<%@ Language=JavaScript %> ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ

Δελτίο τύπου

 

Την Τρίτη 30 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν μέλη Δ.Σ. από τους Συλλόγους του Λεκανοπεδίου Mενιδίου «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Κ. Σωτηρίου, Αιγάλεω, Περιστερίου, Γληνού, Αριστοτέλη, Βύρωνα, Μακρυγιάννη, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, με θέμα τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν τα τεράστια προβλήματα που γεννάει η συνεχιζόμενη, αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική, στην εκπαίδευση και τους μαθητές, στις εργασιακές σχέσεις και τη ζωή των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εργαζομένων.

Η συνεχιζόμενη εργασιακή ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών και η επέκταση του θεσμού των ωρομισθίων που ξεπέρασαν τις 7500 φέτος, μόνο στην Π.Ε., αποτελούν πλευρές αυτής της συνολικότερης επίθεσης. Επίθεσης που έχει τις ρίζες της στην πολιτική της ΕΕ, για επέκταση της μερικής απασχόλησης παντού, την οποία ενεργητικά υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Αυτή η πολιτική διαμορφώνει μεσαιωνικούς όρους στις εργασιακές σχέσεις των νέων εκπαιδευτικών (απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, μετακινούμενοι μέχρι και σε έξι σχολεία, χωρίς ουσιαστική σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία, πολλές φορές χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη, με απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές). Ταυτόχρονα έχει σαν αποτέλεσμα την αμφισβήτηση εργασιακών δικαιωμάτων σ΄ όλους τους εκπαιδευτικούς (ελαστικό «κυλιόμενο» ωράριο, υποχρεωτικές υπερωρίες, αμφισβήτηση οργανικής θέσης κλπ). Από την άλλη η πρόσφατη εξαγγελία της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, για διατήρηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και μικρή διαφοροποίηση των ποσοστών(σε 60%-40%) δείχνει ότι η ομηρία των μη μόνιμων εκπαιδευτικών (αναπληρωτών και ωρομίσθιων), δεν θέλουν να σταματήσει.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο !

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, είναι ανάγκη να σπάσει η λογική της ανοχής και της συναίνεσης και να οργανωθούν αγώνες που θα έρχονται σε σύγκρουση με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Μ΄ αυτούς τους αγώνες να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε, ανάμεσα στα άλλα κυρίαρχα αιτήματά μας, την κατάργηση του θεσμού του ωρομίσθιου και του αναπληρωτή, και τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους καθώς και την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης, με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς.

Με βάση τα παραπάνω :

ΑΘΗΝΑ 30 Μαρτίου 2004

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα