ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ Νο 2 : 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  Η από καιρό αναγγελθείσα θεσμοθέτηση νέου αντιτρομοκρατικού νόμου γίνεται αυτές τις μέρες πραγματικότητα με την ψήφιση του στη Βουλή. Το καινούργιο νομοθετικό έκτρωμα, πολύ πιο αντιδραστικό και επικίνδυνο από το προηγούμενο, (ν.2928/01) εντείνει την επίθεση του απέναντι στις δημοκρατικές ελευθερίες.

·        Επιδιώκουν έτσι να θέσουν στο περιθώριο κάθε φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας, κάθε κίνημα διεκδίκησης και αμφισβήτησης που θα ξεπερνά τα ασφυκτικά όρια της συναίνεσης και του «διαλόγου μεταξύ κοινωνικών εταίρων» !

·        Επιδιώκουν να προστατεύσουν τις νέες σκληρές πολιτικές ενάντια στον κόσμο της εργασίας, τους φτωχούς, τους άνεργους, τους μετανάστες, ενάντια σε κάθε εστία αντίστασης από κοινωνικές εκρήξεις μέχρι απλές συνδικαλιστικές μορφές δράσης.

  Και με το νέο νόμο, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύουν την προσήλωσή τους στον αμερικανόπνευστο ''πόλεμο κατά της τρομοκρατίας'', στόχος του οποίου δεν είναι άλλος από την εξόντωση των αντιστάσεων στην ιμπεριαλιστική  '' Νέα Τάξη Πραγμάτων ''. Έρχεται ακόμα να συμπληρώσει το εξαιρετικά αυταρχικό και επικίνδυνο κατασταλτικό πλαίσιο της Ολυμπιάδας του 2004.

Με το νέο τρομονόμο :

   α. Θεσμοθετείται το περίφημο '' Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ''  με το οποίο προωθείται η έκδοση αγωνιστών στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες , όπου από εκεί μπορούν να εκδοθούν στις  Η.Π.Α  με βάση τη συμφωνία έκδοσης Ε.Ε – Η.Π.Α του περασμένου Ιουνίου. (2003) Καταργούνται βασικές αρχές του δικαίου που απαγορεύουν την περίπτωση έκδοσης για πολιτικούς λόγους. Προβλέπεται ακόμη η  έκδοση ακόμα και για πλημμελήματα.

   β. Ποινικοποιείται η ριζοσπαστική πολιτική και συνδικαλιστική δράση, η οποία πλέον ορίζεται ως ιδιώνυμο τρομοκρατικό αδίκημα, όπως παλιότερα με το βενιζελικό ιδιώνυμο και το νόμο 509. Kατηγορίες με τις οποίες σύρθηκαν στα δικαστήρια εκατοντάδες εργαζόμενοι, αγρότες και μαθητές τα τελευταία χρόνια (π.χ. παρακώλυση συγκοινωνιών) βαφτίζονται με το νέο νόμο τρομοκρατικές πράξεις !

  Σήμερα έχουμε έναν νέο νόμο προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος όπου η τρομοκρατία ορίζεται ως '' προσπάθεια σοβαρής βλάβης ή καταστροφής θεμελιωδών συνταγματικών και πολιτικών δομών μιας χώρας ή διεθνούς οργανισμού.'' Με τέτοιου είδους διατυπώσεις είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύουν τα κοινωνικά κινήματα αντίστασης (αντιπολεμικό , αντιπαγκοσμιοποιητικό, το κίνημα κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων) αυτά που υπάρχουν σήμερα και αυτά που θα δημιουργηθούν στο μέλλον.

Και βέβαια το πράγμα δε σταματάει εδώ.

  Ο αυταρχικός κατήφορος προγραμματισμένος και συντονισμένος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζεται με την προσπάθεια δημιουργίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταγραφής βιομετρικών και άλλων δεδομένων , ανταλλαγή κρίσιμων και ευαίσθητων πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών , κοινών ανακριτικών ομάδων έρευνας με αστυνομικούς από άλλα κράτη ενώ προωθείται η επιβολή ενιαίου αποδεικτικού εντάλματος , που θα υποχρεώνει τις αρχές του κράτους να διενεργούν κατ' οίκον έρευνες και έλέγχους των φερομένων ως υπόπτων.

  Κίνημα συνολικής αμφισβήτησης και γενικευμένης ανυπακοής

   Η υπεράσπιση των θεμελιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών ενάντια στη λογική του τρομονόμου ( νέου και  παλιού) , εναντίωση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας του Μπους στον οποίο συμπλέει και η Ε.Ε είναι ζωτική υπόθεση για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

    Άλλωστε, οι κοινωνικές ελευθερίες, τα πλαίσια δράσης και οι μορφές πάλης του εργατικού κινήματος, των κοινωνικών κινημάτων και των κινημάτων αμφισβήτησης δεν καθορίζονται μόνο από τις επιλογές των κρατούντων. Είναι αποτέλεσμα του κοινωνικού ανταγωνισμού, της αντίστασης και του αγώνα των εργαζομένων, της νεολαίας και των κοινωνικών κινημάτων ευρύτερα.

   Απέναντι στη νέα Ιερή Συμμαχία, στους ευρωτρομονόμους και την καταστολή, αποτελεσματικό μπορεί να είναι μόνο ένα κίνημα συνολικής αμφισβήτησης και γενικευμένης ανυπακοής. Απ΄ αυτό τον αγώνα δεν μπορούμε να λείπουμε ως εκπαιδευτικοί.

Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις

Ιούνης 2004

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα