ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε.

 « Άρχισαν τα όργανα…»

της αξιολόγησης και της σύνδεσης μισθού-απόδοσης

(Τεράστιες οι ευθύνες του υποταγμένου συνδικαλισμού)

 

Τα «όργανα» της κυβέρνησης της Ν.Δ αρχίζουν να παίζουν στους «ρυθμούς» που προετοίμασαν τα αντιεκπαιδευτικά νομοθετήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ:

    Πιο συγκεκριμένα:

1.     Σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για το μισθολόγιο (Νόμος 3205, Άρθρο 12, παρ.3), που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που όπως από τότε καταγγείλαμε « κλειδώνει» τη λιτότητα  και συνδέει το μισθό με την αξιολόγηση και την αποδοτικότητα, η κυβέρνηση της Ν.Δ άρχισε να περικόπτει από το μισθό των εκπαιδευτικών το κίνητρο απόδοσης (15Ο ευρώ). Η αρχή έγινε με τους συναδέλφους που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές σπουδές, συνεχίστηκε με τους συναδέλφους που μετεκπαιδεύονται στα Διδασκαλεία και επιχειρείται η επέκταση του μέτρου στις περιπτώσεις των αναρρωτικών αδειών.   Πρόκειται για μέτρο που εκτός από την αναλγησία και τη λογιστική του διάσταση κινείται ευθέως στη λογική της σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα και αποδεικνύει τα σχέδια και τους τρόπους για τη σύνδεση της  κακόφημης αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.

2.     Η Υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα « Αγγελιοφόρος» (22-10-04) δηλώνει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσει από την αμέσως  επόμενη χρονιά μια γενικευμένη εφαρμογή της αξιολόγησης στο χώρο της εκπαίδευσης. Όπως  χαρακτηριστικά ανέφερε η Υπουργός  « η διαδικασία θα στηριχτεί στο νόμο 2986 που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί  ο νόμος που έφτιαξε ο κ. Ευθυμίου εμπεριέχει πολύ θετικά στοιχεία».  Ας σημειωθεί ότι μιλάμε για το νόμο και  τα σχέδια εκείνα, που προβλέπουν αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, με τον εκπαιδευτικό να αξιολογείται από τον Διευθυντή, τον Προϊστάμενο και τον Σχ. Σύμβουλο και τη θέσπιση ποινών που φτάνουν μέχρι και την απόλυση.

    Είναι τεράστιες οι ευθύνες του υποταγμένου συνδικαλισμού και της ηγεσίας της ΔΟΕ για όλες αυτές τις εξελίξεις. Πρώτα από όλα,  δεν εναντιώθηκε πριν και κατά την ψήφιση του μισθολογίου στη ρήτρα που συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα, ενώ σήμερα εμφανίζει ως τάχα απροσδόκητη την εξέλιξη της περικοπής του κινήτρου απόδοσης  και ζητά ερμηνείες και εξαιρέσεις από την εφαρμογή της.

    Στο ζήτημα της αξιολόγησης παρείχε πλήρη κάλυψη όλα τα προηγούμενα χρόνια για να νομοθετηθούν οι αντιεκπαιδευτικές επιλογές που χειραγωγούν τον εκπαιδευτικό, ενώ και πρόσφατα  το προεδρείο της ΔΟΕ δήλωνε στην κ. Γιαννάκου ότι «ο κλάδος είναι υπέρ της αξιολόγησης» στρώνοντας το δρόμο στο νέο γύρο των αντιδραστικών μέτρων. Στο πρόγραμμα δράσης που διαμόρφωσαν πάλι από κοινού ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην αξιολόγηση, ενώ το μόνο επίδικο θέμα που απασχόλησε τον υποταγμένο συνδικαλισμό ήταν για το χρώμα και την κομματική ταυτότητα των στελεχών, δηλαδή των αξιολογητών! 

    Τούτη την ώρα , η ζωντανή μαχόμενη εκπαίδευση στέλνει το μήνυμα ότι  τα σχέδια και της  νέας ηγεσίας του Υπουργείου θα μείνουν κενό γράμμα. Κόντρα τόσο στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία δε θα πάψουμε, μέσα από ένα πλέγμα αποφάσεων των συλλόγων και των Γ.Σ., να αντιστεκόμαστε με κάθε τρόπο για να υπερασπίσουμε την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατία στο σχολείο, ζητώντας:

να σταματήσει τώρα κάθε περικοπή μισθού, να καταργηθεί κάθε διάταξη για τη σύνδεση μισθού- αξιολόγησης, να καταργηθεί ο νόμος 2986.

Οκτώβρης 2004

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα