ανεξάρτητες, αυτόνομες, αγωνιστικές , ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 Οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Π.Ε. καταγγέλλουν την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική  συμπεριφορά και στάση των Ευσταθίου Μηνά και Βούρβουλη Γιάννη συνδικαλιστών της Συν. Πρωτοβουλίας (που μετονομάστηκε σε «Αυτόνομη Παρέμβαση»). Οι συγκεκριμένοι κύριοι, με την ιδιότητα των μελών του ΔΣ του Π.Ε.Σ.Ε.Α. επιχείρησαν με πρωτοφανή αυταρχικότητα να απαγορεύσουν τη διακίνηση υλικού των Παρεμβάσεων σε εκπαιδευτικούς !!

Πιο συγκεκριμένα : το Σαββάτο 2/10 ξεκίνησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά συνέδριο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής (ΠΕΣΕΑ) με θέμα τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Με την έναρξη των εργασιών μέλος των Παρεμβάσεων έστησε στο χώρο του συνεδρίου τραπεζάκι με ανακοινώσεις, έντυπα και εκπαιδευτικά περιοδικά. Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτός, οι δυο παραπάνω κύριοι τον πλησίασαν με απειλητικές διαθέσεις και απαίτησαν να «κλείσει» το τραπεζάκι και να μην διακινεί «παραταξιακό υλικό» στις εκδηλώσεις του ΠΕΣΕΑ !! Όταν εκείνος αρνήθηκε και συνέχισε να διακινεί το υλικό των Παρεμβάσεων, οι δυο κύριοι απευθύνθηκαν …στο θυρωρό της σχολής ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε από το μέλος των Παρεμβάσεων να αποχωρήσει γιατί το χώρο … «τον έχουν νοικιάσει (!!) οι κύριοι του ΠΕΣΕΑ». Ο θυρωρός μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε συνέχισε να απαιτεί (ανεπιτυχώς βέβαια) την αποχώρηση του μέλους των Παρεμβάσεων και επέμενε στην άποψη ότι …απαγορεύεται να διακινεί ανακοινώσεις, έντυπα κλπ. στο χώρο του Πανεπιστημίου !! Το γεγονός, έμεινε σε επίπεδο φραστικών επιθέσεων, μόνο χάρη στην ψυχραιμία, τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξε ο συνάδελφος και σύντροφός μας.

Τα όσα φαιδρά, κωμικοτραγικά, αλλά και επικίνδυνα για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες συνέβησαν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΠΕΣΕΑ επιχειρεί να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση και να απαγορεύσει τη διακίνηση υλικού των Παρεμβάσεων σε διαδικασίες του ΠΕΣΕΑ μας υποχρεώνουν να καταγγείλουμε αυτές τις πρακτικές δημόσια.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν τη θέση μας :

è          Το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ανακοινώσεων και εντύπων κατακτήθηκε από το εργατικό κίνημα, τις συνδικαλιστικές και πολιτικές του οργανώσεις και συλλογικότητες με σκληρούς αγώνες. Ιδιαίτερα οι πιο ριζοσπαστικές τάσεις του κινήματος διακινούσαν και συνεχίζουν να διακινούν τα έντυπά τους «χέρι» - «χέρι», συνάδελφο το συνάδελφο, αντιμετωπίζοντας σε πολλές περιπτώσεις αντιλήψεις  και μέτρα απαγόρευσης από τους κυβερνητικούς, κρατικούς ή εργοδοτικούς μηχανισμούς. Να εμφανίζονται όμως τέτοια κρούσματα από συναδέλφους και μάλιστα συνδικαλιστές και μάλιστα του λεγόμενου «προοδευτικού χώρου» αυτό είναι πρωτάκουστο !

è          Το ζήτημα της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και παρέμβασης λύθηκε τελεσίδικα στη χώρα μας μετά την πτώση της Χούντας το 1974. Όπου υπάρχουν, εργάζονται και δρουν εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστικές, πολιτικές, εκπαιδευτικές συλλογικότητες είχαν, έχουν και θα έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν. Αυτή η πραγματικότητα δεν πρόκειται φυσικά να αλλάξει από φαιδρές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.

è          Ο πανεπιστημιακός χώρος είναι δημόσιος χώρος και επιπλέον είναι χώρος ασύλου. Χώρος δηλαδή στον οποίο έχει κατοχυρωθεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αυτό σημαίνει πολύ απλά, ότι μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο ο καθένας, όποιος και αν είναι και όποιες και αν είναι οι ιδέες που πρεσβεύει έχει το δικαίωμα να τις διακινεί ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται να ζητήσει την άδεια κανενός Ευσταθίου, κανενός Βούρβουλη, κανενός θυρωρού ή άλλου παρατρεχάμενου.

è          Το συγκεκριμένο συνέδριο δεν ήταν εκδήλωση μιας παράταξης ή κάποιου κόμματος, γεγονός που θα δικαιολογούσε τη δυσφορία ή την όποια αντίδραση των δυο κυρίων. Ήταν συνέδριο ενός επιστημονικού Συλλόγου που φιλοδοξεί να έχει στις τάξεις του όλους τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής. Ο Π.Ε.Σ.Ε.Α., η Ειδική Αγωγή και ευρύτερα το κίνημα των εκπαιδευτικών δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός προσώπου, καμιάς παράταξης ή κόμματος. Οι εκπαιδευτικοί των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν με αυτή τους την ιδιότητα στις διαδικασίες του ΠΕΣΕΑ όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σωματείο ή σύλλογο, συνδικαλιστικό ή επιστημονικό. Τις απόψεις τους για τη συγκρότηση ενιαίων ψηφοδελτίων και για κατάργηση των διαφορετικών αντιλήψεων οι κύριοι Ευσταθίου και Βούρβουλης καθώς και όσοι τους υποθάλπτουν και τους καλύπτουν μπορούν να τις έχουν και να τις χαίρονται. Αυτές οι απόψεις ήταν που οδηγούσαν σε μονοπαραταξιακές διοικήσεις στα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες τη δεκαετία του ’70 (11 στα 11 μέλη της ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ και μετά 11 μέλη της ΠΑΣΚ).

è          Οι εκπαιδευτικοί των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων θα συνεχίσουμε φυσικά να διακινούμε ελεύθερα τα έντυπά μας, θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε με συνέπεια και αγωνιστικότητα, αντιμετωπίζοντας με χιούμορ αλλά και αποφασιστικότητα φαιδρές αλλά και επικίνδυνες συμπεριφορές σαν αυτές των κ.κ. Ευσταθίου και Βούρβουλη

Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Π.Ε.

Οκτώβρης 2004

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα