Αυτόνομες Ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ιδιωτικών εκπαιδευτικών

 

paremvaseis_oiele@yahoo.gr

 

ΟΙΕΛΕ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΦΟΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΟΣ…

 

Την ώρα που Υπουργείο Παιδείας και εργοδότες κλιμακώνουν την επίθεση..

 

..η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ περί άλλων τυρβάζει!

 

Η μετάλλαξη του υποταγμένου συνδικαλισμού

Τα όσα συμβαίνουν στην ΟΙΕΛΕ μόνο τυχαία δεν είναι! Αντίθετα, προέκυψαν μέσα από μια σειρά από πολιτικές και ιδεολογικές μεταλλάξεις που μετέτρεψαν μια από τις πιο αγωνιστικές ομοσπονδίες σε μια από τις πιο επιθετικές εκδοχές του σύγχρονου κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού: Η αποδοχή της ανάγκης ανάπτυξης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η υποστολή του στόχου της κατάργησής της, παρότι ήταν πάγια θέση της ΟΙΕΛΕ παλαιότερα, η ανοιχτή συμπόρευση με τις μεταρρυθμίσεις Αρσένη (και η σύγκρουση με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό κίνημα), η αποδοχή της αξιολόγησης - χειραγώγησης, η λογική ότι τις κατακτήσεις τις φέρνουν οι δημόσιες σχέσεις και η «επικοινωνία» με το Υπουργείο και όχι οι αγώνες, η επίμονη άρνηση σύγκρουσης με την Υπουργό Γιαννάκου όλο το τελευταίο διάστημα (πόσο μάλλον όταν η τελευταία έχει δώσει την συναίνεσή της στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της ΓΣΕΕ), ήταν τα βήματα ενός πραγματικού συνδικαλιστικού κατήφορου που μας έφερε στην σημερινή πραγματική αδυναμία της ΟΙΕΛΕ να απαντήσει στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε την κατεύθυνση συνέβαλε συνολικά ο χώρος της «Ενότητας» όλα αυτά τα χρόνια, μια που και το ρεύμα της σημερινής Ανανεωτικής Κίνησης νομιμοποίησε και συναίνεσε σε μεγάλο μέρος αυτών των υποχωρήσεων.

Είναι προφανές ότι η η σημερινή κατάσταση στην ΟΙΕΛΕ και η πρακτική της πλειοψηφίας της μικρή έως ανύπαρκτη σχέση έχει με την υπεράσπιση συλλογικών συμφερόντων. Αντίθετα, είναι προσπάθεια για (αυτο)αναπαραγωγή μιας συνδικαλιστικής νομενκλατούρας (μέσω της διαχείρισης των συνδικαλιστικών αδειών και απαλλαγών, τις θέσεις στο ΙΝΕ-ΟΙΕΛΕ και λίαν συντόμως στο «Πανεπιστήμιο ΓΣΕΕ») και για διαμόρφωση ενός παράλληλου «συνδικαλιστικού εκπαιδευτικού λόμπι» που θα αναπαράγει τεχνοκρατικές απόψεις και αντιλήψεις εντός του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου μοντέλου και θα αντιπαρατίθεται στο υπόλοιπο εκπαιδευτικό κίνημα, διεκδικώντας το ρόλο του υπεύθυνου και συναινετικού συνομιλητή της κυβερνητικής εξουσίας.

 

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο...

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτό τον κατήφορο της ΟΙΕΛΕ. Περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται μια άλλη αγωνιστική κατεύθυνσή της Ομοσπονδίας.

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα