<%@ Language=JavaScript %> ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ
ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

 

"Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν"

Πριν προλάβουν να σβήσουν οι προβολείς της προεκλογικής περιόδου, αποδείχθηκαν ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και διαψεύστηκαν οι ελπίδες ακόμα και αυτών των εργαζομένων που πίστευαν πως θα βελτιωθεί μετεκλογικά η θέση τους. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει, αλλά αξιοποιώντας την κυβερνητική εναλλαγή, το διεθνές κλίμα της τρομολαγνείας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, επιδιώκουν την οικοδόμηση μιας νέας "εθνικής συναίνεσης", έτσι ώστε να προωθήσουν με το λιγότερο δυνατό κόστος την ίδια αντεργατική- αντιλαϊκή πολιτική που ο κόσμος της εργασίας υφίσταται τόσα χρόνια.

Οι εργαζόμενοι βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει κι άλλο. Η αφαίμαξη των εισοδημάτων κλιμακώνεται, με γενικευμένες ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα, βενζίνη, φάρμακα ) που ξεπερνούν μονομιάς το 7%, με τη νέα κυβέρνηση να συνεχίζει τη πολιτική της υποταγής στους νόμους και την ασυδοσία της αγοράς.

Η ανεργία παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ενώ οι 250.000 συμβασιούχοι που προεκλογικά είχαν "μονιμοποιηθεί" υφίστανται έναν ανεπανάληπτο εμπαιγμό. Σήμερα επιχειρείται να κατακερματιστούν, να συνεχιστεί η ομηρία τους και να εξαιρεθεί η συντριπτική τους πλειοψηφία, ανάμεσά τους και οι εκπαιδευτικοί, από το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Η λιτότητα στους μισθούς, η μεγάλη απάτη του μισθολογίου-φτωχολογίου είναι αυτά που διαχειρίζονται οι νέοι κυβερνώντες, ενώ ταυτόχρονα δε λένε κουβέντα για τον απίστευτο πλούτο που έχει παραχθεί και συσσωρευτεί από τον μόχθο των εργαζομένων. Την ίδια ώρα ανακαλύπτουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσουν μέσα από την περίφημη απογραφή, να καλέσουν στη συνέχεια τους εργαζόμενους να υποστούν στο, μεταολυμπιακό περιβάλλον, ένα νέο κύκλο παρατεταμένης λιτότητας. 

Παράλληλα από τις αποφάσεις τις τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. (25/3) τα απειλητικά μηνύματα έρχονται, με την υποστήριξη μάλιστα του νέου πρωθυπουργού που εμφανίστηκε θερμός υποστηρικτής της Λισσαβόνας. Η νέα "επέλαση των βαρβάρων" κραδαίνει ένα τρομακτικό πακέτο ενάντια στην εργασία, που με σημαία την ανταγωνιστικότητα προτείνει μεταρρυθμίσεις στην υγεία και στα συνταξιοδοτικά συστήματα, ελαστικοποίηση της εργασίας, ώστε να γίνουμε όλοι "συμβασιούχοι", προώθηση της μερικής απασχόλησης, ιδιωτικοποιήσεις σε παιδεία και υγεία.

Στο χώρο της Παιδείας 

Το νέο που δειλά προβάλει η υπουργός στις συναντήσεις της με τα συνδικαλιστικά όργανα και στις συνεντεύξεις της στον τύπο, μυρίζει μούχλα αφόρητη :

  1. Η κατάργηση των εξετάσεων στη Β΄ Λυκείου, που γίνεται για να εξασφαλίσει μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και να εκτονώσει την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη μετατροπή του λυκείου σε εξεταστικό κέντρο, συνοδεύεται από τη θεσμοθέτηση νέων εξετάσεων, από την Ε' Δημοτικού μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου. Το φάντασμα Σουφλιά του ΄90-΄93 πλανάται και πάλι πάνω από τα σχολεία…

  2. Αξιολόγηση- ανταγωνιστικότητα-ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προτείνει η Ε.Ε., "αξιολόγηση παντού" λέει το πρόγραμμα της Ν.Δ. και προωθεί μεθοδικά και προσεχτικά η νέα υπουργός, "συμφωνούμε με την αξιολόγηση λένε οι συνδικαλιστές- αξιολογητές της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ.

  3. Η σταθερή και μόνιμη εργασία περιορίζεται δραστικά. Η εργασιακή ανασφάλεια, η ωρομισθία, οι ολιγόμηνες συμβάσεις, η εργασιακή περιπλάνηση πάνε να γίνουν καθεστώς. Στη θέση της Επετηρίδας, αλλεπάλληλες "ρυθμίσεις" που μοιράζουν την αδιοριστία και προωθούν το ρουσφέτι, την αδιαφάνεια, τον εκμαυλισμό με φύλλο συκής έναν διάτρητο ΑΣΕΠ. Η περιβόητη "ρύθμιση" του ποσοστού σε 60-40 παρατείνει τη χρόνια ομηρία και την εργασιακή περιπλάνηση των αναπληρωτών (η "καινούρια" κατηγορία των 30μηνιτών πιθανό να έχει την ίδια τύχη με τους 16μηνίτες που είναι ακόμα αδιόριστοι)

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία πως οι κεντρικές κατευθύνσεις των αντιλαϊκών πολιτικών και των αναδιαρθρώσεων σε παιδεία και εργασία που πιστά προώθησε και υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ μέχρι χθες παραμένουν σταθερές και για τη Ν.Δ. σήμερα.

Σσσσς, ησυχία…τα συνδικάτα κοιμούνται !

Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες συνεχίζουν την ένδοξη παράδοση της υποταγής και της ηττοπάθειας. Η ΓΣΕΕ του Πολυζωγόπουλου παραδόθηκε άνευ όρων σε κατάπτυστη συμφωνία με τον ΣΕΒ για αυξήσεις που δεν καλύπτουν ούτε τις απώλειες του εργατικού εισοδήματος, ενώ η ΑΔΕΔΥ δεν δίστασε να συμφωνήσει με το Προεδρικό Διάταγμα που αφήνει ακάλυπτους τους συμβασιούχους. Άλλωστε, όλες οι παρατάξεις στην ΑΔΕΔΥ είχαν καταψηφίσει την πρόταση των Παρεμβάσεων για απεργία στις 14 Μάη

Δεν υπάρχουν αδιάβατοι δρόμοι : 

να κάνουμε το πρώτο βήμα

Η ζωντανή εκπαίδευση και το ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα δε δίνουν καμία περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση της Ν.Δ. γιατί δεν έχουν καμιά αυταπάτη πως η πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή μπορεί να σημαίνει και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής. Με πειστικό και μαζικό τρόπο είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να έρθουν στο προσκήνιο οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Μπορούμε τώρα να κάνουμε το πρώτο βήμα σ΄ αυτή την κατεύθυνση, να δώσουμε την πρώτη απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, να σπάσουμε στην πράξη τις περιόδους χάριτος. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στον μεσαίωνα της ελαστικής εργασίας, όχι μόνο γιατί νιώθουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στο πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι συναδέλφων μας, αλλά γιατί καταλαβαίνουμε πως αν δεν τους χαλάσουμε τα σχέδια τώρα, η νέα εποχή θα κάνει τη ζωή όλων μας λάστιχο, χωρίς δικαιώματα και ανθρωπιά. Η αξιολόγηση, η σύνδεση μισθού απόδοσης, τα σπασμένα ωράρια, η εντατικοποίηση της εργασίας, το καθηκοντολόγιο, η αμφισβήτηση των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων είναι μερικά από τα προβλήματα που συνδέονται άμεσα με την προώθηση της ελαστικής εργασίας

Γενικές Συνελεύσεις :

Από τις αυταπάτες να περάσουμε στην οργάνωση των αγώνων

Οι "θέσεις" του κλάδου που ψήφισαν και στηρίζουν οι ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ αποδεικνύονται παντός καιρού κυβερνητικές θέσεις, κυριολεκτικά "βούτυρο στο ψωμί" των επιδιώξεων της Νέας Δημοκρατίας. Δύο αποκαλυπτικά παραδείγματα:

Η περιβόητη ρύθμιση του Υπουργείου για διορισμούς σε ποσοστό 60-40,που παρατείνει την χρόνια ομηρία και την εργασιακή περιπλάνηση των αναπληρωτών και με αυτήν ως πρόσχημα εξαιρούνται οι αναπληρωτές από τις διαδικασίες μονιμοποίησης των συμβασιούχων, είναι δυστυχώς θέση του κλάδου!

"Ο κλάδος μας τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού"..δήλωσε το προεδρείο της ΔΟΕ στην πρόσφατη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας. "Αξιολόγηση λοιπόν παντού" υπερθεμάτισε η Υπουργός.Και από το Σεπτέμβρη, δηλαδή, αξιολόγηση- χειραγώγηση με την κάλυψη της Ομοσπονδίας!

Και στην 73η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, επιχειρείται από τις ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ ένας οριστικός αφοπλισμός των θέσεων του κλάδου που θα καταστήσουν τη ΔΟΕ ως ένα παντός καιρού κυβερνητικό συνδικάτο. Στην επόμενη κρίσιμη περίοδο, όταν η κυβερνητική επίθεση θα ενταθεί, οι αποφάσεις της ΔΟΕ θα χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι υποταγής σε μια σειρά ζητήματα (αξιολόγηση, αδιοριστία, μισθολόγιο κλπ.)

Θα το επιτρέψουμε ή θα το ανατρέψουμε στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων μας;

Θα πάμε σε Γενικές Συνελεύσεις που θα μετατραπούν σε μια ατελείωτη προεκλογική πασαρέλα (εν όψει ευρωεκλογών) ; 

Σε Γενικές Συνελεύσεις με διακοσμητικό μόνο ρόλο, χωρίς αποφασιστικό χαρακτήρα; 

Σε Γενικές Συνελεύσεις που θα λύσουν τα χέρια των κομματικών συνδικαλιστών (ειδικά των δυο μεγάλων παρατάξεων) να κόβουν και να ράβουν τις αποφάσεις του κλάδου όπως ορίζουν τα κομματικά επιτελεία και να αγνοούν τις θέσεις των Συλλόγων και τη θέληση της βάσης ; 

Το ακριβώς αντίθετο πρέπει να συμβεί !

Οι Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να μετατραπούν σε βήμα καταδίκης των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, των πολιτικών της λιτότητας, του αυταρχισμού και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. 

Βήμα καταγγελίας και αποκάλυψης του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ που οδήγησε στην ήττα και την κοροϊδία του νέου μισθολόγιου - φτωχολόγιου. 

Πρέπει να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα στην οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα. Να ψηφιστούν αποφάσεις με βάση τις ανάγκες και τα δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών και όχι με βάση τις προτεραιότητες της κυρίαρχης συντηρητικής πολιτικής και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ειδικά οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι πρέπει να δώσουν μαζικά και μαχητικά το στίγμα τους σε αυτές τις Συνελεύσεις μεταφέροντας και το οξυγόνο των τελευταίων κινητοποιήσεων και να απαιτήσουν αποφάσεις αγώνα για το καθολικό δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά. 

Ταυτόχρονα κάθε συνέλευση συλλόγου που ακόμα δεν επέτρεψε την εγγραφή των ωρομισθίων, πρέπει να πάρει θέση και να εγγράψει κάθε συνάδελφο στις τάξεις των συλλόγων! Κάθε άλλη εξέλιξη δεν πρέπει να την επιτρέψουμε! 

Οι αντιπρόσωποι που θα εκπροσωπήσουν τους Συλλόγους στην 73η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ εκλέχτηκαν πέρσι και άρα δεν εκπροσωπούν τις φετινές διαθέσεις των εκπαιδευτικών. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά λοιπόν, θα πρέπει να δεσμευτούν δημόσια ότι θα μεταφέρουν και θα ψηφίσουν τις θέσεις της Γενικής τους Συνέλευσης και να ελεγχθούν γι' αυτό. Ειδικά για το θέμα της κατάργησης του "ενιαίου" μισθολόγιου - φτωχολόγιου και την πρόταση για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση ότι δεν θα παραχαραχτούν οι αποφάσεις των Συλλόγων όπως έκαναν την κρίσιμη στιγμή των απεργιών ορισμένοι δήθεν προοδευτικοί, φανατικοί υπερασπιστές της ΑΔΕΔΥ και του "ενιαίου" μισθολογίου.

Πρόγραμμα Δράσης.

Οι Σύλλογοι συμμετέχουν και πρωτοστατούν στον οριζόντιο συντονισμό των συλλόγων εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων μέσα από τις αποφάσεις των Γ.Σ. τους.
Δημιουργούν απεργιακές ή επιτροπές αγώνα για την άμεση συμμετοχή και τη διαχείριση των αγώνων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων, στο απο- γευματινό συλλαλητήριο στις 27 Μάη και στην κινητοποίηση της 3ης Ιούνη.
Τη νέα σχολική χρονιά απαιτούμε την άμεση και ριζική επίλυση των προβλημάτων μας. Τα σχολεία να μην ανοίξουν με κενά, με μετακινήσεις εκπαιδευτικών ή με τη δαμόκλεια σπάθη της αξιολόγησης.
Γενικές Συνελεύσεις ώστε να προετοιμαστούν άμεσα απεργιακοί αγώνες διάρκειας με επαναλαμβανόμενες μορφές.

Διεκδικούμε:

Απέναντι στο νέο γύρο της αντιδραστικής πολιτικής, απέναντι στο συνένοχο συνδικαλισμό της υποταγής απέναντι στη λογική που θέλει τους αγώνες αντικείμενο κομματικής καπηλείας, αντιτάσσουμε τη μαζική ενωτική δράση με σκοπό κατακτήσεις και νίκες .
Περιόδους χάριτος δε χορηγούμε. Για μας, για το ρεύμα του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού, η αναμέτρηση έχει ήδη αρχίσει.

Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις (www.paremvasis.gr) Μάης 2004

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα