<%@ Language=JavaScript %> ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ
ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ωρομίσθιοι-αναπληρωτές: τι γίνεται;

 

Τώρα που τα φώτα των εκλογών σβήνουν, η πραγματικότητα που βιώνουμε δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι τραγική: Αδιόριστοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, περιπλανώμενοι σε δυο και τρεις δουλειές, σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας, απλήρωτοι πολλές φορές για δυο και τρεις μήνες, με σπαστά ωράρια, λιγότερη αμοιβή, εκπαιδευτικοί που αποφοιτήσαμε μέχρι και πριν δέκα - δεκαπέντε χρόνια, που προσφέρουμε χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση, τώρα βρισκόμαστε σε πλήρες αδιέξοδο και ζούμε με το άγχος της επόμενης σύμβασης.

Φέτος βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση: χιλιάδες κενά από τη μια πλευρά, έκρηξη- επέκταση του θεσμού του ωρομίσθιου από την άλλη. αρνήθηκαν να δώσουν κονδύλια για πρoσλήψεις εκπαιδευτικών, προχώρησαν σε κατάτμηση θέσεων προς αναπλήρωση και κάλυψή τους με δύο ωρομίσθιους. Παράλληλα, μέσω του ΕΠΕΑΕΚ, ξεκίνησαν να προσλαμβάνουν στα ολοήμερα ωρομίσθιους, με ανάθεση μέχρι 21ώρες. Δηλαδή ωρομίσθιους με πλήρες ωράριο!!!

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών έχουμε τη συρρίκνωση του αριθμού των αναπληρωτών και την μεγάλη αύξηση του θεσμού των ωρομισθίων. Μάλιστα υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που οι περσινοί αναπληρωτές μετατράπηκαν σε ωρομίσθιους. Πολλοί συνάδελφοι αναπληρωτές βρέθηκαν τελείως άνεργοι, ενώ δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι επιδιώκεται να ανοίξει η πόρτα της ωρομισθίας και για τις νηπιαγωγούς και τους δασκάλους, με προσπάθειες για προσλήψεις ωρομισθίων και εκεί, μέσω πανεπιστημιακών προγραμμάτων ή παράνομων προσλήψεων. Έχουμε ακόμα περιπτώσεις ωρομισθίων που εργάζονται με δύο συμβάσεις ωρομισθίων, μία στο κανονικό πρόγραμμα το πρωί (με αμοιβή 9 ευρώ μικτά) και μία για το ολοήμερο το απόγευμα (με αμοιβή 12 ευρώ μικτά) ! Διαμορφώνεται έτσι ένα νέο μοντέλο εκπαιδευτικών που είναι ευέλικτοι , κακοπληρωμένοι χωρίς δικαιώματα, έτοιμοι για κάθε «αποστολή» αδιαμαρτύρητα (ακόμα και με 12 ώρες σε 6 διαφορετικά σχολεία).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος πληρωθήκαμε για πρώτη φορά το Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα πολλοί από μας να μη μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, ενώ ακόμα παραμένουν απλήρωτοι όσοι διορίστηκαν από το Νοέμβρη και μετά καθώς και οι ωρομίσθιοι στο πρωινό πρόγραμμα!!!

Εργασιακές σχέσεις …γαλέρας και στην εκπαίδευση !

Βλέπουμε ότι επιχειρείται η ανατροπή κάθε κατακτημένου δικαιώματος στις εργασιακές σχέσεις και στην εκπαίδευση και η διαμόρφωση μιας νέας, μαύρης, εργασιακής πραγματικότητας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της επέκτασης και στην εκπαίδευση της μερικής απασχόλησης, μετά το σχετικό νόμο της για το Δημόσιο, το καλοκαίρι. Επιδιώκουν μάλιστα, αυτό το μοίρασμα της φτώχειας και τον κατακερματισμό των θέσεων εργασίας να τα εμφανίσουν ως φιλολαϊκή πολιτική που τάχα καταπολεμά την ανεργία! Αυτή η νέα πραγματικότητα θίγει άμεσα και τους μόνιμους συναδέλφους καθώς ελαστικοποιούνται και τα δικά τους ωράρια, τους επιβάλλονται υπερωρίες ή μετακινούνται ακόμα και από την οργανική τους θέση προκειμένου να καλυφθούν όπως-όπως κενά, χωρίς την πρόσληψη των αναγκαίων εκπαιδευτικών. Όλα αυτά κινούνται στη λογική της μείωσης του λειτουργικού κόστους της εκπαίδευσης για ένα σχολείο φτηνό και ευέλικτο αλλά με αδιάφορη την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ «ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ»

Οι προθέσεις τους για το άμεσο μέλλον είναι αποκαλυπτικές! Με το νέο προϋπολογισμό του 2004, προωθούνται τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις μεταφέροντας τα κονδύλια που δίνονταν για αναπληρωτές σε κονδύλια για την πληρωμή ωρομισθίων, αλλά και υπερωριών που κάνουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ:
2003 2004 2003 2004
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ: 49.000.000 € 48.000.000 € 89.000.000 € 35.000.000 €
ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ: 305.300 € 5.000.000 € 100.000 € 5.000.000 €
ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ:

(πληρώνονται από ΕΠΕΑΕΚ)

100.000 € 9.900.000 €

Φτάνει πια ! Αγώνας τώρα!

Οι προηγούμενες γενιές των αδιόριστων εκπαιδευτικών κέρδισαν με το σπαθί τους, μέσα από σκληρούς αγώνες την πρόσληψή και τη μονιμοποίησή τους, τις σταθερές εργασιακές σχέσεις που έχουν σαν μόνιμοι εκπαιδευτικοί σήμερα. Τώρα φτάσαμε στο σημείο να γίνονται κινητοποιήσεις που έχουν σαν κύριο αίτημά τους την καταβολή απλήρωτων δεδουλευμένων, φτάσαμε στο σημείο να εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση χιλιάδες εκπαιδευτικοί χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη ! (με την απαίτηση της ΑΔΕΔΥ και τη συναίνεση της ΔΟΕ)

Την ώρα που για τους χιλιάδες ωρομίσθιους και αναπληρωτές επέλεξαν την πολιτική της εργασιακής ομηρίας, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί τώρα ένα κίνημα που θα βάζει στο στόχαστρό του την ανατροπή της μαύρης επισφαλούς εργασιακής πραγματικότητας που διαμορφώνεται στο δημόσιο σχολείο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

Για τους αναπληρωτές διεκδικούμε:

Για τους ωρομισθίους διεκδικούμε:

Να κάνουμε τα πρώτα συλλογικά βήματα

Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους μόνιμους αναπληρωτές και ωρομίσθιους σε μια μεγάλη αγωνιστική καμπάνια ενάντια στη μαύρη εργασία στην εκπαίδευση. Να στέκονται με αξιοπρέπεια και αγωνιστικά απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να απαιτούν τα δικαιώματά τους απέναντι στην αυθαιρεσία κάθε εκπροσώπου της διοίκησης που δεν τους υπολογίζει ( προιστάμενος, διευθυντής κλπ)

Καλούμε όλους τους ωρομίσθιους συναδέλφους να ζητήσουν μαζικά την εγγραφή τους στους συλλόγους, όπως καλούμε και όλα τα Δ.Σ. των συλλόγων να πρωτοστατήσουν, ώστε να μην είναι έξω από τα εκπαιδευτικά συνδικάτα ούτε ένας εκπαιδευτικός εργαζόμενος στη δημόσια εκπαίδευση.

Στο επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε σε κάθε σύλλογο, σε κάθε περιοχή σε συγκεντρώσεις και τη συγκρότηση κοινών τοπικών-περιφερειακών Επιτροπών Αγώνα αναπληρωτών-ωρομισθίων καθώς και ανάληψη τοπικών αγωνιστικών πρωτοβουλιών ( πχ μαζικές παραστάσεις στις διευθύνσεις)

Να συνεχίσουμε την προσπάθεια με τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής όλων των ωρομισθίων-αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που στο επόμενο διάστημα θα σχεδιάσει και θα οργανώσει τα αναγκαία αγωνιστικά μας βήματα.

Παναττική συνάντηση ωρομισθίων αναπληρωτών Π.Ε. για το σκοπό αυτό,
την Κυριακή 21 Μάρτη, στις 11πμ, στα γραφεία της ΔΟΕ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Παναγιώτης Ντούλας (ωρομίσθιος Aγγλ.) 210-2443796/6936374902 e-mail: pandou_paron@yahoo.gr, Βάσω Ζαρκινού (αναπλ. Νηπιαγ.) 210-9933245 / 6974778187 e-mail: zarkinou@nipiagogoi.gr , Γιώτα Αθανασιάδη (ωρομίσθια Αγγλ. ) 6974198584 , Σωτηριάδου Στέλλα (αναπλ. νηπιαγ.) 6977737371, Σεριφίου Κατερίνα (ωρομίσθια γυμνάστρια) 6976805498), Παπασιμάκη Κατερίνα ( αναπληρώτρια δασκάλα) 69322648895, Σακελλαρίου Αλέκα (αναπλ. νηπιαγ.) 6936 799282

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα