ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΛΕΣΜΑ   (30 Γενάρη 2005)

Συνάδελφε  ωρομίσθιε – αναπληρωτή,

Στις 30 Γενάρη στα γραφεία της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε  ανοιχτή Συνεδρίαση του Συντονιστικού των Ωρομισθίων – Αναπληρωτών Π.Ε.. που εκτίμησε τα δεδομένα της περιόδου, τη δράση του συντονιστικού όλο το προηγούμενο διάστημα και κατέληξε σε αποφάσεις – προτάσεις προς τη 

Γενική Συνέλευση του Συντονιστικού την Κυριακή 13/2/05, στις 4.30μμ

στα γραφεία της ΔΟΕ(Σύνταγμα, Ξενοφώντος 15Α)

1.   Συνεχίζεται η απαράδεκτη πολύμηνη καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων και οι αυθαιρεσίες σε σχέση με το εργασιακά δικαιώματα, ενώ η σύμβαση εργασία των ωρομισθίων είναι μεσαιωνική.  -  Θετικό ήταν το γεγονός της παράστασης του Συντονιστικού στην υπηρεσία του ΕΠΕΑΕΚ που πληρώνει τους ωρομίσθιους, στις 16/12/04, που εξασφάλισε την πληρωμή μας μέσα στις γιορτές και τη δέσμευση ότι η επόμενη πληρωμή θα γίνει μέχρι της 10/2/05, χωρίς βέβαια να λύνεται το πρόβλημα, συνολικά.

2.    Η Ωρομισθία όχι μόνο δεν καταργείται παρά τις δεσμεύσεις του ΥΠΕΠΘ, αλλά θα επεκταθεί δραματικά, όπως φαίνεται από το προϋπολογισμό του 2005. Οι μόνιμοι διορισμοί μειώνονται και αυξάνονται οι αναπληρωτές και οι υπερωρίες. Παγιώνεται το καθεστώς των κενών, των συμπτύξεων και των περικοπών θέσεων εργασίας. Διαμορφώνεται ένα φθηνό ευέλικτο εκπαιδευτικό δυναμικό σε ένα απαξιωμένο σχολείο.

προϋπολογισμός

2005 (σε Ευρώ)

2004 (σε Ευρώ)

 

αμοιβές ωρομισθίων Π.Ε.

14.900.000

250.010

 

αμοιβές ωρομισθίων Δ.Ε.

20.000.000

9.900.000

 

αμοιβές αναπληρωτών Π.Ε.

        85.000.000

        49.000.000

 

υπερωριακή αποζημ. εκπ/κων Π.Ε.

9.990.000

5.000.000

 

υπερωριακή αποζημ. εκπ/κων Δ.Ε.

10.000.000

5.000.000

 

3.                  Ο διάλογος για την Παιδεία που επισήμως ξεκίνησε θεωρεί δεδομένη αυτή την πολιτική του ΥΠΕΠΘ και θέλει να εμφανίσει ολόκληρη την κοινωνία να συναινεί στα νέα μέτρα που ετοιμάζει, τα οποία αμφισβητούν ακόμα περισσότερο τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τα επαγγελματικά  δικαιώματα των πτυχίων και το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση.  

4.                  Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΟΕ επιχειρεί να αποτρέψει την εγγραφή των ωρομισθίων στους πρωτοβάθμιους συλλόγους. Η απόφαση πάρθηκε στις 21-12-2004, παρουσία αντιπροσωπείας του συντονιστικού των ωρομισθίων, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση. Η απόφαση έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τους συλλόγους που ήδη έχουν εντάξει τους ωρομίσθιους ως μέλη τους με πλήρη δικαιώματα. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι αντισυναδελφική, στερεί το ιστορικό δικαίωμα της συνδικαλιστικής κάλυψης στο 20% των εκπαιδευτικών, οδηγεί στην διάσπαση τους εκπαιδευτικούς, δικαιώνει τον εργασιακό μεσαίωνα που εισάγει το ΥΠΕΠΘ. Ασφαλώς μια τέτοια απόφαση ούτε τη νομιμοποιούμε ούτε την αποδεχόμαστε, αντίθετα την καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο και ζητάμε από κάθε σύλλογο, που δεν το έκανε ακόμα, την εγγραφή των ωρομισθίων, ως αυτονόητη υποχρέωση.

Ενιαία και συντονισμένη δράση τώρα!

Πρέπει να δυναμώσουμε τη δράση μας, να προβάλουμε το σύνολο του διεκδικητικού πλαισίου που έχουμε διαμορφώσει, να ΄ρθούμε σε επαφή με κάθε ωρομίσθιο και αναπληρωτή συνάδελφο, κάθε συλλογικότητα στο χώρο της ελαστικής εργασίας πανελλαδικά και να συντονίσουμε τη δράση μας με κάθε πρωτοβάθμιο σύλλογο στο χώρο της εκπαίδευσης.

 Ταυτόχρονα, τούτο το διάστημα που αναπτύσσονται κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, η συμμετοχή του Συντονιστικού θα συμβάλλει στη διατήρηση του αιτήματος για «σταθερή και μόνιμη δουλειά» ως πρώτιστης προτεραιότητας για το εκπαιδευτικό κίνημα.

Πλαίσιο κειμένου:  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ:
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς. Κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή–ωρομίσθιου και αντικατάσταση τους με μόνιμες θέσεις εργασίας.
Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών τώρα για να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα πραγματικά κενά και δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες για την εφαρμογή: της Δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, της Δωδεκάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ( 1/20  σε Δημοτικό,1/15 σε Νηπιαγωγείο ), της κάλυψης του δημόσιο σχολείου με μόνιμο προσωπικό για  όλες τις σημερινές δραστηριότητες (π.χ. ολοήμερο), αλλά και όλο το εκπαιδευτικό έργο που είναι σήμερα αναγκαίο (εκπαίδευση μεταναστών, φροντιστηριακά, ενισχυτική διδασκαλία, ξενόγλωσση εκπαίδευση, μουσική εκπ. κ.α.). Μείωση του ωραρίου στα επίπεδα της δευτεροβάθμιας. Ανάλογη αύξηση των οργανικών θέσεων ανά σχολείο και στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό και όχι με υπερωρίες, αναπληρωτές και ωρομίσθιους.
Όχι στα ελαστικά συστήματα πρόσληψης και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου.
Για όσο είμαστε ωρομίσθιοι διεκδικούμε:
·Τη μετατροπή των συμβάσεων ωρομισθίων σε 12μηνες συμβάσεις αναπληρωτών με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
·Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την πληρωμή χωρίς καθυστερήσεις.
·Την υπογραφή σύμβασης που δε θα περιλαμβάνει τον όρο για μείωση τον ωρών μονομερώς από τον εργοδότη, την δυνατότητα καταβολής των δεδουλευμένων «σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του μήνα» και θα κατοχυρώνει την αύξηση του ωρομισθίου στο διπλάσιο (παραμένει η αμοιβή της ώρας παγωμένη από το 1996!)
Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε και σχετική εγκύκλιος (1984), που καταργήθηκε το 1998.
·Τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο σε Α΄βάθμια και Β΄βάμια (με 21 ώρες εβδομαδ.)
·Την κάλυψη των οδοιπορικών σε περίπτωση μετακινήσεων σε πολλά σχολεία.
·Τη μη ανάθεση εφημερίων ή σίτισης των μαθητών, που συμβαίνει παρά την εγκύκλιο που το απαγορεύει. Καλούμε τους ωρομίσθιους να  αρνούνται να τις κάνουν.
·Τη διαφανή διαδικασία πρόσληψης από τον ενιαίο πίνακα για κάθε εκπαιδευτικό έργο και τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ των συλλόγων και της ΔΟΕ στις προσλήψεις.
·Τη διαμόρφωση των προγραμμάτων έτσι που να αποφεύγονται οι πολλαπλές μετακινήσεις και τα σπαστά ωράρια.
·Απαιτούμε τη συμμετοχή των ωρομισθίων, ισότιμα, στους συλλόγους διδασκόντων του σχολείου.
Για τους αναπληρωτές διεκδικούμε:
·Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών.
·Κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων με 12μηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Να μην απολυθεί κανένας αναπληρωτής στο τέλος του σχολ. έτους.
·Όχι στην κατάτμηση κενών και τη μετατροπή των αναπληρωτών σε ωρομισθίους
·Διαφάνεια και έλεγχο στις προσλήψεις, εκκαθάριση του ενιαίου πίνακα.                         (ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. 5/12/04)

     Το επόμενο διάστημα  προχωράμε σε:

1.      Καταγραφή των δικαιωμάτων για να ενημερωθεί όλοι οι συνάδελφοι. Για το θέμα αυτό να ζητήσουμε την οικονομική και τεχνική συνδρομή από κάθε σύλλογο.

2.      Έκδοση καταγγελίας για την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ σε σχέση με την εγγραφή των ωρομισθίων. Καταθέτουμε αίτημα σε κάθε σύλλογο πανελλαδικά να προχωρήσει στην εγγραφή με πλήρη δικαιώματα και με αίτηση εγγραφής από κάθε ωρομίσθιο.

3.      Παρέμβαση ως συντονιστικό σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους σε όλα τα σεμινάρια των ωρομισθίων, που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο, ενημερώνοντας τους συναδέλφους για τις αποφάσεις του Συντονιστικού.

4.      Πανελλαδική δικτύωση και συνεννόηση με όλες τις συλλογικότητες των ωρομισθίων που έχουν δημιουργηθεί, όπως στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και αλλού.

5.      Μαζικές καταγγελίες στις επιθεωρήσεις εργασίας για την καθυστέρηση των δεδουλευμένων.

6.      Συμμετοχή σε όλες τις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις  που πραγματοποιούνται στο επόμενο διάστημα με  πανό του συντονιστικού,  και προβολή των  αιτημάτων μας

7.      Διοργάνωση μιας μεγάλης κινητοποίησης την 1η Μάρτη, σε συντονισμό με τους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ. Ζητάμε  απεργιακή κάλυψη, από  τους  συλλόγους  με στάσεις εργασίας  και  από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία. Για αυτήν την κινητοποίηση θα επιδιώξουμε τη μαζική συμμετοχή ωρομισθίων και αναπληρωτών, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στο ΥΠΕΠΘ.

 

 

 

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : Μαγκανά Σοφία (ωρομ. Γυμνάστρια) 6934775697, Κωστόπουλος Βαγγέλης (ωρομ. μουσικός) 6948870510, Σεριφίου Κατερίνα  (ωρομ.γυμνάστ.) 6976805498, Ζαρκινού Βάσω (αναπλ. Νηπιαγωγός) 9933245, Θεοχαράτος Αλεξανδρος (ωρομ.εικαστικών) 6973951018, Γεώργα Ολυμπία(ωρομ. Αγγλικών) 6976790803, Αθανασιάδη Γιώτα(ωρομ. Αγγλικών)6974198584, Κατωπόδης  Κων/νος (ωρομ. μουσικός) 6977954049. fax:22990-84756 ανακοιν. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ στο www. nipiagogoi.gr,

 

 

 

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ -ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Π.Ε.

 

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα