Σύλλογος Εκπ/κών
Α/θμιας Εκπ/σης Λέσβου.

Αρ. Πρωτ.:…
Μυτιλήνη 3-12-03

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Είμαστε όλοι μάρτυρες μιας, πρωτοφανούς αναστάτωσης που ως σήμερα, Δεκέμβρης μήνας, εξακολουθεί να υπάρχει στα σχολεία μας. Η κυβέρνηση στα πλαίσια των περικοπών και της λιτότητας στην εκπαίδευση αρνείται ως σήμερα να καλύψει τα υπαρκτά κενά στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία με την πρόσληψη αναπληρωτών.

Άντ’ αυτού φαλκιδεύοντας τα εργασιακά μας δικαιώματα προχωρά στην πρόσληψη ωρομισθίων που καλούνται να διδάσκουν ως άλλος περιοδεύον θίασος, σε τμήματα ολοήμερων, σε τμήματα «κανονικού» σχολείου, σε δυο, τρία ή τέσσερα σχολειά, ακόμα και σε διαφορετικούς νομούς.

Είναι φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης να «νομιμοποιήσει» το θεσμό του ωρομισθίου, να τον επεκτείνει και να τον κάνει κυρίαρχο στο χώρο της εκπαίδευσης, μειώνοντας τον αριθμό των μονίμων διορισμών καθώς και τον αριθμό των αναπληρωτών.

Η επιλογή των ωρομισθίων έχει τρεις στόχους:

  1. Την περικοπή των δαπανών για μισθούς, αφού ένας ωρομίσθιος αμείβεται με 9 € την ώρα μικτά. Δηλαδή αν κάποιος έχει 12 ώρες τη βδομάδα (ανώτατο όριο, αλλιώς λογίζεται, αμείβεται και ασφαλίζεται ως αναπληρωτής) αμείβεται 9χ12= 108 € την βδομάδα ή 432 μικτά το μήνα. Ένας αναπληρωτής αμοίβεται με 940 € τουλάχιστον το μήνα.

  2. Ψαλιδίζει τα οικονομικά των ασφαλιστικών μας ταμείων και του ΙΚΑ αφού οι εισφορές είναι ανάλογες των ωρών εργασίας και της μορφής της εργασιακής σχέσης. Μικρότερος αριθμός διορισμών σημαίνει φαλκίδευση των οικονομικών των ταμείων μας.

  3. Ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την παραπέρα, πιο βαθιά, διάσπαση των εκπαιδευτικών αλλά και για την αλλαγή, σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση των εργασιακών μας σχέσεων. Δημιουργεί πλαστά διαφορετικά συμφέροντα ανάμεσα σε ωρομίσθιους, αναπληρωτές, μόνιμους.

Την ίδια στιγμή με τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, δασκάλων από σχολείο σε σχολείο ακόμα και για 1- 2 ώρες αναιρεί την οργανικότητα των σχολείων, και τη μόνιμη οργανική θέση. Ουσιαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία δημιουργεί «ωρομίσθιους» μόνιμους αφού «χάνουν» τη θέση τους και περιφέρονται ανά ώρες στα σχολεία.

Το ΔΣ καταγγέλει την παραπάνω τακτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, την εργασιακή αβεβαιότητα, το καθεστώς της εργασιακής περιπλάνησης, την πολιτική της λιτότητας και των περικοπών. Το ΔΣ του Συλλόγου μας καλεί άμεσα τη ΔΟΕ να προχωρήσει στις απαραίτητες αγωνιστικές, απεργιακές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος

Ο γραμματέας

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα