<%@ Language=JavaScript %> ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ

Αντί να απολογηθούν στον κόσμο της ελαστικής εργασίας, συκοφαντούν και υβρίζουν

(Τα αδιέξοδα του αναχωρητισμού της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ)

 

Το είδαμε κι αυτό:Τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών ακολούθησε κατά πόδας η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ στην εξαίρεση των εκπαιδευτικών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τις διαδικασίες για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων! Οι μεν κ.κ Παυλόπουλος και Καλός με το επιχείρημα ότι οι εκπαιδευτικοί θα μονιμοποιηθούν σε κάποια χρόνια μέσα από τη ρύθμιση του 60-40, η δε ΕΣΑΚ-ΔΕΕ με το επιχείρημα ότι καταθέτει μια " συνολική πρόταση για την εκπαίδευση και το διορισμό των εκπαιδευτικών" που προτάσσει το αίτημα για 67.000 διορισμούς "εδώ και τώρα" και προτείνει να καλυφθούν από μία λίστα που θα περιλαμβάνει: τις ρυθμίσεις του Αρσένη για το 16 μηνο, μόρια για την προϋπηρεσία και μόρια για το χρόνο λήψης πτυχίου. (αλήθεια, τι χρειάζονται όλες αυτές οι …τεχνικές λεπτομέρειες αν γίνουν 67.000 διορισμοί "εδώ και τώρα", όπως λένε ;)

Η σκοπιμότητα μιας τέτοιας πρότασης στη σημερινή συγκυρία φάνηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ.της 20ης της ΔΟΕ, όπου η ΕΣΑΚ τη χρησιμοποίησε ως ένα στυγνό άλλοθι για να αρνηθεί να συμβάλλει στους αγώνες που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο για το καθολικό δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΣΑΚ- ΔΕΕ δεν τόλμησε να συνοδέψει την πρότασή της ούτε με μια ώρα κινητοποίησης! καταψήφισε τις προτάσεις για αγώνα αποδεικνύοντας την πρόθεσή της να μπλοκάρει (επειδή δεν ελέγχει) την κινητικότητα που παρατηρείται στην εκπαίδευση και σε όλους τους χώρους εργασίας με κυρίαρχο αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Την ίδια άρνηση επέδειξε και η ΔΑΚΕ που καταψήφισε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις θεωρώντας θετική τη ρύθμιση 60-40 που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Δεν ήθελε η ΕΣΑΚ- ΔΕΕ ούτε στο ελάχιστο να συμβάλει στο κίνημα, στάθηκε εχθρικά στους αναπληρωτές και ωρομισθίους , δε θέλησε για άλλη μια φορά να συνδέσει τις ανάγκες τους με τις ανάγκες όλης της εκπαίδευσης, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους - στην έκκλησή τους για κάλυψη των κινητοποιήσεων που προγραμμάτισαν.

Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ στην προσπάθεια της να μπλοκάρει την ανάπτυξη ενός κινήματος που ναι μεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αλλά δεν παρουσιάζει "εκλογικό ενδιαφέρον για το κόμμα", περιέπεσε σε αλλεπάλληλες αντιφάσεις, που αποτυπώνονται τόσο στη στάση της στο Δ.Σ της ΔΟΕ, όσο και στα παραταξιακά και κομματικά της κείμενα και στην αρθρογραφία του Ριζοσπάστη:

"Δεν υπάρχουν αναπληρωτές. Όλοι είναι αδιόριστοι"… είναι το μοτίβο της άρνησης τους να υποστηρίξουν το αίτημα για άμεσο διορισμό των συμβασιούχων της εκπαίδευσης.

"Για όλους τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και στον ιδιωτικό τομέα, να μετατραπούν αυτόματα όλες οι συμβάσεις σε συμβάσεις αορίστου χρόνου " αναφέρει η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ της 7-4-04 … όλοι δηλαδή πλην εκπαιδευτικών; Θα απαντήσουν επιτέλους τι εννοούν;

" Εκτός προεδρικού διατάγματος οι αναπληρωτές" αγανακτεί ο τίτλος του άρθρου του Ριζοσπάστη της 24 -4- 04. Μόνο που δε μας εξήγησαν γιατί η αγανάκτηση συνίσταται στην εξαίρεση των εκπαιδευτικών και όχι στη μη αποδοχή της πρότασής τους για 67.000 διορισμούς μέσα από (κάτι σαν) επετηρίδα.

Οι αντιφάσεις αυτές προκύπτουν απ΄ την υπαρκτή αδυναμία-άρνηση της ΕΣΑΚ να αναλύσει την πραγματικότητα, να εκτιμήσει τη φάση των αναδιαρθρώσεων που βρισκόμαστε και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός κινήματος αναγκών που θα συγκρουστεί με την κυρίαρχη πολιτική και επιδιώξει να νικήσει. 

Το 1997 ο ίδιος χώρος αρνήθηκε να κατανοήσει ότι η θέση για διατήρηση της επετηρίδας αποτελούσε (εκτός από υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων, της διαφάνειας και αντικειμενικότητας) και μια ταυτόχρονη υπεράσπιση της ίδιας της δουλειάς των αναπληρωτών που η κατάργηση της επετηρίδας σήμαινε και πιθανή τους απόλυση. Γι αυτό και εχθρεύτηκε το κίνημα της αδιοριστίας που στόχευσε στην ίδια την πραγματικότητα, επέλεξε τη "διακριτική" συμμετοχή στα μεγάλα γεγονότα του ΑΣΕΠ ΄98 αφήνοντας τα συνδικάτα που ελέγχει σε απλή αδράνεια και παρακολούθηση των γεγονότων και επιπλέον αναμάσησε τα γνωστά περί τραμπούκων και προβοκατόρων για τους αγωνιστές των εξεταστικών. 

Στη συνέχεια εξόρκισαν τη λέξη αναπληρωτής και εξ αντικειμένου με τον τρόπο τους συνέβαλαν στα εκφυλιστικά φαινόμενα της πολυδιάσπασης του χώρου της αδιοριστίας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι πριν τρία χρόνια η ΕΣΑΚ χρησιμοποίησε την κρίσιμη ψήφο της στο Δ.Σ. της ΔΟΕ για να μην περάσει απόφαση για δυναμική απεργία όλου του κλάδου με προμετωπίδα την εργασιακή διασφάλιση των αναπληρωτών.

Σήμερα η ΕΣΑΚ αρνείται να κατανοήσει ότι σήμερα ( 8 χρόνια μετά την ψήφιση του ν.2525) η ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση συνίσταται (εκτός των άλλων) και σε δύο σοβαρές παραμέτρους: Αφ' ενός μεν το 20% σχεδόν των εκπαιδευτικών εργάζονται με μη μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας σε καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και εργασιακής περιπλάνησης, αν και καλύπτουν πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, αφ' ετέρου υπάρχει η πραγματικότητα ενός ελαστικού συστήματος πρόσληψης ( διαγωνισμός ΑΣΕΠ) που αναπαράγει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και αμφισβητεί τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Κάθε ταξική ματιά που δεν πάσχει από πολιτική μυωπία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει και στις δύο αυτές παραμέτρους χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Γι' αυτό και το αίτημα: "για μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών, κατάργηση της ωρομισθίας, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης , κατάργηση του ΑΣΕΠ και προσλήψεις με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου" είναι το μόνο που απαντάει ολοκληρωμένα στην υπαρκτή πραγματικότητα , μπορεί με ατμομηχανή τους ελαστικά εργαζόμενους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς να συσπειρώσει αγωνιστικά όλο το χώρο της εκπαίδευσης και να συναντήσει όλους τους εργαζόμενους και τους συμβασιούχους που αυτή την περίοδο κινητοποιούνται ενάντια σε κάθε ελαστικοποίηση της εργασίας και για το καθολικό δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. 

Με αυτή τη λογική με αυτή την πρόταση στο Δ.Σ της ΔΟΕ οι Παρεμβάσεις απαίτησαν 24 ωρη κινητοποίηση στις 14 του Μάη, πρόταση που στην πράξη μετέφερε τις αποφάσεις και τα αιτήματα του συντονιστικού ωρομισθίων και αναπληρωτών Π.Ε. και πολλών συλλόγων Π.Ε.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ΕΣΑΚ άφησε ακάλυπτους τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους, επιχειρώντας να μπλοκάρει την κινητοποίηση, καταθέτοντας αντί πλαισίου διεκδίκησης και αγωνιστικής μορφής, τη γνωστή πρόταση των 67000 διορισμών που προφανώς δε θα διεκδικηθεί από το κίνημα…αλλά θα χρησιμοποιείται για φιλολογία και ζύμωση και θα στοχεύει κατευθείαν στο κέντρο: στην κάλπη των ευρωεκλογών. Με την ίδια στάση έδειξε την αδιαφορία της για όλους τους συμβασιούχους και την κοινή τους δράση, αποδεικνύοντας ότι η ΕΣΑΚ αδιαφορεί για ό,τι δεν ελέγχει και ενδιαφέρεται μόνο για ό,τι ελέγχει (βλέπε πληθώρα αποφάσεων χωρίς πλαίσιο για στάση εργασίας και συμμετοχή στα συλλαλητήρια που καλούσε το Συντονιστικό μαθητών - ΣΑΣΑ, αποφάσεις που το 1999 ψηφίζονταν από ΔΑΚΕ - ΕΣΑΚ - Παρεμβάσεις) 

Η τελική απόφαση του Δ.Σ της ΔΟΕ (με δεδομένη την καταψήφιση της κινητοποίησης και από τη ΔΑΚΕ) αποτρέπει την πλήρη αδράνεια που επιδιώχθηκε στην κρίσιμη αυτή περίοδο, ενθαρρύνει την ανάταση του κινήματος γύρω από το αιχμιακό ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και προτάσσει το ζήτημα των μαζικών διορισμών για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών, την κατάργηση της ωρομισθίας και το διορισμό όλων των αναπληρωτών. Κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας με δυνατότητα μετατροπής της σε 24ωρη με απόφαση των συλλόγων και καλεί σε ένα αγωνιστικό ραντεβού όλη την εκπαίδευση αλλά και όλους τους συμβασιούχους.

Η απόφαση θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο προωθημένη, αν με την άρνηση της η ΕΣΑΚ δεν άφηνε την απόφαση (εκτός από τις Παρεμβάσεις) να ψηφιστεί μόνο από την ΠΑΣΚ (που ψήφισε την κινητοποίηση για τους δικούς της…γνωστούς λόγους). Η απόφαση μπορεί να "βαθύνει" ακόμα περισσότερο από τις αποφάσεις των συλλόγων και τις αποφάσεις των επιτροπών και του συντονιστικού των αναπληρωτών και ωρομισθίων Π.Ε

Την επόμενη μέρα από τη λήψη της απόφασης ο Ριζοσπάστης, αντί να εξηγήσει τη στάση της ΕΣΑΚ ξεκίνησε τη συκοφαντία και την παραπληροφόρηση!: "ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΑΣΚ/ΔΑΚΕ… συμφώνησαν για την απόφαση", ενώ είναι γνωστό ότι ΕΣΑΚ και ΔΑΚΕ καταψήφισαν κάθε κινητοποίηση. "Προτάσσουν τη μη εξαίρεση των αναπληρωτών από τις ρυθμίσεις, αντί να προτάξουν τους μαζικούς διορισμούς.."…έγραφε το ίδιο δημοσίευμα. Την απάντηση στο ψεύδος τη δίνει η ίδια η απόφαση που προτάσσει το αίτημα για μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης!! Απορίας άξιο είναι βέβαια πως το εν λόγω δημοσίευμα για την απόφαση, δημοσίευμα που τόσο διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, έχει τίτλο : "εκπαιδευτικοί ενάντια στην ελαστική εργασία"!!! …( χωρίς σχόλια, ή… αντιφάσεων συνέχεια; ) 

Τη σκυτάλη των ύβρεων και της συκοφάντησης πήρε η ίδια η ΕΣΑΚ -ΔΕΕ που με ανακοίνωσή της φαίνεται ότι δεν ξέρει ή ντρέπεται να απαντήσει ευθέως σε ένα απλό ερώτημα που της απευθύναμε: αν δηλαδή στο αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που προβάλλει το Π.Γ. του ΚΚΕ, περιλαμβάνονται και οι συμβασιούχοι της εκπαίδευσης. 

Στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ και με εμφανή τη διάθεση απολογίας απέναντι στον κόσμο της ελαστικής εργασίας, φαίνεται καθαρά γιατί επέλεξε να συγκρούεται τελικά με όσους κινητοποιούνται και αντιστέκονται, αντί με τα προβλήματα επιδιώκοντας τη λύση τους. Οι Παρεμβάσεις, το ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα στην εκπαίδευση και το κίνημα που θέλει να συγκρουστεί με τα προβλήματα και να νικήσει είναι φαίνεται ο στόχος μιας παράταξης που έπαψε από καιρό να είναι χρήσιμη στην ανάπτυξη των αγώνων που να συσπειρώνουν να έχουν αποτελέσματα και να νικούν, αλλά θέλει "αγώνες" που θα είναι χρήσιμοι στη ναρκισσιστική λογική της κομματικής αναπαραγωγής και περιχαράκωσης. Απούσα από το κέντρο των συγκλονιστικών κινηματικών γεγονότων στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, αμήχανη έως και εχθρική απέναντι σε αυτά, φαντάζει σήμερα , ως το "αριστερό τμήμα" του προβλήματος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας

Γι αυτό συκοφαντεί τις Παρεμβάσεις ότι τάχα ενταφίασαν την επετηρίδα, γι αυτό ψεύδονται ότι κάναμε σημαία την αντεργατική κοινοτική οδηγία που καθιερώνει τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο, γι αυτό δε ντρέπονται να λένε ότι ψηφίσαμε τη ΔΑΚΕ για πρόεδρο της ΟΛΜΕ. ( Δε θέλουμε από τους συντάκτες της ανακοίνωσης να μας πουν πότε και πώς συνέβηκαν τα παραπάνω- Η λάσπη δεν τεκμηριώνεται, αμαυρώνει απλά όσους την πετούν).

Όσο για την περιβόητη πρόταση της ΕΣΑΚ για την εκπαίδευση και το διορισμό των εκπαιδευτικών, που για χάρη της αρνείται το αίτημα για σταθερή και μόνιμη δουλειά όλων των αναπληρωτών και συμβασιούχων, θα παρατηρούσαμε, εκτός των άλλων, ότι πρώτα απ' όλα ο χρόνος και ο τρόπος που κατατίθεται -και το γεγονός ότι δε συνοδεύεται από αγωνιστική πρόταση- συμβάλλει στην αποσυσπείρωση των εκπαιδευτικών και εργαζομένων και λειτουργεί ως αντιπερισπασμός στους αγώνες που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο. Βοηθά μάλιστα όσους αυτήν την περίοδο επιδιώκουν να διαιρούν τους εργαζόμενους και να εξαγγέλλουν ρυθμίσεις που αφορούν μόνιμη δουλειά για κάποια μέρη εργαζομένων και όχι για όλους .

Προβάλλει τη λογική των ενιαίων Παιδαγωγικών σχολών και τη λογική των κατευθύνσεων που οδηγούν στο εκπαιδευτικό επαγγελματικό δικαίωμα, διασπώντας τα ενιαία δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο κάθε σχολής.

Μάλλον η ίδια η πρόταση ενταφιάζει την επετηρίδα αφού από το χρόνο λήψης πτυχίου ,που είναι το μόνο κριτήριο για τον τρόπο διορισμού, η ΕΣΑΚ προσθέτει ολίγον από τις ρυθμίσεις του κ .Αρσένη για το 16μηνο, ολίγα μόρια από την προϋπηρεσία, ολίγα μόρια από το χρόνο αναμονής…. ( και ο Παυλόπουλος είπε στους συμβασιούχους ότι.. όσοι δε μονιμοποιηθούν θα πάρουν κάποια μόρια…) 

Ας το ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά: οι μαζικοί διορισμοί και το αίτημα για διορισμούς με βάση το έτος λήψης πτυχίου, δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ευκαιριακά. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για άλλοθι από κανένα για να υπονομεύσει ή να μπλοκάρει αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μάλιστα με τακτική τέτοια, που ολοφάνερα συκοφαντεί και απαξιώνει τα αιτήματα αυτά στον κόσμο της ελαστικής εργασίας. Aν και για τις σύγχρονες κοινωνικές και μορφωτικές ανάγκες χρειάζεται να διοριστούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, η περιγραφή μιας "καλοκαιρινής άγιας νύχτας" των σχεδόν 70.000 διορισμών που επιχειρεί η πρόταση της ΕΣΑΚ, και μάλιστα με τόσο πρόχειρους και στρογγυλεμένους υπολογισμούς -κυριολεκτικά στο γόνατο-, ευτελίζει, αδυνατίζει και τελικά υπονομεύει τη διεκδίκηση των μαζικών θέσεων εργασίας που έχει ανάγκη η εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι τάσεις ηττοπάθειας, "ρεαλισμού" και υποταγής στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας.

Οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι αντιμετώπισαν με θυμηδία αλλά και οργή τη συγκεκριμένη πρόταση. Μέρα με τη μέρα παίρνουν στους συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα την υπόθεση της κινητοποίησης της 14 Μάη στα δικά τους χέρια. Ήδη και άλλοι συμβασιούχοι συσπειρώνονται σε αυτή τη λογική. Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις και το ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα στην εκπαίδευση θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να πετύχει αυτή η κινητοποίηση, με μόνο στόχο να διαμορφώσουμε τους όρους για να πετύχουμε μια περήφανη νίκη απέναντι στο καθεστώς της ελαστικής εργασίας.

Ο αναχωρητισμός, η περιχαράκωση και οι συκοφαντικές επιθέσεις της ΕΣΑΚ -ΔΕΕ εκθέτουν την ίδια . Όλοι γνωριζόμαστε πια ! Στις 14 Μάη δε θα καλέσουμε κανέναν να δώσει απάντηση στην ΕΣΑΚ -ΔΕΕ! Μάλλον εκείνη οφείλει να απαντήσει ...και μάλιστα σε πολλούς.

Η δική μας απάντηση είναι ή ίδια μας η στάση: Με το κίνημα και τους αγώνες ,με τη ζωντανή και μαχόμενη εκπαίδευση για να ανατρέψουμε την αντιδραστική πολιτική και να δείξουμε ότι το μέλλον για τον κόσμο της εργασίας και της εκπαίδευσης μπορεί να είναι νικηφόρο. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ -ΚΙΝΗΣΕΙΣ -ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε. 
28 ΑΠΡΙΛΗ 2004

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα