ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σύσκεψη Συλλόγων Α/θμιας Εκπαίδευσης

Λεκανοπεδίου Αττικής

 

Α)   Την Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004, μετά από πρόσκληση των Συλλόγων Π.Ε. της Ανατολικής Αττικής (Κ. Σωτηρίου, Δελμούζος, Μενίδι) πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ σύσκεψη Δ.Σ. Συλλόγων Π.Ε.  του Λεκανοπεδίου Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι  8 Συλλόγων Π.Ε. (Κερατσίνι - Πέραμα, Α’σύλλογος Αθήνας, Αθηνά, Κ. Σωτηρίου, Αριστοτέλης, Παρθενώνας, Βύρωνας – Καισαριανή – Παγκράτι, Ν. Σμύρνη).

 

Στη συζήτηση που έγινε αναδείχτηκαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω ζητήματα :

 

·        Η πολιτική της σκληρής λιτότητας που προωθείται και από το νέο προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, πολιτική που σε συνάρτηση με την ακρίβεια, συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τους μισθούς των εκπαιδευτικών και ευρύτερα το λαϊκό εργατικό εισόδημα.

·        Τα εκατοντάδες κενά και οι χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους καθώς και η οργανωμένη προσπάθεια από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας να καλυφθούν αυτά τα κενά όχι με μαζικούς διορισμούς, αλλά με απλήρωτες «υπερωρίες», με συμπτύξεις τμημάτων, με μετακινήσεις εκπαιδευτικών, με πρόσληψη ωρομισθίων. Όλα αυτά αποτελούν συνέπειες της πολιτικής των περικοπών και της υποχρηματοδότησης και οδηγούν στην απαξίωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

·        Οι δηλωμένες προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει το επόμενο διάστημα τόσο την αξιολόγηση – χειραγώγηση όσο και τις ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στην Ε’ και Στ’ Δημοτικού.

·        Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η εργασιακή ομηρία που βιώνουν οι χιλιάδες αναπληρωτές και πολύ περισσότερο οι χιλιάδες ωρομίσθιοι που ζουν και εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, με μισή θέση εργασίας, απλήρωτοι, χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη, χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση.

·        Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να περικόψει το κίνητρο απόδοσης από τους συναδέλφους που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια ή στη μετεκπαίδευση, η αναδίπλωση του μετά την κινητοποίηση που έγινε και η ανάγκη να προβληθεί το αίτημα για τη μη σύνδεση μισθού απόδοσης και την  ενσωμάτωση όλων  των επιδομάτων στο βασικό μισθό.

 

Η συζήτηση που έγινε κατέληξε στις παρακάτω προτάσεις προς τους Συλλόγους Π.Ε.  :

1. Την πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης την Παρασκευή 28 Γενάρη, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες της διευρυμένης συσπείρωσης των Συλλόγων Π.Ε. για τη μαζικότητα και την επιτυχία της και με κοινή απεργιακή  κάλυψη από τους συλλόγους.  Είναι ανάγκη να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μια πρώτη μαζική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, μια κινητοποίηση που θα σπάσει τη συναίνεση και την απραξία και θα αναδείξει όλα όσα μας αφορούν, τους μισθούς πείνας, την ακρίβεια, την υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου σχολείου, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Την ίδια ημέρα καλεί ήδη σε συλλαλητήριο το Συντονιστικό Ωρομισθίων και Αναπληρωτών Π.Ε. Μια πετυχημένη κινητοποίηση, μπορεί να αναδείξει τα ζητήματα του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε ένα νέο κύκλο απεργιακών αγώνων.

2. Την ανάγκη για μια πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των γονιών και ευρύτερα των εργαζομένων, γύρω από τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής αλλά και για τα ζητήματα της λιτότητας, της ακρίβειας, της συρρίκνωσης του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, της ανεργίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

3. Την αποφασιστική και συντονισμένη στάση των Συλλόγων στο ζήτημα της εγγραφής των ωρομισθίων στην Ομοσπονδία με πλήρη δικαιώματα (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) και ταυτόχρονα η οργάνωση αγώνων και πρωτοβουλιών τόσο για τα άμεσα ζητήματα (πληρωμή δεδουλευμένων κλπ.) όσο και για το καθολικό δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Οι Σύλλογοι έχουν κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να εγγράψουν άμεσα τους ωρομίσθιους ως μέλη τους, ακολουθώντας την πρωτοπόρα  στάση που ήδη κρατούν δεκάδες πρωτοβάθμιοι σύλλογοι σε όλη τη χώρα. Το ΔΣ της ΔΟΕ οφείλει έστω και καθυστερημένα, να αποδεχτεί το δικαίωμα εγγραφής των ωρομίσθιων συναδέλφων.

 

Νέα σύσκεψη των Συλλόγων Π.Ε. θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα) στην οποία καλούνται όλοι οι σύλλογοι του λεκανοπεδίου.

 

  Β)   Την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, στα πλαίσια του συντονισμού και της κοινής δράσης, αντιπροσωπεία από τα Δ..Σ. των παραπάνω Συλλόγων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Αττικής  και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη κ. Γούση.  Την παράσταση διαμαρτυρίας πλαισίωσαν και άλλοι Σύλλογοι Π.Ε. από το λεκανοπέδιο.

      Στην παράσταση τέθηκαν όλα τα τεράστια προβλήματα , που αναδεικνύονται στην Περιφέρεια Αττικής (εκατοντάδες κενά, διοικητικός αυταρχισμός, παραβιάσεις ωραρίων, αυθαίρετες μετακινήσεις, βιομηχανία συμπτύξεων στο μέσον της χρονιάς, υποχρεωτικές υπερωρίες) και απαιτήθηκαν λύσεις. Ταυτόχρονα θίχτηκε συνολικά το ζήτημα της ωρομισθίας, των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας και του απαράδεκτου καθεστώτος της απλήρωτης εργασίας των ωρομισθίων συναδέλφων.

     Ο Περιφερειάρχης δήλωσε κατανόηση σε κάποια αιτήματα, αναρμοδιότητα σε άλλα, όμως συνολικά δεν έδειξε ότι θέλει και μπορεί να υπερβεί τη συνολική πολιτική που ξετυλίγεται στην εκπαίδευση, απαξιώνει παραπέρα το δημόσιο σχολείο και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις.

    Αυτήν την πολιτική μπορεί να την υπερβεί και να επιβάλει νίκες και κατακτήσεις μόνο ο συντονισμένος αγώνας για τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης, αγώνας που μπορεί να οργανώνεται από τη βάση των εκπαιδευτικών  και να στηρίζεται στο συντονισμό της δράσης των Συλλόγων.

Αθήνα, Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα