ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

(ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ
Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα
τηλ. 210 3820537, 210 5238148, 6974-439203 fax: 210-5230819

e-mail: sefk@sefk.gr   www.sefk.gr

 

ΟΕΦΕ (Παπαδέα) - Σπυρόπουλος - Δασκαλάκης - Κανελλόπουλος μεθοδεύουν την κατάργηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων !

 

Με την ανακοίνωση αυτή φέρνουμε στο φως σημαντικότατες διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο και αποκαλύπτουν μια συμπαιγνία της Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων με την ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συμπαιγνία με στόχο την αναίρεση των –ελάχιστων– ασφαλιστικών κατακτήσεων που έχουν οι μισθωτοί καθηγητές φροντιστηρίων.

Συγκεκριμένα: Από έγγραφο του ΔΣ της ΟΕΦΕ (της πανελλαδικής ομοσπονδίας ιδιοκτητών φροντιστηρίων) που εστάλη από την πρόεδρό της κ. Παπαδέα προς τα μέλη της με ημερομηνία 05/09/2003 πληροφορούμαστε ότι: Την Παρασκευή 05/09/2003 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΟΕΦΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και συγκεκριμένα τον Υφ. Εργασίας Ροβέρτο Σπυρόπουλο, τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημοσθένη Δασκαλάκη και τον εισηγητή του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής βουλευτή Λάμπρο Κανελλόπουλο. Σε αυτή τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΟΕΦΕ δηλώνουν ότι έλαβαν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «διαβεβαιώσεις ότι στο άμεσο μέλλον θα καθοριστεί νομοθετικά ότι η απασχόληση σε περισσότερα του ενός φροντιστήρια θα αποτελεί ισχυρό λόγο ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε. (ΤΕΒΕ)»

Είναι προφανές ότι μπροστά μας έχουμε μια πρωτοφανή εργοδοτική - κυβερνητική προσπάθεια να ανατραπούν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ουσιαστικά μεθοδεύεται η ανατροπή του ν. 2335/95 που όρισε με τρόπο ρητό και σαφή ότι οι καθηγητές σε ιδιωτικά φροντιστήρια εκπαίδευσης ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, αφού προσφέρουν εξαρτημένη εργασία και δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι γνωστό ότι αυτή η ρύθμιση αποτέλεσε έκτοτε «κόκκινο πανί» για τους εργοδότες, οι οποίοι θέλουν να απαλλαγούν από το κόστος της ασφάλισης των εργαζομένων και να το μεταφέρουν πλήρως στις πλάτες των μισθωτών. Είναι επίσης σαφές ότι τυχόν εφαρμογή τέτοιας ρύθμισης θα σημάνει ριζική οικονομική και κοινωνικών επιδείνωση χιλιάδων μισθωτών καθηγητών φροντιστηρίων.

Προκαλεί επίσης έκπληξη η διγλωσσία του υφυπουργού Ρ. Σπυρόπουλου, ο οποίος μόλις το καλοκαίρι μας διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται θέμα ανατροπής του ασφαλιστικού καθεστώτος μας και ότι θα εξέταζε τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις μας για το ασφαλιστικό. Φαίνεται πως για τον κ. Υφυπουργό (ενός Υπουργείου που υποτίθεται ότι έχει αντικείμενο την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων) και για το ΠΑΣΟΚ οι απαιτήσεις των εργοδοτών αποκτούν αμέσως προτεραιότητα απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων. Με ποιο δικαίωμα ο κ. Σπυρόπουλος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύονται με την εργοδοσία την ψήφιση μιας ρύθμισης που πρακτικά σημαίνει ότι όποιος μισθωτός σήμερα δουλεύει σε δύο εργοδότες θεωρείται αυτόματα «ελεύθερος επαγγελματίας»

Ήρθαν, όμως, οι πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου για την ανασφάλιστη εργασία των νέων εργαζόμενων (που ειδικά για τον κλάδο μας θα μεταφραστεί σε μαζικές απολύσεις παλαιότερων συναδέλφων και γενίκευση της «μαύρης» εργασίας) και συνειδητοποιήσαμε ότι στο μέλλον η ανασφαλής και ελαστική εργασία θα γίνεται όλο και περισσότερο ο κανόνας.

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση εμείς δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στις αντιασφαλιστικές πολιτικές, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για κατοχύρωση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, για κατοχύρωση πλήρους ασφάλισης για όλους τους μισθωτούς καθηγητές των φροντιστηρίων.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα