<%@ Language=JavaScript %> ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π. Ε. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εμπαιγμού συνέχεια... 

Μια ακόμη ρύθμιση που αρνείται το διορισμό όλων των αναπληρωτών

"Καυτή πατάτα" αποδεικνύεται για την κυβέρνηση της Ν.Δ. το ζήτημα των συμβασιούχων. Πίσω από τα φιλικά χαμόγελα κρύβεται η προσπάθεια της να μονιμοποιήσει όσο το δυνατόν λιγότερους συμβασιούχους και να "κλείσει" το ζήτημα κλείνοντας την πόρτα της μονιμοποίησης σε όλους τους υπόλοιπους. Με άλλα λόγια καταδικάζοντας στην εργασιακή περιπλάνηση και ανασφάλεια τους μελλοντικούς συμβασιούχους, ωρομίσθιους και αναπληρωτές.

Θορυβημένη από την κινητοποίηση στις 14 Μάη, όπου ο κόσμος της μερικής απασχόλησης αλλά και της σταθερής δουλειάς από διάφορους εργασιακούς χώρους συναντήθηκαν στους δρόμους του αγώνα απορρίπτοντας στην πράξη το Π. Δ. - καταδίκη στην ανεργία και την ελαστική εργασία η κυβέρνηση προσπαθεί με τρυκ να διχάσει τον κόσμο της εργασιακής περιπλάνησης και να δημιουργήσει προσδοκίες ότι κάποια μικρά τμήματα σε ορισμένους χώρους μπορεί να απορροφηθούν.

Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο που εξαρχής και κατηγορηματικά είχε αποκλείσει τους εκπαιδευτικούς από το Π. Δ. 

Σήμερα 18 Μάη κάλεσε εσπευσμένα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, φοβούμενο τη συνέχεια των επιτυχημένων κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, να τους πλασάρει μια νέα "διορθωτική " ρύθμιση μαζί με την εξαγγελία του 60% από ΑΣΕΠ και 40% από τη λίστα αναπληρωτών.

Η "νέα ρύθμιση" προβλέπει τη δημιουργία μιας ακόμη νέας λίστας για όσους αναπληρωτές συμπληρώσουν 30 μήνες προϋπηρεσίας ως τον Ιούνιο του 2004. Αυτοί θα προηγούνται στους διορισμούς των Ασεπιτών και των υπολοίπων αναπληρωτών και προτίθεται να τους διορίσει ως το τέλος της τετραετίας της κυβέρνησής τους. 

Πρόκειται στην ουσία για μια λίστα τύπου 16μηνιτών που προέβλεπε ο ν. 2525 που υποτίθεται θα τους απορροφούσε όλους ως το τέλος του 2003, πράγμα που τελικά δεν έγινε, μια και ακόμα υπάρχουν αδιόριστοι που συμπλήρωσαν 16 μήνες προϋπηρεσία ως το 1998!!!

Ουσιαστικά η κυβέρνηση μοιράζει τη φτώχεια της αδιοριστίας, ανακατεύοντας την τράπουλα ανάμεσα σε διάφορες κατηγορίες ανάμεσα στους αδιόριστους, αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Τι σημαίνει η ρύθμιση στην πράξη:

Φτιάχνει μια λίστα με όσους συμπληρώνουν 30μηνη προϋπηρεσία ως το τέλος Ιούνη. Αυτοί προηγούνται στους διορισμούς των υπολοίπων κατηγοριών. Οι 30μηνίτες, όμως, ήταν ήδη στην κορυφή της ενιαίας λίστας αναπληρωτών, άρα ένα μεγάλο κομμάτι τους θα διορίζονταν και με το 40% που ήδη είχε εξαγγελθεί. Αυτό που προκύπτει ως όφελος είναι μια ελάχιστη επιτάχυνση του χρόνου διορισμού τους σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες. 

Όμως η κυβέρνηση δεν αυξάνει τον αριθμό διοριστέων. Έτσι τίποτα δεν εγγυάται ότι θα διοριστούν όλοι οι 30μηνίτες μέσα στα τρία χρόνια ενώ είναι βέβαιο ότι για τους υπόλοιπους αναπληρωτές ο διορισμός θα μείνει όνειρο απατηλό.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη συνέχιση της πολιτικής των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της εργασιακής ομηρίας, της παιδείας των περικοπών και των λίγων, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, διορισμών.

Σοβαρές, όμως, είναι και οι ευθύνες του υποταγμένου συνδικαλισμού ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και των συντεχνιακών ομάδων τύπου ΠΕΑ που αποδέχονται στην ουσία το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που αποδέχονται ρυθμίσεις που μοιράζουν και συγκαλύπτουν τη διαιώνιση της ελαστικής εργασίας χωρίς να ανοίγουν ένα συνολικό μέτωπο νικηφόρου αγώνα για τη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Ο κόσμος της μαχόμενης εκπαίδευσης , μαζί με τον κόσμο της περιπλανώμενης εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορεί και πρέπει να δώσει ένα βροντερό παρών σε νέους αγώνες εδώ και τώρα, χωρίς διάθεση αναμονής του τι ψίχουλα θα μοιράσει η κυβέρνηση, συντονίζοντας τις κινητοποιήσεις του ενιαία, μαζικά ως τη νίκη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

Αθήνα 18 Μάη 2004

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π. Ε.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα