ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

Ο προσχηματικός «διάλογος» του ΥΠΕΠΘ,

η αποχώρηση της ΔΟΕ ,

οι θεωρίες συνομωσίας και η λάσπη της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

 

Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως την θέλεις
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς : μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις και ομιλίες.  

Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντας,
γυρίζοντας συχνά και εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σαν μια ξένη φορτική.

Κ.Π.Καβάφης

Οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις εκφράσαμε από την αρχή ξεκάθαρα τη θέση μας για τις διαδικασίες του ΕΣΥΠ: Ο «διάλογος» είναι προσχηματικός, οι δυνάμεις που συμμετείχαν έχουν τεράστιες ευθύνες, οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες πρέπει να καταγγείλουν τις αναδιαρθρώσεις και την αντιεκπαιδευτική πολιτική που προωθείται και να αποχωρήσουν. Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να οργανώσει το δικό του κοινωνικό αντίλογο στους δρόμους του αγώνα. Αυτή τη θέση υπερασπιστήκαμε από την αρχή, στα ΔΣ των Συλλόγων, στις Γενικές Συνελεύσεις, στις διαδηλώσεις που  οργάνωσε ο Συντονισμός των Συλλόγων αλλά και στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Σε αυτά τα πλαίσια προτείναμε σχέδιο απόφασης « για την αποχώρηση από τον προσχηματικό διάλογο » που τελικά ψηφίστηκε στο ΔΣ της ΔΟΕ. Πρόκειται για μια  απόφαση που δικαιώνει τις δυνάμεις της ζωντανής εκπαίδευσης, που σήκωσαν και φέτος το μεγάλο φορτίο της ανάπτυξης των αγώνων, μέσα από το συντονισμό των πρωτοβάθμιων συλλόγων, ώστε να σπάσει το κλίμα αδράνειας που επέβαλε ο υποταγμένος συνδικαλισμός και να απονομιμοποιηθεί  ο στημένος διάλογος . Το κείμενο της απόφασης:

1.      Εξασφαλίζει την αποχώρηση της ΔΟΕ από τον προσχηματικό «διάλογο», αποχώρηση που βασίζεται όχι σε δευτερεύουσες διαδικαστικές ενστάσεις, αλλά σε ριζική αντίθεση με την ουσία, τους προσανατολισμούς και τους στόχους  του «διαλόγου».

2.      Αποκαλύπτει σε όλο τους το εύρος τις αντιδραστικές αλλαγές, τις προειλημμένες αποφάσεις και αναδιαρθρώσεις που προωθούνται μέσα από τις διαδικασίες του «διαλόγου».

3.       Περιλαβάνει όλη τη γραμμή αντιπαράθεσης με την αντιεκπαιδευτική πολιτική, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., την υπαγωγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων, την αξιολόγηση- κατηγοριοποίηση σχολείων και σχολών καθώς και την αξιολόγηση –χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

4.      Απαντά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική από τη σκοπιά της υπεράσπισης της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του ενιαίου 12χρονου Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου, των αναγκών και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

5.      Και επιπλέον φτάνει στο σημείο να αναγνωρίζει ρητά και ξεκάθαρα ότι δικαιώθηκαν οι δυνάμεις εκείνες που από την αρχή εναντιώθηκαν στη συμμετοχή στο ΕΣΥΠ !!

Η στάση των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων

ü      Η ΠΑΣΚ αφού κινήθηκε στην ίδια γραμμή συναίνεσης με τη ΔΑΚΕ (μαζί με την Αγωνιστική Συνεργασία στην ΟΛΜΕ και με τη στήριξη της Α.Π. στην Πρωτοβάθμια), αφού συμμετείχε για ουσιαστικούς κυρίως, αλλά και για τακτικούς και επικοινωνιακούς λόγους στο στημένο «διάλογο», αφού έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να μη γίνει η κινητοποίηση του Συντονισμού των Συλλόγων έξω από το χώρο του ΕΣΥΠ, τώρα κάνει στροφή 180ο  και ψηφίζει την αποχώρηση από το διάλογο κάτω από την πίεση των δυνάμεων του εκπαιδευτικού κινήματος και των πρωτοβάθμιων συλλόγων, αλλά και κάτω από το βάρος των τραγικών  ευθυνών που η ίδια δημιούργησε με τη συμμετοχή στο ΕΣΥΠ και τη νομιμοποίηση των προειλλημμένων  αποφάσεων και των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. 

ü      Η ΔΑΚΕ έχοντας μπει για τα καλά στο ρόλο της κυβερνητικής παράταξης που υπηρετεί τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, επιδίωξε με κάθε τρόπο τη συνέχιση της παραμονής των Ομοσπονδιών στο τραπέζι των συνδιαλλαγών, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Έφτασε  μάλιστα στο σημείο – αξιοποιώντας και τη στάση της ΕΣΑΚ – να αφήνει να εννοηθεί ότι θα αναλάμβανε εκείνη τη συνέχιση της εκπροσώπησης της  ΔΟΕ στο διάλογο, δίνοντας την ερμηνεία ότι, αφού δεν υπήρχε αποτυπωμένη απόφαση αποχώρησης, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της παραμονής !!!

ü      Η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ από την πλευρά της μετά την ψήφιση της απόφασης, εγκαταλείποντας κάθε ίχνος σοβαρότητας, καταγγέλλει τη ΔΟΕ γιατί αποχωρεί από το διάλογο, την ΠΑΣΚ γιατί έκανε στροφή 180ο και τις Παρεμβάσεις γιατί ; γιατί κατέθεσαν πρόταση αποχώρησης της ΔΟΕ από το διάλογο !!! Επιπλέον, με μια απαράδεκτη ανακοίνωση λασπολογεί ενάντια στις Παρεμβάσεις, με διαδόσεις για συναλλαγή με την ΠΑΣΚ και μάλιστα με το αζημίωτο!!!!

Τελικά σύμφωνα με την ΕΣΑΚ – ΔΕΕ, η ΔΟΕ έπρεπε να μείνει στο ΕΣΥΠ ή να αποχωρήσει ; Ας μας απαντήσουν καθαρά !

Ή μήπως έπρεπε αφού η ΔΟΕ πήγε στο διάλογο να μείνει μέχρι τέλους για να μπορεί η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ να εκδίδει καταγγελίες, ενώ την ίδια στιγμή η αντιεκπαιδευτική πολιτική θα προωθούνταν με την επίσημη συναίνεση της Ομοσπονδίας ; Ποιός θα ωφελούνταν τότε ; Πιθανόν η εκλογική δύναμη της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ, το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί πάντως όχι! Σίγουρα πάντως η κυβέρνηση και η ΔΑΚΕ θα έτριβαν τα χέρια τους.

Αν η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ θεωρεί ότι η ΔΟΕ όφειλε έστω και τώρα να αποχωρήσει από το ΕΣΥΠ, γιατί απέφυγε επιμελώς να καταθέσει πρόταση για αποχώρηση με το πλαίσιο και το σκεπτικό της ;

Η στάση αυτή της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ αποτελεί συνέχεια μιας συγκεκριμένης τακτικής που προωθεί το τελευταίο διάστημα :

ü      Και οι δύο κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία από τους Πρωτοβάθμιους συλλόγους ,στις 21-1 και στις 16-2, απαιτώντας την αποχώρηση των Ομοσπονδιών από το διάλογο, πολεμήθηκαν τόσο από τη ΔΟΕ όσο και από τις δυνάμεις της ΕΣΑΚ που, επιλέγοντας να στηρίξουν μόνο κομματικές συγκεντρώσεις, σε διαφορετικό χώρο από κει που διεξαγόταν ο διάλογος και  αρνούμενοι να συγχρωτιστούν με το κίνημα, απέδειξαν ότι εξαντλούν την συνδικαλιστική τους παρουσία προσβλέποντας αποκλειστικά στην ενίσχυση της κομματικής τους επιρροής, αδιαφορώντας για την  οποιαδήποτε ανάπτυξη μαζικής, αγωνιστικής δράσης.

ü      Ενώ κατήγγειλε τη συμμετοχή της ΔΟΕ στον προσχηματικό διάλογο, ούτε για μια στιγμή δε ζήτησε- με έγγραφη πρόταση- την αποχώρηση της απ’ αυτόν και αρνήθηκε να ψηφίσει  την πρόταση για αποχώρηση που κατέθεσαν οι Παρεμβάσεις, μια ξεκάθαρη και συνεπή πρόταση που απηχούσε θέσεις και κείμενα με τα οποία είχε συμφωνήσει η ΕΣΑΚ σε συλλόγους! Αρνήθηκε ακόμα και να προσθέσει, να αλλάξει ή να συμπληρώσει ό,τι εκείνη, ως παράταξη, έκρινε επί της συγκεκριμένης πρότασης.  Την άλλη μέρα η ΕΣΑΚ αποκάλυψε το σχέδιο της: Πάσχιζε ή  να αποτρέψει την αποχώρηση, ώστε να καταγγέλλει τους πάντες και τα πάντα ή να ψηφιστεί η πρόταση των Παρεμβάσεων ώστε να τις κατηγορήσει για συναλλαγή με την ΠΑΣΚ! 

ü      Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ στις 17-2-05, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ κατέθεσε πρόταση για συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ (17 Μάρτη) με την κήρυξη 24ωρης απεργίας με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Με την ίδια ακριβώς τακτική, η ΠΑΣΚ αποδέχτηκε το πλαίσιο στο σύνολό του και δήλωσε πρόθυμη να ψηφίσει την πρόταση ως έχει ! ( να υποθέσουμε δηλαδή κι εμείς, ότι ΕΣΑΚ – ΔΕΕ και ΠΑΣΚ συναλλάχθηκαν έχοντας «δει» το κείμενο από πριν ;) Αμέσως ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ απέσυρε την πρότασή του και αναδιαμόρφωσε το πλαίσιο, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα ψηφιστεί !

Συμπέρασμα : η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ δεν καταθέτει προτάσεις στο ΔΣ της ΔΟΕ για να ψηφιστούν, να γίνουν θέσεις ή να ωθήσουν σε αγώνες,… αλλά για να καταψηφιστούν, ώστε να προχωρήσει στη γνωστή τακτική της καταγγελιολογίας και της «καμένης γης»,  για να προβάλλει ως μόνη λύση το ΠΑΜΕ. Αλλά δεν συνεργάζεται με κανένα ούτε σε επίπεδο πρωτοβάθμιων Συλλόγων, καταγγέλλει και υπονομεύει τον οριζόντιο Συντονισμό των Συλλόγων, απέχει από τις διαδικασίες και τις συγκεντρώσεις των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων και των ΕΛΜΕ. Οργανώνει δικές της συγκεντρώσεις, συναντιέται μόνο με τον εαυτό της και πορεύεται στο δρόμο της ακινησίας και της περιχαράκωσης.

Η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ έχει εδώ και καιρό διαγράψει από τις στοχεύσεις και τις επιδιώξεις της, την οργάνωση πραγματικών εργατικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών αγώνων.  Απουσιάζει από την πολιτική της θεώρηση η οικονομική ή η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Εκτιμά ότι στην παρούσα φάση οι εργατικοί – κοινωνικοί αγώνες δεν μπορούν να έχουν ούτε νίκες – ούτε αποτελέσματα. Μόνη διέξοδος, θεωρεί ότι είναι η αλλαγή των συσχετισμών και η ενίσχυση του κόμματος και των μηχανισμών του (ΠΑΜΕ, ΕΣΑΚ – ΔΕΕ κλπ). Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση, έχει νόημα να οργανώνονται αυστηρά ελεγχόμενες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Οποιαδήποτε άλλη κινητικότητα, ειδικά όταν δεν ελέγχεται πλήρως από εκείνη, προκαλεί την αμηχανία ή ακόμα και την ανοιχτή εχθρότητα της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ. 

Όσο για τις αιτιάσεις απέναντι στο κείμενο της απόφασης που ανακαλύφθηκαν εκ των υστέρων, τι να πει κανείς; Όταν το 1999 η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ ψήφιζε στάσεις εργασίας για συμμετοχή στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια μαζί με την ΔΑΚΕ και τις Παρεμβάσεις, ουσιαστικά χωρίς πλαίσιο, τότε δεν υπήρχε η αναγκαιότητα να μπει κυρίαρχα στην απόφαση ο χαρακτήρας της Ε.Ε. ή οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη; Όταν ακόμα το 2000 ψήφιζε μαζί με τις ίδιες δυνάμεις 48ωρη απεργία με θετικό πλαίσιο, δεν εκτιμούσε ότι η ΔΑΚΕ ψήφιζε υπηρετώντας τις δικές της «σκοπιμότητες» ;

Λασπολόγοι και εισαγγελείς για μια χούφτα ψήφους!!

Αυτή η στρατηγική απόλυτου ελέγχου και ταυτόχρονα αφυδάτωσης, κατακερματισμού και ήττας των εργατικών αγώνων, συνδυάζεται με μια αήθη επιχείρηση λασπολογίας απέναντι σε κάθε συλλογικότητα που τολμά να ακολουθεί άλλους δρόμους. Η κριτική - και η πολεμική όποτε χρειάζεται - είναι και χρήσιμες και ωφέλιμες για τη δημοκρατική λειτουργία των κοινωνικών κινημάτων. Εμείς δεν θεωρούμε ότι είμαστε «υπεράνω κριτικής», ούτε πιστεύουμε πως όσοι μας κάνουν κριτική είναι «μισαλλόδοξοι» ή  «αντικομμουνιστές» κ.λ.π. Υπεράνω κριτικής δεν είναι ΚΑΝΕΝΑΣ.

Όμως η λασπολογία, η συκοφαντία και οι ανήθικοι και πρωτάκουστοι χαρακτηρισμοί που κατά καιρούς έχει προσάψει η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ στις Παρεμβάσεις ξεπερνούν κάθε όριο :  Για τη δράση μας στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εξεταστικών κέντρων τον Ιούνη του ’98 μας απέδωσαν  «αντικειμενικά προβοκατόρικο ρόλο». Ανοιχτές κατηγορίες ότι διαπλεκόμαστε με τη διοίκηση και κάνουμε ρουσφέτια (!!) ακούσαμε στους Συλλόγους του Πειραιά. «Γνήσιους απόγονους του Γκαίμπελς και του Μανιαδάκη» και «σύγχρονους αχθοφόρους του πιο χοντροκομμένου αντικομμουνισμού» μας αποκάλεσε η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ Αιγάλεω !! Τώρα το ακούσαμε κι αυτό ! Ότι με την αποχώρηση από το διάλογο συναλλαχθήκαμε με την ΠΑΣΚ ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Ιούνη !! Ότι ο κοινωνικός αντίλογος, ο συντονισμός δηλαδή των δυνάμεων της εκπαίδευσης, η ανάπτυξη των αγώνων και το άνοιγμα των θέσεων και απόψεών τους στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, τους γονείς και τους μαθητές, επιδιώκει «να βάλει ξανά απ’ το παράθυρο τον εθνικό διάλογο» !!

            Είναι φανερό ότι η λασπολογία, η συνομωσιολογία και η συκοφαντία δεν είναι πια μόνο ένα παλιό και καλά δοκιμασμένο όπλο που τόσο καλά γνωρίζουν να χρησιμοποιούν οι κομματικοί μηχανισμοί. Αποτελεί συστατικό και δομικό στοιχείο της στρατηγικής που απαξιώνει και ακυρώνει κάθε κοινωνική, εργατική, συνδικαλιστική δράση και εχθρεύεται ιδιαίτερα τις αγωνιστικές φωνές εκείνες, που πασχίζουν να ανοίξουν το δρόμο για αποτελεσματικούς - νικηφόρους αγώνες.

Από την άποψη αυτή είναι κατανοητή και αναμενόμενη η αήθης επίθεση της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να δικαιολογήσει την αντιφατική και αδιέξοδη στάση της. Όσο για το στόχο της επίθεσης δεν χρειάζεται να ψάξει ιδιαίτερα κανείς, το ομολογεί το ίδιο το κείμενο. Ο καημός, το άγχος και οι ανησυχίες της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ περιστρέφονται πάντα γύρω από το αγαπημένο της θέμα : τις εκλογές του Ιούνη για το νέο ΔΣ της ΔΟΕ και τη φιλοδοξία της να αποκλείσει επιτέλους την ενοχλητική φωνή των Παρεμβάσεων από το ΔΣ της ΔΟΕ. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη ! Έτσι κι αλλιώς για μας, οι αγώνες και οι αγωνίες των εκπαιδευτικών δεν υπηρετούν την παρουσία μας στη ΔΟΕ. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει : η παρουσία μας στο ΔΣ της ΔΟΕ, όπως και σε όποιο άλλο συνδικαλιστικό όργανο οφείλει να υπηρετεί αποκλειστικά την ανάπτυξη των αγώνων, το κίνημα και τις ανάγκες του.

Οι δυνάμεις της ζωντανής εκπαίδευσης και το ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα στο συνδικαλισμό των εκπαιδευτικών δε θα υποστείλουν τη δράση τους ενάντια στην ανιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική και δε θα πάψουν να δείχνουν ότι το μέλλον για τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας μπορεί να είναι νικηφόρο. Με αυτή τη γραμμή πορευόμαστε, αφήνοντας τους άλλους στα αδιέξοδα και τη λάσπη τους !

Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις, 4 Μάρτη 2005

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα