ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΝΕΑ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

Νέα

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Βιβλίο Επισκεπτών

ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ

 

Αγαπητέ συνάδελφε νεοδιόριστε,

σε καλωσορίζουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα και σου ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία.

Ξέρουμε ότι για να φτάσεις εδώ πέρασες πολλά. Από τις συμπληγάδες των αλλεπάλληλων εξετάσεων ως την εργασιακή περιπλάνηση. Πολλοί από σας γνωρίσατε, την ομηρία του αναπληρωτή ή του ωρομίσθιου ή ακόμα χειρότερα τους εξοντωτικούς όρους  δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα. 

Ακόμα και η διαδικασία της υποβολής αίτησης φέτος και η ανακοίνωση των διορισμών έγιναν με μεγαλύτερη καθυστέρηση από ποτέ, κρατώντας σας σε αγωνία όλο το καλοκαίρι και υποχρεώνοντάς σας να παρουσιαστείτε απροετοίμαστοι στον τόπο διορισμού σας.  Έδειξε έτσι, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, πόσο ενδιαφέρεται  για την εκπαίδευση και την έγκαιρη κάλυψη των κενών των σχολείων, αλλά και για το πώς θα λύσετε στοιχειώδη προβλήματα εγκατάστασης και διαβίωσης.

Χωρίς να θέλουμε να σε απογοητεύσουμε, γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι δεν «καθάρισες».

Έρχεσαι στην εκπαίδευση σε μια δύσκολη περίοδο, όπου η εκπαίδευση και ο εκπαιδευτικός, αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι  δέχονται μια γενικευμένη επίθεση.

Η κυβέρνηση συνεχίζει και βαθαίνει την τομή που ξεκίνησε με την περίφημη  μεταρρύθμιση Αρσένη και τα μέτρα Ευθυμίου, επιδιώκοντας την απόλυτη και ταχύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς. Επιδιώκει ένα «φτηνό» δημόσιο σχολείο, με βασικά χαρακτηριστικά την ιδιωτικοποίηση- κατηγοριοποίηση, τα υπεράριθμα τμήματα, την υπερεντατικοποίηση των μαθητών, τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, τον ανταγωνισμό και τις αλλεπάλληλες εξετάσεις.

Σ΄ αυτά τα πλαίσια αμφισβητούνται ιστορικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η επίθεση αυτή εντείνεται και επεκτείνεται ιδιαίτερα τώρα,  μετά και την  αφαίρεση βασικών δικαιωμάτων και των άλλων εργαζόμενων: αμφισβήτηση της μονιμότητας στον ΟΤΕ, τις ΔΕΚΟ και όχι μόνο, ασφαλιστικό στις τράπεζες, σύνδεση μισθού – απόδοσης και αξιολόγησης με το νέο Δ.Υ.Κ. και το νέο μισθολόγιο. Παράλληλα συνεχίζεται και βαθαίνει η λιτότητα,  εντατικοποιείται η εργασία, βάλλεται η παιδαγωγική  αυτονομία,  ελαστικοποιούνται τα ωράρια,  το διοικητικό πλαίσιο εργασίας γίνεται πιο αυταρχικό και επιδιώκεται ο ανταγωνισμό, η κατηγοριοποίηση  και η υποταγή.

Ήδη γνωρίσατε την εξευτελιστική διαδικασία του ΑΣΕΠ, λες και το πτυχίο σας δεν ήταν αρκετό για το διορισμό σας. Είναι κι αυτό ένα ακόμα ζωντανό δείγμα για το πώς εννοούν την αξιολόγηση, αλλά και πως μετακυλύουν την ευθύνη για το μη διορισμό στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Αθωώνουν, έτσι, την πολιτική  των περικοπών, μειώνοντας  τους διορισμούς των δασκάλων κατά 50 %, ενώ αυξάνουν ασύλληπτα τα κονδύλια για ωρομίσθιους, αναπληρωτές και για υπερωρίες!!!

Απέναντι σ’ αυτά ο κάθε νέος συνάδελφος πρέπει να ξέρει ότι αν αυτές οι επιδιώξεις δεν έχουν περάσει εκτεταμένα μέχρι τώρα, οφείλεται στο γεγονός ότι στο χώρο της εκπαίδευσης υπάρχουν οι συλλογικότητες των εκπαιδευτικών που έδωσαν και δίνουν μάχες για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών , για τη δημοκρατία στα σχολεία, για την παιδαγωγική ελευθερία.

Το κίνημα μας  κατέκτησε  και επέβαλε τους χιλιάδες διορισμούς στην εκπαίδευση όλα τα προηγούμενα χρόνια,  έβαλε φρένο στις συμπτύξεις συγχωνεύσεις τμημάτων και την περικοπή θέσεων εργασίας, αντιστέκεται στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων,  αποκρούει την αξιολόγηση για πάνω από 15 χρόνια (από τον Κοντογιαννόπουλο και το Σουφλιά μέχρι τον Αρσένη και τον Ευθυμίου).

Σ’ αυτή την πραγματικότητα σε καλούμε να μπεις στο σχολείο με ψηλά το κεφάλι, με διάθεση να συμβάλεις στις συλλογικότητες των συναδέλφων εκπαιδευτικών. Με την πεποίθηση ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται συλλογικά με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, με αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων, με την παρέμβαση του συλλόγου των εκπαιδευτικών και όχι με την απόφαση του ενός… και της διοίκησης. Μην περιμένεις από τη διοίκηση και το Διευθυντή να σου πουν τι δικαιούσαι. Συνήθως λένε μόνο τα «πρέπει» και τις εντολές, ενώ «ερμηνεύουν» το θεσμικό πλαίσιο όπως τους βολεύει.

Να ξέρεις πως οι τοποθετήσεις των νεοδιόριστων γίνονται σύμφωνα με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει μοριοδότηση ανάλογη μ’ αυτή που ισχύει για τις τοποθετήσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών. Είναι υποχρεωμένα τα ΠΥΣΠΕ να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους με τη μοριοδότηση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, να αναρτήσουν πίνακα με τη συνολική μοριοδότηση, να ανακοινώσουν όλες τις κενές θέσεις, να σας τοποθετήσουν με ενιαία διαδικασία μετά από δικιά σας αίτηση τοποθέτησης που μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις και έχεις κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς, να καταγγείλεις και να ζητήσεις αποκατάσταση της αδικίας αν διαπιστώσεις πως δεν εφαρμόζουν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Μην αδιαφορήσεις και μην αφήσεις τους ελάχιστους που έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν κάθε τρόπο και όλα τα μέσα για να βολευτούν, να «κλέψουν» τη θέση που εσύ δικαιούσαι

Να αμφισβητείς και να ψάχνεις. Να διεκδικείς το δίκιο σου και να λες αυτό που πιστεύεις, αντί να το «καταπίνεις», επειδή οι άλλοι «ξέρουν». Ενημερώσου για τα δικαιώματά σου και έλα σε επαφή με το σύλλογό σου και με ζωντανές συλλογικότητες εκπαιδευτικών που λειτουργούν στην περιοχή σου.

Διάλεξε το συλλογικό δρόμο για την  αντιμετώπιση των προβλημάτων. Γύρισε την πλάτη στο ατομικό βόλεμα και το ρουσφέτι. Η δύναμή μας είναι η συλλογική μας στάση και δράση.

Να θυμάσαι ότι το τι θα γίνει τελικά είναι αποτέλεσμα και του τι ΕΜΕΙΣ αποδεχόμαστε  και τι ΟΧΙ!

Να ξέρεις ότι απέναντι στους προϊσταμένους, τους αιρετούς και τους συνδικαλιστές που  σου χτυπάνε φιλικά την  πλάτη και σε όσους σου «ψιθυρίζουν» συμβουλές και υποσχέσεις ότι δε χρωστάς χάρη σε κανένα. Δικαιούσαι να τοποθετηθείς με βάση τα μόρια που καθορίζονται από το νόμο.Σε περίπτωση που αδικηθείς να διαμαρτυρηθείς και να ενημερώσεις το σύλλογο και τις τοπικές συλλογικότητες των Παρεμβάσεων Κινήσεων – Συσπειρώσεων για να απαιτήσουμε συλλογικά την ανατροπή της αδικίας.

Σεπτέμβρης 2005

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα