39ου Συντάγματος 3 & Διαλέτη

(Πάροδος Ηλία Ηλιού)

301 00  Αγρίνιο

Τηλ & Fax : 2641 0 24175

E-mail: elmeait2@otenet.gr

Αγρίνιο, 11 Δεκεμβρίου 2003

Αριθμ.Πρωτ.: 8/03

Β΄ ΕΛΜΕ - ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

«Οι δημοκρατικές ελευθερίες δε θα μπουν στο γύψο!»

Τ

ο Διοικητικό Συμβούλιο της Β΄ ΕΛΜΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του αντιμετώπισε το πρόβλημα της παράνομης και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλ/νίας Σταύρου Παπαδόπουλου, και του διευθυντή του ΤΕΕ Καινουργίου Ψωμιάδη Ανδρέα, οι οποίοι αναίτια αρνήθηκαν την νόμιμη συνδικαλιστική δράση του μέλους του προεδρείου και Γεν. Γραμματέα του σωματείου μας, καθηγητή του συγκεκριμένου σχολείου.

Για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γεν. Γραμματέα των ΕΛΜΕ σύμφωνα με τον Ν. 1264/82 όπως αναφέρεται στην Υπουργική απόφαση Δ2/26478/30-12-1993 παρέχεται συνδικαλιστική άδεια μέχρι πέντε (5) μέρες το μήνα, (για την περίπτωσή μας, πάγια). Μία διαδικασία που ισχύει αρκετά χρόνια τώρα σε όλη την Ελλάδα.

Αντίθετα όμως με τα ισχύοντα ο Δ/ντής της Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Αιτωλ/νίας και ο Δ/ντής του ΤΕΕ Καινουργίου με συγκεκριμένες ενέργειες και μεθοδεύσεις προσπάθησαν τις κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη νόμιμη δράση των εκπροσώπων των εργαζομένων εκπαιδευτικών, του μεγαλύτερου δημόσιοϋπαλληλικού σωματείου στη περιοχή, να τα θέσουν υπό περιορισμό!! Μας θύμησαν τις εποχές που τα ελεύθερα δημοκρατικά δικαιώματα του Λαού είχαν μπει στο Γύψο!

Οι μηχανισμοί της Διοίκησης τοπικά με τις ενέργειές τους αυτές επιδιώκουν την ακύρωση της λειτουργίας της ΕΛΜΕ και την υποστολή της αγωνιστικής μας δράσης καθώς και την απαξίωση του κλάδου.

Δεν εξηγείται διαφορετικά και το γεγονός ότι ο Δ/ντής της Δ/νσης Εκπ/σης του νομού μετά τη συγκρότηση σε σώμα και της Α΄ ΕΛΜΕ (Μεσολόγγι) της 4-12-2003 την επομένη εσπευσμένα υπέβαλε ερώτημα στο Υπουργείο Παιδείας για να ενημερωθεί δήθεν.. τι ισχύει με τις συνδικαλιστικές άδειες για την αποφυγή πιθανών παρεξηγήσεων όπως αναφέρει στο έγγραφό του!! (ΦΔ5/1/8249/5-12-2003).

Γιατί, άραγε, τώρα ο κ. Παπαδόπουλος υποβάλει ερώτημα στο Υπουργείο; Γιατί ενώ πουθενά σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν αμφισβητηθεί τα κεκτημένα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αμφισβητούνται μόνο στον Ν. Αιτωλ/νίας και ειδικότερα στο ΤΕΕ Καινουργίου; Τι έχει αλλάξει και δεν το γνωρίζει η υπηρεσία; Για ποιες παρεξηγήσεις κάνει λόγο; Η χρήση συνδικαλιστικής άδειας τα προηγούμενα χρόνια ήταν παράνομη; Και αν ναι γιατί δέχθηκαν να παρανομούν οι Προϊστάμενοι;

Η ενέργειά τους αυτή, ουσιαστικά σε βάρος όλων των συναδέλφων, φανερώνει το αντιδημοκρατικό τους ύφος και ήθος απέναντι στους θεσμούς, που πρέπει και οι ίδιοι να υπηρετούν, πόσο δε μάλιστα σε εκλεγμένους εκπροσώπους μαζικών διαδικασιών.

Η αγωνία τους όμως είναι η στήριξη της παραπαίουσας κυβερνητικής πολιτικής, που τόσα δεινά έχει επιφέρει στην εκπαίδευση, την οποία η ΟΛΜΕ έχει απορρίψει οριστικά. Τα αντιδημοκρατικά μέσα και οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποίησαν είναι καταδικαστέες απ’ το σύνολο των εκπαιδευτικών και των πολιτών, γιατί είναι φανερός ο στόχος τους πλέον, να τσακίσουν τον αντίπαλό τους, που στη προκειμένη περίπτωση όμως είναι οι κατακτημένες συνδικαλιστικές ελευθερίες!

Ο Διευθυντής του ΤΕΕ Καινουργίου Ψωμιάδης Ανδρέας δέχθηκε να υπηρετήσει όλους αυτούς τους μηχανισμούς, παράνομα, με εμπάθεια και υπέρμετρο ζήλο κατά του προσώπου του Γεν. Γραμματέα αλλά κυρίως κατά του θεσμού.

Οι μεθοδεύσεις του κ. Ψωμιάδη με τα διάφορα έγγραφα που συντάσσει κάθε φορά, για τρομοκράτηση και δημιουργία εντυπώσεων, όπως οι απειλές του περί περικοπής μισθού κ.α. δεν θα τον οδηγήσουν πουθενά. Δέχθηκε όμως εν πλήρη (γνώσει) του να παραβιάσει την σχετική νομοθεσία παρεμποδίζοντας τη νόμιμη άσκηση των συνδικαλιστικών καθηκόντων του Γεν. Γραμματέα της ΕΛΜΕ, ενώ ταυτόχρονα  έδειξε ότι δεν έχει πλέον την ανάγκη της συναδελφικής αλληλεγγύης.

Μέχρι πρότινος ο ίδιος δεν έκανε χρήση των συνδικαλιστικών αδειών και άλλων διευκολύνσεων; Τι τον αναγκάζει  και έχει αυτή τη συμπεριφορά σήμερα απέναντι σε εκλεγμένους συναδέλφους; Τι εξυπηρετεί; Ποιος ο ρόλος του ως δημόσιου λειτουργού; Έτσι περιφρουρείται το κύρος του εκπαιδευτικού και μάλιστα ενός Δ/ντή σχολικής μονάδας;

Η πολιτική της κυβέρνησης στη παιδεία, η αλαζονεία και η μη αξιοκρατική λειτουργία της Διοίκησης για μας είναι η αιτία της αντιπαράθεσης και όχι τα τεχνικά αναχώματα που σηκώνει η Διοίκηση με τα όργανά της  για αποπροσανατολισμό του κινήματος από τα πραγματικά του προβλήματα.

Μια πολιτική η οποία οδηγεί τα παιδιά έξω από το Λύκειο, που διαλύει την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, που οδηγεί τους συναδέλφους αναπληρωτές στην ημιαπασχόληση αντί της μονιμοποίησής, που μοιράζει τη νέα φτώχεια σε πολλούς πτυχιούχους με το ωρομίσθιο, που στερεί στους μαθητές τους καθηγητές παραμονές Χριστουγέννων, που ευνοεί τις ομάδες, τον κομματισμό ενώ απαξιώνεται καθημερινά το σύνολο των συναδέλφων με την οικονομική τους εξαθλίωση.

Δηλώνουμε απερίφραστα, σε κάθε κατεύθυνση, σε όλους αυτούς τους σκοτεινούς κύκλους που απεργάζονται αντιδημοκρατικά σχέδια, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ενωτικά ο συντεταγμένος κλάδος μας θα περιφρουρήσει μαζί με το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, που με αγώνες και αίμα οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει. Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ με πλειοψηφία (6-2) των παρόντων στην έκτακτη συνεδρίασή του Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2003 καταδικάζει τα τελευταία φαινόμενα αυταρχισμού και το στείρο διοικητισμό.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ:

1.      Το Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Αιτωλ/νίας Παπαδόπουλο Σταύρο, γιατί ο ίδιος καθοδήγησε με υπέρμετρο ζήλο και για πρώτη φορά στη φετινή συνδικαλιστική χρονιά, αυτή τη παράνομη ενέργεια με στόχο την απαξίωση της βούλησης των συναδέλφων και την φαλκίδευση των συνταγματικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

2.      Το Δ/ντή του ΤΕΕ Καινουργίου Ψωμιάδη Ανδρέα για την παράνομη παρεμπόδιση της άσκησης των καθηκόντων του Γεν. Γραμματέα της Β’ ΕΛΜΕ, για την αυταρχική, αντιδημοκρατική και αντισυναδελφική συμπεριφορά του η οποία κινήθηκε έξω από τα προβλεπόμενα καθήκοντά του, καταστρατηγώντας την νομοθεσία που ισχύει για τη συνδικαλιστική δράση των εκλεγμένων μελών του προεδρείου της ΕΛΜΕ, πάγια διαδικασία, καθώς και για το ότι προσωποποίησε το όλο θέμα χωρίς λόγο, ενώ εκ των υστέρων προσπαθεί να καλυφτεί με έωλα επιχειρήματα.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

·        Όλους τους εργαζόμενους τους κοινωνικούς και εργατικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους γονείς καθώς και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να καταδικάσουν τα φαινόμενα αυτά τα οποία μας παραπέμπουν στις ποιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

·        Την ΟΛΜΕ να αναδείξει πανελλαδικά το θέμα και να απαιτήσει από την κυβέρνηση την αποκατάσταση του οργανωμένου κλάδου και την καταδίκη όλων αυτών των παραγόντων που αυθαιρετούν σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών.     

·        Τους πολιτικούς φορείς να τοποθετηθούν και να καταδικάσουν το επικίνδυνο ολίσθημα των οργάνων Διοίκησης της εκπαίδευσης του νομού καθώς και του Δ/ντή του σχολείου.

·        Τη ΔΕΠ - Δήμου Θεστιέων να καταδικάσει αυτή την αντιδημοκρατική ενέργεια του Δ/ντή της σχολικής μονάδας του.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΟΝ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα