<%@ Language=JavaScript %> ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
των Παρεμβάσεων, Κινήσεων, Συσπειρώσεων Π.Ε. 
17 Φλεβάρη 2004

ΥΠΕΠΘ – Μαυρογιαλούρος ;

 

Λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα και ενώ εκατοντάδες κενά εξακολουθούσαν να υπάρχουν στη δημόσια εκπαίδευση, παρά τους παράνομους διορισμούς φτηνών ωρομισθίων, η κυβέρνηση προχώρησε στον κατά παρέκκλιση διορισμό μεγάλου αριθμού αναπληρωτών παραβιάζοντας κάθε ίχνος διαφάνειας που είχε πια απομείνει μετά την κατάργηση της επετηρίδας. Για τέτοιους διορισμούς, που στους διαδρόμους του Υπουργείου Παιδείας αποκαλούνται «πράσινες προσλήψεις», δε δίστασαν να εμπλέξουν και κάποιους συναδέλφους με ειδικά προβλήματα .

Στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ, όχι από λόγους «σεμνότητας» προφανώς, δεν αναφέρεται ούτε καν ο αριθμός αυτών των διορισμών. Όμως, σοβαρότατες καταγγελίες φτάνουν συνεχώς σχετικά με τους κατά παρέκκλιση και πέρα από κάθε νομοθεσία διορισμούς αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Γίνεται πια ολοφάνερο γιατί επιλέχτηκε η περίοδος αυτή για τέτοιους διορισμούς. Βλέπουμε να μη γίνονται δεκτές αιτήσεις που στηρίζονται σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και να διορίζονται πτυχιούχοι του 2003. Με το πρόσχημα της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, του ιατρικού απορρήτου και ανάλογων τέτοιων δικαιολογιών, το ΥΠΕΠΘ έστησε προεκλογική φάμπρικα που θυμίζει προχουντικές πρακτικές έμμεσου εκβιασμού και εξαγοράς ψηφοφόρων. 

Ο χώρος της εκπαίδευσης απεμπολεί πλέον κάθε ίχνος διαφάνειας σε ό,τι αφορά τους διορισμούς, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού. Με την κατάργηση της επετηρίδας, τα κεκτημένα αυτά άρχισαν σταδιακά να εξουδετερώνονται. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ είναι αποφασισμένη να καταργήσει τελείως όλες αυτές τις κατακτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος στον ίδιο δρόμο της απαξίωσης και της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Οι συνεχείς κινητοποιήσεις οι δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τα δημοσιεύματα του τύπου που προκλήθηκαν από την ανάδειξη του ζητήματος με τους αγώνες των εκπαιδευτικών αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με πλήρη αδιαφορία. Ο καισαρισμός, η αναλγησία, η αδιαφορία για τη λειτουργία των σχολείων, η υπόταξη κάθε αξίας στο συμφέρον της δρομολόγησης του φτηνού και ευέλικτου σχολείου της αγοράς (με την εξοικονόμηση χρημάτων για άλλους σκοπούς σε βάρος των εργαζομένων ωρομισθίων) και ο εκμαυλισμός για την εξυπηρέτηση του κόμματος (με τους ρουσφετολογικούς διορισμούς) εμφανίζονται σε όλο τους το μεγαλείο. Σε μια από τις παραστάσεις αυτές η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ υποχρεώθηκε να δεσμευτεί απέναντι στα εκπαιδευτικά συνδικάτα για τη συγκρότηση επιτροπής διαφάνειας για τον στοιχειώδη έλεγχο των διορισμών. Το ΥΠΕΠΘ καθυστερεί γραφειοκρατικά τη διαδικασία, ώστε να μη γίνουν πριν από τις εκλογές γνωστά τα μαγειρέματα που έχουμε κάθε δικαίωμα να υποψιαζόμαστε, όταν ούτε καν δίνεται στη δημοσιότητα ο πίνακας των αναπληρωτών που προσλήφθηκαν μετά τις δύο επίσημες φάσεις διορισμών.

Πιστεύουμε ότι η υπόθεση Πάχτα ήταν πολύ μικρότερης σημασίας από το φετινό χειρισμό των διορισμών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Και τούτο γιατί όλες αυτές οι ρουσφετολογικές και κατάφορα παράνομες ενέργειες του ΥΠΕΠΘ, που συμπληρώνουν τη φετινή μαύρη βίβλο με τα χιλιάδες κενά και την παράνομη ωρομισθία ανατρέπουν το εργασιακό παρόν και μέλλον χιλιάδων εργαζομένων. Καλούμε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο να αντιδράσει άμεσα. Τα αιτήματα για μαζικούς διορισμούς μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, κατάργηση του ΑΣΕΠ και διορισμό όλων των αναπληρωτών πρέπει να αναδειχτούν ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Όταν η κυβέρνηση δε διστάζει να εμπλέξει στα προεκλογικά της τεχνάσματα χιλιάδες απεγνωσμένους εργαζομένους, το εκπαιδευτικό κίνημα και οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών δεν έχουν δικαίωμα να σιωπήσουν ή να ολιγωρήσουν λόγω εκλογών.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα