ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ -ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Π.Ε. 

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ωρομισθίων –αναπληρωτών στις  5-12-2004

 

      Η μαζική ΓΣ των ωρομισθίων–αναπληρωτών, στις 5-12-04, στα γραφεία της ΔΟΕ,  διαπίστωσε ότι η ομηρία των ελαστικά απασχολούμενων συναδέλφων στην εκπαίδευση, παρά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, συνεχίζεται και επεκτείνεται. Η ωρομισθία επεκτείνεται ξανά και στον πρωινό κορμό του προγράμματος. Το 30μηνο και η ρύθμιση του 60%- 40% εξασφαλίζουν… ότι δεν θα διοριστεί κανείς άλλος αναπληρωτής ή ωρομίσθιος μέχρι το 2008. Τα κενά στα σχολεία είναι τεράστια, τρεις μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς, ενώ η νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, όπως και η παλιά, δε διορίζει αναπληρωτές και δίνει εντολές για συμπτύξεις, πληθωρικά τμήματα, υπερωρίες και ωρομίσθιους. Οι όροι της δουλειάς των ωρομίσθιων παραμένουν μεσαιωνικοί και αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν. Η αμοιβή της ώρας παραμένει παγωμένη, περικόπτονται αυθαίρετα ώρες δουλειάς, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στις πληρωμές, μας αναθέτουν καθήκοντα που δεν πρέπει να κάνουμε, υπάρχει αδιαφάνεια στις προσλήψεις και την επιλογή σχολείων. Ο ΑΣΕΠ ανακοινώθηκε και συνεχίζει την απαξίωση των πτυχίων μας.

     Ο αριθμός των διορισμών που ανακοινώθηκε και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού, επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και τα επόμενα χρόνια, αν δεν αντιδράσουμε. Όλα δείχνουν ότι μέσω της ωρομίσθιας επιχειρείται η δημιουργία ενός ευέλικτου, φθηνού εκπαιδευτικού δυναμικού, που θα λειτουργεί ως προπομπός για  την ανατροπή κάθε κεκτημένου δικαιώματος στις εργασιακές σχέσεις , με επίδραση και στους νέους αλλά και στους μόνιμους συναδέλφους, μια κατάσταση  που τελικά υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση και  απαξιώνει το ίδιο τo δημόσιο σχολείο.

     Απέναντι σ’ όλα αυτά πρέπει να προτάξουμε τον αποφασιστικό, συλλογικό  αγώνα όλων των ωρομισθίων και αναπληρωτών, από κοινού με τους μόνιμους συναδέλφους και όλο το εκπαιδευτικό κίνημα. Γι αυτό θεωρούμε ως  στοιχειώδες την άμεση και χωρίς άλλη καθυστέρηση εγγραφή μας, με πλήρη δικαιώματα, στους πρωτοβάθμιους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε., με την απόφαση και της ΔΟΕ. Είναι πολύ σημαντικό ότι στην Π.Ε. η εγγραφή των ωρομισθίων έχει ήδη προχωρήσει στους περισσότερους συλλόγους στην Αττική και σε πολλούς συλλόγους στην επαρχία.

 Είναι επίσης αναγκαίο να προβάλλουμε το συνολικό πλαίσιο των διεκδικήσεών μας για όλα τα προβλήματα της ελαστικής εργασίας ,αλλά και της εκπαίδευσης :

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

ü     Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς. Κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή–ωρομίσθιου και αντικατάσταση τους με μόνιμες θέσεις εργασίας.

ü      Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών τώρα για να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα πραγματικά κενά και δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες για την εφαρμογή: της Δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, της Δωδεκάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ( 1/20  σε Δημοτικό,1/15 σε Νηπιαγωγείο ), της κάλυψης του δημόσιο σχολείου με μόνιμο προσωπικό για  όλες τις σημερινές δραστηριότητες (π.χ. ολοήμερο), αλλά και όλο το εκπαιδευτικό έργο που είναι σήμερα αναγκαίο (εκπαίδευση μεταναστών, φροντιστηριακά, ενισχυτική διδασκαλία, ξενόγλωσση εκπαίδευση, μουσική εκπ. κ.α.). Μείωση του ωραρίου στα επίπεδα της δευτεροβάθμιας. Ανάλογη αύξηση των οργανικών θέσεων ανά σχολείο και στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό και όχι με υπερωρίες, αναπληρωτές και ωρομίσθιους.

ü      Όχι στα ελαστικά συστήματα πρόσληψης και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου.

 

Για όσο υφίσταται η εργασία μας  ως   ωρομίσθιοι διεκδικούμε:

 

·        Τη μετατροπή των συμβάσεων ωρομισθίων σε 12μηνες συμβάσεις αναπληρωτών με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

·        Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την πληρωμή χωρίς καθυστερήσεις.

·        Την υπογραφή σύμβασης που δε θα περιλαμβάνει τον όρο για μείωση τον ωρών μονομερώς από τον εργοδότη, την δυνατότητα καταβολής των δεδουλευμένων «σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του μήνα» και θα κατοχυρώνει την αύξηση του ωρομισθίου στο διπλάσιο (παραμένει η αμοιβή της ώρας παγωμένη από το 1996!). Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε και σχετική εγκύκλιος (1984), που καταργήθηκε το 1998.

·        Τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο σε Α΄βάθμια και Β΄βάμια (με 21 ώρες εβδομαδ.)

·        Την κάλυψη των οδοιπορικών σε περίπτωση μετακινήσεων σε πολλά σχολεία.

·        Τη μη ανάθεση εφημερίων ή σίτισης των μαθητών, που συμβαίνει παρά την εγκύκλιο που το απαγορεύει. Καλούμε τους ωρομίσθιους να  αρνούνται να τις κάνουν.

·        Τη διαφανή διαδικασία πρόσληψης από τον ενιαίο πίνακα για κάθε εκπαιδευτικό έργο και τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ των συλλόγων και της ΔΟΕ στις προσλήψεις.

·        Τη διαμόρφωση των προγραμμάτων έτσι που να αποφεύγονται οι πολλαπλές μετακινήσεις και τα σπαστά ωράρια.

·        Απαιτούμε τη συμμετοχή των ωρομισθίων, ισότιμα, στους συλλόγους διδασκόντων του σχολείου με γνώμη για όλα.

Για τους αναπληρωτές διεκδικούμε:

·        Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών.

·        Κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων με 12μηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Να μην απολυθεί κανένας αναπληρωτής στο τέλος του σχολ. έτους.

·        Όχι στην κατάτμηση κενών και τη μετατροπή των αναπληρωτών σε ωρομισθίους

·        Διαφάνεια και έλεγχο στις προσλήψεις, εκκαθάριση του ενιαίου πίνακα.

Τα επόμενα συλλογικά μας βήματα

  1.                                          Αποφασίζουμε την συνέχιση της δράσης του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ –ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Π.Ε. στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις ειδικότητες και από όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές γεωγραφικά. Το συντονιστικό θα συνεδριάζει ανοιχτά και θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα κάθε συνάδελφος που επιθυμεί.

2.                  Τη δημιουργία τοπικών  επιτροπών σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε σύλλογο και  αποκατάσταση της επικοινωνίας και συνεργασίας με όσες ήδη υπάρχουν. Καλούμε όλους τις επιτροπές και τους μεμονωμένους ωρομίσθιους να απευθυνθούν στους τοπικούς εκπαιδευτικούς συλλόγους και να ζητήσουν την ισότιμη εγγραφή τους σ΄ αυτούς και τη στήριξή των συλλόγων στους ωρομίσθιους.

3.                  Καλούμε τη ΔΟΕ άμεσα να αποφασίσει με οριστικό και καθολικό τρόπο την εγγραφή των ωρομισθίων σε όλους τους συλλόγους, ισότιμα. Το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ θα απευθυνθεί πιεστικά γι αυτό το θέμα  στο Δ.Σ. της ΔΟΕ.

4.  Το συντονιστικό καλεί όλους τους συναδέλφους ωρομίσθιους να προχωρήσουν σε μαζικές καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας για την καθυστέρηση των δεδουλευμένων. Καλεί τους συλλόγους και τη ΔΟΕ να στηρίξουν  την πρωτοβουλία για να σταματήσει η απαράδεκτη καθυστέρηση.

5.  Συμμετέχουμε δυναμικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10 / 12 στις 12 η ώρα στα Προπύλαια με το πανό του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ και τα αιτήματα που αποφασίσαμε.

6.    Προετοιμάζουμε μια μεγάλη καμπάνια ενάντια στην μαύρη και ελαστική εργασία στην εκπαίδευση και γενικότερα με κορύφωση ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 28 Γενάρη όπου καλούμε τις Ομοσπονδίες να προκηρύξουν 24ωρη απεργία. Εκεί θα καλέσουμε και άλλους εργαζόμενους που βιώνουν ανάλογες εργασιακές συνθήκες.

7.    Στη Γ.Σ. συμμετείχαν συνάδελφοι και από τη Δ.Ε.  και αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια για κοινή δράση στην Π.Ε. και Δ.Ε. στις παραπάνω πρωτοβουλίες αλλά και η συνεργασία στις κατά τόπους επιτροπές.

 

Συνάδελφε Ωρομίσθιε – Αναπληρωτή, η επιτυχία των αποφάσεων είναι υπόθεση του καθένα από μας. ενημέρωσε όλους τους συναδέλφους και δράσε με την δικιά σου πρωτοβουλία για όλα τα παραπάνω.

 

Να πάρουμε την υπόθεση της δουλειάς μας στα χέρια μας.

Να βάλουμε τέρμα σε κάθε μορφής ευέλικτη και μερική απασχόληση.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : Γεώργα Ολυμπία(ωρομ. Αγγλικών) 6976790803, Μαγκανά Σοφία (ωρομ. Γυμνάστρια) 6934775697,  Αθανασιάδη Γιώτα(ωρομ. Αγγλικών)6974198584, Ζαρκινού Βάσω (αναπλ. Νηπιαγωγός) 9933245, Θεοχαράτος Αλεξανδρος (ωρομ.εικαστικών) 6973951018, Κατωπόδης  Κων/νος (ωρομ. μουσικός) 6977954049. fax:22990-84756 ανακοιν. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ στο www. nipiagogoi.gr.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα