« Καθείς εφ’ ώ ετάχθη»

(Ανοιχτή επιστολή στους νέους Προϊσταμένους της περιοχής)

Κυρίες και κύριοι Προϊστάμενοι,  

Οι πρώτες εγκύκλιοι της φετινής χρονιάς δεν έφεραν τους εκπαιδευτικούς σε σύγχυση: Είναι πανομοιότυπες και στο πνεύμα και στο "γράμμα" με αυτές της προηγούμενης χρονιάς, επιχειρούν δηλαδή ξανά να υπονομεύουν τις εργασιακές μας σχέσεις, επιβάλλουν πολλαπλές μετακινήσεις, υποχρεωτικές υπερωρίες, αμφισβητούν τα ωράρια και προσδιορίζουν το ίδιο περιβάλλον στην εκπαίδευση με αυτό που αντιμετωπίσαμε και αντισταθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα την περσινή χρονιά. 

Η μόνη διαφορά είναι ότι σ' αυτές τις εξ' αντιγραφής εγκυκλίους φιγουράρει φαρδιά πλατιά η δική σας υπογραφή, των νέων δηλαδή Προϊσταμένων που μέσα στον Αύγουστο αντικαταστήσατε τους "άλλους" που καθαιρέθηκαν με την ίδια σεμνότητα και ταπεινότητα, όπως ακριβώς δηλαδή καθαίρεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1994 όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης.

Αν οι εκπαιδευτικοί είναι για κάτι οργισμένοι, αυτό αφορά την εργασιακή και οικονομική τους κατάσταση τους και πάντως δεν είναι για το χρώμα και την κομματική ταυτότητα των νέων στελεχών εκπαίδευσης. Γνωρίζουν πια πολύ καλά ότι τα στελέχη είναι ιμάντες μεταφοράς της κυβερνητικής πολιτικής, αυτής που καλείστε και σεις να υλοποιήσετε, πολιτική που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα συνεχίζει τη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου. Γι' αυτό αντιλήφθηκαν πόσο κροκοδείλια είναι τα δάκρυα του προεδρείου της ΔΟΕ για τα "άξια" και "καταξιωμένα" στελέχη που παύθηκαν, γιατί κανείς δε μπορεί να ξεχάσει πως τα στελέχη αυτά "καταξιώθηκαν" υλοποιώντας στην πράξη την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ με τον πιο επιθετικό τρόπο. Αυτά μετακινούσαν πέρσι από σχολείο σε σχολείο για συμπλήρωση ωραρίου χιλιάδες εκπαιδευτικούς, προχωρούσαν σε συμπτύξεις τμημάτων, κατατεμάχιζαν κενά και προσλάμβαναν ωρομίσθιους αντί για αναπληρωτές, καταργούσαν τις τάξεις υποδοχής, επέβαλλαν υποχρεωτικές υπερωρίες, απαγόρευαν απεργίες (Περιφερειάρχης Αττικής), προχωρούσαν σε διώξεις για συνδικαλιστική δράση συναδέλφων (Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Πειραιά), απέλυαν ωρομίσθιους (Διευθύντρια Εκπαίδευσης Δ.Ε Μυτιλήνης).

Και ενώ, κυρίες και κύριοι Προϊστάμενοι, το προεδρείο της ΔΟΕ ασχολείται μόνο με τη γαλάζια σας απόχρωση και όχι με όσα καλείστε να υλοποιήσετε, τα οποία συνυπέγραψε και συμφωνεί και ουδεμία αντίρρηση έχει φέρει, σας δηλώνουμε ότι η ζωντανή εκπαίδευση δεν είναι διατεθειμένη να παρακολουθήσει άβουλα και μοιραία να καταστρατηγούνται δικαιώματα, να επιδεινώνονται οι εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση, να απαξιώνεται ο εκπαιδευτικός και το δημόσιο σχολείο. Σας υπενθυμίζουμε δηλαδή, ότι σε μια σειρά από μάχες που δώσαμε, είχαμε απέναντι μας και την κυβερνητική πολιτική και την ιεραρχική πυραμίδα των στελεχών της. Σας θεωρούμε λοιπόν, αδιαίρετο σύνολο με την πολιτική που εφαρμόζεται στην εκπαίδευση. 

Ασφαλώς λοιπόν, σε κάθε αντιεκπαιδευτικό βήμα θα μας βρείτε απέναντί σας! 

" Άξιοι και ικανοί" χαρακτηριστήκατε, εσείς οι νέοι Προϊστάμενοι, από την Υπουργό Παιδείας. Δηλαδή να υποθέσουμε ότι όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί είναι ανίκανοι και ανάξιοι, εκτός από μερικές εκατοντάδες στελέχη της ΔΑΚΕ;

"Άξιους, φιλομαθείς, ικανούς ηγέτες και κυρίως άριστους" χαρακτήρισε ο προηγούμενος υφυπουργός Γκεσούλης τους Προϊσταμένους του 2002 και φαίνεται ότι τέτοιους "άξιους", που θα αξιολογούσαν τους υπόλοιπους, βρήκε μόνο μερικές εκατοντάδες στον κομματικό του χώρο μιας και μετά από "αντικειμενική αξιολόγηση" εξασφάλισε από αυτόν το χώρο το σύνολο των Περιφερειαρχών και των Διευθυντών Εκπαίδευσης, τη συντριπτική πλειοψηφία των Προϊσταμένων Γραφείων και το μεγαλύτερο μέρος των Διευθυντών σχολείων. 

Ύστερα από όλα αυτά, το ιδεολόγημα των άξιων ή καλύτερα το παραμύθι της αξιολόγησης, που χρησιμοποίησαν τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις για να χειραγωγήσουν τους εκπαιδευτικούς, είναι πια τόσο φαιδρό που ούτε σαν αστείο δε στέκει. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πια πολύ καλά το πραγματικό πρόσωπο της αξιολόγησης. Όπως επίσης γνωρίζουν ποιος αγώνας, (κόντρα σε κυβέρνηση, ΔΟΕ και υποταγμένο συνδικαλισμό) έχει εμποδίσει την εφαρμογή της τόσα χρόνια.

Ασφαλώς λοιπόν, σε κάθε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης -χειραγώγησης θα μας βρείτε απέναντί σας! 

Σας γνωστοποιούμε επίσης, κυρίες και κύριοι Προϊστάμενοι, ότι βοά η εκπαιδευτική κοινότητα από την ανερυθρίαστη αλλαγή ρόλων μεταξύ συνδικαλισμού και διοίκησης. Εκατοντάδες στελέχη της ΠΑΣΚ στελέχωσαν το διοικητικό μηχανισμό και χρησιμοποίησαν απροκάλυπτα τη θέση τους ως βατήρα για την προσωπική τους εξέλιξη, πολλοί δε από αυτούς έχουν δεκάδες χρόνια να μπουν στην τάξη (αν μπήκαν ποτέ). Κανείς τους δεν υπολόγισε τίποτα από τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εκπαίδευσης, παρά μόνο την "καρέκλα" του και την προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

Σήμερα ο αμοραλισμός συνεχίζεται, εσείς οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ μέσα σε μια νύχτα αλλάξατε στρατόπεδο, αποδεικνύοντας πόσο σταθερές είναι οι "αρχές" σας και πόσο δίκιο έχουν οι εκπαιδευτικοί που ταυτίζουν το "συνδικαλισμό" που υπηρετήσατε με τη διοίκηση και την εξουσία. Μια παγκόσμια πρωτοτυπία, εργαζόμενοι και εργοδότες όχι μόνο να είναι στα ίδια συνδικάτα, αλλά οι εργοδότες να εκπροσωπούν τους εργαζόμενους! Αν μάλιστα οι απερχόμενοι προϊστάμενοι ξαναφορέσουν το συνδικαλιστικό προσωπείο η κατάπτωση θα είναι απόλυτη! 

Επειδή λοιπόν, όλοι εσείς νυν και πρώην, θα είστε οι αξιολογητές ,αν περάσουν τα σχέδια για την εφαρμογή της αξιολόγησης, δε θα επιτρέψουμε την εξάρτηση της δουλειάς μας, του μισθού μας και της υπηρεσιακής μας εξέλιξης από την αξιολογική σας κρίση.

Αμφισβητούμε την ιεραρχική σας πυραμίδα και δεν κάνουμε βήμα πίσω από την ανάγκη για το σχολείο της δημοκρατίας και της παιδαγωγικής ελευθερίας, το δημόσιο σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών και κοινωνικών αναγκών.

Όλοι εμείς οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που προτιμάμε την τιμητική εργασιακή υπόσταση του μάχιμου εκπαιδευτικού από τη θέση του διοικητικού γραφειοκράτη… 

Όλοι εμείς που επιλέγουμε το συνδικαλισμό της ανιδιοτέλειας και του αγώνα, αναπνέοντας κιμωλία στις σχολικές τάξεις … 

Όλοι εμείς που πιστεύουμε στο συλλογικό αγώνα, στην αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού …

Όλοι εμείς που τόσα χρόνια βρεθήκαμε στους δρόμους για την εκπαίδευση και τα δικαιώματά μας…

….όλοι εμείς, η ζωντανή μαχόμενη εκπαίδευση, δηλώνουμε ξανά την παρουσία μας και θα αναμετρηθούμε με τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές.

Κυρίες και κύριοι Προϊστάμενοι, καθείς εφ' ώ ετάχθη.

Ανεξάρτητη Παρέμβαση, 20 Σεπτέμβρη 2004

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα