ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

(ΣΕΦΚ)

Μέλος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ)

Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 210-5238148, 6974439203 fax: 210-5230819

e-mail: sefk@sefk.gr  www.sefk.gr

Να δυναμώσουμε το σωματείο

Να αλλάξουμε τη ζωή μας

  

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΕΦΚ

Σάββατο 18 Δεκέμβρη (10.00-5.00μ.μ.)

Κυριακή 19 Δεκέμβρη (10.00-7.00μ.μ.)

στα γραφεία του σωματείου, Μεσολογγίου 5, β΄ όροφος

Ψηφίζουμε με αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας

 

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση,

Κυριακή 12/12, 6.00μ.μ.

 

Στον χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της περικοπής των διορισμών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στην τρομακτική ανεργία των αποφοίτων των καθηγητικών σχολών, στην επικράτηση πελατειακών σχέσεων, αλλά και άνοιξε τον δρόμο στους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους εμπορευματοποιώντας την γνώση με ένα φτηνό ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. «Καίει» την ΠΔΣ και πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τις μεγαλοστομίες για δωρεάν κρατικά φροντιστήρια, έχοντας απλήρωτους για ένα ολόκληρο χρόνο του καθηγητές, και φροντίζοντας φέτος να την ξεκινήσει τον Οκτώβρη

Η πολιτική εξουσία στηρίζει τα φροντιστήρια και μεταθέτει στην κοινωνία το κόστος, για να καλύψει τα ελλείμματα του δημόσιου και ιδιωτικού σχολείου που υπηρετεί ένα απάνθρωπο εξεταστικοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα. Έτσι τα φροντιστήρια έγιναν ο πειραματικός σωλήνας όπου χρόνια δοκιμάστηκε η καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων: ελαστική εργασία, αναγκαστική ανεργία το καλοκαίρι, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, όλα όσα τείνουν να γίνουν σήμερα πραγματικότητα και στο δημόσιο σχολείο.

Είναι αυτή η πραγματικότητα αλλά και η δράση μας που έκαναν τον ΣΕΦΚ να αποτελεί σήμερα μέρος του εκπαιδευτικού κινήματος που ασκεί κριτική στο περιεχόμενο της γνώσης κόντρα στην τυποποίηση και την αποστήθιση, αλλά και παλεύει για την κατάργηση των εξετάσεων, των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, για τη μείωση των μαθητών σε 15 ανά τμήμα, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για αύξηση των διορισμών, για να γίνει το σχολείο φορέας πολιτισμού ανοιχτό όλη μέρα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των νέων και να μην εμπορευματοποιείται η γνώση, η τέχνη, ο αθλητισμός.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο ΣΕΦΚ άνοιξε τα μεγάλα ζητήματα του κλάδου με τις δύο μαζικές συγκεντρώσεις στα υπουργεία Παιδείας (17/9/2003) και Εργασίας (18/5/2004):  θεσμική και μισθολογική εξομοίωση με τους καθηγητές του δημόσιου και του ιδιωτικού σχολείου, αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλους, μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Ταυτόχρονα, στηρίξαμε τους/τις συναδέλφους που διεκδίκησαν δεδουλευμένα και σε όλες τις περιπτώσεις πετύχαμε την καταβολή τους από τους εργοδότες. Δώσαμε τη μάχη, για να εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση από όλους τους εργοδότες είτε με την καταγγελία στις Επιθεωρήσεις Εργασίας των εργοδοτών που υποχρέωναν τους καθηγητές να δουλεύουν 60΄ αντί για 45΄ λεπτά και παραβίαζαν τις αργίες είτε με την άμεση δράση των μελών μας που έκλεισαν τα φροντιστήρια τα οποία παραβίαζαν τις αργίες. Με αυτόν τρόπο ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας μέσα στους εργασιακούς χώρους με αποτέλεσμα να αλλάξουν στάση και νοοτροπία, ακόμη και εργοδότες, που χρόνια παραβίαζαν την συλλογική σύμβαση και απαξίωναν τον ΣΕΦΚ. Από την άλλη βέβαια σε όποια φροντιστήρια απουσιάζει η παρέμβαση του συλλόγου, η στήριξη των κατακτήσεων μας και η διεκδίκηση των αιτημάτων μας, τα πράγματα διαρκώς χειροτερεύουν

Φέτος, ο ΣΕΦΚ, απέναντι στο δεσποτισμό και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία αρνήθηκε να υπογράψει την συλλογική σύμβαση και προσπάθησε να καθυστερήσει την διαδικασία, κατάφερε έγκαιρα να εκδοθεί η διαιτητική απόφαση(33/2004) και να κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες. 7% αυξήσεις, υποχρεωτική επαναπρόσληψη των καθηγητριών μετά από εγκυμοσύνη χωρίς προϋποθέσεις, υποχρεωτική αναγραφή των ονομάτων των συναδέλφων στις σημειώσεις τους που διανέμουν τα φροντιστήρια αποτελούν απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι ο αγώνας του ΣΕΦΚ είναι μάταιος, σε όσους τρέφουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ότι ο καθένας μόνος του μπορεί να εξασφαλίσει την εργασιακή του θέση με…μια καλή προσωπική συμφωνία με τον εργοδότη. Μόνο που ο ατομικισμός αυτό που εξασφαλίζει είναι η…απόλυση μετά την παρέλευση της τριετίας με κλεμμένα ένσημα, με κλεμμένους μισθούς κάθε χρόνο από δώρα, επίδομα αδείας, αποζημίωση αδείας και από ωρομίσθια κάτω από τη σύμβαση.

Η προσπάθεια για την ανατροπή αυτής της πραγματικότητας είναι συλλογική. Ο αγώνας δεν διαμεσολαβείται, δεν ανατίθεται στα ΔΣ των σωματείων. Η δύναμη των σωματείων είναι οι γενικές συνελεύσεις, τα συντονιστικά του αγώνα, η συμμετοχή όλων, η συζήτηση και η ανάληψη της ευθύνης. Μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας, αν πάρουμε το σωματείο στα χέρια μας, αν αναζητήσουμε την δύναμη μέσα στην συλλογική διεκδίκηση, την οριζόντια-αντιιεραρχική οργάνωση, κόντρα στον γραφειοκρατικό κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό που διαμεσολαβεί τις ανάγκες μας και αναπαράγει πελατειακές σχέσεις. Απέναντι στον υποταγμένο συνδικαλισμό υπάρχουν τα ανεξάρτητα ταξικά σωματεία, ο ακηδεμόνευτος ταξικός συνδικαλισμός χωρίς εξαρτήσεις.

Ο ΣΕΦΚ αναβαθμίζει συνεχώς τη λειτουργία του: με τη βελτίωση της εφημερίδας, με την αύξηση των μελών που ασχολούνται με την συγγραφή και την έκδοσή της, με τη λειτουργία γραφείων, με τη δημιουργία ιστοσελίδας με συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο εκπαιδευτικό αλλά και το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Όλα αυτά γίνονται χωρίς χορηγούς, διαφημίσεις και κρατική επιχορήγηση. Όλα αυτά υπάρχουν χάρη στην στήριξη των μελών του ΣΕΦΚ.  Ωστόσο αυτά δεν αρκούν για να ηττηθεί η πολιτική κυβέρνηση – εργοδοσίας, να μας διασφαλίσουν μια σταθερή, αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία, ασφάλιση, σύνταξη.

Για την αποτελεσματική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας χρειάζεται να συνεχιστεί η ποιοτική αναβάθμιση στην μορφή και στο περιεχόμενο του αγώνα. Η εγγραφή νέων μελών, η συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις και η αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές θα ενισχύσουν τον ΣΕΦΚ και θα δώσουν την δύναμη, για να προχωρήσουμε σε απεργιακή κινητοποίηση την επόμενη χρονιά με κεντρικό αίτημα την πλήρη θεσμική και μισθολογική εξομοίωση με τους καθηγητές του δημόσιου και του ιδιωτικού σχολείου. Στις εκλογές θα κληθούμε να αποφασίσουμε με ψηφοφορία σε κάλπη την προκήρυξη απεργίας. Από τώρα πρέπει να συζητηθεί σε όλα τα φροντιστήρια

Συνάδελφοι,

Στην εποχή της λιτότητας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της αποπληρωμής των χρεών από την Ολυμπιάδα και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, της ανεργίας και των ιδιωτικοποιήσεων, του αναλφαβητισμού και των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, του αυταρχισμού και της καταστολής με τους τρομονόμους και τις κάμερες στους δρόμους, της βαρβαρότητας των σύγχρονων ιμπεριαλιστικών πολέμων να μην σκύψουμε μοιρολατρικά το κεφάλι αποδεχόμενοι τις εξελίξεις. Να αντισταθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα, στην κατάργηση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, να στηρίξουμε την ηρωική αντίσταση του ιρακινού λαού, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, με τους εργαζομένους που απεργούν σε όλο τον κόσμο ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα