ΔΙΕΘΝΗ 26ο

Επιμέλεια : Παναγιώτης Σάμιος

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα καθυστερημένα παιδιά!!!

Χιλιάδες ορφανά και παιδιά με νοητική υστέρηση έγιναν πειραματόζωα για δοκιμές εμβολίων σε Βρετανία κι Ιρλανδία στη δεκαετία του 1950-60, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του BBC. Οι ουσίες των εμβολίων προκαλούσαν οδυνηρούς σπασμούς και εγκεφαλικές βλάβες. Τα πειράματα έγιναν χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων και οι φάκελοι με τα αποτελέσματα των δοκιμών εξαφανίστηκαν "μυστηριωδώς". Ο καθηγητής Γκόρντον Στιούαρτ ο οποίος εξέτασε την υπόθεση το 1971 δήλωσε: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν εγκεφαλικές βλάβες. Οι έντονες αντιδράσεις στους εμβολιασμούς περιελάμβαναν κι έντονους σπασμούς. Μερικά παιδιά ούρλιαζαν για δύο με τρεις μέρες μετά τον εμβολιασμό. Κάποιοι έπεσαν σε κώμα και σήμερα σε ηλικία 40-50 ετών έχουν σοβαρά διανοητικά προβλήματα". Υπάρχουν καταγγελίες για 1200 περιπτώσεις παιδιών που υπέστησαν εγκεφαλική βλάβη από τα εμβόλια. Στην Ιρλανδία όπου έγιναν παρόμοια πειράματα , έχουν διασωθεί περισσότεροι φάκελοι και η κυβέρνηση διέταξε έρευνα. Τα φάρμακα είχαν κατασκευαστεί απ' την εταιρεία Glaxo (σήμερα GlaxoSmithKline).

 

ΙΤΑΛΙΑ: Εξαφάνισαν τη θεωρία του Δαρβίνου απ' τα βιβλία!!!

Στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι αποφασίστηκε-όπως είχε γίνει πριν από δύο χρόνια στις ΗΠΑ- να παραλειφθούν και να διαγραφούν απ' τα βιβλία της β/μιας εκπαίδευσης όλες οι αναφορές στη θεωρία του Δαρβίνου σχετικά με την εξέλιξη των ειδών. Η απόφαση όπως είναι φυσικό ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από γονείς και ενώσεις καθηγητών.

Ο σκοταδισμός, η λογοκρισία και ο φασισμός σε όλο του το μεγαλείο!!

 

ΙΑΠΩΝΙΑ: Αύξηση στις αυτοκτονίες μαθητών.

Κατακόρυφη αύξηση έχουν παρουσιάσει τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα οι αυτόχειρες μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου αυξήθηκαν κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, εθελοντές δημιούργησαν ειδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στην οποία απευθύνονται όσοι νιώθουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Στην Ιαπωνία η αυτοκτονία θεωρείται ένας αξιοπρεπής τρόπος εξόδου και ανάληψης ευθυνών σε περίπτωση αποτυχίας. Μπροστά στα αδιέξοδα της σχολικής ζωής, της αποτυχίας και της απόρριψης πολλά παιδιά αναλαμβάνουν την ευθύνη και πηδούν από παράθυρα, απαγχονίζονται ή κάνουν χαρακίρι.

Τι να πει κανείς σε μια τέτοια κοινωνία που σκοτώνει τα παιδιά της; Να τη χαίρονται και την ανάπτυξή τους, τους υπολογιστές τους, την εργασιομανία τους και την πειθαρχία τους. Αυτοί μιλάνε για την άνοδο του Γιεν κι εμείς κλαίμε τις χαμένες παιδικές ψυχές.

 

ΙΡΑΝ: Αποφυλακίστηκε "βλάσφημος" πανεπιστημιακός.

Ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης αφέθηκε στις 30/7/04 ο ακαδημαϊκός Χασέμ Αγατζαρί ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 5ετή φυλάκιση για προσβολή της εξουσίας των κληρικών. Ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης καταδικάστηκε στις 20 Ιουλίου σε 5ετή φυλάκιση ενώ αρχικά το Νοέμβρη είχε καταδικαστεί σε θάνατο για βλασφημία. Ο Αγατζαρί , βετεράνος του πολέμου Ιράν-Ιράκ, είχε καταδικαστεί επειδή σε δήλωσή του είχε υποστηρίξει ότι: "οι μουσουλμάνοι δεν είναι πίθηκοι για να ακολουθούν τυφλά ένα θρησκευτικό ηγέτη". Επιπλέον του είχε επιβληθεί 10ετής στέρηση του δικαιώματος διδασκαλίας, 8ετή εξορία σε τρεις απομονωμένες πόλεις και δημόσια μαστίγωση. Την καταδίκη ακολούθησαν μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Φίλοι, φοιτητές και συγγενείς συγκέντρωσαν με έρανο το ποσό της εγγύησης και τελικά ο καθηγητής ελευθερώθηκε.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Χορηγοί στα δημόσια σχολεία.

Το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώθηκε το "πακέτο Μπλερ για την παιδεία". Πρόκειται για την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" που σχεδιάζουν να περάσουν απ' τη βουλή οι Εργατικοί. Η μεταρρύθμιση καταργεί τα comprehensive schools (ενιαίο Γυμνάσιο-Λύκειο). Κάθε Σχολείο της Β/θμιας εκπαίδευσης θα είναι αναγκασμένο να αναπτύξει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα (π.χ μαθηματικά, φιλολογία, αθλητισμός, τέχνες κλπ). Τα σχολεία ενθαρρύνονται να αποδεχτούν το καθεστώς των υπερ-σχολείων τα οποία θα έχουν πλήρη "οικονομική αυτονομία". Θα κατέχουν δηλαδή τη γη και τα κτίριά τους, θα κανονίζουν τους μισθούς των εκπαιδευτικών κλπ. Ό,τι χρειάζεται επιπλέον το σχολείο (γήπεδα, εργαστήρια κλπ) θα τα εξασφαλίζει κάνοντας συμφωνίες με ιδιώτες χορηγούς. Να θυμίσουμε εδώ ότι όταν οι Εργατικοί ανέλαβαν την εξουσία συνέχισαν την πολιτική των Συντηρητικών που προέβλεπε το μαζικό κλείσιμο των σχολείων των φτωχών περιοχών. Όσα απόμειναν από αυτά τα σχολεία ήδη δέχονται τις χορηγίες πλούσιων ιδιωτών ή εταιρειών οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο απόκτησαν επιρροή στο πρόγραμμα, τα μαθήματα και το γενικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων. 

Την "μεταρρύθμιση" επικρότησαν οι Συντηρητικοί οι οποίοι διεκδικούν την πατρότητα της πολιτικής αυτής και ζητούν την εκχώρηση ακόμα περισσότερων δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Ένωση των Διευθυντών μέσης εκπαίδευσης χαιρέτισαν τις εξαγγελίες τονίζοντας πως είναι μια καλή ευκαιρία τα σχολεία να αποκοπούν εντελώς απ' τους δήμους που χρησιμοποιούσαν τα κονδύλια των σχολείων για άλλα έργα.

Έρευνα του ΟΟΣΑ μεταξύ 30 χωρών έδειξαν ότι η Βρετανία είναι τέταρτη από το τέλος σε ποσοστό μαθητών μεταξύ 16-17 ετών. Οι μαθητές/τριες που εγκαταλείπουν το σχολείο στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παιδιά απ' τις λαϊκές, φτωχές γειτονιές και το κάνουν για οικονομικούς λόγους.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: Σταματήστε τις εκτελέσεις παιδιών.

Απ' το 2003 , έξι άτομα εκτελέσθηκαν στις ΗΠΑ, στην Κίνα και το Ιράν για εγκλήματα που διέπραξαν όταν ήταν παιδιά. Καταδικασμένα παιδιά περιμένουν την εκτέλεσή τους στο Σουδάν, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες.

Στις ΗΠΑ εκτελέσθηκε ο Σκοτ Άλλεν Χάιν (3/4/03) για έγκλημα που διέπραξε όταν ήταν μόλις 17 χρονών. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που ομολογεί ανοιχτά ότι εκτελεί παιδιά παραβάτες και αξιώνει ότι έχει αυτό το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Στην Κίνα εκτελέσθηκε ο Γκάο Παν (8/3/03) για έγκλημα που διέπραξε στις 9/8/01 όταν ήταν μικρότερος από 18 ετών. Στη δίκη ,επειδή ο νόμος απαγορεύει την εκτέλεση ατόμων κάτω από 18 ετών, ο εισαγγελέας προσκόμισε πλαστή βεβαίωση του παππού του παιδιού ότι η ηλικία του ήταν μεγαλύτερη όταν έκανε το έγκλημα. Τα 32 πιστοποιητικά που προσκόμισε ο δικηγόρος του αγοριού που βεβαίωναν την πραγματική του ηλικία απορρίφθηκαν όλα απ' τον πρόεδρο του δικαστηρίου!!

Στο Ιράν η 16χρονη Ατεκέχ Ρατζάμπι, απαγχονίστηκε δημοσίως στις 15/8/04 για "πράξεις ασυμβίβαστες με την αγνότητα". Κατά τη διάρκεια της δίκης δεν της επιτράπηκε να έχει δικηγόρο. Η κοπέλα ήταν διανοητικά άρρωστη και το "έγκλημά της" ήταν ότι είχε κάνει έρωτα με κάποιο παιδί του χωριού της. Η επίσημη ταυτότητά της έγραφε ηλικία 16 ετών, ωστόσο κατά την εκτέλεσή της οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ήταν 22 ετών.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Βιντεοπαιχνίδι οδηγεί 17χρονο σε φόνο.

Ισόβια κάθειρξη ήταν η ποινή για 17χρονο Βρετανό που κρίθηκε ένοχος για το φόνο 14χρονου συμμαθητή του. Ο νεαρός συνήθιζε για ώρες να παίζει το παιχνίδι "Ανθρωποκυνηγητό" στο οποίο οι παίκτες κυνηγάνε ανθρώπους σε παράξενα μέρη και μετά από κάθε φόνο κερδίζουν πόντους. 

Επηρεασμένος απ' το παιχνίδι παρέσυρε το φίλο του σε ένα πάρκο κι εκεί του επιτέθηκε με βίαιο τρόπο και τον σκότωσε. Η αστυνομία τον συνέλαβε την ώρα που προσπαθούσε να απομακρυνθεί απ' το σημείο του φόνου με τα χέρια και τα ρούχα του γεμάτα αίματα. Η συγκεκριμένη δίκη έγινε αφορμή απόσυρσης του παιχνιδιού απ' τα καταστήματα μέχρι να βγει κάποιο άλλο που θα ντοπάρει κάποιο άλλο παιδί και ο κύκλος του αίματος δεν έχει τέλος…….

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Χορηγοί "νέας γενιάς" στα σχολεία.

Περίπου 18 μεγιστάνες έχουν έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση Μπλερ για την προσφορά 2 εκατομ. λιρών που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των χειρότερων σχολείων της Αγγλίας. Φυσικά σε αντάλλαγμα οι εταιρείες αυτομάτως αποκτούν δικαίωμα να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν στο πρόγραμμα, στις δραστηριότητες και τους σχεδιασμούς κάθε σχολείου. Ο επιχειρηματίας Φίλιπ Γκριν που εμπορεύεται ενδύματα δώρισε ένα σημαντικό ποσό σε 50 δημόσια σχολεία προκειμένου τα σχολεία να παρέχουν ειδίκευση χρήσιμη για τις εταιρείες του. Ο Άντριου Ρόζενφελντ έδωσε χρήματα σε σχολεία βάζοντας σαν όρο την συνεργασία γονέων, καθηγητών , παιδιών με κοινωνικούς λειτουργούς με στόχο να ενισχυθεί η αφοσίωση των παιδιών στην οικογενειακή ζωή. 

Το πιο τρανταχτό και αηδιαστικό όμως παράδειγμα είναι η Εταιρεία βίντεο παιχνιδιών που κατασκεύαζε το παιχνίδι "Ανθρωποκυνηγητό". Όταν κατηγορήθηκε (με αφορμή το έγκλημα που έκανε 17χρονος) για την βλαβερή επίδραση που έχουν τα βίντεο παιχνίδια στους νέους για να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα της ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τα σχολεία στο Πάντιγκτον μέσω ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Μαρκ Στράχαν ωμά δήλωσε: " Εμείς η βιομηχανία των παιχνιδιών έχουμε μια ειδική σχέση με τους νέους ανθρώπους. Εκείνοι αγοράζουν τα παιχνίδια που εμείς φτιάχνουμε. Η χρηματοδότηση των σχολείων θα μας δώσει το στόχο μας για τα επόμενα πέντε χρόνια". 

Να σκεφτείς ότι αυτή η χώρα αποτελεί το πρότυπο για πολλούς δικούς μας διανοούμενους και καθηγητές. Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να αντιδράσει πριν το σχολείο της αγοράς ξεθεμελιώσει κάθε ίχνος ελευθερίας και δημοκρατίας απ' τα δημόσια σχολεία.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Φέρτε τη βέργα πίσω στα σχολεία!!

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου το 47% των γονέων και των εκπαιδευτικών που ρωτήθηκαν ζητούν την επαναφορά της βέργας και των σωματικών ποινών στα σχολεία της Βρετανίας. Οι σωματικές ποινές και το ξύλο έχουν καταργηθεί επίσημα πριν 17 χρόνια αλλά φαίνεται πως η νέα γενιά που μεγάλωσε χωρίς ξύλο φοβάται πολύ τη νεότερη γενιά που βρίσκεται στα σχολεία. Βέβαια η κατάσταση στα σχολεία της Βρετανίας επιδεινώνεται συνεχώς και οι δάσκαλοι θεωρούν ότι η κακή συμπεριφορά των παιδιών αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη δουλειά τους. Πέρυσι από τους 62.000 μαθητές που αποβλήθηκαν οι 17.000 τιμωρήθηκαν επειδή είχαν επιτεθεί σε δασκάλους ή συμμαθητές τους. Το να υποστηρίζει όμως κάποιος ότι με την επαναφορά της βέργας στα σχολεία θα διορθωθεί η κατάσταση είναι εγκληματική απλούστευση και αφέλεια. Θαυμάστε λογική και επιχειρήματα : 

"Νομίζω πως η σωματική τιμωρία πρέπει να χρησιμοποιείται στα σχολεία ως προληπτικό μέτρο. Όχι μόνο για όποιον δεν έχει διαβάσει, αλλά και για όποιον κάνει αταξίες. Πιστεύω πως η σωματική ποινή πρέπει να ισχύει μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Με έδειραν με την παντόφλα επτά φορές όταν ήμουν μικρός και νομίζω πως όσοι δεν έχουν φάει ξύλο είναι πιο αναιδείς"
Ραλφ Γούντλινγκ, 26 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ .

Να σκεφτείς πως αυτός ο άνθρωπος είναι νέος άνθρωπος, δάσκαλος ,διαπλάθει ψυχές και μυαλά και διδάσκει στο ονομαστό Καίμπριτζ!!!!

 

Η .Π .Α : Λογοκρισία σε σχολικές βιβλιοθήκες

Σύμφωνα με έκθεση της "Αμερικάνικης Ένωσης Δικαιωμάτων των Πολιτών", 62 τίτλοι βιβλίων "κόπηκαν" από τις σχολικές βιβλιοθήκες πέρυσι. Η αφαίρεση των βιβλίων γίνεται κατόπιν υποδείξεων των γονέων ή των καθηγητών. Ανάμεσα στα ακατάλληλα και επικίνδυνα βιβλία που απομακρύνθηκαν είναι το "1984" του Τζ. Όργουελ, "οι περιπέτειες του Πίτερ Παν", "Το δωμάτιο του πάνω ορόφου", που είναι μια αυτοβιογραφία της Τζοάνα Ρις η οποία επέζησε του ναζιστικού ολοκαυτώματος. Το βιβλίο αυτό χαρακτηρίστηκε "ψυχοφθόρο και ακατάλληλο για παιδιά" από γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης εκπαραθύρωσαν το βιβλίο "Πορφυρούν Χρώμα" που κέρδισε βραβείο Πούλιντζερ κι έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία. 

Τα τελευταία χρόνια το κύμα νέο-συντηρητισμού σαρώνει και απειλεί όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών όπως αυτό της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ελευθερίας του τύπου. 

Κακόμοιρε, Πίτερ Παν, έγινες και συ επικίνδυνος τρομοκράτης, ακατάλληλος και ψυχοφθόρος!!! 

 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Από τις τουλίπες στις άγριες απεργίες.

Η Ολλανδία για χρόνια ήταν γνωστή για τις τουλίπες και τον πειραματικό τρόπο που αντιμετώπιζε τα ελαφρά ναρκωτικά. Εφαρμόζοντας ένα μείγμα κοινωνικού κράτους και νεοφιλελεύθερων πολιτικών η Ολλανδία για πολλά χρόνια αποτελούσε "πρότυπο σταθερότητας" και ευημερίας. Αυτό το φθινόπωρο όμως η Ολλανδία συνταράζεται από μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Αιτία οι περικοπές των επιδομάτων ανεργίας και της πρόωρης συνταξιοδότησης καθώς και η αύξηση των χρόνων εργασίας. Στις 2 και 3 Οκτώβρη πάνω από 300.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Άμστερνταμ διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Νέο συλλαλητήρια και διαδηλώσεις ετοιμάζονται για τις 14 Οκτώβρη. Συνδικάτα, νεολαία, συνταξιούχοι, γυναίκες , πρόσφυγες, κόμματα της αριστεράς, οικολόγοι και αντιεξουσιαστές βρίσκονται σχεδόν κάθε μέρα στους δρόμους με χάπινινγκ, θέατρα του δρόμου, συναυλίες, ομιλίες, προβολές ταινιών κλπ.

Ο νέος εργασιακός μεσαίωνας που Κεφάλαιο και Ε.Ε θέλουν να επιβάλλουν δε θα περάσει και τόσο εύκολα. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία μας δείχνουν το δρόμο της αντίστασης και της διεκδίκησης.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Πρώτη σε χρήση ψυχοφαρμάκων από παιδιά!!

Από τη Βρετανία προέρχονται τα περισσότερα παιδιά κάτω από 18 ετών που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν αντικαταθλιπτικά χάπια, κατόπιν συνταγογράφησης των γιατρών. Η σχετική έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και καλύπτει 9 χώρες του κόσμου (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Καναδάς, ΗΠΑ). Στην τελευταία 10ετία η έρευνα διαπιστώνει αύξηση κατά 70% των παιδιών και εφήβων που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη. 4 στα 10 παιδιά των χωρών αυτών χρησιμοποιεί συστηματικά prozac και seroxat. Βέβαια στους ερευνητές απαγορεύτηκε να μιλήσουν με τα παιδιά, τους γιατρούς και τους γονείς ώστε να προσπαθήσουν να βρουν τις αιτίες και τις ερμηνείες του φαινομένου.

ΕπιστροφήΕπιστροφή