<%@ Language=JavaScript %> ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

31ο συνέδριο ΟΙΕΛΕ: Η σούπα τελικά χάλασε!

 

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Φλεβάρη το 31ο συνέδριο της ΟΙΕΛE, μιας κρίσιμης ομοσπονδίας που καλύπτει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανία της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε όλες τις παραλλαγές της (ιδιωτικά σχολεία και ΤΕΕ, δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, φροντιστήρια Μ.Ε. και ξένων γλωσσών), η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται σε συνθήκες υπερεκμετάλλευσης, εργασιακής ανασφάλειας, «μαύρης» εργασίας και εργοδοτικής τρομοκρατίας. 

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η πλειοψηφούσα παράταξη της «Ενότητας» (ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμός) έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια την εξής τακτική: Για να εξασφαλίσει μια μερική κατοχύρωση των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων έχει συναινέσει στο σκληρό πυρήνα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε με το ν. 2525/97, έχει αποδεχτεί την αξιολόγηση, έχει συμφιλιωθεί με την προσπάθεια ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, έχει αρνηθεί την κοινή δράση με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό κίνημα. Αυτή η τακτική δεν είναι μόνο λανθασμένη σε επίπεδο συνολικής κατεύθυνσης, αλλά και ατελέσφορη και σε επίπεδο άμεσης διεκδίκησης, αφού δεν αντιλαμβάνεται ότι σήμερα η επιχειρηματική λογική για την εκπαίδευση και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στο δημόσιο σχολείο απειλεί να μετατρέψει σε κενό γράμμα τις όποιες κατακτήσεις των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΕΛΕ ήθελε ένα συνέδριο «πανηγυρισμού» για τις θεσμικές κατακτήσεις του προηγούμενου διαστήματος, την επιβεβαίωση της ηγεμονίας της «Ενότητας» και την επικύρωση μιας τεχνοκρατικής συναίνεσης προς τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις. 

Με πρωτοβουλία, όμως, των συνέδρων της ριζοσπαστικής αριστεράς (Αυτόνομες Ριζοσπαστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις, Αγωνιστικές Κινήσεις) και συμμετοχή των συνέδρων της ΑΣΚ (ΠΑΜΕ) ανατράπηκε το σχέδιο για ένα συνέδριο-σούπα: 

Οι τελικοί βέβαια συσχετισμοί του συνεδρίου αποτύπωσαν την ηγεμονία που μέχρις στιγμής έχει η παράταξη της «Ενότητας». Αυτό δεν είναι τυχαίο: σε έναν κλάδο αντιφατικό –και εργασιακά ανασφαλή– όπως είναι η ιδιωτική εκπαίδευση φαντάζει θελκτική μια πρόταση συνδικαλισμού που επιλέγει τη συναίνεση προς την κυρίαρχη πολιτική, την αποφυγή ρήξεων και τη διεκδίκηση «εφικτών» κατακτήσεων, ειδικά όταν υλοποιείται με ιδιαίτερη ενεργητικότητα. 

Ταυτόχρονα, όμως, το διαφορετικό κλίμα σε αυτό το συνέδριο, αλλά και τα πετυχημένα βήματα που έχουν γίνει στο δύσκολο χώρο των φροντιστηρίων (συνεχής αύξηση της συμμετοχής, καλύτερη εφαρμογή Σ.Σ.Ε., πειραματισμός με μορφές οριζόντιου συντονισμού, εξωστρεφείς κινητοποιήσεις γύρω από θεσμικά αιτήματα), αποτυπώνουν τη ζωντάνια του χώρου των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων και της προσπάθειας να συνδυαστεί η ταξική αυτονομία και η συνολική οριοθέτηση απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική με την καθημερινή και επίμονη συνδικαλιστική δράση. Αυτό καταγράφηκε και στην αύξηση του αριθμού των ψήφων που πήρε το Αγωνιστικό Αριστερό Ψηφοδέλτιο (που συγκροτήθηκε από τις Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις και τις Αγωνιστικές Κινήσεις).

Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου

  ΨΗΦΟΙ ΕΔΡΕΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) 155 10
ΑΣΚ (ΠΑΜΕ) 39 2
ΔΑΚΕ 25 2
Αγωνιστικό Αριστερό Ψηφοδέλτιο 24 1
Ενωτική Κίνηση 5 -

ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα