ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ


Ανακοινώσεις
Η στάση μας στη ΔΟΕ

αρχείο

 

Η στάση μας στην ΑΔΕΔΥ
Οικονομικά
Σύλλογοι
Αδιόριστοι
Εκπαιδευτικά

Διεθνή
Φωτογραφίες
Εντυπα των Κινήσεων
Σχήματα
Αλλες διευθύνσεις

Νέα

 

ΑρχήΑρχή

 

Επικοινωνία:

Φόρμα επικοινωνίας

Βιβλίο Επισκεπτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

του Παντελή Βαϊνά, εκπροσώπου των Παρεμβάσεων στο Δ.Σ. της ΔΟΕ (www.paremvasis.gr, 6974750410)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τι ‘χες Γιάννη … τι ‘χα πάντα

 

Τι απάντησε η Υπουργός Παιδείας...

 

Για τους μισθούς των εκπαιδευτικών : Δεν κρατώ εγώ το ταμείο του κράτους

Για τους ωρομίσθιους : Μειώνεται η ωριαία αποζημίωση από 9 σε 7 €

Για την αξιολόγηση : Είμαι υπέρ της αξιολόγησης για όλους και σε όλα τα επίπεδα

Για τη μείωση του ωραρίου : Καμιά απάντηση...

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (27/9/2005) συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την υπουργό Παιδείας κ. Γιαννάκου. Η Υπουργός Παιδείας επέμεινε και πάλι στη  συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών, στην αξιολόγηση και τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση για την προσαρμογή της στις αποφάσεις της ΕΕ  καθώς και στην  συνέχιση της αμφισβήτησης των σταθερών εργασιακών σχέσεων και τη χειροτέρευση της θέσης των ωρομισθίων.

     Αξιοποιώντας κατά κόρο το θεσμικό πλαίσιο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, εμφανιζόταν άλλοτε δεσμευμένη «παρά τη  θέλησή της» και άλλοτε υπέρμαχη και συνεχίστρια των ίδιων κατευθύνσεων, επικαλούμενη τις συμβάσεις και τους σχεδιασμούς των προκατόχων της.

 

Συγκεκριμένα:

Ø      Για τις δαπάνες για την εκπαίδευση απάντησε ότι είναι κυβερνητική δέσμευση σταδιακά το ποσοστό για την παιδεία να  φτάσει στο 5% του ΑΕΠ, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε και πως θα γίνει αυτό ! Τώρα αν προς το παρόν μειώνεται δεν έχει σημασία για την Υπουργό.

Ø      Για τους μισθούς των εκπαιδευτικών δεν άφησε κανένα περιθώριο για συζήτηση, ούτε καν για αόριστες υποσχέσεις, λέγοντας κοφτά: «Δεν έχω εγώ το ταμείο».

Ø      Όταν προκλήθηκε να πει τις προθέσεις της για την αξιολόγηση και για το αν  θα εφαρμόσει το ν. 2986/2000   του Ευθυμίου, απάντησε : «Γιατί όχι» και προκάλεσε τον πρόεδρο της ΔΟΕ, ρωτώντας τον αν είναι της άποψης να μην υπάρχει καμιά αξιολόγηση . Ο πρόεδρος για άλλη μια φορά, δέσμιος της πολιτικής του κόμματός του, απάντησε «…σε καμιά περίπτωση» αποδεχόμενος έτσι την  αξιολόγηση και δίνοντας την δυνατότητα στην υπουργό να καταλήξει ότι είμαστε υπέρ της αξιολόγησης για όλους και για όλα.

Ø      Υπεραμύνθηκε του καθηκοντολόγιου της προηγούμενης κυβέρνησης και στο αίτημα για κατάργησή του, αντίτεινε στο τέλος να δοθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την τροποποίησή του…

Ø      Για την Ευέλικτη Ζώνη στην αρχή θεώρησε αδιανόητες τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών δηλώνοντας πως «αν η βάση των εκπαιδευτικών έχει τρελαθεί δεν είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε». Στη συνέχεια και κάτω από την πίεση των εκατοντάδων αποφάσεων συλλόγων διδασκόντων μίλησε για αναστολή, για φέτος. Μετά όμως από πιέσεις των συμβούλων της και για να σώσει τα προσχήματα προχώρησε σε έμμεση αναστολή, δίνοντας το δικαίωμα στους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν για το αν μπορούν να την εφαρμόσουν (σε περίπτωση αρνητικής απόφασης στέλνουν το παλιό ωρολόγιο πρόγραμμα). Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΠΘ, έχει γίνει επιμόρφωση 39.000 εκπαιδευτικών για την ευέλικτη ζώνη !!!!

Ø      Για τους ωρομίσθιους ανακοίνωσε ανερυθρίαστα ότι ΜΕΙΩΝΕΙ την αμοιβή της ώρας από 1/1/2006, σε 7 ευρώ καθαρά από 9ευρώ που  ήταν , γιατί σταματάει το 2006 η χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΕΚ και η αμοιβή θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση το μισθολόγιο του 1996, χωρίς καμία αναπροσαρμογή από τότε!!!

Ενώ δήλωσε αντίθετη με το θεσμό του ωρομίσθιου, θα συνεχίσει να καλύπτει τα κενά με αυτό τον τρόπο και παρέπεμψε στο μέλλον την προοπτική πρόσληψης αναπληρωτών στο ολοήμερο αντί για ωρομίσθιους.

Όσο αφορά την απαράδεκτη σύμβαση που υπογράφουν οι ωρομίσθιοι, είπε ότι θα την αλλάξει χωρίς να δεσμευθεί αν η νέα σύμβαση δεν θα περιλαμβάνει τον όρο για απόλυσή τους στη μέση της χρονιάς, ή αν θα εξασφαλίζει τουλάχιστον την πληρωμή τους κανονικά χωρίς καθυστερήσεις, την πληρωμή των επίσημων αργιών, την ισότιμη προυπηρεσία σε Α΄ βάθμια και Β΄ βάθμια, την ισότιμη συμμετοχή τους στο σύλλογο διδασκόντων κλπ. Μάλιστα κατέληξε λέγοντας : «αν δουλέψετε και σεις οι εκπαιδευτικοί καμιά ώρα παραπάνω, χωρίς αμοιβή δεν θα γίνει και τίποτα»!!!

Επιπλέον, για την κατάργηση της προσμέτρησης, για το διορισμό, της προϋπηρεσίας των ωρομισθίων δασκάλων και νηπιαγωγών που ψηφίστηκε πρόσφατα, αρνήθηκε να δώσει άμεσα λύση και παρέπεμψε το θέμα στην επιτροπή διαφάνειας του ΥΠΕΠΘ.

Ø      Σχετικά με τα νηπιαγωγεία απάντησε ότι είναι ριζικά αντίθετη με την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, γιατί σε συνδυασμό με την 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση θα έχουμε 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και «αυτό θα είναι κάτεργο για τα παιδιά»!!!

Μελετάει ωστόσο την θεσμοθέτηση της μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Για την αύξηση των νηπίων στα 30 στα ολοήμερα τμήματα, που επιβάλλεται σαν συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης είπε ότι θα το μελετήσει…

Ø      Για την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε 20 είπε ότι θα προωθήσει σχέδιο που προβλέπει τη μείωση του αριθμού σε 25 μαθητές ανά τμήμα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η οργανικότητα των σχολείων θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τους 30 μαθητές ανά τμήμα και τα επιπλέον κενά θα υπολογίζονται σαν λειτουργικά. Διασφαλίζει έτσι την δυνατότητα της διοίκησης, εάν και όταν θέσει σε εφαρμογή το μέτρο αυτό να μην δεσμεύεται και να μπορεί να το εφαρμόζει κατά περίπτωση.

Ø      Στο θέμα της αξιολόγησης των ολοημέρων που έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία(ΚΑΝΤΩΡ Α.Ε.) και το χορό των εκατομμυρίων γύρω από αυτό, δήλωσε αντίθετη με την αξιολόγηση από ιδιώτες αλλά είπε ότι δεσμεύεται… από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, με αυτή και άλλες εταιρείες για άλλα ανάλογα ζητήματα.

Ø      Στο αίτημα για εξίσωση του ωραρίου με τη Β΄ βάθμια δεν έδωσε απολύτως καμία απάντηση!

Ø      Ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει σχέδιο νόμου για την επιλογή στελεχών που θα προβλέπει μεταξύ άλλων...τη διεξαγωγή διαγωνισμού του ΑΣΕΠ !! Θα καταθέσει επίσης σχέδιο νόμου για την ειδική αγωγή.

Ø      Για τα κενά αμφισβήτησε την πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος της εκπαίδευσης ( δήλωσε ότι υπάρχουν 500 κενά δασκάλων και 300 νηπιαγωγών )

Η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, με τον πιο επίσημο τρόπο δηλώνει την προσήλωσή της στις βασικές κατευθύνσεις της ίδιας πολιτικής που βιώσαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση : Λιτότητα και περικοπές δαπανών, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, προώθηση της αξιολόγησης, οικοδόμηση με όρους πειθάρχησης της νέας διοικητικής πυραμίδας, εισβολή του ιδιωτικού στο δημόσιο σχολείο, αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Το ΔΣ της ΔΟΕ (με ευθύνη των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ) δεν τολμά να αντιπαρατεθεί με αυτή την πολιτική που συνεχίζει και βαθαίνει τις αναδιαρθρώσεις και τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, αντί να οργανώσουν σοβαρούς αγώνες απέναντι στις σοβαρές αναμετρήσεις που έρχονται (μισθολόγιο, ασφαλιστικό, ΔΥΚ, κλπ.) επιμένουν σε ένα ανεπαρκές διεκδικητικό πλαίσιο και κινούνται στην κατεύθυνση μιας ακόμα εθιμοτυπικής 24ωρης.

Οι εκπαιδευτικοί της βάσης πρέπει να τους ξεπεράσουν όπως έκαναν και με την ευέλικτη ζώνη και να βρουν τους δρόμους να οργανώσουν πραγματικούς νικηφόρους αγώνες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, σε συμπόρευση με άλλους αγωνιζόμενους κλάδους εργαζομένων.


ΕπιστροφήΕπιστροφή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα