ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ των εκπροσώπων στο Γ. Σ. της ΑΔΕΔΥ

 

Πραγματοποιήθηκε στις 25/1/2005 το πρώτο Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, μετά το 32ο συνέδριο.

Θα περίμενε κανείς ανυποψίαστος ότι το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ θα ασχολούταν   με τα σοβαρά ζητήματα λιτότητας του 3%, της γενίκευσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της κοροϊδίας των συμβασιούχων, της ιδιωτικοποίησης μεγάλων κομματιών του Δημόσιου Τομέα, της υποταγής στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ωστόσο οι κυρίαρχες δυνάμεις στο ΓΣ τοποθέτησαν στο απώτερο και σκοτεινό μέλλον κάθε κινητοποίηση, ακόμα και κάθε στήριξη σε κλαδικές κινητοποιήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το επόμενο ΓΣ τοποθετήθηκε τον Απρίλιο του 2005, με πύκνωση των ΓΣ την περίοδο του … καλοκαιριού!

Το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ προσπέρασε επίσης με μεγάλη άνεση τις παρεμβάσεις των Συσπειρώσεων για την εγγραφή των ωρομισθίων στα συνδικάτα και την απαίτηση  η ΔΟΕ να καλύψει συνδικαλιστικά τους ωρομίσθιους της Α΄/βαθμιας εκπαίδευσης (είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση – καταγγελία για την απαράδεκτη χρησιμοποίηση, με ψέματα, της ΑΔΕΔΥ από την πλειοψηφία του Δ. Σ. της ΔΟΕ για να αποφύγει την κάλυψη των ωρομισθίων).

Οι Σύμβουλοι των Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων κατέθεσαν ψήφισμα που καταγγέλλει τον προσχηματικό «εθνικό» διάλογο για την παιδεία και καλεί σε συμμετοχή  στις  κινητοποιήσεις  της εκπαίδευσης στις 16 Φλεβάρη και 1 Μάρτη, απαιτώντας να κηρυχτεί πανυπαλληλική απεργία την 1 Μάρτη, ενάντια στο διάλογο, για αυξήσεις, εργασιακή ασφάλεια και Δημόσια Παιδεία. Το ψήφισμα στηρίχτηκε μόνο  από τις Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις (η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ ψήφισαν κατά, η Αυτ. Παρέμβαση λευκό ζητώντας να εξουσιοδοτηθεί η ΕΕ, ενώ η ΕΣΑΚ τοποθετήθηκε γενικώς για το πλαίσιο και πρότεινε απεργία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη).

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - Κινήσεις- Συσπειρώσεις ήταν η μόνη (κυριολεκτικά) δύναμη η οποία μοίρασε ανακοινώσεις και πρόγραμμα δράσης. Συγκεκριμένα διένειμαν κείμενο του Παντελή Βαϊνά για τους ωρομίσθιους στην Α΄/θμια, δήλωση για το 32ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, τοποθέτηση για το ευρωσύνταγμα και το ψευτοδιάλογο για την Παιδεία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η στάση της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ που βρήκε και πάλι τρόπο να καταγγείλει τις Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις, προφανώς θέλοντας ενόψει συνεδρίου του ΚΚΕ να περιχαρακώσει την αριστερή της πλευρά.

Οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ προτίμησαν να ασχοληθούν με τις αλλαγές στελεχών στη διοίκηση, αναλώθηκαν σε γενικούς αφορισμούς, χωρίς πλαίσιο αιτημάτων και δράσης, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις και σχεδιασμούς στην Ε. Ε.

Καλούμε στο επόμενο διάστημα τους συνδικαλιστές του Δημοσίου και κάθε Ομοσπονδία να στηρίξει με πνεύμα αλληλεγγύης τους αγώνες των συμβασιούχων και τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις.

                                                               ΑΘΗΝΑ 28/1/2005

Παντελής Βαϊνάς

Παναγιώτης  Κεφαλληνός

Θανάσης Τσιριγώτης

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα