<%@ Language=JavaScript %> ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ
ανεξάρτητες, αυτόνομες, αγωνιστικές, ριζοσπαστικές 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε

 

Στις 14 Μάη
κινητοποιούμαστε

Από τις αυταπάτες να περάσουμε…
στην οργάνωση των αγώνων

Προεκλογικά τονίζαμε….όταν θα σβήσουν τα φώτα της γιορτής, όταν οι σωτήρες θα πλένουν τα χέρια τους από τις χειραψίες με τον λαό, όταν τα πολύχρωμα φυλλάδια με τους χαμογελαστούς υποψηφίους αποσυρθούν στις χωματερές,τότε…..

Και να που τόσο γρήγορα αποδείχθηκαν ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και διαψεύστηκαν οι ελπίδες ακόμα και αυτών των εργαζομένων που πίστευαν πως θα βελτιωθεί μετεκλογικά η θέση τους. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει, αλλά αξιοποιώντας την εναλλαγή του διαχειριστή, το διεθνές κλίμα της τρομολαγνείας και τους Ολυμπιακούς αγώνες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, επιδιώκουν την οικοδόμηση μιας νέας "εθνικής συναίνεσης", έτσι ώστε να προωθήσουν με το λιγότερο δυνατό κόστος την ίδια αντεργατική- αντιλαϊκή πολιτική που ο κόσμος της εργασίας υφίσταται τόσα χρόνια.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων βλέπει τη ζωή της να χειροτερεύει κι άλλο. Η αφαίμαξη των εισοδημάτων κλιμακώνεται, με γενικευμένες ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα, βενζίνη, φάρμακα ) που ξεπερνούν μονομιάς το 7%, με τη νέα κυβέρνηση να συνεχίζει τη πολιτική της υποταγής στους νόμους και την ασυδοσία της αγοράς.

Η ανεργία παίρνει μεγάλες διαστάσεις, σχεδόν κάθε εργατική οικογένεια έχει κι έναν άνεργο. Οι 250000 συμβασιούχοι που προεκλογικά είχαν "μονιμοποιηθεί" υφίστανται έναν ανεπανάληπτο εμπαιγμό, ενώ σήμερα επιχειρείταινα κατακερματιστούν, να συνεχιστεί η ομηρία τους και να εξαιρεθεί η συντριπτική τους πλειοψηφία, ανάμεσά τους και οι εκπαιδευτικοί, από το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά

Η λιτότητα στους μισθούς, η μεγάλη απάτη του μισθολογίου-φτωχολογίου είναι αυτά που διαχειρίζονται οι νέοι κυβερνώντες, ενώ ταυτόχρονα δε λένε κουβέντα για τον απίστευτο πλούτο που έχει παραχθεί και συσσωρευθεί από τον μόχθο των εργαζομένων. Την ίδια ώρα ανακαλύπτουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσουν μέσα από την περίφημη απογραφή, να καλέσουν στη συνέχεια τους εργαζόμενους να υποστούν στο, μεταολυμπιακό περιβάλλον, ένα νέο κύκλο παρατεταμένης λιτότητας.
Παράλληλα από τις αποφάσεις τις τελευταίας συνόδου κορυφής της Ε.Ε. (25/3) τα απειλητικά μηνύματα έρχονται, με την υποστήριξη μάλιστα του νέου πρωθυπουργού που εμφανίστηκε θερμός υποστηρικτής της Λισαβόνας. Η νέα "επέλαση των βαρβάρων" κραδαίνει ένα τρομακτικό πακέτο ενάντια στην εργασία, που με σημαία την ανταγωνιστικότητα προτείνει μεταρρυθμίσεις στην υγεία και στα συνταξιοδοτικά συστήματα, ελαστικοποίηση της εργασίας, ώστε να γίνουμε όλοι "συμβασιούχοι", προώθηση της μερικής απασχόλησης, ιδιωτικοποιήσεις σε παιδεία και υγεία.

Στο χώρο της Παιδείας 

Το νέο που δειλά προβάλει η υπουργός στις συναντήσεις της με τα συνδικαλιστικά όργανα και στις συνεντεύξεις της στον τύπο, μυρίζει μούχλα αφόρητη. Η κατάργηση των εξετάσεων στη Β΄ Λυκείου, που γίνεται για να εξασφαλίσει μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και να εκτονώσει την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη μετατροπή του λυκείου σε εξεταστικό κέντρο, συνοδεύεται από τη θεσμοθέτηση νέων εξετάσεων, από την Ε' Δημοτικού μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου. Το φάντασμα Σουφλιά του ΄90-΄93 πλανάται και πάλι πάνω από τα σχολεία…

Η αξιολόγηση, ως μέσο ελέγχου αλλά και επιβολής των αγοραίων κριτηρίων και αναγκών, θεσπίζεται σ΄ όλη την κλίμακα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αξιολόγηση- ανταγωνιστικότητα-ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προτείνει η Ε.Ε., "αξιολόγηση παντού" λέει το πρόγραμμα της Ν.Δ. και προωθεί μεθοδικά και προσεχτικά η νέα υπουργός, "συμφωνούμε με την αξιολόγηση λένε οι συνδικαλιστές- αξιολογητές της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ.

Η σταθερή και μόνιμη εργασία περιορίζεται δραστικά, ενώ οι επισφαλείς εργασιακές σχέσεις επεκτείνονται και η ωρομισθία (που γιγαντώθηκε επί ΠΑΣΟΚ) γίνεται καθεστώς αδιαπραγμάτευτο και για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα με κυνικό τρόπο εξαιρούνται οι αναπληρωτές από τις ρυθμίσεις για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καταδικάζοντας έτσι χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε παρατεταμένη εργασιακή ομηρία και αναπαράγοντας την αθλιότητα της ελαστικής εργασίας που υπονομεύει και το δημόσιο σχολειό και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Οι "θέσεις" του κλάδου που ψήφισαν και στηρίζουν οι ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ αποδεικνύονται παντός καιρού κυβερνητικές θέσεις, κυριολεκτικά "βούτυρο στο ψωμί" των επιδιώξεων της Νέας Δημοκρατίας.

Δύο αποκαλυπτικά παραδείγματα:

  • Η περιβόητη ρύθμιση του Υπουργείου για διορισμούς σε ποσοστό 60-40,που παρατείνει την χρόνια ομηρία και την εργασιακή περιπλάνηση των αναπληρωτών και με αυτήν ως πρόσχημα εξαιρούνται οι αναπληρωτές από τις διαδικασίες μονιμοποίησης των συμβασιούχων, είναι δυστυχώς θέση του κλάδου!

  • "Ο κλάδος μας τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού"..δήλωσε το προεδρείο της ΔΟΕ στην πρόσφατη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας. "Αξιολόγηση λοιπόν παντού" υπερθεμάτισε η Υπουργός.Και από το Σεπτέμβρη, δηλαδή, αξιολόγηση- χειραγώγηση με την κάλυψη της Ομοσπονδίας!

Το χειρότερο είναι πως και σ' αυτό το συνέδριο (73η Γ.Σ) επιχειρείται από τις ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ ένας οριστικός αφοπλισμός των θέσεων του κλάδου που θα καταστήσουν τη ΔΟΕ ως ένα παντός καιρού κυβερνητικό συνδικάτο. Θα το επιτρέψουμε ή θα το ανατρέψουμε στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων μας;

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία πως οι κεντρικές κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής που πιστά προώθησε και υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ μέχρι χθες παραμένουν σταθερές και για τη Ν.Δ. σήμερα.

"Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν" αυτό είναι το μοτίβο της πολιτικής όχι μόνο των κυβερνώντων, (χθεσινών-σημερινών και επίδοξων), αλλά και των υποταγμένων και εξαργυρωμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που καρφωμένοι στον αστερισμό της συναίνεσης, στην καλύτερη περίπτωση διαπραγματεύονται τη μιζέρια και τον τρόπο χειροτέρευσης τοων όρων της εργασίας μας.

Η ζωντανή εκπαίδευση και το ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα δε δίνουν καμία περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση της Ν.Δ. γιατί δεν είχε καμιά αυταπάτη πως η πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή μπορεί να σημαίνει και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής. Με πειστικό και μαζικό τρόπο είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να έρθουν στο προσκήνιο οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, να σπάσει το περίβλημα της συναίνεσης.

Απροκάλυπτα εχθρική στάση κρατά η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ απέναντι στις κινητοποιήσεις της περιόδου γύρω από το καθολικό δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη δουλειά. 

Αρνούμενη να ζητήσει το διορισμό όλων των αναπληρωτών ,όπως ζητά για όλους τους άλλους συμβασιούχους, καταψήφισε την κινητοποίηση της 14 Μάη και ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στις Παρεμβάσεις ,αλλά και το κίνημα που αναπτύσσεται και συσπειρώνει μόνιμους αναπληρωτές και ωρομίσθιους ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση.

Η ΕΣΑΚ κατέθεσε πρόταση για τους διορισμούς, πρόταση αποσυσπείρωσης και αντιπερισπασμού πρόταση για φιλολογία και ζύμωση που δεν τη συνόδεψε με αγωνιστική διεκδίκηση και τη χρησιμοποίησε ως άλλοθι για την καταψήφιση των κινητοποιήσεων. 

Οι εξελίξεις αυτές του αναχωρητισμού και της περιχαράκωσης της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και η άρνησή της να συμβάλει στην ενωτική μαζική δράση, προκαλούν ποικίλα ερωτηματικά έως και αγανάκτηση στον κόσμο της ελαστικής εργασίας ,τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους.

Οι εξελίξεις συνδέονται με την προβολή του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών ως διέξοδο, δηλαδή την προσπάθεια υποταγής των αγώνων και των συμφερόντων των εργαζομένων σε μηχανισμό εκλογικής στήριξης του ΚΚΕ.

  • Μπορούμε να ανατρέψουμε το σκηνικό, τους δυσμενείς συσχετισμούς, τις συμβιβασμένες και βολεμένες ηγεσίες, αρκεί όλοι εμείς να πετάξουμε από πάνω μας την αρχαία σκουριά της μοιρολατρίας, των άψυχων συντεχνιακών αγώνων, της εν λευκώ εξουσιοδότησης στους "ηγέτες" κάθε είδους και στηριγμένοι στους στόχους και τις ιδέες μας να ξεδιπλώσουμε τις αρετές της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και του νικηφόρου αγώνα.

  • Μπορούμε να δημιουργήσουμε τώρα ένα κίνημα ρήξεων και ανατροπών, εφ΄ όλης της ύλης που θα αμφισβητεί τα ιερά και τα όσια του αντιπάλου, θα αντιπαρατίθεται σε όλη τη γραμμή του μετώπου και θα συγκροτεί μια άλλη εκπαιδευτική πρόταση που στηριγμένη σε ένα άλλο κοινωνικό πρόταγμα θα απαντά με πειστικότητα και ολοκληρωμένα, στο σχολείο που θέλουμε, στη ζωή που διεκδικούμε.

  • Μα πρώτα απ' όλα χρειαζόμαστε ένα κίνημα αναγκών που θα συσπειρώνει θα ενώνει και θα αναζητά νίκες και κατακτήσεις , ένα κίνημα μαχητικό ανεξάρτητο, ταξικό που δε θα κηρρύσσει τον αναχωρητισμό, την κομματική περιχαράκωση τύπου ΠΑΜΕ και τις λογικές της εκλογικής χειραγώγησης.

 

Στις 14 Μάη 

να κάνουμε το πρώτο βήμα

 

Μπορούμε τώρα να κάνουμε το πρώτο βήμα σ΄ αυτή την κατεύθυνση, να δώσουμε την πρώτη απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, να σπάσουμε στην πράξη τις περιόδους χάριτος. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την κινητοποίηση στις 14 ΜΑΗ ενάντια στον μεσαίωνα της ελαστικής εργασίας, όχι μόνο γιατί νιώθουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στο πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι συναδέλφων μας, αλλά γιατί καταλαβαίνουμε πως αν δεν τους χαλάσουμε τα σχέδια τώρα, η νέα εποχή θα κάνει τη ζωή όλων μας λάστιχο, χωρίς δικαιώματα και ανθρωπιά. Η αξιολόγηση, η σύνδεση μισθού απόδοσης, τα σπασμένα ωράρια, η εντατικοποίηση της εργασίας, το καθηκοντολόγιο, η αμφισβήτηση των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων είναι μερικά από τα προβλήματα που συνδέονται άμεσα με την προώθηση της ελαστικής εργασίας

Η επιτυχία της κινητοποίησης στις 14 Μάη θα βάλει συνολικά τη σφραγίδα της στον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που ανέλαβε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το Υπουργείο Παιδείας με τη νέα πολιτική του ηγεσία. 

Δεκάδες σύλλογοι Π.Ε. στη χώρα έχουν εγγράψει τους ωρομίσθιους στις τάξεις τους. Οφείλουν άμεσα να το κάνουν και οι υπόλοιποι ! Γιατί τα συνδικάτα δεν τα ορίζουν οι αλληλοαναιρούμενες γνωματεύσεις νομικών συμβούλων! Γιατί τα συνδικάτα δεν τα προσανατολίζουν ευκαιριακοί συσχετισμοί και μικροπαραταξιακοί υπολογισμοί! Γιατί τα συνδικάτα δε τα ίδρυσε ο νόμος , αλλά τα γέννησαν οι ανάγκες των εργαζομένων και αυτές τις ανάγκες πρέπει να υπηρετούν .
Η καθολική εγγραφή όλων ωρομισθίων σε όλους τους συλλόγους αποτελεί κορυφαίο πολιτικό ζήτημα για τον κλάδο! Και σ' αυτό θα κριθούν όλοι όσοι σήμερα σε κάποιους συλλόγους εξακολουθούν να βάζουν προσκόμματα.
Σε ότι μας αφορά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε,την ώρα που οι κρατούντες μετατρέπουν σε μεσαιωνικές τις εργασιακές σχέσεις, να μετατραπεί το συνδικάτο μας σε συντεχνία του Μεσαίωνα.! 

Διεκδικούμε:

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 14ης ΜΑΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 12ΜΜ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα