<%@ Language=JavaScript %> ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

 

Μπροστά στη συζήτηση στο Δ.Σ. και τους συλλόγους μέλη της ΟΙΕΛΕ για το σχέδιο δράσης της ομοσπονδίας έχουμε να καταθέσουμε τους ακόλουθους προβληματισμούς:

ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Εκτιμούμε ότι η ανάγκη να διατηρηθούν και να εφαρμοστούν οι μέχρι τώρα κατακτήσεις για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων δεν θα πρέπει να κάνει την ΟΙΕΛΕ να παραβλέπει τις συνολικότερες πτυχές της εκπαιδευτικής συγκυρίας και της κυβερνητικής πολιτικής. Άρα επιβάλλεται η ΟΙΕΛΕ να πάρει ξεκάθαρη θέση:

Σε αυτά τα πλαίσια επιβάλλεται η ΟΙΕΛΕ να αναζητήσει όρους αγωνιστικής συμπόρευσης και συνεργασίας με τις άλλες ομοσπονδίες και συλλόγους της εκπαίδευσης, στην κατεύθυνση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική.

Αντίστοιχα απαιτείται η αγωνιστική δράση μαζί με το σύνολο του εργατικού κινήματος ενάντια στην πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, του αυταρχισμού και της καταστολής.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη δράση και το σχεδιασμό της ΟΙΕΛΕ για τους χώρους των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ εκτιμούμε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση:

Σε σχέση με τα φροντιστήρια (Μ.Ε. και ξένων γλωσσών) βασικές κατευθύνσεις πρέπει να είναι:

Θέση όμως πρέπει να πάρουμε και απέναντι στην ανοιχτή πληγή της επέκτασης του ωρομίσθιου:

ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ

Είναι γεγονός ότι η ομοσπονδία εκφράζει ένα σύνολο διαφορετικών χώρων της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας στοιχείο δύναμης, καθώς αποτελεί έναν κρίσιμο κόμβο και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε αυτούς και για την αντίσταση στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Είναι επίσης γεγονός ότι περιλαμβάνει διαφορετικές εκδοχές συλλόγων τόσο ως προς το εύρος των κατηγοριών που περιλαμβάνουν, όσο και ως προς το αν είναι πανελλαδικοί ή τοπικοί. Αιτία είναι και οι πραγματικές δυσκολίες της συνδικαλιστικής δράσης στο χώρο μας και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Σε αυτά τα πλαίσια

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

Είναι αλήθεια ότι οι διαμορφωμένοι συσχετισμοί του ΔΣ της ομοσπονδίας συχνά οδηγούν σε υποτονική λειτουργία ή σε πρακτικές μονοπαραταξιακής δράσης, εκπροσώπησης και λειτουργίας. Αυτό όμως δεν ταιριάζει στην απαίτηση για μια ανοιχτή, δημοκρατική και αγωνιστική δράση των σωματείων απέναντι στον κίνδυνο της γραφειοκρατικής ενσωμάτωσης και της απομαζικοποίησης. Σε αυτά τα πλαίσια επιμένουμε στην ανάγκη για:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Εκτιμούμε ότι η εφημερίδα της Ομοσπονδίας πρέπει να ξαναγίνει εφημερίδα όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και να σταματήσει η διάχυτη εντύπωση ότι είναι έντυπο μόνο των εργαζόμενων στα ιδιωτικά σχολεία, ή –ακόμη χειρότερα– μόνο της πλειοψηφούσας παράταξης. Αντίθετα ένας Ιδιωτικός Εκπαιδευτικός με μάχιμη ύλη που να εκφράζει όλες τις απόψεις στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας, αλλά και όλες τις διαφορετικές κατηγορίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μαζικοποίηση στην ενότητα και στην αγωνιστική δράση της ΟΙΕΛΕ.

ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΕ-ΟΙΕΛΕ

Γνώμη μας είναι ότι το ΙΝΕ-ΟΙΕΛΕ μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο εργαλείο στην προσπάθεια αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική, να συμβάλει στην αποκάλυψη των πραγματικών συνθηκών εκμετάλλευσης στην ιδιωτική εκπαίδευση, να συνεισφέρει στη διατύπωση μιας κριτικής, ριζοσπαστικής αμφισβήτησης του ταξικού αντιδραστικού χαρακτήρα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Αντίθετα, λίγα πράγματα μπορεί να προσφέρει μια τεχνοκρατική αποδοχή ή κριτική συμπόρευση με την κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική. Σε αυτά τα πλαίσια εκτιμούμε ότι

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ

Σε κάθε περίπτωση εμείς επιμένουμε ότι η ΟΙΕΛΕ μπορεί και πρέπει να αλλάξει ρότα. Να συναντηθεί ξανά με τις αγωνιστικές της παραδόσεις, να γίνει και πάλι ένας χώρος όπου αρθρώνεται και μάχιμος συνδικαλιστικός λόγος και συνολική ριζοσπαστική σκέψη για την εκπαίδευση.

Αθήνα 04/04/2004

ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

(Στο πρόσφατο 31ο Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ οι Παρεμβάσεις συμμετείχαν στο Αριστερό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο που πήρε μια έδρα στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας)

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα