περιεχόμενο, το άθλιο αυτό έντυπο. Ελπίζουμε η φροντίδα που δείχνει το ΙΚΑ στους ασφαλισμένους να μην είναι ανάλογη. 

«Εθνικός διάλογος για την παιδεία», «μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση», «ορθολογικότερη κατανομή των πόρων και του προσωπικού» και «εξεύρεση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα» είναι αυτό ακριβώς που συνέβη στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο της Αθήνας

Αυτό που αποτελεί ευθύνη του δημόσιου τομέα, δηλαδή η εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών για ζητήματα υγείας να εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα με τα αποτελέσματα που είδαμε παραπάνω. 

Καλούμε τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών:

1.      να καταδικάσουν φαινόμενα τύπου ‘’εκπαίδευση στο ρατσισμό αλά Crest’’,

2.      να βάλουν φραγμό στη δυνατότητα που φαίνεται να αποκτούν, με την παρότρυνση του ίδιου του ΥΠΕΠΘ, οι ιδιωτικές εταιρίες να διαφημίζονται μέσα στα σχολεία, χρησιμοποιώντας τους μαθητές/ τριες ως εν δυνάμει ή ως υποψήφιους πελάτες.

3.      να υπερασπίσουν το δημόσιο σχολείο και να μην επιτρέψουν να εκχωρείται εκπαιδευτικό έργο στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και με την κάλυψη της χορηγίας, της βοήθειας κτλ.

ΕΞΩ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα