ανεξάρτητες, αυτόνομες, αγωνιστικές , ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ !

Με ασύστολα ψεύδη και συνδικαλιστικά πραξικοπήματα
επιχειρούν να αποτρέψουν την εγγραφή των ωρομισθίων

    Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει και επεκτείνει την πολιτική της ελαστικής εργασίας, γιγαντώνει στην εκπαίδευση το φαινόμενο της ωρομισθίας και επιβάλλει στο 20% του σώματος  των εκπαιδευτικών το καθεστώς της μεσαιωνικής εργασίας, της  ομηρίας και της ανασφάλειας, ο υποταγμένος συνδικαλισμός της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της  ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, με απίστευτα ψέματα, με «αποφάσεις» και κείμενα που ντροπιάζουν τους συντάκτες τους προσπαθεί να παραπλανήσει συλλόγους και συναδέλφους σε  μια απεγνωσμένη προσπάθεια για να αποτρέψει την καθολική εγγραφή των ωρομισθίων που ήδη έχουν ενταχθεί σε δεκάδες Συλλόγους της χώρας.

    Αυτός ο κατήφορος, που οδηγεί στον πάτο και στα συνδικαλιστικά πραξικοπήματα και που θυμίζει τις πιο μαύρες μέρες στην ιστορία του εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι το διαχρονικό αποτέλεσμα της πλήρους ταύτισης του υποταγμένου συνδικαλισμού με τις πολιτικές που απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό και της εχθρικής στάσης που επέδειξε απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες του κόσμου της μάχιμης εκπαίδευσης.

    Η προσπάθεια που καταβάλλει το Δ.Σ. της ΔΟΕ να αποτρέψει την εγγραφή και να αφήσει συνδικαλιστικά ακάλυπτους τους ωρομίσθιους συναδέλφους:

1.           Βάζει πλάτη στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης για να γενικεύσει τους μεσαιωνικούς όρους δουλειάς και να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό που προβλέπει δραματική μείωση των μόνιμων διορισμών και εκρηκτική αύξηση της ωρομισθίας στην εκπαίδευση.

2.           Επιχειρεί να οδηγήσει τον κλάδο σε ιστορική διάσπαση, στον κατακερματισμό, την  κατηγοριοποίηση και στον εκφυλισμό της εγγραφής σε διαφορετικά συνδικάτα συναδέλφων που εργάζονται στον ίδιο σχολικό χώρο με το ίδιο αντικείμενο.

3.           Εισάγει στο συνδικαλισμό πρωτοφανείς δεσποτικές  αντιλήψεις, όταν ζητούν να καλύπτουν συνδικαλιστικά συναδέλφους που δε θα μπορούν  ούτε να τους κρίνουν , ούτε να ψηφίζουν, ούτε να εκλέγονται,  αντιλήψεις της εποχής της δουλοπαροικίας ή της  αριστοκρατίας των γεωμετρικών χρόνων.

Ψεύδονται ασύστολα και ενυπόγραφα!

      Από την «απόφαση»- ανακοίνωση της ΔΟΕ της 22-12-04 που φέρει την υπογραφή του προεδρείου και την συν-κάλυψη 9 μελών του Δ.Σ. της ΔΟΕ , έγγραφο που  στάλθηκε στους συλλόγους με την προτροπή να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους στα σχολεία:  

… Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως είχε δεσμευθεί, έθεσε στο 32ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, που ήταν και καταστατικό, το θέμα της συμμετοχής των ωρομισθίων στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος με πλήρη δικαιώματα ( εκλέγειν και εκλέγεσθαι). Το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ απέρριψε το αίτημα με το αιτιολογικό ότι αυτό είναι αντίθετο με το Ν.1264/82 και με το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ. (τη σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ σας την αποστέλλουμε και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε.)… 

……..Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις είναι σαφές ότι οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων για το συνέδριο της Δ.Ο.Ε. (αφού οι αντιπρόσωποι αυτοί εκλέγουν τους αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ)…..

     Ψεύδονται, γιατί ποτέ δεν έθεσε το Δ.Σ. της ΔΟΕ στο καταστατικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ το ζήτημα των ωρομισθίων!!! .Ο ίδιος ο πρόεδρος που τάχα «θα το έβαζε το θέμα πρώτος», ήταν εξαφανισμένος καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Ψεύδονται, γιατί ποτέ δεν απέρριψε το συνέδριο πρόταση της ΔΟΕ (που δεν έγινε ποτέ!!!), ούτε καμιά ειδική πρόταση για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.  Ο ίδιος μάλιστα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, απαντώντας στα πιεστικά ερωτήματα αντιπροσώπων των Παρεμβάσεων στο συνέδριο, παραδέχτηκε ότι δεν τίθεται θέμα ωρομισθίων για την ΑΔΕΔΥ, γιατί δεν συνδέονται οι περιπτώσεις των συμβασιούχων του Δημοσίου με αυτές των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και το θέμα της εγγραφής τους αφορά αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς Συλλόγους και τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Την ίδια θέση είχε δατυπώσει και εγγράφως, όταν στην πορεία προς το συνέδριο  αποκαλύφθηκε πως η ΔΟΕ μόνο ως άλλοθι χρησιμοποιούσε την ΑΔΕΔΥ. Άλλοθι για να κοροϊδεύει τους πάντες 2 χρόνια τώρα και να αποκλείει τους ωρομισθίους, παραπέμποντας το θέμα από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, από επιτροπή σε επιτροπή, από Γενική Συνέλευση σε Γ. Σ., από γνωμοδότηση σε γνωμοδότηση, απο ψέμα σε ψέμα και από προφορικές διαδόσεις  σε παραπλανητικά κείμενα προς τους συλλόγους.

    Και τώρα που η μέθοδός τους αποκαλύφθηκε και που δεκάδες σύλλογοι σε όλη τη χώρα έχουν εγγράψει τους ωρομίσθιους ως μέλη τους, επιχειρούν  με το διάτρητο και ψευδές κείμενό τους - στην ουσία  με ένα  συνδικαλιστικό πραξικόπημα- να αποκλείσουν τους ωρομισθίους. Συνοδεύουν το κείμενό τους με νέα γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου, που ως «καλός υπάλληλος» του προεδρείου, γνωμοδοτεί ό,τι του παραγγείλουν, ακόμα κι αν ανερυθρίαστα αναιρεί τον εαυτό του. Σε ό,τι αφορά στο κείμενο που κυκλοφορούν ως τάχα απόφαση του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, πρόκειται περί άλλης μιας λαθροχειρίας. Πρόκειται για ένα κείμενο που απέσπασαν πρόσφατα-μετά το συνέδριο- ύστερα από επίμονη επιστολή προς την ΑΔΕΔΥ με την οποία απαξίωναν τους ωρομίσθιους και τη δουλειά τους! και ζητούσαν εναγώνια κάλυψη για τους χειρισμούς τους. Το κείμενο δεν καταγράφει  καμιά απόφαση του συνεδρίου και τελικά αναφέρει γνωστά χωρία του νόμου 1264 και του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ, που ασφαλώς όμως δεν αποκλείουν τους ωρομίσθιους, γιατί στην ίδιες κατηγορίες εμπίπτουν   και οι αναπληρωτές που  ψηφίζουν όταν εκλέγουμε αντιπροσώπους, αλλά και οι ωρομίσθιοι των ΕΛΜΕ που χρόνια τώρα συμμετέχουν στις εκλογές για  αντιπροσώπους  στο συνέδριο της ΟΛΜΕ και της  ΑΔΕΔΥ.

   Ποιον κοροϊδεύουν λοιπόν; Ποια ΑΔΕΔΥ θα τολμήσει να αποκλείσει τις δύο μεγαλύτερες Ομοσπονδίες του Δημοσίου που εκπροσωπούν τους μισούς Δημοσίους Υπαλλήλους και αιμοδοτούν την ΑΔΕΔΥ με τεράστιους οικονομικούς πόρους πράγμα που για τη σημερινή συνδικαλιστική γραφειοκρατία είναι ό,τι πολυτιμότερο και αδιαπραγμάτευτο;

   Ας πουν την αλήθεια ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ! Και ας πάρουν την πολιτική ευθύνη της τοποθέτησής τους!  Δεν μπορούν πια να κρύψουν τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους για τους οποίους  επιχειρούν από κοινού να αποκλείσουν τους ωρομίσθιους: Η συνδικαλιστική τους αντίληψη εχθρεύεται ένα πλατύ ενωτικό κίνημα στην εκπαίδευση που εμπλουτισμένο με τη φρεσκάδα των νέων συναδέλφων και τη μαχητικότητα που γεννάει η αδικία και το άγος της ωρομίσθιας δουλειάς, θα θέσει συνολικά το ζήτημα  των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης για να συγκρουστεί με την αντιδραστική πολιτική με σκοπό να νικήσει! Η αντίληψή τους δε θέλει τους ωρομίσθιους ενεργά υποκείμενα του εκπαιδευτικού κινήματος. Τους φοβάται, τους αντιλαμβάνεται ως απειλή για τους παγιωμένους συσχετισμούς στα συνδικαλιστικά τους όργανα και τους αντιλαμβάνεται -όπως όλες οι κομματικές παρατάξεις- μόνο ως αποδέκτες υποσχέσεων ή αυταπατών για κάποια κοινοτική οδηγία ή ως αιμοδότες στις κομματικές κάλπες της τετραετίας.

    Επιπρόσθετα, η πρόταση  του υποταγμένου συνδικαλισμού να καλύπτουν συνδικαλιστικά και να εκπροσωπούν  τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να συμμετέχουν στη ζωή του συνδικάτου, χωρίς να μπορούν να κρίνουν τους εκπροσώπους τους, χωρίς να  τους ψηφίζουν, χωρίς να τους επιδοκιμάζουν ή να τους αποδοκιμάζουν με την εκλογική ετυμηγορία τους και χωρίς να μπορούν να εκλέγονται και να εκπροσωπούνται στα όργανα, θα τη χαρακτηρίζαμε φαιδρή, αν δεν ήταν επικίνδυνη!  Αποτελεί μνημείο μιας βαθιάς ολοκληρωτικής και δεσποτικής αντίληψης και εισάγει νέα ήθη στο σ.κ. βγαλμένα από το παρελθόν των διορισμένων διοικήσεων. Κάτω από μια τέτοια επίσης τακτική, η πρόταση για θέσπιση γραμματείας ωρομισθίων από τη ΔΟΕ γίνεται αντιληπτή από τους ωρομίσθιους ως κακόγουστο αστείο και ως αντιπερισπασμός, αλλά και ως προσπάθεια της γραφειοκρατίας να υποτάξει τη δράση των Επιτροπών Ωρομισθίων στους συλλόγους και του Συντονιστικού Ωρομισθίων-Αναπληρωτών Π.Ε.  

Το πραξικόπημα δε θα περάσει!

Το διάτρητο κείμενο που διακινούν  δε μπορεί να αποτρέψει τις ενωτικές εξελίξεις στους πρωτοβάθμιους συλλόγους και στη βάση των εκπαιδευτικών ούτε ο  αποκλεισμός έχει κανένα έρεισμα  γιατί:

Α) Οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι έχουν αυτοτέλεια και εγγράφουν όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους σύμφωνα με τις αποφάσεις τους, ενώ οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι ήδη ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα και ήταν υποψήφιοι στις εκλογές  πολλών συλλόγων.

Β)  Η ΔΟΕ ως γνωστόν συγκροτείται από συλλόγους και μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο 4 του καταστατικού της «…από συλλόγους που έχουν μέλη τους δασκάλους και νηπιαγωγούς και όποιους άλλους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

Γ) Η ΑΔΕΔΥ δε μπορεί να θέτει κανένα ζήτημα αναγνώρισης αντιπροσώπων,  ζήτημα που δεν τέθηκε ποτέ ούτε για τους αναπληρωτές, ούτε για τους ωρομίσθιους της ΟΛΜΕ.

Δ) Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που χρόνια τώρα υπομένουν την εργασιακή πραγματικότητα της μισής δουλειάς, της μισής ζωής και του αναξιπρεπούς μισθού, δε μπορεί και δεν πρέπει να μην είναι μέλη του κλάδου. Δε μπορεί να στερούνται το δικαίωμα να διεκδικούν οργανωμένα τις ανάγκες τους, δε μπορεί να τους σπρώχνουμε σε άλλους συλλόγους, δε μπορεί να εντείνουμε το φαινόμενο του κατακερματισμού και της διάσπασης. Το εκπαιδευτικό κίνημα δε θα επιτρέψει τελικά  σε κανέναν γραφειοκράτη να διαχειρίζεται με ασέβεια δικαιώματα αιώνων  και να κλείνει την πόρτα του συνδικάτου στους συναδέλφους εκείνους που,  με ζωή-δουλειά σε δόσεις , αναπνέουν κιμωλία στη διπλανή τάξη!

Όλοι οι ωρομίσθιοι στους Συλλόγους μας!

  Ασφαλώς λοιπόν, η μάχιμη εκπαίδευση, οι ωρομίσθιοι , οι συνάδελφοι και οι πρωτοβάθμια σύλλογοι δε νομιμοποιούμε το συνδικαλιστικό πραξικόπημα. Οργανωμένα και συλλογικά θα εντείνουμε την πάλη μας για να μη περάσουν τα σχέδια αποκλεισμού και συνδικαλιστικής φίμωσης χιλιάδων συναδέλφων. Για τη ζωντανή εκπαίδευση το θέμα είναι  μεγάλης σημασίας, γιατί συνδέεται με το ζήτημα που θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα: αν θα μπορέσουν δηλαδή τα υπάρχοντα συνδικάτα με τη μορφή και τον τρόπο λειτουργίας τους να εκφράσουν και  τη νέα βάρδια της εργασιακής περιπλάνησης, στον αγώνα για διεκδίκηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους. Για  αυτό:

ü            Αν δεν αναιρέσει το Δ.Σ. της ΔΟΕ το απαράδεκτο κείμενο που επιχειρεί να αποτρέψει την εγγραφή των ωρομισθίων, πράγμα που ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ θα απαιτήσουμε στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ., θα το αναιρέσουν με τη στάση τους και τη δράση τους οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι, επιστρέφοντας το ως απαράδεκτο.

ü                  Καλούμε τους συλλόγους που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει στην εγγραφή των ωρομισθίων να το κάνουν χωρίς άλλη αναμονή, ακολουθώντας τη γενναία στάση που ακολουθούν δεκάδες μεγάλοι σύλλογοι σε όλη τη χώρα.

ü                  Καλούμε τους συλλόγους να πρωτοστατήσουν στην ανάδειξη και διεκδίκηση όλων  των προβλημάτων και  της ελαστικής εργασίας, (από την συνδικαλιστική τους ένταξη, την καταβολή των δεδουλευμένων, τα ένσημα, τις αυθαιρεσίες, τις μεσαιωνικές συμβάσεις, μέχρι το δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη δουλειά) και να παλέψουν για τη συσπείρωση αυτών των συναδέλφων, γύρω από το συνδικάτο. (Με δεδομένες τις δυσκολίες που γεννά η απογοήτευση από την επίθεση που δέχονται στα εργασιακά τους δικαιώματα και η έλλειψη εμπειρίας τους από τις συλλογικές διαδικασίες, τις διεκδικήσεις  και τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος.

ü                  Καλούμε τους ωρομίσθιους σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών τους προς κάθε κατεύθυνση, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά και στη συνδικαλιστική κάλυψη. Να πλαισιώσουν μαζί με όλους τους συναδέλφους τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσονται από τις επιτροπές των ωρομισθίων και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους για τις εργασιακές σχέσεις  και θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ ΠΟΥ ΦΙΜΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα