ΔΙΕΘΝΗ 25ο

Επιμέλεια : Παναγιώτης Σάμιος

 

Η.Π.Α : Πάρε, παιδί μου,ηρεμιστικά!!

Η παιδική υπερκινητικότητα αποτελεί ,στις ΗΠΑ, ψυχασθένεια και αντιμετωπίζεται ως τέτοια-σε πολλές περιπτώσεις υποχρεωτικά- με χορήγηση ψυχοτρόπων φαρμάκων. Είναι η "ανωμαλία μειωμένης προσοχής-υπερκινητικότητας" (ADHD) η οποία αποδίδεται από την ψυχιατρική σε γονιδιακές και βιολογικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζονται με ψυχοφάρμακα.

Μια πρόσφατη εγκύκλιος της Εκπαιδευτικής Επιθεώρησης του Κολοράντο που ζητούσε από τους εκπαιδευτικούς να αποθαρρύνουν την χορήγηση φαρμάκων σε μαθητές που δεν προσέχουν στο μάθημα έφερε στην επιφάνεια την εφιαλτική πραγματικότητα. Οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ανοίξει μια νέα πλούσια σε κέρδη φαρμακευτική αγορά που δεν είναι άλλη από τη φαρμακευτική διαχείριση της παιδικής ψυχολογίας και δράσης. Αυτή τη στιγμή ισχυρά ψυχοφάρμακα όπως το Ritalin και το Luvox χρησιμοποιούνται σχεδόν ως συμπλήρωμα παιδικής διατροφής.

Πολλοί μιλούν για τις ΗΠΑ "ως έθνος ψυχοφαρμάκων" καθώς υπολογίζεται πως πάνω από 2,5 εκατομ. παιδιά χρησιμοποιούν ψυχοφάρμακα για να κατευνάζουν την υπερκινητικότητά τους. Χωροταξικά το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στα σχολεία των πλούσιων γειτονιών (που έχουν τη δυνατότητα ψυχιατρικής παρακολούθησης των παιδιών) παρά στα γκέτο των λαϊκών συνοικιών. Αυτό ενισχύει την άποψη πως κύκλοι φαρμακευτικοί, εκπαιδευτικοί και ιατρικοί θησαυρίζουν στην κυριολεξία δηλητηριάζοντας παιδιά και χρησιμοποιώντας τα "πορίσματα της ψυχιατρικής επιστήμης".

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ : Τα παιδιά των μεταναστών στην Πρόνοια.

Σύμφωνα με έναν νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μπλερ τα παιδιά των μεταναστών που αρνούνται να εγκαταλείψουν τη Βρετανία, παρά την απόρριψη των αιτήσεών τους, θα απομακρύνονται από τους γονείς τους και θα ανατίθενται στην Πρόνοια!!! Ο Εισηγητής του νόμου Υπουργός των Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, υποστήριξε με θράσος πως : " όσοι αρνούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους δε θα λαμβάνουν πια κοινωνικά επιδόματα. Επειδή όμως οι άνθρωποι αυτοί έχουν μαζί τους και τα παιδιά τους θα πρέπει κάτι να κάνουμε για αυτά. Τι είναι καλύτερο; Να τα πάρει η Πρόνοια ή να τα αφήσεις στην εξαθλίωση μαζί με τους γονείς τους;".

Αυτό θα πει κυνισμός και απανθρωπιά. Αντί η πολιτισμένη Μ.Βρετανία να ανοίξει την αγκαλιά της και να υποδεχτεί τους κυνηγημένους και τους πρόσφυγες, που η ίδια με την πολιτική της δημιούργησε, φτιάχνει νόμους για να πάρει τα παιδιά η Πρόνοια. Πόσο ψεύτες και υποκριτές είναι αυτοί οι "σοσιαλιστές";

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ : Στοιχεία για την Ιντιφάντα.

Από τον Σεπτέμβρη του 2000 που άρχισε η ιντιφάντα περισσότεροι από 2.500 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περίπου 23.500 τραυματίστηκαν από τον Ισραηλινό στρατό (Παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός : www.palestinercs.org ). Ο Ισραηλινός στρατός συστηματικά και εκουσίως στοχεύει μικρά παιδιά. Περισσότερα από ένα στα τρία θύματα είναι νέοι και παιδιά κάτω των 18 ετών. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 500 παιδιά κάτω των 10 ετών (www.miftah.org). Ισραηλινοί στρατιώτες σκοπίμως στοχεύουν τα κεφάλια και τα πόδια άοπλων Παλαιστίνιων πολιτών, ακόμη και σε περιστατικά όπου δε γίνεται καμία μάχη και δεν απειλείται η ζωή κανενός (www.phrusa.org). Πάνω από 4 εκατομ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες εμποδίζονται από τον ισραηλινό στρατό να γυρίσουν στα πατρώα εδάφη τους. Αντίθετα η Κυβέρνηση του Ισραήλ προωθεί την εγκατάσταση Εβραίων μεταναστών από την Ευρώπη, τη Ρωσία κλπ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη (www.badil.org).

Από την αρχή της Ιντιφάντα ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει 2.500 σπίτια και έχει κάνει σοβαρές ζημιές σε άλλα 15.000 σπίτια Παλαιστινίων. Έχουν ξεριζωθεί 225.000 δέντρα (ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές κλπ) και έχουν κατασχεθεί 200.000 εκτάρια καλλιεργημένης γης που ανήκαν σε Παλαιστίνιους αγρότες (www.palestinemonitor.org).

 

ΙΤΑΛΙΑ : Σε αναβρασμό τα συνδικάτα για το συνταξιοδοτικό.

Με απεργίες, πορείες και συγκεντρώσεις σε πάνω από 100 πόλεις τα ιταλικά Συνδικάτα υποδέχτηκαν το νέο νομοσχέδιο του Μπερλουσκόνι για το συνταξιοδοτικό. Με το ισχύον σύστημα οι Ιταλοί πηγαίνουν στην σύνταξη με 35 χρόνια εργασίας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο από το 2008 οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στα 60, οι άντρες στα 65 και με 40 χρόνια εργασίας!!!

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ : Αποβολές και Φυλάκιση για τους μικρούς παραβάτες.

Κύμα αποβολών από τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς (!!!) έχει ξεσπάσει στην Βρετανία. Το καλοκαίρι μάλιστα είχε προκληθεί σάλος με την αποβολή ενός τρίχρονου αγοριού απ' τον παιδικό σταθμό που πήγαινε. Η κατηγορία ήταν, όπως σε πολλές περιπτώσεις με μεγαλύτερα παιδιά, η εκδήλωση "επιθετικής συμπεριφοράς". Οι γονείς του παιδιού δήλωναν ότι απλώς ο γιος τους ήταν ένα "δραστήριο παιδί". Το Σεπτέμβρη όμως η αποβολή ενός 2χρονου κοριτσιού (!!!) απ' τον παιδικό σταθμό με την ίδια ακριβώς κατηγορία δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας των παιδικών σταθμών και τον τρόπο δουλειάς των υπευθύνων.

Το Γενάρη επίσης ένας πιτσιρικάς μόλις 11 χρονών συνελήφθη, του πήραν αποτυπώματα, τον φωτογράφισαν, του πήραν δείγμα DNA, του αφαίρεσαν κορδόνια απ' τα παπούτσια και τα ρούχα του και έμεινε για 6 ώρες στη φυλακή. Το έγκλημα του παιδιού ήταν ότι μαζί με έναν 16χρονο φίλο του είχαν πάει στο πάρκο της γειτονιάς και είχαν φτιάξει με κλαριά δέντρου, που είχαν κόψει μ' ένα πριονάκι ,ένα μικρό δεντρόσπιτο. Οι αστυνομικοί που περνούσαν τους συνέλαβαν και τους έκλεισαν στο κελί μαζί με κλεφτρόνια, μεθυσμένους και ναρκομανείς αφού προχώρησαν σε κανονικό φακέλωμα. Η περιπέτεια των παιδιών τελείωσε με τη μήνυση που κατάθεσε η οικογένεια του μικρού εναντίον των αστυνομικών.

Στη Βρετανία "παιδαγωγοί" και αστυνομία έχουν μακρά παράδοση "συνεργασίας". Νεαροί παραβατικοί, "ζωηροί και επιθετικοί" έχουν παραδοθεί πολλές φορές απ' τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους στην αστυνομία η οποία φροντίζει για τα περαιτέρω: αναμορφωτήρια, ιδρύματα ανηλίκων, φυλακή, κλοπές, ναρκωτικά ,περιθώριο, θάνατος.

 

ΙΤΑΛΙΑ: Νόμος απαγορεύει στους γονείς να παίρνουν τα παιδιά τους στις διαδηλώσεις.

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ιταλία για το σχέδιο νόμου που παρουσίασε στη Βουλή το κόμμα του Μπερλουσκόνι, "Φόρτσα Ιτάλια". Το νομοσχέδιο απαγορεύει τη συμμετοχή παιδιών κάτω των 11 ετών σε πορείες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Για τους παραβάτες γονείς προβλέπεται πρόστιμο έως και 2.000 €. Εξαίρεση αποτελεί η συμμετοχή σε διαδηλώσεις θρησκευτικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές…και κάθε διαδήλωση που δεν αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας κατά ατόμων ή μέτρων. Σύλλογοι Γονέων, Ενώσεις καθηγητών και δασκάλων, συνδικαλιστές , κόμματα και οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ενώ οι σκιτσογράφοι και οι σχολιαστές στον Τύπο σατιρίζουν με καυστικό τρόπο για άλλη μια φορά τον Μπερλουσκόνι. Μεταξύ μας όσο περνάει ο καιρός τόσο ο Μπερλουσκόνι μου θυμίζει τον Ντούτσε. Επί Μουσολίνι είχε απαγορευτεί στους ανθρώπους να σταματούν και να μιλούν στο δρόμο αν είναι πάνω από πέντε μαζί!!! 

 

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Δολοφονία 17χρονου Αβορίγινα απ' την αστυνομία.

Σοβαρά επεισόδια στη συνοικία Ρέντφερν του Σίδνεϊ, πυροδότησε ο θάνατος του 17χρονου Αβορίγινα, Τόμας Χίκεϊ. Περιπολικό κυνήγησε το νεαρό γιατί τον θεώρησε ύποπτο για μια μικροκλοπή. Ο νεαρός με το ποδήλατό του προσπάθησε να διαφύγει αλλά κάποια στιγμή στριμώχτηκε απ' το περιπολικό κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές, έχασε τον έλεγχο κι έπεσε σε διερχόμενο τρένο που τον διαμέλισε. Αμέσως οι Αβορίγινες της περιοχής βγήκαν στους δρόμους κρατώντας πανό που έγραφαν: "Καταζητούνται:δολοφόνοι παιδιών". Όταν εμφανίστηκαν αστυνομικοί άρχισαν οδομαχίες και πετροπόλεμος σε όλη την περιοχή. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, χημικά, πλαστικές σφαίρες και κλομπς. Το γεγονός αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Συχνά οι νεαροί Αβορίγινες πέφτουν θύματα κακοποίησης και αναίτιων διώξεων, ενώ δεν είναι λίγες φορές που η αστυνομία παραβιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και πολύ εύκολα χτυπάει στο ψαχνό. Οι Αβορίγινες είναι οι ιθαγενείς κάτοικοι της Αυστραλίας. Παρά τη γενοκτονία που υπέστησαν από τους Άγγλους άποικους αυτή τη στιγμή αριθμούν περίπου τις 400.000 άτομα. Ζουν σε άθλιες συνθήκες και το 33% αυτών των ανθρώπων είναι άνεργοι ενώ η ηπατίτιδα, το AIDS, οι σοβαρές ασθένειες, ο αλκοολισμός και τα ναρκωτικά τους αποδεκατίζουν και τους σπρώχνουν στο περιθώριο της αυστραλιανής κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια στους νεότερους που είναι φυσικά πιο θυμωμένοι και ανήσυχοι αρχίζει να αναπτύσσεται μια περηφάνια για την καταγωγή τους που εκφράζεται με μια ανοργάνωτη και άτυπη μορφή αντάρτικου του δρόμου. Αυτό έχει δυσαρεστήσει τους παλιότερους που έχουν επιλέξει το δρόμο των ειρηνικών δικαστικών αγώνων και διεκδικούν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους κατοίκους της Αυστραλίας και κάποια εδάφη που κατείχαν. 

 

Η.Π.Α:Αυξάνονται τα κρούσματα ποινικοποίησης της συμπεριφοράς των μαθητών μέσα κι έξω απ' το σχολείο.

Ένας μικρός καυγάς και κάποια παραβίαση του "κώδικα ενδυμασίας" αρκεί για να οδηγηθούν 15χρονοι μαθητές πίσω απ' τα κάγκελα. Τον περασμένο Οκτώβριο μια 14χρονη μαθήτρια πήγε στο σχολείο της στο Οχάιο ντυμένη με ένα μαύρο τοπ κάτι που δεν επιτρέπει ο "κώδικας ενδυμασίας". Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία . το περιπολικό μπήκε στο σχολείο, ένας αστυνομικός πέρασε χειροπέδες στη μαθήτρια και την οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκε για αρκετές ώρες μέχρι να ειδοποιηθούν οι γονείς της για να πάνε να την πάρουν. Σ' ένα μήνα 24 παρόμοιες περιπτώσεις έγιναν γνωστές σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Μια 15χρονη Ελληνοαμερικανίδα σε ένα e-mail που έστειλε σε μια φίλη της έγραψε πως "θέλει να πεθάνει". Την επόμενη ημέρα μια κρατική υπηρεσία πρόνοιας κάλεσε τους γονείς της, τους ενημέρωσε για το περιστατικό και τους προειδοποίησε αυστηρά ότι αν η κοπέλα δεν ξεκινήσει άμεσα ψυχοθεραπεία θα τους αφαιρεθεί η κηδεμονία της!!!

Ένα κύμα αυταρχισμού σαρώνει την Αμερική. Η κοινωνία φαίνεται να ανέχεται την ποινικοποίηση της συμπεριφοράς των παιδιών μέσα κι έξω απ' το σχολείο. Τα παραπάνω παραδείγματα πιθανόν να είναι ακραία ή να είναι "παράπλευρες απώλειες" της αντιτρομοκρατικής υστερίας που έχει επιβάλλει ο Μπους. Όπως κι αν είναι όταν μια κοινωνία ανακαλύπτει τον "εσωτερικό της εχθρό" στη συμπεριφορά και τα ρούχα των παιδιών της σίγουρα κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την κοινωνία.

ΕπιστροφήΕπιστροφή