ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Στη συνάντηση των ωρομισθίων την Κυριακή στις 25-1-04 στο Κορωπί, συζητήθηκε η κακή κατάσταση που διαμορφώνεται για τους ωρομίσθιους και την εκπαίδευση. Εκτιμήθηκε ότι είμαστε μπροστά στη ραγδαία επέκταση της μερικής απασχόλησης και στην εκπαίδευση, με την τεράστια αύξηση των ωρομισθίων και τον δραστικό περιορισμό των αναπληρωτών. Αυτή η εισαγωγή και επέκταση της μερικής απασχόλησης και στην εκπαίδευση με τους ωρομίσθιους δεν αποτελεί φετινό, παροδικό φαινόμενο.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σχέδιο :

Πιο συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι ωρομίσθιοι, αμείβονται λιγότερο (9 ευρώ μικτά για το πρωινό και 12 ευρώ μικτά για τα ολοήμερα) και καθόλου στις αργίες, έχουν ασφάλιση ανάλογη του χρόνου εργασίας, με τον εκβιασμό της ανεργίας και την αγωνία για την προϋπηρεσία, μαθαίνουν να εργάζονται χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, με πολλαπλές μετακινήσεις (μέχρι και 6 σχολεία), πρωί και απόγευμα (σπαστό ωράριο), ενώ είναι και απλήρωτοι για τις πρωινές ώρες από την αρχή της χρονιάς!

Με αιχμή αυτό το κομμάτι θα επιδιώκεται η όλο και μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και των μονίμων συναδέλφων, όπως φαίνεται άλλωστε και από τα μέτρα που παίρνονται για την κάλυψη των κενών(υπερωρίες, μετακινήσεις).

Επιδιώκεται η ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών (μονίμων και μη), για την αντιμετώπιση και «λύση» όλων των προβλημάτων στη λειτουργία των σχολείων.
Υποβαθμίζεται συνολικά η ποιότητα εκπαίδευσης και απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο, κάτω από την ασφυκτική πίεση της φθηνότερης και ευέλικτης λειτουργίας.

Το ότι οι παραπάνω επιδιώξεις είναι κατεύθυνση και για το μέλλον, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο νέο προϋπολογισμό του 2004, η κυβέρνηση έχει προβλέψει την περικοπή του κονδυλίου για αναπληρωτές περίπου στο μισό του 2003 ( που ήταν η χρονιά που είχαμε περίπου τους μισούς αναπληρωτές από πρόπερσι). Ετοιμάζουν έτσι την νέα περικοπή των προσλήψεων αναπληρωτών στο μισό. Ενώ επίσης έχουν πολλαπλασιάσει το κονδύλι για πρόσληψη ωρομισθίων. Συγκεκριμένα το 2003 ο προϋπολογισμός προέβλεπε 100.000 ευρώ και το 2004 προβλέπει 10 εκατομμύρια!!!

Ταυτόχρονα βλέπουμε την κυβέρνηση να κάνει μια θεσμική προετοιμασία για τη δυνατότητα της να προσλαμβάνει ότι και όποιον θέλει. Έτσι έκανε τροπολογία που της επιτρέπει να προσλαμβάνει στην πρωτοβάθμια, για πρώτη φορά, ωρομίσθιους, μόνο για τις ειδικότητες. Ενώ αναζητά τρόπους, μέσω του ΕΠΕΑΕΚ και πανεπιστημιακών προγραμμάτων ώστε να μπορεί να προσλαμβάνει και ωρομίσθιους δασκάλους και νηπιαγωγούς!!!

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση,
εμείς οι ωρομίσθιοι πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά.

Μαζί με το εκπαιδευτικό κίνημα να διεκδικήσουμε:

Για όσο διάστημα εργαζόμαστε ως ωρομίσθιοι διεκδικούμε:

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ, καλεί όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές συναδέλφους στην κινητοποίηση στις 30 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στο ΥΠΕΠΘ.

Καλεί, μετά την κινητοποίηση, τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές, σε σύσκεψη στα γραφεία της ΔΟΕ (Φιλελλήνων 15α, 3ος όροφος), με στόχο την δημιουργία συντονιστικής επιτροπής, σε Παναττικό επίπεδο και τη συζήτηση για την ανάληψη νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα