Κίνητρο απόδοσης: το Υπουργείο επιμένει στην περικοπή του ;

 

Όπως είναι γνωστό ο Υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, σε συνάντηση με τους φορείς της εκπαίδευσης στις 29.11.04, μετά από κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε, δεσμεύτηκε ότι μετά από συνεννόηση που είχε με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δούκα θα σταματήσει, εντός των ημερών, η περικοπή του κινήτρου απόδοσης από όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια. 

Σήμερα, ένα σχεδόν μήνα μετά, το ΥΠΕΠΘ στέλνει εγκύκλιο σε όλες τις διευθύνσεις της χώρας με την οποία ζητά να περικοπεί άμεσα το κίνητρο απόδοσης από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια !!

Οι παλινωδίες αυτές του ΥΠΕΠΘ κάνουν πλέον σαφές το αυτονόητο : Είναι ολοφάνερη η επιδίωξη τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσουν το κίνητρο απόδοσης σαν εργαλείο για τη σύνδεση του μισθού με την απόδοση. Πέρα από τα υπαρκτά ζητήματα ασυνεννοησίας και τις παλινωδίες, πίσω από τις δεσμεύσεις που "αθετούνται" και τις "διαφοροποιήσεις" στις απόψεις υπουργών και υφυπουργών, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει αυτή την προοπτική αμαχητί. Το ζήτημα λοιπόν δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες κατηγορίες συναδέλφων, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται συντεχνιακά. Πρέπει να αποτελέσει άμεσο στόχο πάλης για το εκπαιδευτικό κίνημα - και μπροστά στην κινητοποίηση της 28ης Γενάρη - να αποσπάσει όχι δηλώσεις συμπάθειας και προφορικές δεσμεύσεις, αλλά τη συγκεκριμένη επίλυση του ζητήματος σε θετική κατεύθυνση. Σε κατεύθυνση που θα ακυρώνει τα σχέδια για σύνδεση του μισθού με την απόδοση και δεν θα απαξιώνει οικονομικά σήμερα τους συναδέλφους που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια, αύριο όλους τους εκπαιδευτικούς.

Θεωρούμε επομένως αυτονόητη την άμεση καταβολή του επιδόματος και την επιστροφή όλων των παρανόμως, παρακρατηθέντων ποσών σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους και συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση του κινήτρου απόδοσης και όλων των επιδομάτων και την ενσωμάτωσή τους στο βασικό μισθό.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα