<%@ Language=JavaScript %> ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ

ΔΗΛΩΣΗ

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΓΑΠΗΤΟΥ
ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ
www.paremvasis.gr, τηλ: 6974750410, 2103242144

 

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΝΕΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

 

"ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ"….. Ή "ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ"

 

Η "νέα κυβέρνηση της σεμνότητας, της αξιοκρατίας ….. και της ταπεινότητας" θεωρεί όπως φαίνεται ως μέγιστη προτεραιότητα για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης την αναδιανομή των στελεχικών θέσεων "στα δικά της παιδιά", γι' αυτό με πρωτοφανή βιασύνη προχώρησε στην επιλογή κομματικών στελεχών εκπαίδευσης. 

Η συγκεκριμένη διαδικασία αποκάλυψε για μια ακόμη φορά το παραμύθι των "αξιολογικών και αντικειμενικών" διαδικασιών που κάθε τόσο επικαλούνται οι διάφοροι καλοθελητές της εξουσίας. Το κόμμα που κυβερνά τώρα, ακολουθώντας το παράδειγμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κράτησε για τον εαυτό του την μερίδα του λέοντος και παραχώρησε τα κόκαλα στους ομοτράπεζους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις επιλογές αυτές αποδείχτηκε πως μόνο οι εκπαιδευτικοί του συγκεκριμένου χώρου είναι άξιοι και ικανοί, αν και η κυρία υπουργός παραδέχτηκε με προκλητικό και επικίνδυνο τρόπο πως "διορίζω όποιον θέλω εγώ". Αυτή η αξιοκρατία μας προβληματίζει και μας ανησυχεί, όπως και το γνωστό φαινόμενο τις περισσότερες θέσεις να τις καταλαμβάνουν οι "συνδικαλιστές", αιρετοί, πρόεδροι συλλόγων, γραμματείς νομαρχιακών οργανώσεων (φυσικά της Ν.Δ.) που απροκάλυπτα και αυτοί χρησιμοποίησαν τη θέση τους σαν βατήρα για την προσωπική τους εξέλιξη. Γι' αυτό και δικαιολογημένα οι εκπαιδευτικοί αγανακτούν με τη στάση των "συνδικαλιστών", αφού όλο και περισσότερο αποδεικνύεται πως η αιρετή τους ιδιότητα χρησιμοποιείται για να διευκολυνθούν, ώστε να κάνουν το μεγάλο άλμα στις μικρές ή μεγάλες θέσεις εξουσίας, με τα οικονομικά και άλλα ευεργετήματα.

Ταυτόχρονα δημιουργεί έκπληξη η στάση συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΑΣΚ που ενώ μέχρι τώρα σιωπούσε και ουσιαστικά συναινούσε στην ασκούμενη οικονομική και εκπαιδευτική της Ν.Δ., ενώ ψήφισε χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό μαζί με τη ΔΑΚΕ πρόγραμμα δράσης για τη νέα χρονιά, έχει ξεκινήσει, με πρώτο βιολί τον πρόεδρο της ΔΟΕ, "νέο ανένδοτο" αγώνα για την "τιμή" και τη διοικητική εξουσία των προηγούμενων στελεχών εκπαίδευσης. Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν πως οι εκπαιδευτικοί χρωστούν υποστήριξη στα "άξια στελέχη που καρατομούνται". Είναι γνωστός ο τρόπος και ο λόγος που επελέγησαν τα συγκεκριμένα στελέχη, καθώς και το πόσο πιστά, ξεπερνώντας πολλές φορές και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, υπηρέτησαν με τον πιο επιθετικό τρόπο την αντιεκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Κανείς εκπαιδευτικός δεν εξεγείρεται από τον προκλητικό τρόπο που αντικαταστάθηκαν, γιατί είναι γνωστό πως και προηγούμενα όπως και τώρα, η τεράστια πλειοψηφία του διοικητικού και ελεγκτικού μηχανισμού στο χώρο της εκπαίδευσης, αποτελείται από στελέχη του κυβερνώντος κάθε φορά κόμματος. Όλοι αυτοί που έχουν μερικές δεκαετίες να μπουν σε τάξη δε σκέφτονται τίποτε άλλο παρά τον εαυτό τους και τη θέση που έχασαν. 

Αποκαλυπτική όμως είναι και η στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΔΑΚΕ που πολύ γρήγορα πέρασε "από τα ψεύτικά τα λόγια τα μεγάλα" και από τις διακηρύξεις για αξιοκρατία και για τερματισμό του κομματισμού στην εκπαίδευση, στην επιβολή με κάθε τρόπο, ακόμα και με τραμπουκισμούς των "δικών της παιδιών που δε μπορούσαν να περιμένουν". Από την απόλυτα εργοδοτική πλέον ΔΑΚΕ που εφοδεύει προς τον κρατικό μηχανισμό τίποτα δε μπορεί να περιμένει ο κλάδος των εκπαιδευτικών, γιατί είναι ήδη φανερό πως τα δεκάδες πρώην συνδικαλιστικά της στελέχη που κατέλαβαν τώρα διοικητικές θέσεις θα υπηρετήσουν πιστά τη σχεδιαζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική της Ν.Δ.

Όλες αυτές οι εξελίξεις αποκαλύπτουν πως οι μεγαλόστομες εξαγγελίες περί αντικειμενικών διαδικασιών αξιολόγησης απ' όπου κι αν προέρχονται είναι τόσο υποκριτικές και κενές περιεχομένου, που κανέναν δε μπορούν πια να ξεγελάσουν.

Όλοι αυτοί, πρώην και νυν, θα είναι οι αξιολογητές των εκπαιδευτικών, αν περάσουν τα σχέδια που νομοθέτησε η παλιά και προωθεί και η νέα ηγεσία του Υπουργείου. ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΙΝΟΥΝ, ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΜΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗ, Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Αγανάκτηση προκαλεί στους εκπαιδευτικούς και η στάση του προεδρείου της ΔΟΕ που ενώ δε λέει κουβέντα για την άθλια οικονομική κατάσταση, για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, για την αξιολόγηση-χειραγώγηση, για τα λειτουργικά και τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων, καθημερινά ξιφουλκεί στα Μ.Μ.Ε. για τα "άξια στελέχη που διώκονται και αυθαίρετα καταργούνται". Ήταν βέβαιο πως αυτή την τακτική θα ακολουθούσαν οι πρώην κυβερνητικοί συνδικαλιστές, αφού συμφωνούν και έχουν συνδιαμορφώσει την ασκούμενη οικονομική και εκπαιδευτική πολιτική και η διαφωνία τους είναι στο ποιος θα είναι ο διαχειριστής. 

Το ζητούμενο είναι όλοι εμείς που προτιμάμε την τιμητική εργασιακή υπόσταση του μάχιμου εκπαιδευτικού από τη θέση του διοικητικού γραφειοκράτη. Όλοι εμείς που ονειρευόμαστε και παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο σχολείο σε έναν καλύτερο κόσμο. Όλοι εμείς που πιστεύουμε στο συλλογικό αγώνα, στην αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού, που αγωνιζόμαστε και ελπίζουμε πως ξεπερνώντας τις κομματικές παρατάξεις, τους "συνδικαλιστές" της συναλλαγής, της εργασιακής αγρανάπαυσης και του προσωπικού συμφέροντος, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα. 

Ένα ανεξάρτητο ταξικό κίνημα, το κίνημα της ζωντανής μαχόμενης εκπαίδευσης, που θα συγκρουστεί με τον πυρήνα της αντιδραστικής πολιτικής και θα μετατρέψει το θυμό και την αγανάκτηση, σε μαζικό και μαχητικό καθημερινό αγώνα για να αποδείξει ότι το μέλλον για τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας μπορεί να είναι νικηφόρο.

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2004

ΕπιστροφήΕπιστροφή ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα