ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

(ΣΕΦΚ)

Μέλος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ)

Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα

τηλ. 210 3820537, 210 5238148, 6974-439203 fax: 210-5230819

e-mail: sefk@sefk.gr  www.sefk.gr

Αθήνα 21 Σεπτέμβρη 2004

 

Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης!

 

Στις 29 Σεπτέμβρη 2004, δικάζονται στο Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζονται 4 καθηγητές, εργαζόμενοι σε φροντιστήρια, μεταξύ των οποίων δύο μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΦΚ, ύστερα από μήνυση του Μ. Χαρίση, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στη Μεταμόρφωση Αττικής και αντιπροέδρου της εργοδοτικής ένωσης ιδιοκτητών φροντιστηρίων Ν. Αττικής (ΕΣΙΦΜΕΑ). Η δίκη είχε προγραμματιστεί για τις 2 Μάρτη, αλλά αναβλήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της εργοδοτικής πλευράς.

Μία εκ των τεσσάρων συναδέλφων εργαζόταν για χρόνια ανασφάλιστη στο παραπάνω φροντιστήριο και διεκδίκησε τα ασφαλιστικά της δικαιώματα με προσφυγή στο ΙΚΑ. Το τελευταίο διαπίστωσε πολύ μεγαλύτερο αριθμό συναδέλφων που εργάζονταν ανασφάλιστοι και προχώρησε στην επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο ασφαλιστικών εισφορών και προστίμων.

Ο παραπάνω φροντιστηριάρχης προχώρησε σε μηνύσεις ενάντια στη συνάδελφο και τους μάρτυρες μέλη του σωματείου, με τις κατηγορίες της ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανόμωτης κατάθεσης, συκοφαντικής δυσφήμισης και απάτης. Στη συνέχεια προχώρησε σε αγωγή ζητώντας 100.000.000 δραχμές από κάθε συνάδελφο για ηθική βλάβη. Μετά τη δημοσίευση σχετικού άρθρου στην εφημερίδα του συλλόγου "ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ", προχώρησε σε νέα μήνυση και αγωγή προς τον πρόεδρο και υπογράφοντα το σχετικό άρθρο απαιτώντας 150.000.000 δραχμές.

Στην πρώτη δίκη (27 Ιουνίου 2002) με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, το κατηγορητήριο κατέρρευσε, το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι συνάδελφοι είπαν τα πραγματικά γεγονότα, αλλά ο τότε πρόεδρος του σωματείου Γ. Σαμοΐλης, καταδικάστηκε για εξύβριση επειδή στο άρθρο του είχε χρησιμοποιήσει φράσεις όπως «μαύρη εργασία», «γελοίοι ή επικίνδυνοι;» «προσπάθησε να μας τρομοκρατήσει» κ.λπ. Η δίκη αυτή μετατράπηκε σε βήμα καταγγελίας του εργασιακού μεσαίωνα των φροντιστηρίων. Στο πλευρό του διωκόμενου συναδέλφου, στάθηκαν αρκετοί μαζικοί κοινωνικοί και πολιτικοί και φορείς

Στο Εφετείο (20 Δεκεμβρίου 2002) και κάτω από το βάρος των διαμαρτυριών για μια τέτοια καταδίκη του συνδικαλιστικού λόγου ο φροντιστηριάρχης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της δίωξης σε βάρος του συναδέλφου. Η επίθεση, όμως, ενάντια στο σωματείο μας συνεχίζεται με τη δίκη ενάντια στους τέσσερις συναδέλφους με αυτή τη δίκη.

Αυτή η βιομηχανία διώξεων αφορά όλο τον κλάδο μας, αλλά και όλους τους εργαζόμενους. Απειλεί να καταστήσει προβληματική τη διεκδίκηση αυτής έστω της κουτσουρεμένης ασφάλισης που λαμβάνουν οι καθηγητές των φροντιστηρίων. Μέσα από τη δίωξη αυτή γίνεται προσπάθεια να ποινικοποιηθεί το δικαίωμα κάθε συναδέλφου να καταγγέλλει στο ΙΚΑ το γεγονός ότι εργάζεται ανασφάλιστος, ή ότι στο χώρο του δεν τηρείται η εργατική νομοθεσία.

Η πρακτική των μηνύσεων ενάντια στα σωματεία αποτελεί απόπειρα τρομοκράτησης της συνδικαλιστικής δράσης στα φροντιστήρια, του συνδικαλισμού και των συνδικαλιστικών εντύπων καθώς και μορφή οικονομικού στραγγαλισμού των σωματείων, μόνο από τα δικαστικά έξοδα.

Δεν είναι μια κίνηση μεμονωμένη αλλά εντάσσεται σε μια συνολική κίνηση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στα φροντιστήρια, μια που ταυτόχρονα οι εργοδότες προχωρούν και σε νομική αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον κλάδο, με δικαστική αγωγή ενάντια στην κήρυξη της πανελλαδικής σύμβασης των καθηγητών του φροντιστηρίου και προετοιμασία αγωγής και για τη σύμβαση του νομού Αττικής.

Η πορεία της όλης υπόθεσης αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται για προσωπική αντιδικία, αλλά για ευθεία επίθεση εναντίον του σωματείου, ενάντια στους εργαζόμενους του κλάδου, ενάντια στο δικαίωμα των εργαζόμενων να διεκδικούν. Άλλωστε, στο πλευρό του κ. Χαρίση έσπευσαν –ως μάρτυρες κατηγορίας– μέλη του ΔΣ του ΕΣΙΦΜΕΑ, αλλά και του ΔΣ της ΟΕΦΕ. Είναι γελασμένοι, όμως, οι εργοδότες, εάν πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να χτυπήσουν το συνδικαλισμό στα φροντιστήρια. Αντίθετα, στο δικαστήριο θα αποκαλυφθούν, με συγκεκριμένα στοιχεία, οι μεθοδεύσεις με τις οποίες οι εργοδότες προσπάθησαν να χτυπήσουν το σωματείου. Η δίκη του σωματείου θα γίνει καταδίκη της εργοδοτικής απληστίας και αυθαιρεσίας στο χώρο των φροντιστηρίων!

Σήμερα βάλλεται ο ΣΕΦΚ που είναι το μοναδικό ανάχωμα από τη μεριά των εργαζομένων σε ένα χώρο όπως τα φροντιστήρια όπου βασιλεύει η ελαστική εργασία, οι ανεξέλεγκτες απολύσεις, τα χαμηλά ωρομίσθια, η λειψή ασφάλιση, η ανασφάλεια και η ανεργία. Αύριο, στη θέση του ΣΕΦΚ μπορεί να είναι ένα άλλο σωματείο. Γι’ αυτό το λόγο η συμπαράσταση όλων, καθώς και η μαζική παρουσία την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη στα δικαστήρια, στις 10 π.μ., είναι παραπάνω από αναγκαία!

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΦΚ  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  

ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ

  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα